Francesc Mitjans Miro

Francesc Mitjans Miro

Psalo se datum 20.11.2006. Toho dne zasáhla nejen celé Katalánsko, ale celý svět FC Barcelony, těžká a smutná zpráva; Francesc Mitjans i Miró, architekt, který navrhnul slavný Camp Nou, zemřel v pondělí nad ránem. Jeho život se zastavil ve věku 97-mi let. Design, kterým zasel nové standarty pro fotbalové stadiony celosvětové úrovně, jej učinil jednou z nejvíce uznávaných osobností nejen FC Barcelony, ale i světové architektury.

Otec Nou Campu zemřel ve věku 97 let po vynikající a slavné stavitelské kariéře. Francesc Mitjans, který se narodil v Barceloně v létě roku 1909, navrhl nový stadion místo nedostačujícího Les Corts (na jehož stavbě se taktéž podílel) a vytvořil tak jeden z nejsymboličtějších fotbalových stánků na celém světě. Francesc Mitjans zemřel necelý jeden rok před tím, než by Camp Nou (otevřený roku 1956) oslavil padesáté narozeniny od svého založení.

Myšlenky na stadion

V rozhovoru poskytnutém magazínu Barça v červnu 2005, architekt zavzpomínal na několik podstatných a nezbytných aspektů jeho nejslavnější tvorby: "Barcelonský stadion měl být důkazem počátku odvážné architektury, do té doby netypické smělosti, zejména při řešení upotřebení unikátních technologických zpracování, vzhledem k míře a rozměrům stánku (Nou Camp má výjimečné akustické schopnosti ? zvuk se odráží a krouží po obvodu tribun ?pozn.př.), a pro specifickou nižší tribunu stadionu s jejími neskutečnými 40-ti metry zastřešení." 

Francesc Mitjans také řekl, že chtěl ?...přijít s něčím, co bude dlouho ojedinělé a nezapomenutelné, co bude přímo zosobněním a symbolem klubu. Barça nechtěla být nikdy limitována kapacitou stadionu, a barcelonští fanoušci nikdy nechtěli stát mimo stadion, jak se tomu stávalo u Les Corts, což bylo důvodem obrovské kapacity Nou Campu".

Osobnost

Stranou od barcelonského stadionu, byl Francesc Mitjans zapojen do mnoha dalších důležitých projektů, čímž od roku 1950 doslova vléval novou krev do života katalánské architektury a nasměroval ji směrem kupředu. Byl mimo jiné designérem Real Club Náutico de Barcelona, zbudované roku1958, a Banco Atlántico, které je dnes centrálou kanceláří Banco de Sabadell.




Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat