Je pro Barcelonu čtvrtfinále Ligy mistrů nepodkročitelné minimum?

Je pro Barcelonu čtvrtfinále Ligy mistrů nepodkročitelné minimum? Foto: UEFA

Musí být pro Barcelonu priorita vyhrát tuto sezónu Ligu mistrů? Leccos o tom vypovídá poslední den přestupového období...

2016 - čtvrtfinále, 2017 - čtvrtfinále, 2018 - čtvrtfinále (kolaps 0:3 v Římě po výhře 4:1 v prvním zápase), 2019 - semifinále (pro ,,Culés" nechvalně známá prohra v odvetě 0:4 na Anfieldu proti Liverpoolu), 2020 - čtvrtfinále (potupná a nedůstojná prohra 2:8 s Bayernem v rámci finálového turnaje v Portugalsku), 2021 - konec ve skupině, 2022 - konec ve skupině. Toto je výčet ,,úspěchů" katalánského velkoklubu v posledních ročnících milionářské soutěže od zatím posledního titulu v roce 2015. Zlí jazykové by po statistice výše mohli dokonce tvrdit, že se za žádný velkoklub považovat ani nemůžeme. 

Faktor los

V rámci naší pozice by se člověk měl dívat na působení v LM při nejmenším velmi střízlivým pohledem. Zejména po loňské velmi našlapané skupině spolu s Bayernem a Interem se leckteří dívali na začátku této sezóny na náš potenciální úspěch tak, že počkají na los, a až poté budou soudit. Ten los letošních základních skupin pro nás pak byl mimořádně milosrdný. ,,Vyfasovali" jsme Porto, Šachtar, a Antverpy. Papírové předpoklady hovoří tak, že Porto s Barcelonou by spolu měli usilovat o první místo ve skupině. Příští zápas v rámci skupinové fáze této sezóny Champions League čeká ,,Blaugranas" právě na Estadio Do Dragão proti jednomu z nejtradičnějších portugalských klubů. Zápas bude pro naše barvy o to těžší, že nebudeme mít k dispozici zraněné Pedriho, a Frenkieho de Jonga. Když jsme naposledy hráli velký zápas bez této dvojice, byla z toho porážka na Camp Nou v rámci odvetného zápasu semifinále Copy del Rey 0:4. V případě výhry v Portugalsku by však Barça rázně vykročila za prvenstvím ve skupině. Xaviho družina musí jít i bez svých dvou klenotů v záloze jednoznačně za vítězstvím. 

Poslední den přestupového období a loňské tituly

Hlavní trenér Xavi Hernández v rámci své první kompletní sezóny na lavičce Barcelony uhrál se svým týmem 2 tituly. Španělský Superpohár, a po čtyřleté odmlce rovněž prvenství ve španělské nejvyšší soutěži, La Lize. Ve světle neúspěšných sezón v Lize mistrů však musí tým směřovat i k úspěchu/prvenství v této soutěži. Tomu pak napovídá i fakt, jak vypadal poslední den uplynulého přestupového okna. Joãové Félix a Cancelo přišli ze svých klubu oba na roční hostování bez opce. Znamená to, že chce vedení v čele s Xavim, a prezidentem Joanem Laportou okamžitý úspěch? Zde si musíme říct jednoznačné ano, protože za současné situace musí být pro klub téměř povinnost dosáhnout minimálně čtvrtfinále. V případě prvního místa ve skupině lze v osmifinále počítat s týmem ze druhého místa v ostatních skupinách. Zde by pro naše barvy měla být povinnost dostat se mezi osm nejlepších týmů soutěže, protože by se minimálně na papíře jednat o slabší tým, než je Barça. Zde už se může stát cokoliv, a opět bude záležet ve velké míře na losu pozdějších kol vyřazovací fáze. Lze se pak na situaci dívat i pohledem, že všechnu smůlu jsme si v této soutěži vybrali v letech minulých, a letos konečně i ve světle toho, jaké soupeře nám nalosovali do skupiny (se vším respektem k Portu, Šachtaru, a Antverpám) nás čeká úspěch. Realita však - jak už to tak ve sportu a životě bývá - může být úplně jinde. 

Do jaké fáze letos v Champions League Barcelona dojde?

Jan "Hanys" Špaček
Viceprezident
PB Lleó de Dues Cues




Diskuze

Reekwon
Senior editor

Priorita vyhrát LM za mě určitě není. Šance tu jsou nyní určitě větší, než loňský rok i vzhledem k posilám co Barcelona podepsala, respektive které si půjčila. Ale na vítězství to pořád ještě nevidím a to i z toho pohledu, že máme spoustu hráčů, kteří zdravotně nedokáží vydržet celou sezónu a jsou takvazně injury prone. Je asi důležité to brát zápas po zápase, nejdříve je nutné postoupit ze skupiny a pak podle soupeřů můžeme přemýšlet, co bude dál. Ale kdo ví, třeba budeme mít štěstí na los i ve vyřazovací fázi.

28.09.2023, 09:43

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat