Barcelona chce, aby si to Xavi rozmyslel a zůstal

Barcelona chce, aby si to Xavi rozmyslel a zůstal Foto: X @FCBarcelona

Ačkoli to může znít divně, muž, který před několika měsíci prohlásil, že odstupuje z funkce trenéra Barcelony, se nyní jeví jako preferovaná volba klubu pro příští sezónu.

Xavi 27. ledna oznámil svůj záměr rezignovat na konci tohoto období, když práci v Barce označil za "krutou", uvedl obavy o své duševní zdraví a řekl: "V určitém okamžiku si uvědomíte, že nemá smysl zůstávat."

Ale už několik týdnů, kdy tým od jeho slov zůstal neporažen - v jedenácti zápasech včetně postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů - roste podpora myšlence Xaviho udržet.

Prezident barcelonského klubu Joan Laporta před reprezentační přestávkou prohlásil, že se pokusí 44letého kouče přesvědčit, aby zůstal, a v sobotu v tomto duchu pokračoval i viceprezident Rafa Yuste. "Xavi ví, co chceme," řekl. "Je to jeho rozhodnutí. To, co udělám, pokud to bude v mých silách, je pokusit se ho přesvědčit, aby pokračoval."

Jak jsme se tedy dostali až sem? Jak se hledání trenéra Barcy promítlo do uvažování klubu? A jak zásadní význam má pro další vývoj zápas Ligy mistrů s Paris Saint-Germain, který se uskuteční příští středu?

Poté, co bývalý legendární záložník Xavi prozradil, že se rozhodl odejít - po domácí porážce 3:5 od Villarrealu, po které zůstala Barca v La Lize čtvrtá - začala Barca hledat jeho nástupce, ale příliš se jí nedaří.

Vysoce postavené klubové zdroje, které hovoří pod podmínkou anonymity, aby chránily své pozice, tvrdí, že hlavním důvodem malého vývoje je nedostatek vhodných kandidátů - a to v době, kdy je peněz málo.

Několik manažerů Barcy oslovených pro tento článek popisuje tři typy trenérů v oboru. Zaprvé jsou to elitní osobnosti, které splňují všechny požadavky - Pep Guardiola, Luis Enrique nebo Mikel Arteta - ti ale nejsou k dispozici.

Dále jsou zde trenéři, kteří vynikají v řízení rovnováhy v šatně; ti, kteří dokáží dostat z týmu to nejlepší tím, že najdou nejlepší rovnováhu mezi různými charaktery.

A nakonec jsou tu ti, jejichž největší síla spočívá v tom, že dokáží zlepšovat hráče: dostat z každého jednotlivce to nejlepší.

Uvnitř Barcy panuje přesvědčení, že právě druhý typ by se pro ně hodil nejlépe. Klubové zdroje však opět tvrdí, že se žádný vhodný kandidát nenašel.

Jak již The Athletic informoval, byl osloven bývalý manažer Bayernu Mnichov a Německa Hansi Flick (klubu byl nabídnut prostřednictvím svého nového agenta Piniho Zahaviho). Za překážku je však považována jeho nedostatečná znalost angličtiny a španělštiny.

Co se týče Thomase Tuchela, způsob, jakým opustil působení v PSG, Chelsea a nyní v Bayernu (který opustí letos v létě), nepůsobí zrovna příznivě. Hovořilo se také o manažerovi Brightonu Robertu De Zerbimu, který je však stále považován za neprověřeného na elitní úrovni.

Bez ohledu na to, zda si Barca může dovolit zaplatit Brightonu za De Zerbiho nějakou kompenzaci, může mít Ital na stole lákavější nabídky. Liverpool a Bayern také hledají nového trenéra a dosavadní favorit obou klubů, Xabi Alonso, zůstává v Bayeru Leverkusen.

Zde se dostáváme k financím Barcelony, které jsou důležitým faktorem.

Jméno Rafaela Marqueze pomáhá ilustrovat proč. V posledních měsících se o něm mluvilo také jako o nouzové variantě pro zbytek této sezony, když se objevily spekulace, že by Xavi mohl být kvůli špatným výkonům vyhozen ještě před koncem června.

Mexičan se do této kategorie hodí, protože jeho plat coby trenéra Barcy Atlètic (rezervního týmu klubu, který hraje třetí španělskou ligu) je již započítán do platového limitu La Ligy.

V únoru La Liga dále snížila povolený platový limit Barcy (který se vypočítává podle příjmů klubu) z loňských 648 milionů eur  na novou částku 204 milionů eur. Reálné náklady na barcelonský tým v letech 2023-24 - součet platů a přestupových odpisů - jsou oficiálně rozpočítány na 492 milionů eur.

Protože Barca utrácí příliš mnoho peněz, musí podle pravidel soutěže provést škrty, než podepíše další hráče nebo najme trenéry. Z pohledu potenciálního nového kouče je tedy těžké si představit, že by se někdo zvenčí chtěl angažovat, když mu nemůže být nabídnuta jistota ohledně finančních prostředků, které má k dispozici na nové podpisy, nebo záruka, že klíčoví hráči nebudou prodáni.

Ačkoli 45letý Marquez - další bývalý slavný hráč Barcy - odvádí dobrou práci s Barca Atlètic (v této sezóně usiluje o postup), zůstává na nejvyšší úrovni neprověřený a jako o možnosti by se o něm uvažovalo pouze v případě, že by Xaviho tým neuspěl v osmifinále Ligy Mistrů proti Neapoli.

Žádný ze zvažovaných kandidátů nedosáhl jednoznačného konsenzu mezi rozhodovacími orgány Barcy, které si velmi dobře uvědomují, jak důležité je správné jmenování. "Jsme v situaci, kdy si nemůžeme nechat ujít další šanci," uvedl v minulých týdnech jeden z klubových zdrojů.

Zůstat u Xaviho považují mnozí v Barceloně za bezpečnější variantu. Má sice své nedostatky a aspekty, které je třeba zlepšit, ale zdá se, že klub by rád počkal, až si to rozmyslí.

Xavi je díky své minulosti jednoho z nejúspěšnějších absolventů La Masie pravděpodobně nejvhodnějším profesionálem, který může pokračovat v důvěře v barcelonskou akademii. V této sezóně se pod jeho vedením představili především šestnáctiletý Lamine Yamal a sedmnáctiletý Pau Cubarsi. Spoléhání na tyto talenty je vzhledem k finanční situaci Barcy považováno za jedinou možnost.

Pokud by Xavi zůstal, dalo by se očekávat, že bude mít silnější pozici než v této sezoně. Z této sezóny si může vzít ponaučení.

Prvním z nich je zaujmout silnější postoj k rozhodnutím představenstva - skvělým příkladem je podpis smlouvy s Joao Felixem v poslední den uzávěrky přestupů. Xaviho tábor byl proti příchodu portugalského útočníka, ale odchody na poslední chvíli, náhlý nedostatek možností vepředu a blízký vztah mezi Laportou a agentem Jorgem Mendesem přivedly Joaa Felixe do Katalánska bez ohledu na to. Přesun se nevyplatil.

Xavi také prokázal, že chápe potíže klubu při sestavování týmu a že tato sezóna byla pro něj i hráče náročná. Již se objevily náznaky, že takové období sebereflexe mělo na něj i širší kádr pozitivní vliv. Po úchvatném vítězství Barcy v La Lize na hřišti Atlétika Madrid (3:0) 17. března Robert Lewandowski hovořil o zlepšení intenzity tréninku od doby, kdy Xavi oznámil svůj odchod.

Jeho ponechání na palubě není bez rizika.

Přesvědčit Xaviho, aby zůstal i v příští sezóně, by znamenalo, že by se všichni v klubu ocitli ještě více v ohrožení, kdyby se něco pokazilo. Otázky by se týkaly nejen samotného trenéra, ale i plánování a rozhodování v klubu.

Barcelona měla od ledna čas na to, aby začala pokládat základy nového projektu. Muselo by se najít odůvodnění, proč se rozhodla tak neučinit. A nový manažer na podzim by neměl čas na plánování podpisů nebo formování struktury klubu.

Ani Xavi nemohl reálně očekávat, že tlak poleví. Jedinečná kombinace očekávání a požadavků na trenéra Barcy se o to postará.

Zdá se, že v současné době je toto riziko ochotno podstoupit více vysoce postavených zdrojů. S žádným kandidátem nejednají, protože jejich prioritou je počkat na Xaviho.

Xavi se v minulosti nikdy netajil tím, že by rád vedl tým mimo Španělsko, přičemž Premier League je pro něj jednou z nejlákavějších soutěží. Pokud však na konci této sezony opustí Barcelonu, těžko si lze představit, že by se ucházel o nějaké volné místo v anglické "velké šestce" nebo v jiné elitní evropské soutěži.

Klub a trenér se dokonale znají a Xavi i v nejhorších chvílích opakoval, že vždy bude "mužem klubu". Citáty jako: "V den, kdy budu mít pocit, že jsem tu problém, odejdu," dokazují jeho lásku k Barce. Existuje větší projev oddanosti než zůstat, když vás prezident a vedení klubu prosí, abyste kvůli Barce zvážili svou budoucnost?

Zatím jsme však viděli jen málo veřejných náznaků, že by Xavi změnil svůj pohled na věc. "Mé myšlenky se soustředí na to, abych zde zůstal do 30. června. V příští sezoně je v plánu odpočinek," řekl minulý měsíc.

Po sobotní domácí výhře 1:0 nad Las Palmas toto poselství zopakoval. "Teď je čas na odpočinek," řekl. "Nic víc, krok za krokem.

"Trvám na tom: zatím se pro mě nic nezměnilo. Ale v této atmosféře se pracuje lépe, než když je potřeba vyhodit trenéra," dodal.

Pokud fanoušky zajímá, kdy mohou očekávat nějaké další rozuzlení, nemusí hledat nic jiného než čtvrtfinálový duel Ligy mistrů s PSG.

Vzhledem k tomu, že Real Madrid vede La Ligu o osm bodů, zdá se, že největší evropská trofej je jediným titulem, o který může Barca bojovat. První zápas příští týden v Parku princů je pro Katalánce, kteří sní o záchraně sezony, rozhodující. Postup je klíčem ke zlepšení klubových financí.

Vítězství nad PSG by v klubu ještě více podpořilo pozitivní náladu a podle logického předpokladu by pracovalo ve prospěch Xaviho setrvání. Je to situace, která nějakým způsobem shrnuje některé konkrétní přednosti a problémy Barcy.

Je správné, aby dva zápasy diktovaly strukturální rozhodnutí tímto způsobem? Pravděpodobně ne, ale je to tak.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Snad ne

03.04.2024, 09:06

Tomáše Tuchela? :-)

03.04.2024, 09:08

Mi by to nevadilo, pokud by dostal adekvatni posily v lete.

03.04.2024, 10:22
angel MarcoFCB

Myslim, ze neni treba akutne nekoho kupovat. Vrati se snad Gavi v byvale forme. Spis se zbavit, starsich a drahych kousku.. stavet na tymovem duchu je vic, nezbtan strkat mbape atp.. sikl by se druhy brankar

03.04.2024, 20:38
stockey angel

Tak podla mna krajny obranca, lave kridlo a DM je viac ako nutnost

04.04.2024, 08:10

Prosím jen to ne. ...

03.04.2024, 22:39

Ja som tiez za jeho zotrvanie, ma obrovsku podporu satne, hraci za nim stoja. Vzhladom na nasu ekonomicku situaciu to bude nejalepsie riesenie.

04.04.2024, 08:12
angel stockey

Vzdycky muzes chtit “nekoho” lepsiho. To neni play station, ze nekoho nacvakas..

06.04.2024, 15:11

Tak pokud platový strop nic nedovolí,.... Tak se zřejmě nedá nic dělat :(

04.04.2024, 17:45

Dnes (8.4.2024) se objevila zpráva, že SR20 dostane nabídku ještě na jednu sezónu... Vím, že Leovi slíbil, že po této sezóně půjde do Miami, ale kdyby ještě rok zůstal, Xavi také zůstane.
A už jen to, že k takové nabídce dochází, tak podle mě naznačuje, že Xavi po této sezóně neskončí.
A to by bylo skvělé!!!

08.04.2024, 18:14

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 73
3. Girona FC 71
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 16
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
51. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat