Laporta: Doufal jsem, že Messi řekne, že bude hrát zadarmo

 Laporta: Doufal jsem, že Messi řekne, že bude hrát zadarmo

Joan Laporta byl dnes ráno hostem rozhlasové stanice RAC1 a věnoval se všem hlavním tématům týkajícím se FC Barcelona. V prezidentových prohlášeních nechyběly kontroverze a novinky, včetně projektu Espai Barça.

Platby novinářům: "Zopakuji slova našeho generálního ředitele. Je to transparentní člověk. Řekl, že se takové platby uskutečnily a existují na ně faktury, platby byly legální. Neposuzuji, zda je to morální, nebo ne."

Pau Gasol a Leo Messi: "Rád bych uspořádal akci na Leovu památku, byli bychom rádi, kdyby souhlasil. Totéž platí pro Paua. Je úžasné, kolik se toho můžete naučit, když ho posloucháte. Jeho poselství bylo plné emocí a motivace. Po úspěchu, kterého dosáhl, je stále skromný a vděčný. Má vlastní nadaci a je velvyslancem Barçy. Najdeme způsoby, jak spolupracovat. O stažení dresu s jeho číslem jsme zatím neuvažovali."

Jordi Cruyff: "Hrál důležitou roli v tom, že Ronald Koeman získal větší kredit. Je ředitelem fotbalu, fotbalové záležitosti řeší Mateu Alemany a my jsme s ním velmi spokojeni. V týmu máme také Planese a Jordiho a tým spolupracovníků, jako je Deco, který pracuje na brazilském a portugalském trhu."

prodloužení Sergi Roberta: "Probíhá restrukturalizace jeho smlouvy. Plat byl snížen, věci ještě nejsou uzavřeny, zbývá několik detailů."

Koemanův plán: "Chápu to, nemohu s nikým diskutovat o otázkách tréninku. Vždycky jsem respektoval profesionály, to byl případ Rijkaarda, Guardioly a teď chci, aby to byl případ Koemana. Vyjádřil jsem svůj názor a on uvedl své tréninkové argumenty."

Gavi a Pedri: "S Gavim jsme prodloužili smlouvu a byl povolán do národního týmu. Jsme rádi, že zůstane v Barceloně. Pokud vše půjde dobře, příští týden se dozvíme dobré zprávy o Pedrim. Doufejme, že brzy oznámíme prodloužení smlouvy. Rozhovory s Fatim probíhají také dobře."

o Xavim: "Hodně s ním mluvím, protože jsme kamarádi stejně jako s Pepem. Naším trenérem je Koeman a my jsme na to hrdí. Musíme mu dát určitou důvěru. Toto rozhodnutí je nejvhodnější. Sportovní ředitelství se tématem trenérů a hráčů neustále zabývá. Velmi dobře znají situaci všech trenérů a hráčů, kteří mohou být v okruhu našeho zájmu. Naším trenérem je však Koeman a my ho podporujeme až do konce."

o Koemanovi: "Zůstane na svém místě. Když se nedaří, jak bychom si přáli, jsme zklamaní, naštvaný byl i sám Koeman. V tu chvíli začnete přemýšlet, soudit... Ale poslechl jsem si rady mnoha důvěryhodných lidí a dospěl jsem k závěru, že musím jednat tak, jak jsem jednal s Rijkaardem, zaslouží si důvěru. Je to culé stejně jako my, miluje Barçu a rozhodl se sem přijít v mimořádně obtížné institucionální a sportovní situaci. Zeptal jsem se ho, jestli věří týmu, a on mi odpověděl, že samozřejmě ano, ale že musí vrátit zranění hráči. Doufáme, že proti Valencii, Dynamu a Realu bude hrát Dembélé, uvidíme, kdy se vrátí Kun, kterého jsme získali, aby dával góly... Dát Koemanovi tuto rezervu bylo spravedlivé. S přijatým rozhodnutím jsem velmi spokojen. Prodloužení smlouvy? Neustále pracujeme."

Vztek na Messiho: "Mám ho příliš rád na to, abych se na něj zlobil. V určitém okamžiku se však ukázalo, že není možné, aby zůstal, a obě strany byly zklamané. Chtěl zůstat, ale dostal nabídku, která na něj tlačila. Věděl, že pokud nezůstane, skončí v PSG. Messi se zapíše do historie Barçy jako nejlepší fotbalista všech dob, rád bych tuto myšlenku zachoval. Vše nasvědčuje tomu, že ještě před odchodem z Barcelony dostal nabídku od PSG. O takovém návrhu jsme během jednání věděli. Když přišel okamžik, kdy jsem se měl rozhodnout, věřil jsem, že dělám to nejlepší pro Barçu. Nikdo nemůže instituci ohrozit. Doufal jsem, že se to změní a Messi řekne, že bude hrát zadarmo, ale nemůžeme si myslet, že by to takový hráč udělal. Myslím, že LaLiga by to akceptovala. Máme velmi dobré vztahy, věděl jsem, že až vyřešíme finanční situaci, tak mu vše vynahradíme, ale požadovat, aby hrál zadarmo, když ví, co má v Paříži...

CVC: "Tato dohoda je bonbónek, který nám nabídl prezident LaLigy, abychom si mysleli, že splníme podmínky finanční fair play a zaregistrujeme Lea Messiho. Ani teď nemáme dokument, který jsme měli podepsat, a Barça se k ničemu nezaváže, pokud nezná operaci do hloubky, pokud si nepřečte drobné písmo. Nepotřebovali jsme další dluh a řekli jsme, že pokud to není přímý příjem, nemáme zájem. Vidím, že kluby LaLigy trpí. Neuzavíráme se před dohodou CVC, ale je třeba ji prezentovat jinak, změnit ji. Nikdo nás neovlivňuje, ani Real."

Vzkaz fanouškům po auditu: "Jsme přesvědčeni, že to, na co jsme narazili, napravíme. Máme pětiletý stabilizační plán."

Půjčka 1,5 miliardy pro Espai Barca: "Neexistují žádné skutečné záruky, tuto půjčku vrací samotný podnik a Goldman nemá v této operaci žádnou kontrolu ani rozhodovací pravomoc. Věří v nás. Důvěra je maximální, ale rozhodovat bude Barça. Espai Barça je pro současnost a stabilitu klubu nezbytný. Přinese to velké příjmy. Myslím, že až představíme projekt nového stadionu, fanoušci si uvědomí jeho dopad na město a klub. Pokud nám shromáždění socios povolí získat kapitál na výstavbu nového stadionu, Palau a Campus Barca, práce začnou příští léto. Nejedná se vyloženě o půjčku, protože nemáme povinnost ji splácet, dokud nebudeme mít příjmy z toho, co vybudujeme. Naši konkurenti již tuto práci odvedli a my jsme přišli pozdě. Pokud shromáždění socios compromisarios neschválí dohodu s Goldman Sachs, bude to obtížné. Zájem mají i další investoři, ale Goldman projekt velmi dobře zná. Mluvíme o 800-900 milionech, k nimž je třeba připočítat Palau a kampus. Celkově se přiblížíme k 1,5 miliardy."

Název stadionu: " Je třeba si uvědomit, že nový stadion bude generátorem příjmů. Bude mít titulárního sponzora, protože musíte využít veškerý majetek. Státní kluby si mohou dovolit více. Během prvního roku výstavby bude moci veřejnost sledovat zápasy, protože Estadi Johan Cruyff bude rozšířen. V projektu se píše o třech letech práce, ale já počítám se čtyřmi. Nový Camp Nou pojme 110 000 diváků a bude mít větší VIP prostory.

Kde bude Barcelona hrát: "Momentálně se uvažuje o tom, že by se na Estadi Johan Cruyff přestěhovala na jednu sezónu. Uvažujeme o rozšíření na 50 000 fanoušků a podle toho, co nám bylo řečeno, nebudou tribuny stálé. Socios se bude muset střídat. Je tu také možnost Montjuic, ale mně se líbí Johan."

Messi vs. finance: "V jeho případě jsme neměli místo ve finanční fair play. V té době nebyl prostor pro jeho zařazení do týmu. Měli jsme také první výsledky auditu a tato investice nás mohla ohrozit. Barça je nad všemi fotbalisty. Nebyla tam žádná rezerva, i když jsme se snažili. Byla nám nabídnuta operace pomocí CVC, ale nebyla proveditelná."

Zájem o Neymara: "Neměli jsme k dispozici výsledky auditu, a když nám řídící výbor poskytl čísla, mysleli jsme si, že bude rezerva na jeho přivedení. Bylo nám řečeno, že chtěl přijít, že nebude pokračovat v PSG a zřekl se návrhu Pařížanů, ale nakonec ho přesvědčili. Nebyl jsem zklamán. Neymar by mohl generovat velké příjmy, ale tato operace by nebyla řešením naší současné situace."

Možnost přestupů: "Ano, příchod důležitých hráčů je možný, protože máme prostředky na získání finančních prostředků ve formě investic nebo úvěrů. Nechceme však další zadlužování. Chceme nové peníze a investice, abychom uspokojili potřeby klubu, což znamená i příchod nových hráčů."

Ferran Reverter: "Klub je v dobrých rukou, Reverter je dobře připraven. V roce 2003 jsme také vytvořili pětiletý plán a pak jsme pokračovali dál. Reverter řekl, že musíme zvrátit záporné čisté jmění ve výši 450 milionů, ale to neznamená, že nebudeme generovat zisky, které lze použít na investice do hráčů. Cílem pro tento první rok je nulový schodek a následné splacení dluhu."

Rosell: "Od voleb jsem s ním nemluvil. Pokud se budeme muset znovu setkat, nebude to žádný problém."

Bartomeu: "Už dlouho jsem s ním ani s nikým z předchozího vedení nemluvil."

Finanční situace: "Očekávali jsme, že bude špatná. Bylo to však mnohem horší, než jsme předpokládali. Jak řekl Ferran Reverter, bylo to řízení založené na improvizaci, uskutečňování přestupů, které nebylo možné zaplatit... Řízení bylo hrozné. Po výsledcích uzávěrky rozpočtu na rok 2020/2021 jste se mohli chytit za hlavu, ale my jsme si vyhrnuli rukávy a pustili se do práce."

Vyšetřování financí a vyvozování odpovědnosti předchozích orgánů: "Zahájili jsme forenzní audit. Vyšetří nevhodné chování. Zodpovědnost je otevřená možnost, ale stále platí presumpce neviny. Čekáme na výsledky. Jakmile je budeme mít k dispozici, budeme moci rozhodnout, zda se pokusíme někoho pohnat k odpovědnosti, pokud k tomu budou existovat indicie. Soudní řízení? Ano, je to možné, ale to určí až vyšetřování. Myslím, že tyto informace bychom měli mít do konce roku."

 

 


Zdroje: RAC1



Diskuze

Spousta odpovědí typicky politických, to nemám rád...
Pokud jde o Koemana, nerozumím tomu. Copak má na očích klapky?? Po návratu zraněných se změní jen to, že se na ně přestane na tiskovkách vymlouvat. Nic víc! Pochopitelně si najde jiné výmluvy..
Je to škoda, hráčská kariéra se mu v Barçe vydařila. Trenérska ale bohužel není zdaleka tak úspěšná a i kdyby ho tam Laporta držel dalších 5 let, nevěřím, že by se něco zlepšilo...
Kamarádi nebo ne - klub musí být na prvním místě!

08.10.2021, 19:06

Proč proboha takováto vyjádření? Mu hrabe?

10.10.2021, 10:30

To jako, že by Messi hrál zdarma a Griezmann by bral tu svou dardu a stejně tak borci z lavičky jako Umtitti, Pjanic, Countinho.....?.??? Koeman 300 mil....Tohle by bylo lidsky i sportovně naprosto dehonestující a nikdo tohle nemohl myslet ve stávajícím personálním složení vážně!

10.10.2021, 19:37

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat