Zajímavosti ze zápasů Barcelony na Mallorce

Zajímavosti ze zápasů Barcelony na Mallorce

Již zítra se Barca vrátí do laligového dění venkovním duelem na Mallorce. Zde se v historii stalo několik významných událostí - jako například, když José Manuel Pinto zachránil Katalánce v cestě za treblem a o pár let před ním zde Lionel Messi dal první branku na hřišti soupeře.

Na Son Moix hrála Barcelona naposledy v roce 2012 a na tento duel vzpomínají pouze čtyři aktivní členové A-mužstva. Před osmi lety zde Barcelona zvítězila 4:2 a autor dvou branek Messi díky nim dosáhl na 75 gólů za tento kalendářní rok, čímž pokořil Pelého záznam a později i ten od Gerda Müllera. A 19. ledna 2006 zde Argentinec vsítil první venkovní gól. Na hřiště nastupoval až v 73. minutě a navíc se mu zde povedlo zaznamenat i první dvojičku v kariéře.

Mnozí z fanoušků si na to možná už ani nepamatují, ale barcelonský treble v roce 2009 byl v ohrožení. Semifinálové klání v Copě del Rey dalo Barcelonu dohromady právě s ostrovany, se kterými doma zvítězili 2:0. Jenže v odvetě se nejprve ujali vedení domácí a v 53. minutě mohl Josep Lluis Marti srovnat stav dvojzápasu z penalty. Proti ale byla tehdejší brankářská dvojka Pinto, která mu ji lapila a pak i Messi, který na konci zápasu vyrovnal na 1:1 a ukončil tak mallorský sen.

I přes porážku udělali hráči Mallorky o dva měsíce později před svými diváky  v ligovém mači špalír, jelikož o držiteli mistrovského titulu už bylo jasno. Hosté vyhráli 2:1. A stadion Mallorky je významný i pro dalšího skvělého Argentince v barvách FCB. Diego Maradona zde sehrál svůj první nesoutěžní zápas a to ještě na starém stánku Lluise Sitjara. Jednalo se o přátelské klání o trofej Cepsa. Autorem první branky na novějším stadionu je Nizozemec Patrick Kluivert. Současný ředitel mládežnické kopané tak učinil hned dvakrát 28. listopadu 1999.

Barcelona tehdy padla 2:3. A pokud se podíváme na vůbec poslední mač Barcy a Mallorky, ten byl svým způsobem také unikátní. Leo Messi nejprve ukázal fanouškům svůj 6. Zlatý míč a pak zaznamenal hattrick. Skóre však otevíral v 7. minutě Antoine Griezmann po nahrávce od Marca-Andrého ter Stegena. Francouz zde bude chtít získat první body - čtyřikrát zde s Realem Sociedad pouze prohrál. Bude se jednat o jeho 10. zápas proti této opozici. A nesmíme opomenout ani parádní gól patičkou od Luise Suáreze.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat