Zemřel Terry Venables - trenér, který vrátil trofeje do Barcelony

Zemřel Terry Venables - trenér, který vrátil trofeje do Barcelony

Dnes zemřel Terry Venables, trenér FC Barcelona v letech 1984 až 1987. Angličan přivedl Barcelonu k ligovému titulu v sezóně 1984/85, což byl první titul klubu po 11 letech. Následně vyhrál i Copa de la Liga v sezóně 1985/86. V této sezóně se také zúčastnil osudového penaltového rozstřelu v Seville proti Steaua București ve finále Evropského poháru 1986, kdy mu chybělo málo k tomu, aby se stal prvním trenérem Barcelony, který tento prestižní turnaj vyhrál.

Venables (Dagenham, 6. ledna 1943) přišel do FC Barcelona s úkolem nahradit Menottiho, trenéra, který sice nezískal velké tituly, ale vtiskl mu atraktivní herní styl. Era po Maradonovi právě začínala. Terry zvolil klasický anglický styl 4-4-2 s robustními obránci jako Gerardo, Migueli a Julio Alberto a dalšími hráči jako Němec Bernd Schuster nebo skotský útočník Steve Archibald.

Po zisku dvou trofejí a náročném začátku sezóny 87/88 Terry Venables opustil Barcelonu v září 1987.

Kromě Barcelony trénoval Venables anglické a australské národní týmy a také kluby jako Crystal Palace, Queens Park Rangers, Tottenham Hotspur, Portsmouth, Middlesbrough a Leeds United. Jeho hráčská kariéra začala v Chelsea v roce 1960, následovaly pobyty v Tottenhamu Hotspur, Queens Park Rangers a Crystal Palace. Drží rekord jako jediný hráč, který reprezentoval Anglii na všech úrovních, od mládežnických týmů až po seniorský tým, kde odehrál dvě utkání.


Zdroje: www.fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat