MUSÍME POTRESTAT KUBALU

MUSÍME POTRESTAT KUBALU

V nedávné době byly objeveny dva dopisy z 5. a 9. října roku 1956 upozorňující na nevhodné chování Ladislao Kubaly. Oba měl doma Josep Valsells, syn tehdejšího klubového manažera. První napsal prezident FC Barcelony Miró Sans a druhý tehdejší sportovní ředitel Josep Samitier. Co udělal Kubala tak závažného?

Vraťme se ale nejprve o pár let zpět. V sezóně 1951/52 získala Barca 5 pohárů (dle toho odvozen pojmenování tehdejšího týmu jako Barca pěti pohárů). Následný ročník mužstvo opět pod vedením Ferdinanda Daučíka vyhrála další trofeje a to i přes to, že Kubala mnoho zápasů nemohl hrát kvůli onemocnění tuberkulózou. V ročníku 1954/55 útočníka vyřadilo na několik měsíců poranění kolenních vazů.

V tu dobu byl již v Realu Madrid Di Stéfano a Bílý balet začal vládnout španělskému a evropskému fotbalu. V létě 1956 přichází do Barcy trojice cizinců – Eulogio Martínez z Paraguaye, Brazilec Evaristo a Uruguayec Villaverde. Kromě nich do Barcy dorazil i mimořádný objev Luis Suárez. Veřejnost ale i mnoho klubových činovníků se začíná dělit na „kubalisty“a „suaristy“. Kromě toho klub dokončoval nový stadion Camp Nou.

První ligový zápas odehrála Barca doma 9. září 1956 proti Osasuně a Kubala nastoupil v základní sestavě. Jenže následných 6 zápasů byl vynechán. A i když poté opět nastoupil, gólově se prosadil až v lednu 1957 proti Valladolidu, což bylo 17. ligové kolo. Co se dělo v té době s legendárním útočníkem?

Dne 20. září 1596 v rozhovoru s novináři prozradil trenér Barcy, Doménec Balmanya, že: „Kubala má natržený sval. Přivodil si to na úterním tréninku. Kdy bude moct opět hrát, záleží na hráči.“

Jenže 4. října se novináři ptali i manželky Kubaly. „Je tu příliš vlivů. Kdyby nebylo tolika věcí, které je vyvolávají, bylo by to lehčí. On má těžkou povahu, nedává najevo, co cítí. Proto má krizi a musíme mu pomoci, aby se opět stal tím, čím má,“odpověděla Anna Daučíková. Začalo se hovořit, že Ladislao se nevěnuje rekonvalescenci tak, jak by měl.

O den později, 5. října 1956 poslal prezident Miró Sans Samitierovi dopis. „Se souhlasem ze zasedání představenstva klubu, které se konalo včera, prošetřte případ hráče Kubaly s veškerými podrobnostmi a fakty o jeho nedávném chování, sportovních výkonech a dalších okolnostech.“

Pro Samitiera to jistě nebylo příjemné, jelikož to byl on, kdo se zasadil o příchod Kubaly a okolo něj postavil úspěšný tým. Byli velcí kamarádi. Přesto 9. října odpověděl prezidentovi klubu dopisem, kde stálo: „Během doby, kdy se rozvinuly problémy, jsem nebyl v Barceloně. Ale mám dostatečné informace, abych nepochyboval o tom, co je očividné. Je třeba ho potrestat. Vzhledem k tomu, že půjde o třetí varování, mohlo by to vyvolat silné reakce a proto se domnívám, že je potřeba být trpělivý. Budu hovořit s hráčem Kubalou, aby pochopil, proč nehraje a že bude hrát, až bude plnit své povinnosti.“

O 4 dny později odpověděl Samitier novinářům na otázku ohledně Kubalovy disciplíny: „Ano, uvědomil si, že je nevhodné, aby se jeho chování v klubu musela věnovat pozornost.“

Tak kde byl problém? Kubala byl na jednu stranu introvert. A hodně věcí, jako třeba nelichotivé články v novinách, ho dokázaly rozhodit. Na stranu druhou se rád bavil a nebylo nic neobvyklého, že celou noc strávil v některém baru a pa šel rovnou na trénink či dokonce zápas. Podobné to měl o bezmála 40 let později Romário.

„Víme, že Kubala byl rád v noci venku, ale když byl na hřišti, hrál dobře, a tak se jeho nedisciplinovanost maskovala,“vypráví historik Carles Santacana. O změně chování promluvil dne 3. listopadu 1956 i trenér Balmanya: „Každý hráč má nějaké rozptýlení, ale podařilo se to napravit.“ Ale byl tu i druhý pohled.Na konci ledna 1957 novinář Carlos Pardo napsal článek s názvem: „Ti, kteří věřili Kubalovi.“ V něm upozorňoval na oficiální kampaň proti Kubalovi ze strany klubu a některých novinářů.

„Barcelona bylo město plné nádherných dívek, jemu bylo 25 a všichni ho znali. Byl schopen celou noc být na večírku, pak si druhý den dát sprchu, masáž, nastoupit a dát 2 góly,“ vysvětluje Kubalův syn Lasi. „Balmanya byl jeho nepřítelem, ale otec měl Barcelonu rád a proto odmítl miliónovou nabídku z Juventusu a založil fotbalovou školu.“ A co říká na dopis Samitiera? „V jeho pozici musel konat, ale pokud na světě byl někdo s bohémským životem, pak to byl Samitiér.“

Co si myslí jeho tehdejší spoluhráč? Posledními žijícími spoluhráči Kubaly jsou Tejada, Vergés a Olivella. „Balmanya chtěl Barcu změnit, ale to udělal až Herrera. Kubala byl velká osobnost a často k němu byli lidé nespravedliví. On sice nebyl nejvíce disciplinovaný člověk na světě, ale za jeho tehdejším poklesem formy bylo zranění,“ domnívá se dnes 85letý Just Tejada.


Zdroje: ara.cat, jakub19.wordpress.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat