Koeman: Chci v Barçe pokračovat ještě mnoho let

Koeman: Chci v Barçe pokračovat ještě mnoho let

Trenér FC Barcelona Ronald Koeman poskytl obsáhlý rozhovor deníku 'SPORT', ve kterém zhodnotil veškeré aktuální dění kolem týmu a klubu. 

„Chtěl bych zde pokračovat ještě mnoho let a být trenérem nové generace mladých fotbalistů v klubu.
Myslím si, že díky našim rozhodnutím, trenérům a technickému personálu, má Barça mladé hráče (Pedri, Fati, Gavi) s obrovskou budoucností a doufám, že za tři, čtyři nebo pět let budu i nadále jejich trenér."
 

,,První den jsem přišel a Messi chtěl odejít, pak špatná ekonomická situace klubu, pak návrh na vyslovení nedůvěry a odstoupení Bartomeua a představenstva. Spousta problémů. Nebylo to snadné. Příkladem toho, že chci klubu pomoci, bylo rozhodnutí s Emersonem. Řekl jsem klubu, že pokud se dá vydělat hodně peněz, můžeme Emersona prodat, protože máme Desta, Minguezu a dokonce i Sergiho Roberta."

SPORT: Lze totéž říct i odchodu Griezmanna?

Ronald Koeman: ,,Ano, bylo to stejné, ale s tím přitěžujícím faktorem, že se to stalo poslední den přestupového období, kdy prakticky nebyl čas na řešení. Griezmann měl velkou smlouvu, a pokud by odešel, pomohl by zlepšit ekonomickou situaci klubu. Proto jsem souhlasil s jeho odchodem.

SPORT: Byl podpis smlouvy s Luukem de Jongem improvizací?

Ronald Koeman: ,,Ne, protože jsem s ním mluvil už na začátku srpna, abychom prozkoumali možnost jeho angažování. Chtěl jsem jiného útočníka, než máme v týmu a vzpomněl jsem si na něj, protože ho dobře znám. Vlastně jsem si říkal, jak je možné, že Barça nikdy neměla útočníka jako je Luuk. Dá nám spoustu variant, zejména potenciál ve vzduchu, a to jak při centrech, tak rohových kopech. S ním můžete hrát přímočařejší fotbal. Z jeho podpisu mám velkou radost."

SPORT: Dovedu si představit, že jste se vyděsil, když minulou středu všechna média zveřejnila komentáře Joana Laporty o Riquim Puigovi, Umtitim, herním systému... a Vašem možném prodloužení.

Ronald Koeman: (směje se) ,,Ano! Před třemi týdny jsme měli schůzku s mým agentem a klubem, kde mi vedení oznámilo, že mám poslední rok smlouvy, že jsou velmi spokojeni, že v týmu vidí budoucnost a chtějí, abych pokračoval minimálně ještě rok. Ale pak už nic neřekli a následně Laporta promluvil s novináři."

o Laportovi: ,,V minulosti některé věci mě zranili, které udělal a řekl, ale už jsou minulostí.“

SPORT: Máte něco proti Riquimu Puigovi? Většina lidí si myslí že ano...

Ronald Koeman: ,,Vůbec ne! Ne! Mluvili jsme s Riquim mnohokrát, během tréninků, analyzovali jsme, co je třeba zlepšit, aby dostal více příležitostí."

o návratu Ansu Fatiho: ,,Znám ho velmi dobře a vím co může týmu nabídnout. Ale musíme postupovat pomalu, byl dlouho mimo hru a není kam spěchat, totéž platí pro Coutinha."

,,Coutinho? Samozřejmě! Stále jsem stoprocentně přesvědčen, že je to hráč, který má na to, aby v Barçe uspěl. Mám ho moc rád. Poslední zranění pro něj bylo velkou ranou a musí se dobře zotavit jak fyzicky, tak psychicky, aby se vrátil silnější než kdy předtím." 

SPORT: Co očekáváte od Dembélého?

Ronald Koeman: ,,Zaprvé, aby prodloužil smlouvu, protože je to jeho poslední rok a pro klub je důležité, aby ji prodloužil. Dembélé je velmi, velmi dobrý hráč, pokud je fyzicky fit. Má skvělou schopnost jeden na jednoho, velkou rychlost a může hrát na obou křídlech. Až se uzdraví, bude pro tým životně důležitým hráčem."

SPORT: Bude Memphis tvořit novou éru Barcy?

Ronald Koeman: ,,O tom není pochyb. Pro úspěch v Barçe má jednu zásadní věc: osobnost a charakter. Tato výzva ho velmi motivuje."

SPORT: Hodně se mluví o systému hry. A někteří lidé žádají, aby jsi byl věrný systému Cruyffa...

Ronald Koeman: ,,O tom by se dalo napsat hodně, ale je třeba si uvědomit, že ani Cruyff nehrál vždy v rozestavení 4-3-3. Za mých časů jsme dokonce hráli jen se třemi obránci... Řeknu jen jedno: trenér, který nechce nebo neumí přizpůsobit svůj herní systém konkrétní potřebě nebo problému týmu, nedělá dobře... Barça se mnou na lavičce hrála nejlepší fotbal, nejefektivnější a inkasovala nejméně gólů a to, když jsme hráli s tříčlennou obranou. Existují statistiky, která to dokazují. Budu i nadále zastávat rozestavení 4-3-3, ale pokud si budu myslet, že bychom se měli vrátit k rozestavení 3-5-2, tak to udělám. Vždy myslím na to, co je nejlepší pro tým."


Zdroje: sport.es



Diskuze

jo? To říkal Griezmann taky.

08.09.2021, 14:58

A já chci Barcu, útočnou Barcu, bez Kumana Barcu

08.09.2021, 18:23

Puig byl pro mě jeden z nejlepších hráčů v přípravě a v sezóně zatím neodehrál ani minutu! Jó, Ronalde, ty ho přímo miluješ... A ta část o Dembelém.. Dělal si srandu nebo to myslel vážně?? smiley
Ono zase to, co řekne do novin a to, co si skutečně myslí, v tom může být obrovský rozdíl..
U mě má Koeman obrovský obdiv za jeho práci s mladýma. To, kolik příležitostí jim dává, to je podle mě ta správná cesta! Na druhou stranu obrovské mínus za ignoraci hráčů i přes jejich kvalitní práci jen proto, že mu prostě nejsou sympatičtí.
Uvidíme během sezóny..

09.09.2021, 02:49

Na trenéra nerad nadávám a tak ani nebudu. Každý trenér má svoje koně a svoji taktiku a uvidíme po sezoně. Líbit se mi nemusí, ale třeba to bude fungovat. Ale tvrdit, že jsme hráli na 3 obránce je alibismus. Hráli jsme na 5 obránců a to, že krajní obránce napíše v rozestavení jako krajní záložníky na tom nic nezmění. Na úkor stopera ubral útočníka. Nehledě na to, že Messi chodil do zálohy, takže jsme hráli v podstatě 5 1 3 1.

09.09.2021, 07:17

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat