KDO TOHLE ZAVINIL?

KDO TOHLE ZAVINIL?

Michov 2013 (0:4), Paříž a Turín 2017 (0:4, respektive 0:3) a teď Řím 2018 (0:3). Velké prohry k velkému fotbalu patří, ovšem včerejší fiasko vyčnívá. Může za to nenasytnost fanoušků, nebo by se spíše měl někdo jiný zamyslet nad tím, proč tým kolem nejlepšího fotbalisty v Lize mistrů potřetí za sebou končí ve čtvrtfinále?

Římané do semifinále postoupili, aniž by v tomto ročníku Ligy mistrů inkasovali jediný gól na domácím hřišti. Včera zahráli takticky výtečně a především nechali na hřišti všechno. Nicméně to výkon Barcelony neomlouvá. 

Valverdeho první pád

Trenér Ernesto Valverde si toho byl plně vědom, a tak podle tradice své pozice vzal porážku na sebe. Ale stejně tak dobře ví, že takový kolaps nejde jen tak zapomenout s konstatováním, že se přece hraje ještě o dvě trofeje. Ve dvou soutěžích, které jsou v případě velkoklubu měřítkem úspěchu, má Barcelona (téměř) hotovo. A znovu přitom může těžit "oblíbené" ponaučení.

Jako první by se měl poučit právě Valverde. Upozorňuji, že rozhodně nejsem příznivcem automatického vyhazovu. Valverde měl od začátku nezáviděníhodnou pozici, a přesto nabídl koncept, který se zdál být udržitelný. Tento koncept také vrátil Katalánce na ligový trůn. Bohužel když přišel čas posunout se dál, Barcelonu srazily chyby, o nichž se culés v průběhu sezony bavili nesčetněkrát.

Důraz na defenzivu se dlouhou dobu vyplácel, ale snad kvůli lepší přípravě soupeřů se postupně začaly projevovat nedostatky, které měly buďto být odstraněny, nebo vykompenzovány. Místo toho se zdá, že Barça tak dlouho chodila se džbánem pro vodu, až se ucho utrhlo. V prosincovém El Clásicu úvodní velké šance Madridu přečkala a pak udeřila. V osmifinále Ligy mistrů to byla zase Chelsea, která šance nevyužívala, což blaugranas znovu potrestali. Na konci března vedla Sevilla 2:0 a mohla přidat i další góly, ale její špatná koncovka dovolila Lionelovi Messimu srovnat...

Pak přišlo na řadu první čtvrtfinále Ligy mistrů, v němž Barcelona s ohledem na předvedenou hru získala skvělý výsledek 4:1. Řím se však ten večer přesvědčil, že aktivita směrem dopředu se vyplácí, a s tím šel také do odvety. Valverde sám prohlásil, že taková motivace se dala očekávat, takže zůstává s podivem, proč nejenže nastoupila stejná sestava jako minulý týden, ale prvním střídáním byl André Gomes až v 81. minutě.

Co vytýkat je rovněž samotným hráčům, jejichž laxnost a nepřesnost domácím velmi nahrávala. Jsou ale náhradníci opravdu tak špatní, že se Andrés Iniesta proti síle a důrazu svých protihráčů musí trápit 80 minut, že si Sergi Roberto nemůže odpočinout vůbec nebo že je lepší čekat, zda Luis Suárez náhodou nenalezne chybějící rychlost?

V anketě na sport.es, která v tuto chvíli čítá 24 tisíc hlasů, 50 % čtenářů viní z vyřazení hlavně trenéra, 40 % hráče a zbylých 10 % vedení klubu spolu s realizačním týmem. A právě klubové představenstvo si podobně jako Valverde musí říct, že takhle to nepůjde.

Velké ambice, nebo velké peníze? 

Valverde měl patrnou nevýhodu v tom, že nedostal moc prostoru na to, aby přizpůsobil kádr podle svých představ – na rozdíl třeba od Pepa Guardioly v Manchesteru City, který se přesto s Ligou mistrů včera rozloučil také. Barcelona potřebovala hlavně kreativního záložníka, jenž dokáže udržet balon, a k tomu posilu na kraj útoku. V létě přišel do zálohy jen Paulinho, a i když mnohé příjemně překvapil, Iniestu zastoupit nemůže. Útok po přestupu Ousmana Dembélého sice vypadal vyřešený, ale mladý Francouz se záhy zranil a v současnosti stále postrádá Valverdeho důvěru. Dembélé se tak prakticky stal posilou až do další sezony a totéž platí o Coutinhovi, kterého Barcelona podepsala v zimě. 

Takže i když se vedení Barçy mohlo pochlubit rekordním rozpočtem nebo příchody druhého i třetího nejdražšího fotbalisty planety, Valverde chtě nechtě musel půlku sezony hrát s loňským týmem bez Neymara, a proto mu změnu stylu na 4-4-2 nebylo možné zazlívat. Naopak obrana se skvělým brankářem Marcem-André ter Stegenem mnohdy vzbuzovala obdiv a Lionel Messi s novými pokyny opět zajistil góly. 

Valverde tak z Messiho dostal to nejlepší, jenže za cenu toho, že se závislost na argentinském idolovi ještě více prohloubila, pokud to vůbec šlo. Jistě, Messi si vyjednal astronomický plat ve výši 40 milionů eur ročně, proto je na místě i velká zodpovědnost. Ale ve chvílích, kdy se právem hovoří o nenaplněném cíli, barcelonské horentní sumy rozhodně jako řešení nepůsobí.    

Loni jsem psal, že Messi hraje jednu ze svých nejlepších sezon, letos se podle mě posunul dokonce o krok dál. Ale na Ligu mistrů to znovu nestačí. Nehodlám začít přemýšlet nad argumentem, že by to bylo tím, že Messi ve velkých zápasech není dost dobrý, zatímco Cristiano Ronaldo góly dává. Zaprvé Messi neustále přesvědčuje o opaku, zadruhé srovnávání Messiho s Ronaldem navzdory šílenství na sociálních sítích postupně ztrácí na smyslu. Tihle dva jsou si v současnosti svými rolemi vzdáleni jako nikdy dřív. Ale zatímco Madrid využívá potenciál své největší hvězdy beze zbytku, Barceloně se to nepodařilo. 

Messi pochopitelně góly přestat dávat nemůže, pokud má být nejlepší – ostatně Barça na něj v tomto směru spoléhala i v ročnících, kdy hrála lepší fotbal a na konci získala ušatý pohár. Zároveň je ale nutné, aby klub znovu poskládal takové mužstvo, které Messimu pomůže tak, aby mu Messi tuto pomoc mohl vracet. 


Zdroje: Caltic8, fcbarcelona.com, sport.es



Diskuze

Ja z tohto vypadnutia nerobim ziadnu tragediu. Na finale sme jednoducho nemali a ak aj by sme tam presli, dostali by po pysku. Ale!! Uz viac ako 3 mesiace mal Ernesto kompletne muzstvo. Nerozumiem, preco tak nastojil na formacii 4:4:2. Ano, jesen mu to vychadzalo nakolko nemal v ofenzive tvorive tipy no od februara mal zmenit system na klasicke 4:3:3 kde maju kridla viac priestoru. Messi moze hrat centralne a celom k brane a ma si o koho prihrat. Dalej je nutne porozmyslat, aj ked nerad, nad zmenou hrotoveho utocnika. Lebo ak aj je Benzema kritizovany, chrbtom k brane a kombinacne vie dopomoct Ronaldovi k priestoru ktory pre svoj futbal potrebuje. No Suarez okrem zbesileho pobehovania je v klucovych zapasoch absolutne mimo a to uz od jeho prichodu. Jeden polrok za Lucha to nezmeni. Taktiez drzat Andresa je zbytocne, aj ked tazke nieco take napisat, ale treba ho nechat ist. On bol ten hrac ktory to rozbehal, no fyzicky uz jednoducho nestiha a preto ani svoj top futbal hrat nedokaze. Rakitic je taktiez zbytocny, ak tam mame ten isty prototyp hraca Sergiho Roberta. A o taktickych kikiriky Ernesta ani nemusim hovorit. Ale verim tomu chlapovi. Bola to jeho prva seezona LM v pozicii trenera a ja verim, a vnimam ho ako rozumneho cloveka, ze sa dostatocne poucil a uz svoje chyby nezopakuje. Lepsi trener momentalne pre Barcu nieje.

11.04.2018, 21:32
pyspetr Andreas

Tuchel, Jardim, Setien.... vždycky se někdo najde

12.04.2018, 07:37
martin999 Andreas

rozumiem Ta , ale nebud k nemu solidarny, k Ernestovi myslim, aj ked to bola jeho prva sezona LM, takuto taktiku a s takymto kadrom nemozu zvolit ani MAT a PAT. Moj nazor, vlietnut na nich, tym padom by sme mozno nedostali ani prvy gol, ale aj keby, tak pokracovat v tlaku, opat podotykam s takymto kadrom resp. kvalitou kadra bolo nasou povinnostou tan tlak vyvijat, a ten gol by sme dali a bolo by po vsetkom, uplny sedliacky rozum a nie TOTO, jeden zapas mu zmenil cely osud v Barcelone, cakaju sa totizto vysledky prave v takychto zapasoch, nie odskusat si chodenim nasich hracov po ihrisku kvalitu travnika alebo nejake posr...e rekordy neporazitelnosti v lige, GAME OVER, GET OUT jeho sanca vyprchala

12.04.2018, 23:06

Klobúk dole. Vynikajúca analýza.

12.04.2018, 07:44

Dobrá analýza. Jak bylo napsáno v první části, měli jsme strašně hodně štěstí. Už v El Clássicu nás mohl Real pohřbít v prvním poločase (jasně, jako u domácích se čekalo, že na nás vlítnou, ale to bylo ještě něco víc), pak Chelsea, Sevilla a teď Řím. Kdyby tyto týmy byly jen o trochu produktivnější, tak jsme se všemi mohli prohrát úplně s přehledem. Co mi z toho vyplývá? Katastrofální první (a někdy ne jen první) poločasy kdy tým prostě nehrál. Důvody mě napadají dva, jeden horší než druhý. Buď jim Ernesto řekl něco ve stylu: "nechte je hrát, oni se vycukají a pak udeříme" což je samo o sobě šílenství a nedá se to ani považovat za taktiku. Nebo prostě Ernest žádný opravdový systém nemá a bylo to vždy jen o tom až si sami hráči určí během zápasu co by tak měli hrát.

12.04.2018, 13:02
Messias Messias

Nicméně tím nechci říct, že viním jen trenéra, hráči to posrali stejně tak...hráli jako kdyby snad chtěli ať Ernest odejde :)

12.04.2018, 13:05

Asi aj Emery bude po sezóne voľný. Na Slovensku je dobrý Aďo Gula zo Žiliny. Viem, že je to nereálne, ale on presne vie to, čo by potrebovala dnešná Barca.
Treba trénera s dobre prepracovanou útočnou fázou a asi aj motivátora, ktorý dokže hráčov poblázniť.

Určite je viac trénerov, ktorí by mohli barcu herne posunúť. Možno niekto z Nemecka: Klopp, Low, Tuchel alebo môj favorit portugalčan Jardim. Ancelotti je voľný, len neviem, či je to ten správny človek. Po sezóne bude možno voľný Heynckes.

12.04.2018, 13:35

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat