Xavi Hernández představen jako nový trenér FC Barcelona

Xavi Hernández představen jako nový trenér FC Barcelona

Xavi Hernández byl oficiálně představen na Camp Nou, kde ho přivítalo přibližně 25 tisíc diváků. Smlouvu podepsal do roku 2024 přímo na hřišti před fanoušky. Už zítra se ovšem vrhne do práce a ví, že v týmu je toho špatně víc než dost, čeká ho velmi těžká a zdlouhavá práce.

Na Camp Nou se objevil poprvé od oslav Ligy mistrů v roce 2015. Na Estadi Johan Cruijff však zavítal již před několika dny, aby sledoval Barçu B. Dnes ráno dorazil bývalý kapitán klubu na stadion se svou manželkou Nurií Cunillera, která dnes oslavila 40. narozeniny.

Xaviho první slova: "Jsem velmi nadšený z toho, jak mě fanoušci přijali. Jsem velmi nadšený a nemohu se dočkat, až začnu mluvit s hráči. Vím, že je to těžké období, jak z ekonomického, tak sportovního hlediska, ale mám chuť a chci, aby se nadšení vrátilo. Budu od hráčů hodně vyžadovat, protože jsme Barça, nejlepší klub na světě. Potřebujeme maximální nároky v práci a odtud dál, úsilí, respekt... Všem moc děkuji. Z fanoušků mám husí kůži, nemůžeme je zklamat."

první slova prezidenta klubu Joana Laporty:  "Chci vám jen říct, že tento den se zapíše do historie klubu. Vítejte doma, Xavi a jeho rodino. Je to velmi vzrušující den. Visca el Barça y Visca Catalunya."

"Byla to skvělá prezentace pro nového trenéra. Viděl jsem, že lidé byli nadšení jako nikdy předtím, a to kvůli Xavimu, protože je to člověk, který tu vyrostl, člověk klubu. Dnešek je dnem radosti, je to den, který se zapíše do historie klubu. Xavimu plně důvěřujeme. Musí velet, je to pro něj těžké, je ve složité situaci, protože je to tým, který se teprve tvoří. Přesvědčil mě, protože mi řekl, že z tohoto týmu můžeme hodně vytěžit. Rijkaard to měl také složité, protože tým se teprve tvořil, zatímco Pep to měl jednodušší, protože tým už byl. Nemá lehký úkol, ale se svými znalostmi a touhou uspěje."

o vyjednávání mezi klubem a Al Saddem: 

Laporta: "Dohodli jsme se na klauzuli, kterou měl s Al-Saddem. Smlouva byla vypovězena, Xavi i klub udělali vše pro to, aby se dohodli, a mezi Xavim a námi byla snaha otázku klauzule vyřešit. Xavi měl v Al Saddu velmi dobré zkušenosti, dveře mezi oběma kluby jsou otevřené a uvidíme, jak se to bude vyvíjet. V Kataru se koná Mistrovství světa, takže uvidíme, jak se to bude vyvíjet."

Xavi: "Zavolal mi prezident a řekl mi, že si mě vybrali. Vidím velké nadšení, očekávání jsou velká, jde o to, aby se týmu hned dobře dařilo."

Xavi o srovnání s Pepem Guardiolou:

"Být srovnáván s Guardiolou je už úspěch za všechno, co dal fotbalu a Barçe. Pro mě je to nejlepší trenér na světě a jakékoliv srovnání mi škodí. Výsledky ukážou, jestli se nám bude dařit,  ale pro mě je kompliment, že mě s ním srovnávají."

"Často se mi vybavují rady, které jsem dostal od lidí jako Frank (Rijkaard), Van Gaal, Vilà, můj otec, Cruyff, Guardiola, Luis Enrique."

O týmu, který převezme:

"Víte, že od svých hráčů budu hodně vyžadovat a také jim budu pomáhat. Je výhoda, že už znám takové hráče jako Ter Stegen, Piqué, Alba, Busi, Roberto. Vím, kde je mám přitlačit a jaká mohou mít slabá místa".

"Každý den musíme hodně pracovat. Jsme Barcelona, nejlepší klub na světě. Jedině tak můžeme dosáhnout velkých výsledků. Chceme hrát dobrý a náročný fotbal."
 
"Skvělé výkony velmi mladých hráčů jako Gavi, Nico, Balde... Je překvapivé, že jsou tak mladí, zejména v případě Gaviho, je v národním týmu v 17 letech. Máme skvělou generaci mladých hráčů a musíme toho využít."
 
"Prvním bodem je stanovit normy a mluvit o respektu a hodnotách. Pak přijdou další věci a uvidíme, jak budeme útočit a bránit, ale tohle je první věc."
 
o častých zraněních v týmu:

"Samozřejmě máme obavy. Musíme s prezidentem mluvit o mnoha věcech, jsme dobře vedeni. Musíme tento problém vyřešit, čeká nás práce a její součástí je i obnovení mnoha důležitých hráčů."

"Během jednoho nebo dvou týdnů se nám uzdraví dva útočníci a já chci hrát s křídly na kraji zálohy. Musíme vytvořit různé varianty, abychom mohli používat různé systémy."

 o situaci Ousmaneho Dembélého:

"Ano, pro mě může být Dembélé na svém postu nejlepším hráčem na světě. Ale musíme s ním pracovat a vyžadovat to od něj. Všechno záleží na něm, na jeho mentalitě, na tom, aby byl méně často zraněný, aby podával dobré výkony. Podle mě by měl dostat prodloužení smlouvy."

"Zranění jsou ve fotbale běžné, ale musíte dobře trénovat, abyste předešli zraněním, lépe trénovat. To je to, co se od nás bude vyžadovat a co musíme vyžadovat od hráčů."

o Lengletovi a Umtitim:

"Nevím, protože jsem je ještě neviděl, ale je to naše práce. Všichni začínají od nuly, s každým počítám a pak se uvidí, je to o tréninku a náročnosti. Občas jsem je viděl v zápasech, ale začínají všichni od nuly."

o tom, zda chce, aby klub podepsal v lednu nové hráče:

"Probereme to s klubem a rozhodneme se. Stane se to brzy, ale budeme tvrdě pracovat na posílení týmu, příležitost se vždycky najde."

o změnách v kabině:

"Moje představa jako trenéra je pomáhat hráčům, hrát v Barçe je těžké, zvenčí vidím, že někteří z nich ten tlak cítí. Budeme s nimi pracovat, abychom jim pomohli na osobní i profesionální úrovni. Jde o to, abychom jim pomohli a vytvořili tým."

"Potřebujeme trochu pořádku, musíme být profesionálnější než kdy jindy, musíme tyto věci zlepšit. Nemusí to být tvrdé, musíme nastavit pravidla a dodržovat je. Když jsem měl v šatně pravidla, vedli jsme si dobře."

"Nemohu mluvit o tom, co se dělo, když jsem tu nebyl, ale když jsme měli pravidla a požadavky, vždycky jsme si vedli dobře. Takže je jasné, že je třeba nastavit nějaká pravidla."

"Chceme být důrazní, agresivní, získávat míč na soupeřově polovině. Chceme být týmem, který nechá na hřišti duši. Věříme, že nejlepší způsob, jak vyhrát, je hrát dobře. Musíme hráčům pomoci, ale vše s DNA Barçy. S touto DNA jsem s Barçou a národním týmem vyhrál všechno a můžeme to dokázat znovu."

"Každý musí být v pohodě a vědět, co má dělat v obraně i v útoku. V Al-Saddu jsme hráli systémem 3-4-3, protože jsme byli velmi dominantní, tady můžeme začít systémem 4-3-3, pak přejít na 3-4-3 nebo dokonce 3-5-2."

 o Messim:

"Ano, poslal mi zprávu a popřál mi hodně štěstí, zavtipkovali jsme. Přeji mu všechno nejlepší, je to nejlepší hráč v historii klubu, ale odešel, máme hráče, které máme, a musíme s nimi pracovat. Leo je pryč, stejně jako Eto'o nebo Ronaldinho, takže se soustředím pouze na naše hráče."

O návratu některých klubových legend:

Laporta: "Dani Alves pomáhá klubu v mnoha ohledech - a nabídl nám pomoc i po sportovní stránce. S Puyolem máme velmi přímý vztah. Mohou pomoci, pokud je Xavi bude potřebovat."

Xavi zítra povede první trénink, i když bude mít k dispozici jen omezený kádr (Riqui Puig, Oscar Mingueza, Iñaki Peña, Luuk de Jong, Umtiti) kvůli jedenácti zraněným hráčům a deseti hráčům, kteří v současné době plní mezinárodní povinnosti. Jeho první zápas v roli trenéra FC Barcelona bude výjimečný, 20. listopadu se odehraje katalánské derby proti Espanyolu. O tři dny později přivítá Barça na Camp Nou Benficu ve velmi důležitém utkání Ligy mistrů.


Zdroje: blaugranagram.com [BorisPinkse], Barça TV, Mundo Deportivo [Edu Polo]



Diskuze

Skvělá slova, moc dobře se to četlo...Nejde mi ani tak o ty trofeje, ale hlavně o řád a pravidla, které chce na ty naše suprstár nastavit a ono časem se to projeví v těch výkonech, věřím tomu, nikdo si nezaslouží být úspěšný na lavičce jako právě Xavi...Koeman přebíral klub ve špatném stavu, ale Xaviho přebíra přímo na JIPce...Smekám před ním, a nejvíc mu přeju štěstí a úspěch, zasloužíš si ho...
Viva XAVIsmiley

08.11.2021, 17:29

3x HURÁ XAVIMU!!!
a 3x zámávat De Jongům, Boatengům, Umtitiům a podobným zjevům!!! smiley

08.11.2021, 17:38

Srovnávat Xaviho a Guardiolu podle mě opravdu nejde. Jak je psáno ve článku, Guardiola přebíral kvalitní tým, ze kterého pár šikovnými rahy a s pomocí pár desítek milionů vytvořil výběr snů. Xavi to musí zvládnout s pár drobnýma v kase a s ohromnou spoustou zraněných..

08.11.2021, 18:21

Osobně jsem Xaviho měl vždy rád nejvíce ze všech hráčů... samozřejmě nešlo nebýt v úžasu z Lea, ale Xavi byl pro mě vždy nejlepší ze všech... prostě někdo obdivuje hráče, kteří střílí góly jako má běžícím páse a někdo zase "playmakery"... prostě Ty, kteří tvoří hru a na ty góly přihrávají...

když se Zlatan ve své biografii mimo jiné zmínil o tom, že byl v údivu, že hráči jako Xavi v Barce poslouchají trenéra jako malé děti a plní všechny pokyny, co se jim dají, tak jsem v tom viděl Xaviho obrovskou profesionalitu, nikoliv to Zlatanovo ironické pojetí...

A nyní, když Xavi přebírá klub v těch nejhorších sračkách, tak jen ukazuje jeho obrovské barcelonské srdce. Zaslouží si obdiv náš obdiv a respekt. Je to prostě Borec - kapitán, který neopouští loď, když se potápí, ale zůstane a bude se rvát až do konce (i když v našem případě jsme už pod hladinou).

Už hodně dlouho jsem necítil takový náboj a netěšil se tak, jako nyní na naší hru. Je jasné, že to nepůjde hned, ale pokud se situace stabilizuje a nebudeme hned všichni očekávat, že všechny přejedeme, tak máme šanci se vrátit na vrchol, kam patříme.

08.11.2021, 22:08

Doufám, že všichni dobře četli:
"tady můžeme začít systémem 4-3-3, pak přejít na 3-4-3 nebo dokonce 3-5-2."
Až pak budou nadávat proč se nehraje 4-3-3 smiley

09.11.2021, 11:00
MilanBalage CUBEBIKE

Nevadí mi 3-5-2. Ani u Koemana by mi to rozestavení nevadilo, ale nasadit 7 def. hráčů a divit se na pozápasové tiskovce, proč nedáváme góly, to už bylo na šupu.. Nebo 3-5-2 proti Benfice, která hrála 3-4-3. Tři naši pomalí stopeři proti třem rychlým a produktivním útočníkům. Taky to dopadlo, jak muselo.. O 3-5-2 s Frenkiem na stoperu ani nemluvím...
Pokud Xavi hráče připraví na změnu rozestavení a všichni budou zvládat obrannou i útočnou fázi, ať hraje klidně 1-1-8.

09.11.2021, 11:18

..."Během jednoho nebo dvou týdnů se nám uzdraví dva útočníci..." - kteří dva? Nevíte někdo??

09.11.2021, 11:23

Všichni jsou z Dembelého na větvi, jak je dobrej atd. a koukám, že Xavi už to taky chytnul..
Pro mě je hráč, kterej 5 měsíců marodí, pak nastoupí na půl hodiny a jde zase na kdovíjak dlouho marodit, jednoduše na nic.. Naprosto nepoužitelnej a škoda každýho eura vynaloženýho na jeho výplatu.
Ano, je dobrej, když hraje. Potíž je v tom, že on nehraje...
Pokud se nepřijde na to, proč máme pořád půl týmu na marodce a především pokud se ten problém nevyřeší, nevidím jedinej důvod, proč bychom měli např. s Dembelém dál spolupracovat..

09.11.2021, 11:35
raval69 MilanBalage

No, tak dnes by už Dembeleho taky nikdo nekoupil. Ale co má Xavi říkat? Že se ho bude chtít co nejdříve zbavit? Samotného hráče ta situace asi netěší a Xavi chce být zkraje co nejpozitivnější. Ale pokud to prostě nepůjde ani v budoucnu, tak se ho zbavit budeme muset......

09.11.2021, 13:16
MilanBalage raval69

Asi máš pravdu. Nemůže říct, že věčně zraněný Dembelé je mu na ho***.. A souhlaším i s tím, že o Dembelého je teď zájem, protože mu končí smlouva. Jinak by si na něj v ManU nebo v L'poolu ani nevzpomněli.
Tady nebo někde jsem nedávno četl, že se tehdy rozhodovalo mezi Dembelém a Mbapém. Když teď vím, jak to nakonec dopadlo a jak na tom oba jsou, je mi do breku.. smiley

09.11.2021, 15:07
MarcoFCB MilanBalage

Je to pravda, jenže on v té době byl Dembele opravdu lepší, nevim co se tyče čísel, ale dle hry a úspěšnosti driblingu byl na tom lépe jak Mbappe. Jak to dopadlo a kdo je lepší teď všichni víme. 😀

09.11.2021, 18:07
MilanBalage MarcoFCB

Dembelé je zase třeba lepší v počítačových hrách a sní za minutu víc hranolků... smiley

09.11.2021, 19:15

Nevím, jak moc se tomu dá věřit, ale podle TN.cz se Xavi chystá propouštět a na černé listině jsou čtyři jeho bývalí spoluhráči - Piqué, Alba, Busquets i Roberto. Chce tak uvolnit místo nové generaci. Jediný, koho prej má v plánu si nechat, je ter Stegen.
Alba už má údajně i zájemce - PSG.
Jako zdroj uvedeno jen TN.cz. Opravdu nevím, jestli to není kachna...

09.11.2021, 19:29
cechoma MilanBalage

Ruik dneska psal úplně jiný jména ;) Teď budeme měsíc číst,koho chce vyhodit a přivést

09.11.2021, 20:41
MilanBalage cechoma

Asi jo, do přestupového okna se bude spekulovat jak o život. smiley
Na tiskovce po jeho prezentaci prohlásí, ž všichni začínají od nuly a na druhý den mají padáka 4 hráči, aniž by se mu ukázali - to by bylo dost zvláštní..
Navíc Busquets hraje poslední dobou opravdu dobře a nahradit hned Albu 17letým Baldém, no nevím...

09.11.2021, 23:59

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat