VELKÝ ROZHOVOR S NOVÝM PREZIDENTEM FANKLUBU

VELKÝ ROZHOVOR S NOVÝM PREZIDENTEM FANKLUBU

Ani nový prezident Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues, kterým byl po událostech uplynulého srazu jmenován Tomáš Škurek "Migueli", se nemohl vyhnout otázkám, které – doufejme – budou zajímat nejen členy fanklubu. S jednou z nejvýraznějších postav mezi českými a slovenskými fanoušky FC Barcelona jsem se bavil o dalším směřování fanklubu i o jeho postojích jako socio klubu.    

Caltic8: Migueli, asi málokdo ví, že jsi magistr chemie. I když je Barcelona tvoje vášeň, nebylo pro tebe těžké říct si po škole, že budeš pracovat v cestovním ruchu? 

Migueli: Já vlastně nemám práci v cestovním ruchu, to je pouze koníček. Pracuji jako obchodní ředitel pro firmu, která se zabývá jazykovým vzděláváním. Nabídku této práce jsem dostal ještě před dostudováním, a navíc byla v Ostravě, kam jsem se chtěl přestěhovat, takže nebylo co řešit. K chemii se můžu kdykoliv vrátit.

Za ty roky, co se známe, jsi vystřídal pozice redaktora, viceprezidenta pro web a naposledy jsi organizoval výjezdy na zápasy, přičemž jsi působil jako "konzultant" pro fanoušky, kteří se chystali do Barcelony. Byl to právě poslední rok, který tě přesvědčil, abys kandidoval na nejvyšší post? 

Těch funkcí jsem vystřídal už docela dost, ale na tu nejvyšší jsem se teprve připravoval. Plánoval jsem kandidovat až v roce 2022, možná i 2018, ale že se nakonec prezidentem stanu už teď, jsem opravdu nečekal. Kandidoval jsem na pozici viceprezidenta pro sociální záležitosti, který právě ty výjezdy a konzultace měl mít na starosti. Budu to ale dělat i nadále, jen mi k tomu přibude ještě celá řada dalších věcí.

Kdy ses dozvěděl, že Valdo rezignuje? 

Až při Valdově řeči na Velkém letním srazu, do té doby jsem nic netušil. A bylo to pro mě velké překvapení.

Ačkoliv fanklub existuje už sedm let, jsi teprve druhý prezident. Dosud byl v této funkci pouze Valdo, jemuž i po odchodu čeští culés stále děkují za to, co pro ně vybudoval. Avšak v uplynulých letech byl dost kritizován, a to nezřídkakdy právě i Tebou. Na co hlavně si chceš dát pozor? 

Valdovi určitě patří velké poděkování a uznání, bez něho by fanklub možná ani nevznikl. Ale poslední dobou už na prezidentování neměl tolik času, což se samozřejmě na chodu Penyi podepsalo. Určitě se chci vyvarovat špatné komunikace se členy a odkládání věcí na pozdější termíny.

Jaké máš nyní plány? Myslím tím nejen ty, na jejichž realizaci jsi už začal pracovat, nýbrž i ty dlouhodobé... 

Nejprve je potřeba převzít a důkladně se seznámit s celou agendou. Především nákupy lístků a různé formality. Plány jsou takové, aby bylo co nejvíce fanklubových akcí s co největší účastí a aby náš fanklub měl o dost více členů, než má nyní. Momentálně se chystají především volby viceprezidentů a poté již nebude nic bránit tomu, abychom se do toho naplno pustili. V plánu je účast na Turnaji fanklubů na Slovensku, častější články o dění ve fanklubu, sehnání sponzorů pro penyu, spolupráce se slovenským fanklubem, více výjezdů a celá řada dalších věcí. Později pak také změna v členských balíčcích a spuštění e-shopu.

Co chceš ocenit, případně zachovat z působení Valda? Dostal jsi od něj nějakou radu? 

Ocenit chci především jeho znalost katalánštiny, která je při komunikace s klubem přeci jen mnohem prestižnější než angličtina. Pro rady si jedu ve středu do Prahy.

Zvolen jsi byl jednohlasně nejen proto, že se i vzhledem k výše uvedenému na prezidenta skvěle hodíš, ovšem také proto, že opět nebyl protikandidát. Nepřijde ti to jako škoda? A napadá tě něco, čím pozvednout zájem o práci pro fanklub? Přece jen se tu střídá pár těch samých lidí, což není dobře.

Škoda to určitě je a velká. Různé pohledy na dění ve fanklubu a různorodé kandidatury by určitě přinesly zajímavější volby. Bohužel s podobnou funkcí přichází i velká zodpovědnost a také časové vytížení, proto o ni není příliš velký zájem. Snažím se v lidech zájem vzbudit, už jsem členy oslovil a požádal je o případnou pomoc a spolupráci, tak uvidíme. Jejich zájem o fanklub se pozná také při blížících se volbách viceprezidentů.

S Valdem nyní řešíte různé oficiality. Co ještě je třeba vyřešit, abys byl "plně u kormidla"? A bude mít Valdo ve fanklubu nadále nějakou roli? 

Ještě je potřeba vyřešit nějaké formality v bance, předání pár věcí a vysvětlení systému přijímání nových členů a nějakých aplikací na klubovém webu. Budeme se vše snažit vyřešit již tuto středu. Ano, z Valda se stane sekretář fanklubu, který kromě občasné komunikace s klubem bude pomáhat s organizačními věcmi a hospodařením fanklubu.

V září se budou volit také noví viceprezidenti, neboť na velkém letním srazu vzhledem k odstoupení Valda jejich volba neproběhla. Rozhodlo se, že hlasovat se bude na srazu u příležitosti zápasu s Espanyolem. Je tedy jasné, že voličů bude přinejlepším pár desítek (možná doslova pár). Proč nejsou volby elektronické, tedy snadno přístupné všem cca 200 členům?

Je to stejné jako s ostatními volbami a důležitými věcmi. Vždy je vše lepší vyřešit osobně než elektronicky. Já doufám, že ti, kteří se o fanklub opravdu zajímají, si čas na toto setkání najdou a účast bude velká. Na elektronické volbě mi hlavně vadí, že hlasující by ovlivnila pouze sepsaná kandidatura a nikoliv další odpovědi na dotazy a diskuze a případná vzájemná konfrontace kandidátů.

V minulosti ale přece nebyl problém elektronicky volit prezidenta... 

Nebyl. Ale podle mě to zdaleka nebylo ideální. Zvlášť fakt, že ti, kteří se nevyjádřili, jakoby dali hlas jedinému kandidátovi. Já věřím, že se najde více kandidátů a pokud by elektronicky dostali podobný počet hlasů – byla by remíza a nic by se nevyřešilo. Na setkání na to můžeme ihned reagovat nebo jeden z kandidátů svou kandidaturu stáhne a podobně. Volby prezidenta klubu také probíhají přímo v Barceloně a ne elektronicky.

Plánovaný sraz v Praze kvůli volbám a zápasu zároveň otevírá diskusi ohledně dějiště dalších srazů. Služby v Bolaticích jsou skvělé, nicméně řada členů je nikdy nevyužije kvůli vzdálenosti. Budeš se tedy s novými viceprezidenty snažit najít prostory pro pořádání srazů třeba v Praze a okolí? 

Nebudu. I když to řada členů neuslyší ráda, srazy bych i nadále rád pořádal v Bolaticích. Servisu a zázemí se málokterý areál vyrovná a hlavně je pořadatelem přímo člen fanklubu. Domluva a vše kolem je tak mnohem jednodušší. Další věcí je finanční stránka – v Praze či okolí bychom si zřejmě podobně organizovaný a zařízený sraz nemohli dovolit. Spíš bych rád všechny členy přesvědčil, aby jednou za rok tu cestu absolvovali. Dost členů s tím problém nemá a někteří z Prahy dojeli již devětkrát v řadě.

Pojďme se teď chvíli věnovat Tvým zkušenostem s výjezdy a snad tak navnadit čtenáře na výhody členství ve fanklubu. Jaký zápas, na němž jsi byl, považuješ za nejlepší a jaký naopak za nejhorší? A co se týče výjezdů jako takových, máš nějaký, na který vzpomínáš nejraději? 

Nejhorší byl letošní zápas v Paříži a debakl 4:0 s PSG, nejlepší pak finále Ligy mistrů v Berlíně v roce 2015. Nejraději asi vzpomínám na finále Copa del Rey 2015 na Camp Nou. Byla to nejlepší atmosféra, jakou jsem kdy zažil, zisk a oslava trofeje přímo na domácím stadionu a poté oslava s tisíci fanoušky u Font de Canaletes – nezapomenutelné. Z výjezdů fanklubových to pak bude zřejmě ten na zápas s Valencií – bylo to hned na 5 dní, počasí bylo úžasné, stihli jsme kromě futsalu a Barçy B také návštěvu tréninkového centra a příjezd hráčů na trénink a kromě klasického posezení v Pivobaru tentokrát také večeři v Messiho restauraci. Parta byla skvělá (ostatně jako vždy) a zápas taky, vyšlo opravdu vše a neskutečně jsem si to užil. Výhod členství ve fanklubu je celá řada, na toto téma určitě napíšu samostatný článek, ale určitě bych vyzdvihl slevu 2 000 Kč na výjezdy, 15% slevu na lístky a možnost získat vstupenku i na ten nejprestižnější zápas.

 Co vůbec tvoje španělština? 

Má španělština je bohužel žalostná. Na gymnáziu jsem neměl možnost ji studovat a na vysoké škole jsem její studium vždy odložil a dal přednost nutným předmětům. Učit se chci ale přímo katalánsky, jen je problém v Ostravě najít lektora.

Jelikož jsi zástupcem společnosti CoolCamp, se kterou jsi organizoval zájezdy do Barcelony během poslední sezóny, nemyslíš, že se nyní jako prezident fanklubu potýkáš ve střetu zájmů? 

To si tak úplně nemyslím, nejsem přímo zaměstnanec CoolCampu, navíc dohoda s cestovní kanceláří proběhla ještě za působení Valda. Každopádně pokud by fakt, že pro cestovku zájezdy pořádám, vadil členům fanklubu, můžeme o tom hlasovat na Setkání, a buď bych se vzdal funkce prezidenta, nebo bych výjezdy a spolupráci s cestovkou ukončil.

Protože jsi nejen prezident oficiální penyi, nýbrž také socio, dostáváš se do poměrně úzkého kruhu lidí, kteří spolurozhodují o dění v klubu. Na Facebooku jsi členem skupiny Světové federace Penyí, takže máš ponětí o práci Barcy pro fankluby. Existuje v tomhle směru něco, o čem bys chtěl v budoucnu usilovat, třeba i na oficiálním setkání fanklubů a vedení klubu? 

Ano, Sociem jsem se stal minulý rok. Co se týká Světové federace Penyí – ta se skládá z prezidentů vybraných fanklubů a například rozhoduje o přidělení lístků a podobně. Barça pro fankluby dělá dost, ale určitě by mohla více. Zatím mě nenapadá nic, co bych přímo v Barceloně chtěl prosadit, jen by chtělo vyřešit situaci s Penya kartami, aby byly k dispozici členům nejpozději v únoru, ideálně již v lednu.

K úřadujícímu klubovému představenstvu nemáš dobrý vztah. Kdyby došlo na hlasování o nedůvěře, hlasoval bys v neprospěch Bartomeua?

Se současným vedením nejsem moc spokojen, ale nejsem si jistý, jestli by toto hlasování v současné době klubu pomohlo. Musel bych dost přemýšlet, ale zřejmě bych hlasoval pro vyslovení nedůvěry stávajícímu prezidentovi.

Co ti vlastně na pokračovatelích Rosella tak vadí? Nebo lépe řečeno, v čem ti přijdou horší než Laporta, Gaspart nebo Nuňez? 

Přiznám se, že prezidentování Gasparta či Nuñeze jsem ještě tolik nesledoval. Co se týká Laporty, tak to také nebyl ideální prezident. Ale u Bartomeua/Rosella mi hlavně vadí podepisování nesmyslných hráčů, soudní procesy, reklamy na dresu a přemrštěné navyšování platů.


Zdroje: fcbarcelona.cz



Diskuze

Caltic8
Administrátor

Díky za pomoc LuBovi (aka Garionovi, aka českému Rooneymu) a hlavně Miguelimu za to, že se otázkám postavil čelem a odpovídal narovinu (nebo to aspoň tak vypadalo smiley ) smiley

31.07.2017, 13:51
Migueli Caltic8
Systémový administrátor

Já děkuji za skvěle připravený a náročný rozhovor!

31.07.2017, 13:53

Hezký článek. věřím, že to byla nejlepší volbasmiley

31.07.2017, 15:03
Migueli contento
Systémový administrátor

Díky.

31.07.2017, 20:19

Je dobré, že jsem tam taky zmíněn, i když příště klidně řekni i jméno smiley

A moc pěkný rozhovor. Snad ti ta aktivita vydrží smiley

31.07.2017, 16:06
Caltic8 Jakub19
Administrátor

Já tam vidím jasně množné číslo, zřejmě nejsi jediný :P

31.07.2017, 18:29
Migueli Caltic8
Systémový administrátor

Já myslím, že je. Takže moje chyba.

Nebo se tu najde ještě někdo kdo byl na všech devíti srazech? smiley

31.07.2017, 20:22
Migueli Jakub19
Systémový administrátor

Ok, tak příště 😂 Myslel jsem, že většina ví smiley

Díky. Snad ano, měla by smiley

31.07.2017, 20:21
Jakub19 Migueli

Ačkoliv na srazu při fotbale jsem v útoku jako Brazilec Ronaldo a v obraně jako Pique, je jasné, že cenu pro nejlepšího hráče ani střelce nedostanu, protože vždy tu bude náš Xavi Gianni, kacíř Sephiroth, šedý vlk Mrazík a mnoho dalších. Bolatická losovačka, ve které každoročně utopím množství peněz, má taky předem jasné výherce a já mezi ně nepatřím. Tudíž jedinou cenu, kterou mohu dostat, je ta za věrnost. Čekám na ní již druhým rokem, tedy od doby, kdy jsem se stal skutečně jediným, kdo byl zatím vždy. No snad si na mě za rok nový prezidente vzpomeneš smileysmileysmileysmiley

31.07.2017, 21:16
Migueli Jakub19
Systémový administrátor

Já čekám na ten jubilejní desátý v řadě. Takže ano, možná se něčeho dočkáš smiley

31.07.2017, 22:00

Je dobré, že jsem tam taky zmíněn, i když příště klidně řekni i jméno smiley

31.07.2017, 18:13
Migueli René
Systémový administrátor

Pořadatele z Bolatic přece zná každý! smiley

31.07.2017, 20:23

Fandím novému předsedovi, hahaha, snad i my co už půl roku řešíme členství, tak to bude dořešeno a nebudeme jen neaktivní jako doteď a příjde někdy i balíček z fanclubu, hahaha.

31.07.2017, 19:05
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Díky. Staré žádosti by ještě měl vyřídit Valdo. Proberu to s ním ve středu.

Během srpna snad bude vše vyřešeno a hotovo.

31.07.2017, 20:24

Člověk na svém místě hodně zdaru Tome🍻👍

01.08.2017, 00:02
Migueli milch
Systémový administrátor

Díky smiley

01.08.2017, 08:48

S těmi Penya kartami je to jak? Mě přišla naposledy v roce 2015 smiley

01.08.2017, 15:21
Migueli Mike_Dawson
Systémový administrátor

Naposledy se posílaly v roce 2016 - platnost byla do konce roku 2016, ale v Barceloně se dala použít až do března letošního roku.

Letošní karty přesně nevím - budu řešit zítra s Valdem a poté přímo s klubem.

01.08.2017, 15:35
Mike_Dawson Migueli

Aha smiley díky za info

01.08.2017, 20:43

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Penya novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat