Jak může vypadat základní sestava v druhé půlce sezóny?

Jak může vypadat základní sestava v druhé půlce sezóny?

V minulé sezóně trenér Xavi Hernández ukázal, že defacto ,,vyřešil obranu". I když v této sezóně nemá defenzíva Blaugranas zatím tak impozantní bilanci, jako v sezóně minulé, tak momentálně nastal čas pro Xaviho a jeho trenérský tým takzvaně ,,vyřešit" rovněž útočnou fázi Barcelony. 

V minulé sezóně měla obranná čtyřka FCB formu ,,B-A-C-K", tedy Baldé, Araujo, Christensen, Koundé. I když se příchodem Portugalce Cancela role trochu vyměnily, tak lze předpokládat, že výkony v obranné fázi hry budou mít jen a pouze vzestupnou tendenci. Tým momentálně disponuje krajními beky světových kvalit (Baldé, Cancelo), a čtyřmi stopery minimálně stejných schopností. Do základu se momentálně nejvíce jeví dvojice Koundé - Araujo. Andreas Christensen je sice v mírném útlumu, i tak však může kdykoliv naskočit. Od poslední reprezentační přestávky se pak solidně rozehrál i Iñigo Martínez. 

Kde však měli Xaviho svěřenci velký problém loňskou sezónu, byla hra na půlce soupeře. V současné době trpí záloha zraněními Pedriho, a Frenkieho de Jonga. Až se uzdraví, tak přechodná fáze katalánského velkoklubu bude disponovat obrovskou silou. V případě zdraví všech zúčastněných lze počítat s těmito hráči. Pedri, Gavi, Frenkie de Jong, Ilkay Gündoğan, nebo Fermín López. Sergi Roberto, a v poslední době ne úplně ve formě hrající Oriol Romeu zřejmě úplně nebudou figurovat v plánech Xaviho pro základní sestavu, a celkově se nepředpokládá, že by tato dvojice měla ve velkém sbírat minuty na hřišti. Sergi Robertovi navíc po sezóně končí smlouva, a vše nasvědčuje tomu, že mu vedení konečně neprodlouží smlouvu. Velmi zajímavé pak bude sledovat, koho z čtveřice Pedri, Gavi, Frenkie de Jong, a Ilkay Gündoğan (za předpokladu toho, že budeme hrát na 3 útočníky) nechá stratég Blaugranas na lavičce. Na ofenzivní půli všichni disponují obrovskou silou, a neopomíjel bych ani Fermína Lópeze, který byl proti Šachtaru nejlepší hráč na hřišti, a jedním z nejlepších proti Realu. Chybí mu jen potřebné střelecké štěstí. V obou zápasech totiž nejednou nastřelil tyč. Záložníka, který se zpoza šestnáctky nebojí vystřelit (ve Fermínově případu pak kvalitně vystřelit) potřebujeme jako svěcenou vodu. 

Co se týče samotného útoku, a jeho personálního obsazení, tak i zde lze počítat s tím, že nejen co se týče výše zmíněného personálního obsazení, se bude situace zlepšovat. Do El Clásica už zasáhli vyléčení Robert Lewandowski a Raphinhou. Celkově momentálně útok Blaugranas disponuje krom zmíněných navrátilců ze zranění ještě Ferranem Torresem, a João Félixem (hráči ze soupisky prvního týmu). I šestnáctiletý Lamine Yamal však poslední době nastupuje výhradně za barcelonský A tým. V současnosti pak nevíme, jaké plány má trenérský tým pro zbylou část sezóny s jediným střelcem zápasu proti Bilbau. Marc Guiu raketově vlétl do dospělého fotbalu, nicméně vzhledem k lednovému příchodu Vitora Roqueho bude další minuty sbírat pravděpodobně velmi obtížně. Další Brazilec v útoku, osmnáctiletý ,,El Tigrinho" pak může být v ofenzivní části hry opravdový ,,gamechanger". Robert Lewandowski sice letos v La Lize nastřílel již pět branek, a i když jich ještě nespočet s velkou pravděpodobností přidá, tak ve svých pětatřiceti letech má přeci jen vrchol své kariéry již za sebou. 

Jan "Hanys" Špaček
Viceprezident
PB Lleó de Dues Cues




Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat