Barça v Praze aneb „výjezd“ na Slavii

Barça v Praze aneb „výjezd“ na Slavii

Teprve podruhé od vzniku fanklubu dorazila FC Barcelona do České republiky. Náš fanklub se ujal přivítání nejen klubu, ale také všech fanklubů z celé Evropy, a samozřejmě naši členové nechyběli ani v sektorů hostí – nakonec hned 135 z nich.

Nechci v reportu nudit detaily, co vše bylo potřeba zařídit a obstarat. Každopádně mě zápas se Slavií naplno zaměstnal a téměř 2 měsíce jsem neřešil nic jiného. Počet mailů přesáhl 600, a to nezmiňuji další formy komunikace.

Program z pohledu naší Penyi začal v úterý, tedy den před zápasem. Pro vedení klubu a prezidenty fanklubů jsme uspořádali slavnostní večeři. I zde se objevila řada komplikací. Najít totiž v Praze restauraci s uzavřeným salónkem či možností pronájmu celého prostoru pro 50 lidí a nemuset platit předem či mít podmínku minimální útraty byl opravdu oříšek. Nakonec se povedlo a večeře proběhla v Pivnici Malostranská beseda v centru Prahy.

Dorazili představitelé fanklubů z Polska (obou penyí), Belgie, Francie, Španělska, Běloruska, Ruska (ze dvou různých penyí) a Německa. Dále zástupce Světové federace Penyí a také pan Barnils z vedení klubu. Počty byly doplněny našimi členy, kterých nakonec dorazilo 13. Večeře začala mým proslovem, kdy jsem všechny přivítal a zdůraznil důležitost události a také fakt, že když dorazila Barçy do Prahy naposledy, byl to rok, kdy nás klub schválil jako oficiální fanklub.

Slova se pak ujal pan Barnils, který nám pogratuloval ke zorganizování akce, počtu členů, ale také aktivním webovým stránkám. Zmínil rovněž, že Valverde sice není jeho oblíbenec, ale není možné házet vše na trenéra. Na řadu přišly také dárky, které jsme předali klubu i všem prezidentům fanklubů. Jednalo se o tašku s logem fanklubu, která obsahovala Becherovku, lázeňské oplatky, odznak a vlaječku našeho fanklubu a knihu o Praze. A také jsme celou řadu dárků dostali (včetně dresu Messiho). Při večeři (podávala se staročeská bramborová polévka se sušenými hříbky a kachní stehýnko pečené na medu, podávané s dvojím vinným zelím a karlovarskými knedlíky) jsme se od pana Barnilse dozvěděli spoustu „zákulisních“ či dříve nepotvrzených informací. Například, že znaky fanklubů, které byly nedávno sundány z Camp Nou, by měly být v budoucnu zakomponovány u Camp Nou podobně jako Walk of Fame v Hollywoodu. Kromě tradičního českého pokrmu se samozřejmě konzumovaly i tradiční české nápoje – Plzeň a slivovice – obojí si pan Barnils velice pochvaloval. A byl naším tradičním nápojem i pokřtěn – této nehody se ujal náš viceprezident Jakub. Někteří si přáli v televizi sledovat utkání Realu Madrid, což bylo zamítnuto – TV zakryla vlajka našeho fanklubu.

Ve středu byl pak na programu zápas Juvenilu A s dorostem Slavie. Místopředsedou Slávie panem Syrovátkou byla Rada našeho fanklubu pozvána do VIP lóže. Zde byla přítomna celá řada legend Slávie a dalších fotbalových osobností (Kuka, Plíšek, Beránek, Suchopárek, Kozel, Kováč). Ty nás ale, se vší úctou, příliš nezajímaly. Věděli jsme, že delegaci FC Barcelony povede Patrick Kluivert a doufali jsme také v další velká jména. Když jsme dorazili, bývalý legendární útočník již byl přítomen. O pár chvil později dorazil zbytek delegace v čele s Amorem a hlavně Ericem Abidalem!

Na tribuně jsme seděli v jedné řadě. Abidal byl ode mne jen 4 místa a byl to opravdu úžasný pocit. A na tento zápas dorazili také další členové naší penyi.

Nechtěl jsem je nahánět jako pomatený fanoušek, a tak jsem počkal na poločas a vše jsem dohodl s organizátorem barcelonské delegace. Společná fotka málem začala bez dvou nejdůležitějších. Ale nakonec vše dobře dopadlo. I když se Amor někde zdržel, s ním se pak viceprezidenti vyfotili o něco později (já už fotku s touto legendou mám). Na fotce tak jsme se Silvio Eliasem, Marimón Vilajoanou, Patrickem Kluivertem a Ericem Abidalem.

Vedení klubu se ptalo na počet našich členů, jestli fandí lidé v ČR více Barçe či Madridu atd. Pak přišel Eric Abidal a vysmátý se mě zeptal, proč mluvím anglicky a jak to, že jako prezident neumím katalánsky. Že je to moje povinnost. Tak jsem mu slíbil, že to napravím. Zápas nakonec ovládla Barcelona a zvítězila 4:0. I když výkon (zvlášť v prvním poločase) si takové skóre určitě nezasloužil.

Následoval přesun do Želivárny, kde byl plánovaný sraz pro 200 fanoušků Barçy. Ještě jsem krátce pohovořil s policií, se kterou jsem tuto akci musel také konzultovat, a poté se již šlo fandit. Nakonec se tu z celé Evropy sešlo cca 250 culés, někteří tak museli zůstat a zpívat venku, což ale nebyl žádný problém. Celá Želivárna se rozezpívala hned několikrát  - ať už při nejznámějších chorálech či při hymně.

Kolem 18. hodiny pak dorazila Česká televize, aby si natočila atmosféru a udělala se mnou rozhovor. Na reportáž, která byla vysílána v pořadu Branky, body, vteřiny, se můžete podívat níže.

Poté již následoval pochod ke stadionu a samotný zápas. K Edenu (nebo Sinobo Stadium, chcete-li) nás doprovázela policejní auta a pak již také těžkooděnci, kteří nás vedli před hlavním vchodem Tribuny sever, což se přítomným slávistům moc nelíbilo. Po cestě jsme také potkali autobus s hráči Barcelony.

Do sektoru hostí jsme nakonec získali rekordních 135 lístků (129 přes fanklub a 6 přes Socio). Vstupenky se musely vyzvedávat v hotelu v centru Prahy a nakonec to stihli všichni, i Marek, který dorazil 10 minut před ukončením výdeje lístků.

Samotný zápas nemá smysl hodnotit, ten každý viděl a udělá si názor sám. Co se týká slabšího poděkování ze strany našich hráčů (a šoku některých našich členů z odbytí poděkování), tady bych zdůraznil, že je to bohužel naprosto normální a že tato „děkovačka“ patřila k těm lepším.

Na závěr si Slavia mohla vychutnat potlesk ve stoje - jak ze strany svých fanoušků, tak i našeho sektoru. Zaslouženě.

Se zápasem skončila i historická událost pro náš fanklub, díky které jsme si udělali velké jméno nejen v České republice, ale také v Barceloně. A í díky tomuto utkání má naše penya momentálně rekordní počet členů.

Rád bych poděkoval viceprezidentům Jakubovi a Calticovi za pomoc při organizaci, Krisovi za fotky, Ondrovi za tlumočení, panu Syrovátkovi ze Slavie za možnost zúčastnit se zápasu Juvenilu A ve VIP sekci a setkat se tak s Patrickem Kluivertem a Ericem Abidalem, a všem členům za jejich vzornou reprezentaci a fandění.

 

Detaily k rozdělení vstupenek naleznete zde.

Kde všude v médiích se naše Penya objevila pak tady.

Fotky si můžete stáhnout zde

 

Visca el Barça i Visca la Nostra Penya!  

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Mimo Slavii, o víkendu zajímavý rozhovor ve vlaku:

Aáá Barcelona (viděl tričko), tak schválně, kdo dával vítězný gól ve finále PMEZ v 89 proti Bayernu?

Já: Finále PMEZ jsme v 89 nehráli...

Aha, a kdy Barça poprvé vyhrála PMEZ?

Já: No v 92, to už byl nultý ročník LM.

Aha, tak to jsem myslel. Tak kdo dával Bayernu ten gól?

Já: S Bayernem jsme nehráli. Byla to Sampdoria Janov. A gól dával Koeman v prodloužení.

Aha, a pak?

Já: No pak až 2006. Eto´o a Belletti ale to byl Arsenal, ne Bayern.

Tak to ne, to ne. Bakero to byl....

Já: Ten ve finále gol nedal. Nemyslíte tou hlavou? To nebylo finále...

Aha, tak asi to. Bayern byl skvělý tehdy...

Já: Ale to nebylo proti Bayernu, to byl Kaiserslautern...

Aha, aha. Já se s Bakerem potkal, to je co?

Já: Ukazuju fotku...já taky.

Odchází...

smiley

29.10.2019, 16:30

Já seděl vedle Abidala 3 místa no stress smileysmiley

30.10.2019, 08:05
Migueli
Systémový administrátor

Doplněn odkaz na stáhnutí fotek.

30.10.2019, 08:20

Za mňa veľká pochvala a poďakovanie za organizáciu, pre fanúšika Barcelony je zápas v ČR viac ako sviatoksmileyAk Slávia nerozpredá káder a nepoložia to Číňania, tak myslím, že budúci rok pri lose LM bude zase šanca na vylosovanie Barcy.

Mne bohužiaľ nevyšlo doraziť do Želivárny už na 16-tu, ako som povodne plánoval, takže keď som okolo cca 18:00 dorazil, vonku čakal kámoš s tým, že sa bál ísť dovnútra, lebo si nebol istý, či tam može :-)

Obsluha s ohľadom na počet fanúšikov nestíhala, takže sme sa nakoniec presunuli kúsok k Sládečkům, kde sme pár tankových plzničiek stihli.

Inak k tomu (ne)poďakovaniu hráčov po zápase - toto je niečo čomu teda dosť nerozumiem, neviem, či je to španielskou futbalovou kultúrou (lebo mám pocit, že napr. v anglickej lige to tak nie je), ale neísť po zápase spoločne zatlieskať fanúšikom ( a to bez ohľadu nato, či sú to domáci, alebo cestovali pol kontinentu) mi príde ako neslušnosť a neúcta. Česť výnimkám...

31.10.2019, 12:33
Migueli vikinecek
Systémový administrátor

Ano, nestíhala. Nakonec tam bylo více lidí, než byla kapacita smiley A vše zdržoval fakt, že se muselo platit vždy hned (což naprosto chápu).

Těm jejich "děkovačkám" nerozumí nikdo....

31.10.2019, 13:14
vikinecek Migueli

jj, tomu plateniu hneď v tomto prípade tiež rozumiem :-)

31.10.2019, 13:54
antimadrista Migueli

To je jasny aby ste nezdrhali bez placeni smiley

31.10.2019, 18:39
Migueli
Systémový administrátor

Jinak můj 600. článek smiley (pokud počítám i překlady z dřívějška)

01.11.2019, 11:19

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Penya novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat