Laporta ohledně Messiho lhal... skoro všem

Laporta ohledně Messiho lhal... skoro všem

Přestože ekonomické důvody odchodu Lionela Messiho z Barcelony vypadají jasně, informace ohledně jednání s největší hvězdou historie a vůbec situace klubu zanechávají otazníky i vykřičníky. A odpovědět na ně by měl prezident Joan Laporta.

"Udělám všechno pro to, abych Messiho udržel v Barçe," zaznělo z Laportových úst v předvolební kampani. Byla to silná slova, která pravděpodobně dost výrazně přispěla k výsledku voleb a na která podle všeho nedošlo. Ovšem i tohle v porovnání s událostmi předchozích týdnů vypadá jako malichernost. Snažit se udržet Messiho "za každou cenu", by samozřejmě nebylo správné. Ani největší hráč není větší klub, což ostatně řekl i samotný Laporta. Nicméně během léta od Laporty zazněla jiná prohlášení, která představují reálný problém.  

Na tiskové konferenci po oznámení Messiho odchodu Laporta vlastně svalil vinu na hospodaření předchozího vedení a na diskutabilní dohodu LaLigy s CVC. Není pochyb, že barcelonský kolaps způsobil Josep Bartomeu se svým představenstvem, ale vymlouvat se na "neočekávaný výsledek auditu" působí až směšně. Protože již během působení Bartomeua se mnohokrát psalo, že ekonomická bilance je daleko horší, než hovoří čísla předkládaná socios. Hodně o tom mluvil prezidentský kandidát Víctor Font, který nyní připomněl: "Všichni jsme věděli, že výplatní pásku prvního týmu je třeba snížit o více jak 200 milionů eur." Navíc alarmující výsledek auditu není v Barceloně nic nového – vždyť kvůli němu byl ze špatného hospodaření obviněn právě Laporta po skončení svého předchozího mandátu.

Co se týče pravidel LaLigy a dohody s CVC, pojďme si nejprve shrnout fakta. Ještě v létě 2019 Barcelona operovala s platovým stropem ve výši 671 milionů eur, kdežto v březnu letošního roku to bylo jen 348 milionů a tento limit pochopitelně Katalánci překročili. Šéf LaLigy Javier Tebas tak bouchl do stolu, že pro sezonu 2021/22 už kluby kvůli covidu omlouvat nebude, tudíž mj. nebude možné registrovat nové hráče při nedodržení platového stropu. Ten říká, že poměr mezd vůči příjmům nesmí být vyšší než 70 %. Barcelona přitom v době platného Messiho kontraktu byla na 115 % a bez něj na 95 %.

Bohužel už není jasné, kde se tato procenta vzala, protože oficiální čísla pro současný ročník zveřejněna nebyla (ať plánovaný klubový rozpočet, nebo platový strop). Podle RAC1 se barcelonské mzdy musejí vejít do pouhých 160 milionů, zato La Vanguardia stále počítá s 347 miliony. Ovšem důležitější je v tuhle chvíli potenciální injekce od investiční skupiny CVC do LaLigy, která by Barceloně zajistila příjem ve výši 270 milionů. Stačilo by to samo o sobě na registraci nových hráčů a Messiho? Ne, jelikož na mzdy je z této částky určeno jen 15 %, tedy 40,5 milionu. Můžeme se ale domnívat, že tato půjčka by Barçe dovolila restrukturalizovat rozpočet, a tudíž by současně s dalšími klíčovými kroky (redukce mezd, odchody hráčů) bylo dosaženo kýženého Messiho setrvání. Tohle Laporta ve své tiskovce nepřímo potvrdil.

Proč tedy Barcelona stejně jako Real Madrid brojí proti vstupu CVC? Dohodu ve zkratce považují za nevýhodnou (zajímavou analýzu najdete třeba zde). CVC chce do LaLigy jednorázově investovat zhruba 2,7 miliardy eur výměnou za 11 % jejích ročních příjmů, které pramení zejména z televizních práv, a to po dobu 50 (!) let. LaLiga pak má tyto prostředky přerozdělit klubům, tedy půjčit s nulovým úrokem a splatností 40 let. Dá se sice namítat, že když CVC, která má s vrcholovým sportem bohaté zkušenosti, dopomůže španělské lize k dostatečnému a dlouhodobému nárůstu příjmů, těžit z toho budou všechny strany. Ale úvazek na půl století, jenž navíc zabraňuje vzniku Superligy, Laporta podepsat nechce. Oporou v tomto rozhodnutí se mu stal také španělský fotbal svaz, který včera dohodu mezi CVC a LaLigou označil za nelegální. 

V žádné případě tedy nemám problém s argumentem, že smlouva s CVC by představovala velké riziko. Avšak vadí mi upřednostňování vidiny supersoutěže, jejíž zrod byl totální fiasko, projev amaterismu a nepřehlednosti. A hlavně mi vadí, když si pak přečtu následující řádky... Mezi 2. a 14. červencem Tebas a Laporta intenzivně jednali o dohodě s CVC a Barcelona se patrně připravovala dát operaci zelenou. "Na večeři 14. července jsme mluvili s Laportou, vedení Barcelony obdrželo dokumentaci na téma CVC a vysvětlilo nám dohodu s Messim. Bylo to plné nadšení. Messi měl hodnotu Superligy," napsal Tebas na Twitteru.   

Není tak divu, že se ještě minulý týden objevovaly pozitivní zprávy, kterak Messi zůstane. Soudě podle jeho emocí a zpráv o šoku celé rodiny o tom byl přesvědčen i sám Leo. A teď je na místě otázka, jak dlouho Laporta věděl, že Messiho nepodepíše, jak dlouho jemu, ostatním hráčům i veřejnosti lhal. Podle některých se Laporta pod vlivem výkonného ředitele Ferrana Revertery rozhodl o Messiho osudu už před vypršením kontraktu čili před koncem června. Kdyby s ním tehdy podepsal prodloužení, nenarazil by na nynější problém – Messi by nebyl volný hráč, kterého by bylo potřeba nově registrovat. "Odchod Messiho má co do činění spíše se sportovním plánováním nežli finanční neshodou," řekl k této záležitosti Jaume Roures, zakladatel Mediapro. 

Velice kriticky se k současnému klubovému představenstvu vyjádřil Jaume Llopis, jenž na neúspěch s Messim zareagoval rezignací na svůj post v komisi Espai Barça. "Fanoušci se právem dožadují transparentnosti, protože ta chybí. Nebyla nám řečena pravda a chtěli bychom vědět, co se děje mezi Laportou a Florentinem Pérezem. Superliga je zajímavý projekt, ale zároveň nejasný. Nechápu, že zatímco culés brečeli kvůli Messiho odchodu, Laporta byl na jídle s prezidentem Realu Madrid," prohlásil Llopis a dále vysvětlil, že neprodloužení Argentincovy smlouvy (dokud byl hráčem Barcelony) vedení vnímalo jako jednoduchý krok, jak se vypořádat s tlakem na snižování mezd. "Bylo to jednodušší než snižovat v jiných oblastech jako v kontraktu Umtitiho, Coutinha nebo nedotknutelných. Tohle rozhodnutí učinili lidé, kteří Barçu pořádně neznají. Není to průměrná nadnárodní firma. Mohlo se udělat plno drastických opatření, k čemuž nedošlo."

Laporta údajně zklamal i Messiho bývalé spoluhráče a můžeme se jen domnívat, jak na smutnou zprávu reagoval takový Sergio Agüero. Devětapadesátiletý prezident by se tedy měl začít zodpovídat. "Co za těch pět měsíců vlastně udělal? Co se stalo s Barça Corporate? Proč je plán Tebase a CVC odmítnut, kdežto Superliga přijata, když jde o prakticky stejné věci, injekci kapitálu?" ptá se Font. K tomu bych dodal: proč na začátku července Laporta mluvil o "dalších třech až čtyřech přestupech", když musel vědět o problému s registrací Depaye, Agüera, Garcíi i Emersona?

Nelze Laportu vinit z toho, že Messi končí. Dovolím si ho však vinit z toho, jak končí. "Nejsem na tohle připravený. Musím klub opustit v době, kdy jsem to nečekal."  Laporta sliboval změny a ambice měl vysoké. Nezapomínám, že klub převzal v historicky možná nejhorší kondici. Ale nikdo ho nenutil kandidovat a slibovat, co sliboval. Problém se mzdami a celkově kádrem blaugranas byl jasný každému fanouškovi už roky a Laporta na něj měl být lépe připravený. Nebo alespoň jednat férově. 

 


Zdroje: sport.es, marca.com, barcauniversal.com, elpais.com, fcbarca.com, lavanguardia.com



Diskuze

Super článek! smiley

12.08.2021, 12:51

Krásně napsaný. Laporta bohužel Barcu jen ničí.

12.08.2021, 13:05
René Jakub19

A kdo Barcu načal?

12.08.2021, 13:58
Jakub19 René

To, že za katastrofální finanční situaci může Bartomeu, je jasné. Ale je to Laporta, kdo rozhodl o tom, že Messi nebude pokračovat v Barce, ač mohl zajistit, aby Messi pokračoval. To je prostě taky jasné.

A že za těch pět měsíců nezlepšil vůbec nic, je bohužel taky jasné.

12.08.2021, 22:41
René Jakub19

Díky za vysvětlení. smiley

12.08.2021, 22:50
clen_0548 René

no za laportoveho prvního mandátu jsme na tom nebyli taky moc dobře. navíc vyšlo najevo, že dluh je o dost vyšší než říkal..... takže načal. lháři jsou tam všichni bohužel

13.08.2021, 07:28
Veenaa Jakub19

Jakub už roky kritizuje Laportu, zatímco jeho Rosell šel bručet a jeho kašpárek Bartomeu doje*al klub, jak jen to šlo.

13.08.2021, 22:08
Jakub19 Veenaa

Je vtipné mluvit o tom, že Rosell šel do vězení, aniž bys zmínil, že tam byl protiprávně, a že byl omilostněn. Stejně jako ve všech soudních sporech.

A Bartomeu sice klub dojebal, to jsem nikdy nepopíral, ale zkus si přečíst ten článek na sport.es, docela dobře sepsané.

13.08.2021, 22:13

Článok je síce fajn, ale dosť tendenčne napísaný. Za odchodom Messiho treba vidieť viac ako len reštrukturalizáciu platového stropu. Toto nieje príčina ale následok . Barca tu bude aj po Messim. Ak sa má Barcelona dostať čím skôr z agónie, teraz je ten správny čas. A ak to zahrnovalo odchod Messiho, žiaľ . Podpísať novú zmluvu s Leom aby sa ďalšie dva roky klub trápil by bola kardinálna blbosť. Ja som bol za jeho odchod už minuly rok. A dnes sme už mohli byt niekde inde aj s posilami. O rok konci zmluva ďalším , ktorý nespĺňajú požiadavky na zotrvanie. To sú ďalšie výrazne peniaze. Netreba všetko vidieť čiernobielu. Laporta sa zachoval presne tak, ako sa správny ekonóm zachovať má. A takto to je spravne

12.08.2021, 13:27
absint Andreas

„Laporta sa zachoval presne tak, ako sa správny ekonóm zachovať má."
To je mi záhadou, proč teda tu "kardinálnu blbosť" v podobě podepsání nové smlouvy s Messim hlásal ve své předvolební kampani. Proč se nám radši od začátku nesnažil vysvětlit, že je to, jak říkáš, nevýhodné? A jo, to by totiž nevyhrál volby.

12.08.2021, 13:50
Andreas absint

My do vnútra klubu nevidime. Nikto netuší , v akom stave nechal klub Bartomeu. Nikto nevie, aká dohoda bola minulú sezónu pri znížení platov. Aj to hra určitú rolu pre budúcnosť klubu. Lebo hráči sa platov nevzdali, len sa posunula ich splatnosť. Taktiež netreba zabúdať , že tesne pred podpisom zmluvy s Messim dostal do rúk Laporta audit. A vlastne vtedy sa všetko v momente zmenilo. Taktiež tesne pred podpisom Tebas zverejnil konečnú podobu dohody s CVC ktorá tie kluby zaväzuje k niečomu na polstoročie. A vtedy vedenie urobilo radikálny obrat. Je ťažké dedukovať, keďže nemáme informácie priamo z klubu ale len sprostredkovane od rôznych zdrojov. Ale už raz Laporta Barcelonu zachránil od kolapsu. Nevidím dôvod neveriť mu opäť

12.08.2021, 15:18
absint Andreas

To je sice pěkné, ale všechno, co říkáš, tvrdí Laporta. Ty možná nemáš důvod mu nevěřit, já to mám zas naopak. A ty jeho výmluvy a házení viny na všechno a všechny jen ne na sebe mi taky moc nepomáhá.

12.08.2021, 18:49
Klokanomet absint

To je Andreasova specialita, všechno co říká, prezentuje jako nepopiratelnou pravdu, přitom se jedná pouze o jeho velice subjektivní názor a nic jiného.

12.08.2021, 22:52
Andreas Klokanomet

Čo to splietaš ? Ja nemusím mat pravdu. Možno to Laporta fakt posral. Ale to nezistime teraz ale až po nejakej dobe. Netuším, čo si o tejto situácii myslíš ty, no podľa toho ako klub momentálne vyzerá to ružové nebude. A mimochodom, ja som sa len vyjadril a ako si poznamenal, je to môj subjektívny názor. No nikomu ho nevnucujem. To, že ho sem napíšem ešte neznamená , že musíš somnou súhlasiť. Či ak nemám rovnaký názor ako väčšina, nemám právo sem čokoľvek napísať ?

13.08.2021, 07:00
Caltic8 Andreas
Administrátor

Vždyť já ekonomické důvody Laportovi nevyčítám. Poukazuju ale na to, že zřejmě i Messiho vodil za nos, aby mohl teď říct, že se s ním sice dohodl, jak slíbil, ale ti zlí druzí zabraňují v podpisu. Kdyby jako chlap klidně už v červnu vystoupil s tím, že Messiho nemůže udržet, nebo kdyby alespoň teď vysvětlil, že v čem je Superliga lepší než CVC, bylo by to o něčem jiném. Opět se projevilo Laportovo pokrytectví.

12.08.2021, 13:58
Andreas Caltic8

Pokial som správne čítal vyjadrenia Leovho otca , až do uzávierky auditu všetko prebiehalo vcelku hladko. Až následne sa veci začali otáčať . Ak čakali stratu 200 mega a nakoniec je z nej 500 , veľa možnosti nemali. Hlavne nieje možné rozpredať pól kádra za jedno leto.

12.08.2021, 15:20
Caltic8 Andreas
Administrátor

Myslíš si, že kdyby ta ztráta byla jen 200 milionů, Barcelona by se do stropu vešla? A i kdyby jo, pořád ztrátu 200 milionů čekat NEMĚL.

O půlce kádru nikdo nemluví. Umtiti musí pryč, Braithwaite musí pryč, a pak aspoň jeden z trojice Dembélé/Coutinho/Griezmann. Piqué, Busquets, Alba a Roberto, když nic jiného, snížit mzdy. A hned by to mělo nějaký řád. Budu se opakovat: já vím, že to není lehké, naopak to spíš vypadá jako nadlidský úkol v takovém bordelu. Ale s tím Laporta měl počítat dlouho před volbami.

Další věc je, že on si v klidu podepíše Garcíu, takže máme šest stoperů, a Depaye s Agüerem, takže jsme s Messim měli osm hráčů do útoku (počítám i Coutinha jako AM). I kdybychom hráli se tříčlennou zálohou, do které by spadal Coutinho, řekni mi, co bychom dělali s tím útokem? Messi by hrál pořád, takže na dvou postech by se o minuty dělili Griezmann, Depay, Aguero, Dembélé, Fati a Braithwaite?

12.08.2021, 16:31
BRIAN19 Andreas

Tak prečo sa tak nezachoval pred voľbami a nerozhodoval sa ako ekonóm. Keď Font hovoril, že klub je v drastickej situácii a bude to chcieť drastické opatrenia, tak ho vysmiali, že je príliš veľký pesimista a že sa to vyrieši.Čo sa vyriešilo za posledných 5 mesiacov? Nikto nevie.

Prestupák končí 31.8. nie 5.8. to je to urobím všetko, čo je možné aby Messi zostal? Messi prichádza na podpis novej zmluvy a trénovať, čiže tie posledné týždne to bolo iba mazanie medu okolo jeho úst a vyjde suchopádna správa na sociálnych sieťach, dík, končíš, nemôžeme si ťa dovoliť. Čo mu dať pár dní, aby sa s tým vyrovnal, naplánoval poriadnu rožlúčku (to interview neberiem ako rožlúčku, akú si Messi zaslúžil).

Viem, že Laporta sa tu snaží hrať na chrumkavého a snaží sa, aby sa vinila za túto situáciu Bartomeu (právom) a La Liga a nie on, lebo on by chcel, aby bola La Liga flexibilnejšia voči Barcelona, prečo by mala?. Ale na toto by sa nemalo zabudnúť, pretože, kto poslal Messiho preč je Laporta a to iba kvôli vidine nejakej superligy, ktorá ani nevieme, kedy vznikne a ak vznikne. Bratríčkovanie s Perézom? Vysmaity, keď všetci culés plakali. To je už dosť na jeho koniec.

Ak sme chceli krízového manažéra, tak si mali zvoliť Fonta a nie politika Laportu, ktorý nasľubuje hore doly a potom sa iba vyhovára.

12.08.2021, 13:59
Caltic8 BRIAN19
Administrátor

Tos nemohl napsat hned a vydat formou blogu? Je to vlastně můj článek v kostce, čili stručnější a nepáral bych se s ním čtyři hodiny smiley

12.08.2021, 14:04
BRIAN19 Caltic8

Opíjanie už nepomáha, tak sa musím z toho vykecať aspoň v diskusii smiley

12.08.2021, 14:09

Laporta mysli na budoucnost, messimu je 34, kvuli 2-3 rokam co by v klubu jeste mohl hrat se upsat na 50 let a jeste k tomu nevyhodne, tak to je zhovadilost, laporta je nejlepsi volba v techto tezkych casech, do kterych klub dostalo duo rossel-barto

12.08.2021, 14:39

Suhlasim az do bodu CVC vs superliga. Takto by som to nestaval. V prvom rade, nikto nevie co bude o 10 rokov nie to o 50. Osobne si myslim ze Superliga skor ci neskor vznikne, je po nej dopyt. Druha vec, preco by mal podpisovat zmluvu s CVC ked podla viacerych je nelegalna. Okrem toho, kto si cital detaily, nie je to ziadna podpora ale uzera! Uz tie cisla nemam v hlave, ale vypocitali ze aj ked dojde k prepadu laligy ako znacky, zarobi CVC miliardy. Ak sa udrzi rast, budu to desiatky miliard ktore poputuju do kasy CVC. Je to bohapusta uzera nic viac. Toto nemoze podpisat ziadny racionalne uvazujuci clovek, dokonca ani Laporta.

Bohuzial je ale problem ze volby vyhral prezident ktory sam sposobil financne problemy klubu v predchadzajucom obdobi. Ale to je tak ked pamat priemerneho volica je tak 2 tyzdne az mesiac dozadu. To dobre pozname z parlamentnych volieb. Takze nemozeme cakat, ze sa futbalovi fanusikovia budu spravat inak!

12.08.2021, 15:13

CVC je nevýhodná pre veľkokluby, ale aj tak to vyzerá, že to väčšina La Ligy podpíše, lebo konečne dostane aj zvyšok tímov nejaké peniaze a nie len Barca s Realom a Atleticom, pre ktorých je to almužna.

Avšak stačilo iba predĺžiť zmluvu s Messim do konca Júna, ako mu ju nechať vypršať a bolo by po probléme, že by sme nevedeli zaregistrovať nové posily je druhá vec, ale mali by sme stále Messiho. Čiže amatérina na úrovni predchádzajúceho vedenia, o ktorej tu nikto nehovorí.

Tak to prosím neotáčajme, že je to iba otázka medzi úžerou od CVC a Superligou. Proste Laporta blufoval a veril, že Tebas si po Ronaldovi a Ramosovi nenchá újsť ďalšiu veľkú hviezdu a dostanú nejakú výnimku, ale žiaľ tvrdo narazil a teraz sa z toho snaží nejako vymotať, čo tak pozerám sa mu úspešne darí.

12.08.2021, 15:45

Ano s tym predlzenim mas pravdu, tiez som to spominal par dni dozadu v chate. Je to divne, museli o tom vediet. Prave preto mam pochybnosti ci to nahodou uz Laporta aj cele takto neplanoval

12.08.2021, 18:24

www.sport.es

Bartomeu 1 - Laporta 0

13.08.2021, 20:13

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat