Gary Lineker

Gary Lineker

Celým jménem Gary Wilston Lineker se narodil 30. Listopadu 1960. A kupodivu ho to k fotbalu příliš netáhlo. K fotbalu přišel jako slepý k houslím, dodnes se neví pořádně jak, ale prostě se jednoho dne objevil na trávníku rodného Leicesteru a ucházel se o fotbalové místo, toho dne mu již bylo 16 let. Trenér mu dal míč, ať ukáže, co umí. A i když nebyl kdoví jak rychlý, okamžitě upoutal hlavně skvělým a přímočarým vedením míče. Netrvalo dlouho a Gary byl povolán do A-týmu tehdy druholigového mužst

To samozřejmě neuniklo zájmu předních anglickým klubů a Lineker sáhl po tom nejlepším, klubu od řeky Merseyside, Evertonu. Hned ve svojí první sezoně exceloval, stal se nejlepším střelcem mužstva se 30 brankami. Titul však nezískal, tým skončil stejně jako ve FA Cupu na druhém místě. Chuť si spravil alespoň na Mistrovství světa v Mexiku, kde se stal s pěti brankami nejlepším střelcem turnaje. Ani to však Anglii nepomohlo k výraznějšímu úspěchu a kolébka fotbalu končí opět bez medaile.

Obrovského talentu si začali všímat i jinde než v Anglii a tak odchod na sebe nenechal dlouho čekat. Gary tedy s velkou slávou odchází z Anglie do Španělska, které bylo přece jen v té době fotbalově o něco dál. Paradoxně jde do týmu, který měl v sezoně smůlu na druhé místa. A to hned trojnásobně. Ano, ten klub nebyl nikdo jiný než slavná "Barca", která skončila druhá jak v lize, tak v domácím poháru, tak v PMEZ. Ve Španělsku začal zažívat něco na co nebyl zas až tak úplně zvyklý a nebo si na to již odvykl, boj o místo. Přece jen, konkurence byla veliká. Zvládá to však na výbornou a za tu dřinu, kterou si vytrpěl, aby mohl obléci na Camp Nou dres blaugranas poté slízává smetanu. Stává se miláčkem a ikonou fanoušků. Největší úspěch zažívá určitě v El Clásicu proti Realu, když střílí hat-trick a prakticky sám zařizuje výhru 3-2. Když do týmu přišel Johan Cruijff tak na Linekera najednou nezbylo místo. Cruyff to s ním zkoušel na pravé záloze, ale tam Gary uplatnění nenašel. Prožil v Katalánsku tři krásné roky, ale na Dream Team bohužel neměl a tak si řekl, že nastal čas vrátit se domů, do Anglie.

Velký zájem o něj jevil Alex Ferguson, který si ho chtěl přitáhnout do Manchesteru a doufá, že ho přitáhne hlavně jeho bývalý parťák z "Barcy" Mark Hughes. Lineker však k udivení všech volí skromnější volbu, Tottenham Hotspur. Za Kohouty se mu samozřejmě opět dařilo, jak jinak. A ani zde nezůstal bez trofeje, získal FA Cup, trofej, které si každý angličan cení snad nejvíce a k tomu navíc přidal třetí místo v Premier League. Jen ten titul stále chyběl. . . Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby největší ikona "Spurs", Glenn Hoddle zůstal o nějaký ten rok déle, třeba by se "Mr Nice Guy" dočkal. I tak se jeho kariéra dala určitě považovat za úspěšnou a nikdo mu nemohl vzít právo na to zkusit nějakou tu exotiku. A tak poté co Lineker ukončil svojí střeleckou bilanci za "Spurs" na čísle 67, odchází do japonského Nagoya Grampus Eight.

Přezdívka "Mr Nice Guy" pochází od jeho fantastické bilance, která je celá herní kariéra bez karetního ohodnocení! Co naplat, že se dříve hrálo méně bojovně a více technicky, i přesto je to naprosto skvělá bilance a i díky ní si Gary Wilston Lineker zasluhuje místo ve fotbalové síni slávy a také Řád britské říše O. B. E. V současné době působí jako spolukomentátor na stanici BBC. Gary děkujem!

Gary Wilston Lineker, OBE
Hráčská kariéra:
1978-1984 Leicester City 194 startů 95 branek
1984-1986 Everton 41 (30)
1986-1989 Barcelona 99 (43)
1989-1992 Tottenham Hotspur 105 (67)
1992-1994 Nagoya Grampus Eight 23 (9)
Národní tým
1984-1992 Anglie 80 (48)
Celá kariéra bez žluté nebo červené karty




Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat