Xaviho Barcelona 2.0

Xaviho Barcelona 2.0 Foto: X @FCBarcelona

Barcelona je v této sezóně tak těžko předvídatelná, že jen málokdo by čekal, jak dopadne nedělní večer.

Ale Xaviho tým přehrál Atletico Madrid a zvítězil 3:0, čímž způsobil první domácí porážku týmu Diega Simeoneho. Pro domácí to bylo stejně ponižující jako povzbuzující pro Barcu.

"Podali jsme jeden z našich nejlepších výkonů v tomto ročníku," řekl Xavi. "Není snadné přijet na tento stadion a vyhrát tak, jak se nám to povedlo. Je to okamžik, o kterém můžeme snít. Ve zbytku sezony nic nevzdáváme."

Impuls, který se dostavil po dvou působivých výhrách nad Neapolí a Atléticem, možná přišel trochu pozdě na to, aby Barca mohla reálně bojovat o ligový titul. Zdá se, že Real Madrid, který v sobotu vyhrál 4:2 v Osasuně, svůj osmibodový náskok pravděpodobně nepromarní.

Barceloně to však rozhodně dává naději, protože se těší na dubnové čtvrtfinále Ligy mistrů proti Paris Saint-Germain.

Kdykoli jindy v této sezoně by Barcelona neměla šanci. Nyní dal tým fanouškům důvod věřit a zaslouží si za to mimořádné uznání, přestože je značně oslaben.

Xavi už věděl, že na zápas s Atléticem nebudou k dispozici Gavi, Pedri, Frenkie de Jong a Ferran Torres, ale chyběl mu také Joao Cancelo (který neodcestoval z osobních důvodů) a Andreas Christensen se zranil při rozcvičce.

Tým má úplně jinou tvář, než jakou si Xavi představoval na začátku roku. Tři z jeho hráčů, kteří v neděli večer nastoupili v základní sestavě (Pau Cubarsi, Hector Fort a Fermin Lopez), v minulé sezoně ještě nepůsobili v profesionálním fotbale.

Trenér Barcelony musel svůj tým přeprogramovat a několik hráčů, kteří se zdáli být mimo plán, podává v nejdůležitějším období sezony nejlepší výkony.

"Každý hráč se vyvíjí," řekl Xavi v neděli večer. "Pokud se podíváme na jednotlivce, všichni byli vynikající. Všichni naši hráči chtějí ze sebe vydat to nejlepší."

Mezi všemi těmito jednotlivci si Cubarsi zaslouží zvláštní zmínku - opět.

Sedmnáctiletý střední obránce předvedl mistrovský výkon již ve třetím zápase v řadě. Jeho dominance proti Alvarovi Moratovi, Memphisu Depayovi a Antoinu Griezmannovi byla až děsivá. Šestkrát je zbavil míče, zblokoval dvě střely, vyhrál všechny vzdušné souboje a zápas zakončil s 95procentní přesností přihrávek. V nejbližší době neopustí Xaviho základní jedenáctku.

Dalším výrazným jménem týdne je Lopez. Po nevyrovnaném výkonu v zápase s Athleticem Bilbao na začátku měsíce byl kritizován, ale Xavi dvacetiletému mladíkovi nadále věří, protože ví, že tým jeho schopnosti při absenci Pedriho a Gaviho nutně potřebuje.

Pokud Ilkay Gundogan nemůže hrát jako ofenzivní záložník, nezbývá v týmu nikdo, kdo by mohl operovat ve středu pole tak dobře jako Lopez. Občas mu sice chybí přesnost, ale vynahrazuje to agresivitou, intenzitou a ochotou učit se. Ví, kdy má vpadnout do pokutového území, a skvěle spolupracuje s Robertem Lewandowskim v první linii presinku.

Lopez nastoupil proti Atléticu jen kvůli zranění Christensena, ale jeho sebevědomí zdaleka nebylo narušeno a včera večer zakončil skvělý týden dalším gólem, který přidal k tomu, který vstřelil proti Neapoli v Lize mistrů.

Na jiném postu se opět prosadil také Sergi Roberto, který se proti Italům osvědčil jako super náhradník, aby všem připomněl skutečnou hodnotu La Masie. Možná není nejtalentovanější osobností, která kdy hrála v barcelonském středu pole, ale ve svých 32 letech byste jen těžko hledali fotbalistu, který lépe rozumí klubové filozofii a poziční hře. Společně s Gundoganem, kteří byli parťáky ve středu pole, naprosto ovládli zápas.

Zvláštní zmínku si zaslouží i Fort, sedmnáctiletý pravý obránce, který v roli levého beka odehrál nejlepší zápas své krátké profesionální kariéry. Včera večer to bylo jeho sedmé představení v dresu Barcy.

"Byl skvělý, i když hrál mimo svou pozici," řekl Xavi. "Hector je kluk se skvělou fyzičkou a nedělá si věci složitě. Navíc je hladový po úspěchu a to je pro nás teď velmi důležité."

Pravdou však je, že pravděpodobně nikdo z barcelonských vedlejších herců by takto nezazářil, kdyby hlavní aktéři nebyli v nejlepší formě.

Lewandowski je toho nejlepším příkladem. S jedním gólem a dvěma asistencemi v neděli Xavi řekl, že 35letý útočník předvedl "pravděpodobně svůj nejlepší výkon od doby, kdy obléká náš dres".

Trenér dodal: "Atletico nám velmi ztížilo postup s míčem, očekávali jsme to a připravili hru tak, abychom si díky Robertovi vytvořili převahu v rozehrávce.

"Den před zápasem jsme se na tréninku soustředili na to, abychom ho dokázali během rozehrávky využít pro křídla a druhou lajnu s Ferminem. Byl klíčový a hrál tak dobře. Byl vynikající."

Lewandowski se v posledních devíti utkáních za Barcu podílel na deseti brankách - sedm vstřelil a u tří asistoval.

"Co se změnilo? Tréninky jsou teď trochu jiné, intenzivnější a jsme lépe fyzicky připraveni. Také se cítím lépe," řekl Lewandowski v neděli.

A pochvalu si (opět) zaslouží i Gundogan, který zkušeně rozehrál akce u dvou ze tří gólů Barcy v Madridu. Nikdo za Barcelonu nenasbíral v této sezóně tolik startů a minut na hřišti jako 33letý Gundang a má plné právo být považován za jejího hráče sezóny.

Joao Felix skóroval na půdě svého mateřského klubu, Raphinha si připsal asistenci, zatímco Jules Kounde a Ronald Araujo působili v obraně naprosto suverénně a Atletico zaznamenalo první střelu na branku až po 51 minutách, kdy už prohrávalo o dva góly.

"Jak se nám podařilo udělat tuto změnu, přestože nemáme k dispozici některá velká jména? No, naše představa o hře zůstává stejná a funguje to," řekl Xavi.

"Barcelonská DNA, cruyffismus... říkejte si tomu, jak chcete, ale když jde všechno podle plánu, je to prostě skvělý pocit."


Zdroje: theathletic.com



Diskuze

Hezkej článek. Za sebe děkuju hlavně za zmínku o Robertovi. On je prostě pozičně skvělej. I na pravém obránci byl pozičně skvělej, bohužel rychlostně a silove to bylo špatný. Konečně až Xavi ho začal stavět do zálohy a ukazuje se, jak důležitý náhradník to je. Doufám, že smlouvu prodlouži

18.03.2024, 22:46
stockey cechoma

Roberto je pre mna ovela vhodnejsi na DM ako Christensen, ma lepsiu pozicnu hru a aj lepsie prihravky. Akurat tu vysku a tvrdost nema.

19.03.2024, 08:07

Smutne ale je ze na konci sezony zacneme az poriadne trenovat🤦‍♂️

20.03.2024, 08:27

Samozřejmě, že je to dobrý pocit, když jsme se poslední zápasy trochu probrali a začali hrát slušný fotbal. Nicméně honit sezónu v březnu či dubnu už je pozdě, i když matematicky se může stát cokoliv. Důležité je nesundávat nohu z plynu, aby sezona neskončila úplných chmurách!

21.03.2024, 12:00

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat