Zranění v Barceloně: Pedriho případ, obavy z tréninku a znepokojivý pohled expertů

Zranění v Barceloně: Pedriho případ, obavy z tréninku a znepokojivý pohled expertů Foto: X @FCBarcelona

Pohled na Pedriho, který v slzách opouštěl hřiště během nedělní remízy 0:0 na hřišti Athletic Bilbao, přinesl fanouškům Barcelony známé obavy.

Pedri od své průlomové sezóny 2020-21 utrpěl již několik svalových zranění.

Během ní odehrál za klub i reprezentaci 73 zápasů. Od jejího konce byl 21letý Španěl nucen vynechat 75 zápasů. V ročníku 2021-22 nastoupil za Barcu pouze do 22 utkání. O rok později zvládl 35 startů. V letošní sezoně byl záložník fit pouze ve 24 případech - a panují pochybnosti, zda ho ještě uvidíme před srpnovým výkopem ročníku 2024-25.

Pedri uvedl, že "nebudeme vědět", do jaké míry mohou být jeho problémy se zraněním způsobeny tím, že ve svém prvním profesionálním angažmá nastoupil do tak mimořádně vysokého počtu zápasů (a poté, co v létě pomohl Španělsku do semifinále mistrovství Evropy, odpočíval pouze dva týdny, než začal následující sezónu).

Podle lékařských odborníků, které oslovil deník The Athletic, však existuje jasná souvislost mezi únavou a jeho svalovými zraněními.

Pedriho případ je obzvláště výrazný, ale pravdou je, že Barcelona v posledních letech zaznamenala mnoho vážných zranění svých talentovaných mladíků - a širší obavy se již nějakou dobu stupňují.

V tomto článku jsou také uvedeny podrobnosti:

  • Nedávné obavy hráčů i klubu, že se v Barce přehlíží fyzická příprava, což technický personál odmítá
  • Jak někteří členové prvního týmu zaměstnali externí odborníky, aby jim pomohli s další fyzickou přípravou
  • Opatrnost klubu v souvislosti s Pedriho posledním zraněním - ale i to, jak měl hráč pocit, že ho v minulé sezoně uspěchali s návratem do sestavy
  • Trenéři dávají přednost "ochraně" mladých talentů, jako je Lamine Yamal - ale jak to komplikuje nedostatečná hloubka kádru a neschopnost Barcelony operovat na přestupovém trhu
  • Lékařský expert, který se domnívá, že klub "přepaluje" mladé hráče a že jeho "fotbalově orientovaný" tréninkový model je v moderní době zastaralý

Prvním z nich byl Ansu Fati.

V srpnu 2019 debutoval za Barcelonu ve věku 16 let, 9 měsíců a 25 dní. Během následujícího roku a půl uchvátil fanoušky svými výkony. Pak ho ale postihlo ošklivé zranění.

Dne 7. listopadu 2020 hrála Barca s Realem Betis. V souboji s obráncem Aissou Mandim utrpěl Fati rupturu vnitřního menisku v levém koleni.

Podstoupil operaci, která spočívala ve snaze udržet meniskus neporušený. Deset dní strávil na klinice doktora Ramona Cugata, mezinárodně uznávaného odborníka na ortopedickou chirurgii, který pracoval s několika bývalými hráči Barcy, a absolvoval jednu rehabilitační proceduru denně.

Po návratu do klubu vyšlo najevo, že Fati absolvoval o jeden regenerační trénink více, než požadoval rehabilitační program doktora Cugata. Jeho opravené koleno se zanítilo a nakonec byly nutné další tři operace. Jak již dříve informoval deník The Athletic, bývalí zaměstnanci Barcy, kteří byli zodpovědní za Fatiho rekonvalescenci, na žádost o komentář nereagovali.

Fatiho návrat do prvního týmu byl původně naplánován na jaro 2021, ale došlo k němu až v září téhož roku a problémy se zraněním ho nadále omezovaly.

Dva měsíce po návratu si přivodil problémy s podkolenní šlachou a v lednu 2022 došlo k recidivě. V této sezóně je na hostování v anglickém týmu Brighton & Hove Albion, v listopadu si opět poranil podkolenní šlachu a do hry se vrátil teprve začátkem minulého měsíce, přičemž jeho poslední výkony nejsou zdaleka tak působivé.

Pak je tu Pedri.

Poté, co se Pedri od zranění podkolenní šlachy, které utrpěl v srpnu 2021, potýkal se svalovými problémy, se tým rozhodl přijmout před sezónou preventivní opatření poté, co mu v minulém období zkrátily herní vytížení problémy se stehenním svalem. Než se připojil ke spoluhráčům, pracoval s osobním trenérem na specifickém plánu, který mu měl pomoci získat více síly a předejít dalším problémům v této oblasti těla.

Vše začalo dobře. Pedri dokonce v srpnu vstřelil klíčový gól proti Cádizu ve druhém zápase Barcelony v nové sezoně. O tři dny později si však na tréninku přivodil novou trhlinu v stehenním svalu. Psychická rána a frustrace vyvolaly v Pedriho táboře další opatrnost - a staré napětí s klubem se znovu objevilo.

V minulé sezoně, kdy byl Pedri kvůli zranění podkolenní šlachy vyřazen ze hry, ho klub chtěl zpátky na zápas s Realem Madrid v prvním kole semifinále Copa del Rey, který se hrál 2. března. Nakonec ale utrpěl zranění, kvůli kterému zůstal mimo hru další měsíc - nakonec se vrátil 23. dubna.

Pedriho okolí věřilo, že Barcelona jeho uzdravení uspěchala. To byl částečně důvod, proč se Pedri a jeho tábor po srpnovém zranění rozhodli požádat o druhý názor na jeho plán rekonvalescence - názor externího lékařského oddělení klubu.

Barcelona se k domněnce, že Pedri návrat uspěchal, nechtěla vyjádřit. Ale zdroje obeznámené se situací - které, stejně jako všichni citovaní v tomto článku, požádaly o anonymitu, aby ochránily svou pozici - uvedly, že krok vyhledat další radu jinde se v klubu nelíbil.

Před začátkem letošní sezony Pedri také uvedl, že se dal na bezlepkovou dietu a začal cvičit pilates. Přesto se od neděle potýká s dalšími zdravotními potížemi.

Pedriho poslední absence navazuje na zranění předního zkříženého vazu (ACL) v koleni, které si Gavi přivodil v listopadu, když byl ve službách španělské reprezentace. Pro klub to byla obrovská rána a hráč byl vyřazen ze hry do konce sezony včetně letního mistrovství Evropy.

V době zranění neměl žádný jiný hráč Barcy od svého seniorského debutu v srpnu 2021 odehráno více než Gavi, a to 131 zápasů za klub i zemi (104 za Barcelonu; 27 za Španělsko).

Mezi těmito dvěma daty - srpnem 2021 a loňským listopadem - byl Gavi také nejvyužívanějším hráčem do 20 let v pěti nejlepších evropských ligách, když odehrál 5 791 minut. A žádný jiný hráč Španělska nenastoupil do tolika zápasů jako on, a to do 27 zápasů od svého mezinárodního debutu v říjnu 2021, kdy se stal nejmladším hráčem své země - tento rekord od té doby překonal jeho šestnáctiletý spoluhráč z Barcy Lamine Yamal.

Gaviho touha a odhodlání hrály na hřišti pro Barcu klíčovou roli. Než utrpěl zranění, byl v této sezoně třetím nejvytíženějším hráčem týmu. Trenér Xavi ho označil za "srdce s nohama". Nyní jsou však bez něj.

Trenér španělské reprezentace Luis de la Fuente uvedl, že Gavi byl "dokonale připraven hrát" v kvalifikačním utkání o Euro 2024 proti Gruzii, v němž se zranil. Uvedl, že ke zranění "mohlo dojít v zápase La Ligy, na tréninku nebo v jakékoli jiné situaci", a dodal: "Byla to nehoda, neštěstí."

Pro mnoho fanoušků mělo Gaviho zranění zjevnou paralelu s Pedriho potížemi (ve smyslu možného přetížení jeho organismu). Tento názor však nesdílí doktor Miquel Llobet, ortoped specializující se na zranění kolen.

Gaviho zranění ze zápasu za španělskou reprezentací podle něj "nemělo nic společného s fyzickou přípravou, jednalo se o incident ve hře".

Barca pečlivě sleduje fyzickou kondici všech svých hráčů, provádí přísné kontroly, analýzy a každodenní testy, při nichž se zjišťují nejrůznější údaje. Ukazatele únavy jsou zvýrazněny, aby Xavi věděl, u kterých z nich je největší pravděpodobnost zranění, pokud budou hrát v příštím zápase.

Různé zdroje, jak z klubu, tak z okolí hráčů prvního týmu, však pro The Athletic hovořily o obavách, že tréninky Barcelony jsou z hlediska fyzické přípravy příliš mírné.

Podle nich mají hráči pocit, že už netrénují jako sportovci, kteří připravují svou fyzičku na to, aby byla silnější. Zdroje uvedly, že místo toho Barca trénuje mnohem více s míčem. Zdůraznily také obavy, že občas taktická cvičení převažují nad fyzickým tréninkem.

Zdroje z technického štábu klubu nesouhlasí s jakýmikoliv náznaky, že by nebyly dodržovány vysoké standardy, a odmítají, že by fyzická příprava nebyla prioritou. Poukazují na počet vítězných gólů, které tým v této sezóně v zápasech La Ligy vstřelil v závěrech utkání, což podle nich svědčí o silnější fyzické úrovni, než je obvyklé.

V Barceloně jsou samozřejmě nešťastní z toho, že se objevilo tolik zranění - ale to prý mají všechny velké týmy. Domnívají se také, že k tomuto problému přispělo i to, že v týmu není dostatek hráčů na některých postech.

Když byl Xavi v listopadu 2021 jmenován do funkce, provedl změny ve struktuře fyzioterapeutů a trenérů, přičemž některé zaměstnance propustil a nové přijal. Tyto změny provedl právě proto, že fyzickou kondici hráčů považoval za prioritu, uvedly zdroje.

Přesto se několik hráčů jeho týmu spojilo s externími odborníky, aby jim pomohli s fyzickou přípravou. Barca nyní požádala všechny hráče, aby ji informovali o těchto aktivitách prováděných mimo klubové tréninkové prostory.

Dr. Llobet se domnívá, že barcelonská "filozofie" může vysvětlovat poměrně malý důraz na fyzický trénink.

"Pokud fotbalistu připravujete jako sportovce, kladete důraz na pohybový aparát," říká. "Pokud přikládáte větší význam tréninku s míčem, kladete důraz na jiné aspekty.

"Nevím, jestli Barcelona nyní upřednostňuje míč před fyzickou stránkou, ale její fotbalová filozofie není založena na fyzické stránce: je založena na technické stránce. To zavedl Johan Cruyff. Od té doby se fotbal vyvinul. Nyní je více fyzický, hráči mnohem více běhají, a tak jsou fyzicky mnohem lépe připraveni. Mnozí tráví více hodin fyzickou stránkou než technickou. Myslím, že Barca je taková, jaká je, protože se tomu nedokázala přizpůsobit."

Pokud jde o domněnku, že za zraněními Barcelony stojí přetlak herního času, Llobet nepochybuje, že Pedriho případ to ovlivnilo.

"Pedri měl mnoho zranění na stejném místě, něco s ním není v pořádku," říká. "Je to v tom, jak se Pedriho svalová zranění léčila od první minuty. Zranění se zjizví a bez času na správnou regeneraci se tkáň oslabí. To se stalo kvůli naléhavosti, kterou klub a národní tým měly. Barcelona tak rychle pálí mladé hráče."

The Athletic se obrátil na Barcelonu i Španělskou fotbalovou federaci s žádostí o reakci na tyto body, ale ani jedna z nich se nechtěla vyjádřit.

Lluis Puig, vedoucí oddělení fyzioterapie v katalánské městské nemocnici Hospital de l'Esperit Sant a odborník, který ve své soukromé praxi pracoval s několika sportovci, se k tomuto tématu vyjadřuje jednoduše.

"Vrcholový sport nerovná se vždy zdraví," říká. "Únava existuje. Pokud jste odehráli 73 zápasů za sezónu, jako Pedri, pak přijde léto a vy máte jen 15 dní volna, únava se hromadí. Vaše svaly nemohou reagovat stejným způsobem, protože po nich neustále vyžadujete velké úsilí. Je stejně důležité hrát zápasy a trénovat jako odpočívat."

Doktor Cugat, chirurg, který Fatiho operoval, souhlasí.

"Pokud hráč neodpočívá, všimne si toho," říká. "Ale profesionál chce vždycky hrát. V současné době panuje taková soutěžní horečka vyhrávat tituly a zápasy, že zejména ti mladší chtějí být stále u toho."

Sám Pedri se tohoto bodu dotkl v rozhovoru na Twitchi se španělskou streamovací celebritou Ibai Llanosem na začátku ledna.

"Moje první sezona v klubu byla strašně dlouhá. Odehrál jsem 73 zápasů a to se možná projevilo na mém současném stavu," řekl. "To se (její vliv) s jistotou nedozvíme, ale tehdy jsem byl tak mladý, že jsem měl touhu dobývat svět."

Dr. Llobet se také domnívá, že rostoucí nároky na mládežnický fotbal způsobují, že hráči jsou po přechodu do seniorského fotbalu náchylní k rychlému vzniku problémů.

"Kluci už přicházejí s poraněným tělem z mládežnických týmů," říká.

"Hráči, kteří přicházejí nyní, hrají hodně od malička. Pokud své tělo v době růstu zatěžujete nebo přetěžujete, způsobuje to změny nebo proměny vazů, svalů a kostí, které se u většiny populace nevyskytují.

"Když k tomu přidáte ještě přetížení zápasy, tréninky a cestování, vznikne koktejl, který vede k většímu počtu zranění."

Yamalovi, nejnovějšímu mladému talentu Barcy, bude 17 let až v červenci. S jeho postupem se zachází poměrně opatrně a Xavi od jeho debutu v dubnu loňského roku, kdy mu bylo 15 let, 9 měsíců a 16 dní, několikrát hovořil o nutnosti "chránit" ho.

Jednou z hlavních starostí a priorit Xaviho od jeho příchodu bylo, aby se neopakovaly případy Pedriho a Fatiho, kteří utrpěli svá první vážná zranění ještě před začátkem jeho působení. V posledních týdnech však Yamalovy schopnosti nebylo možné přehlížet, protože zranění Ferrana Torrese a Rafinhy ho vrhla do základní sestavy. Yamal je v poslední době nejlepším útočníkem Barcelony, který je často tím hráčem, kterého spoluhráči hledají, aby se prosadil.

Stále se vyvíjí zvláštní úsilí, aby se takový mladý hráč nedostal do situace, kdy by musel neustále zachraňovat tým - protože technický personál se domnívá, že to není jeho zodpovědnost. Chtějí ho uchránit před fyzickými a psychickými nároky. A přitom při pohledu na kádr je těžké vidět lepší variantu, než je on, a finanční situace klubu rozhodně neponechává prostor pro přivedení hráče jeho úrovně.

Příchod sedmnáctiletého středního obránce Paua Cubarsiho je dalším příkladem toho, že Barca vychovala skutečně kvalitního absolventa akademie, který je schopen posílit klub v těžké době. Stejně jako v případě Yamala, i v případě Cubarsiho si Xavi dává pozor na jeho herní čas a v zápasech, do kterých nastoupil, ho pravidelně stahuje před závěrečným hvizdem.

Fanoušci Barcelony se na takový mladý talent dívají s nadšením - ale je tu i prvek obav.


Zdroje: www.theathelitc.com



Diskuze

“…hovořily o obavách, že tréninky Barcelony jsou z hlediska fyzické přípravy příliš mírné.” - ze me to neprekvapuje. 😅
Bude to nejspis kombinace vseho (narocny program, vytizeni v prilis mladem veku, fyzicka pripravenost), protoze ty problemy maji i jine kluby, nicmene o te fyzicke priprave v Barce se mluvi uz dlouho, neco na tom asi bude (coz mne teda v takovem velkoklubu prijde silene). Kez by to novy trener uz konecne zmenil.
Flicka na ne a at zerou hlinu!😀

08.03.2024, 14:01

Rok tady o tom píšu, že Barca je nedostatečně fyzicky připravena. Vždyť hráči hráči nekončí zápasy v křečích byly odpovědi. Xavi taky nedovede rozložit tíhu náročného programu na větší počet hráčů, což ten problém ještě umocňuje. Můj názor.

09.03.2024, 06:40

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat