Barca utratila téměř půl miliardy, ale pořád nenašla nástupce Suáreze

Barca utratila téměř půl miliardy, ale pořád nenašla nástupce Suáreze

Plátek Marca spočítal, že Barca už na post nové útočné hvězdy vynaložila takřka 500 milionů eur a stále se jí nepovedlo najít někoho, kdo by v budoucnu převzal střelecké otěže po konci Luise Suáreze.

Lautaro Martínez patří k předním cílům Barcelony v tomto ohledu a zatímco jednání s Interem probíhají - a sám hráč by se přesunu nebránil - proti je pořizovací částka, která byl dle slov sportovního ředitele italského klubu činila 111 milionů eur, což se rovná Argentincově výkupní klauzuli. Je to vysoká suma, nicméně Katalánci opravdu potřebují najít někoho, koho by pomalu ale jistě začleňovali do sestavy.

Od příchodu současného forvarda č. 1 uplynulo 6 let. Tehdejší hráč Liverpoolu přišel FCB na 81 milionů eur a to ještě nemohl několik měsíců nastoupit kvůli ataku na Giorgia Chielliniho na Mistrovství světa v Brazílii. Nakonec se však potvrdilo, že příchod El Pistolera byl jedním z nejpromyšlenějších přestupů a svou cenu několikanásobně splatil. Suárez odehrál dohromady 270 zápasů a v nich dal parádních 191 branek.

Průměrně tedy za jedno soutěžní utkání dává 0,7 branky. To dělá 0,4 milionů eur za každý jeho zásah. Jen pro srovnání: 1 gól jakéhokoliv útočníka, jenž přišel na Camp Nou po něm, stál 5,3 milionů. Hned o rok později, v roce 2015, přišel za 36 milionů Arda Turan. U něj lze hovořit o naprostém fiasku, stejně jako u Malcoma Oliveiry či Kevina-Prince Boatenga. Brazilec nakonec klubu vydělal 8 milionů eur.

Němec s ghanskými kořeny pak vyšel Blaugranas prakticky na nulu, jelikož byl zapůjčen. Mezi nejdražší přesuny v historii katalánského giganta se zařadili Philippe Coutinho a Ousmane Dembélé, za které se vynaložilo celkem 225 milionů eur bez variabilních bonusů. Jejich průměry ale byly tristní - 0,27, resp. 0,25 branky na zápas. Prvně jmenovaný už hostuje v Bayernu, Francouz je pak znovu zraněný.

O něco lépe je na tom Antoine Griezmann. Bývalý člen kádru Atlétika Madrid či Realu Sociedad a mistr světa z předloňského roku dává za jeden zápas v průměru 0,37 gólu, nicméně očekávání jsou v jeho případě o něco větší, nejen díky částce, za kterou loni v létě dorazil (rovných 120 milionů evropské měny). Lze však říci, že na zhodnocení jeho přínosu je ještě brzy a musí se počkat, např. do konce této sezony.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat