Od Lionela Messiho po Xaviho - Barcelona předhodila své legendy lvům

Od Lionela Messiho po Xaviho - Barcelona předhodila své legendy lvům Foto: X @FCBarcelona

Barcelona oznámila, že se novým trenérem stal Hansi Flick, a už se myslí na příští sezonu pod vedením Němce - neměli bychom však zapomínat, jak vedení zacházelo s jeho předchůdcem Xavim.

19. května, ve stejný den, kdy se Jurgen Klopp emotivně rozloučil s Liverpoolem vítězstvím 2:0 proti Wolverhamptonu Wanderers na Anfieldu, Barca odepřela Xavimu pořádné rozloučení. Byl to poslední zápas Blaugranas v této sezóně v jejich dočasném domově Estadi Olimpic Lluis Companys a bývalý legendární záložník o své budoucnosti nic nevěděl, přestože místní média byla plná zpráv, že se prezident Joan Laporta rozhodl ukončit s ním smlouvu.

O šest dní později klub toto rozhodnutí potvrdil - necelý měsíc poté, co Xavi, Laporta a sportovní ředitel Deco zapózovali na tiskové konferenci a oznámili, že zůstává.

Před zápasem s Almerií, který se odehrál minulý měsíc, se Xavimu stalo osudným jeho mediální vystoupení. Trenér podal realistický a pesimistický pohled na finanční situaci Barcy, který podle Laporty a jeho vedení kontrastoval s vizí, kterou představil pro příští sezónu, když zrušil své rozhodnutí odejít z klubu.

Xavi souhlasil se svým setrváním na noční schůzce s Laportou, které místní tisk přezdívá „sushi night“. Podle klubových zdrojů - které si přály zůstat v anonymitě kvůli ochraně vztahů - Xavi řekl, že jeho tým by mohl být v příští sezoně konkurenceschopný, což se na oné následné tiskové konferenci před Almerií nezdálo.

To vedlo k tomu, že se objevily zprávy o tom, že 44letý trenér je na odchodu, ale nikdo mu neřekl, jak bude jeho budoucnost vypadat - ani když se na to přímo zeptal.

Vítězství 2:0 nad Almerií se odehrálo na pozadí těchto zvěstí, které ještě zesílily, když Barca v posledním domácím zápase porazila Rayo Vallecano 3:0. Xavi doufal, že se tam setká s Laportou a Decem, aby zjistil, co se děje.

Žádný z členů představenstva se však neobjevil na veřejnosti, aby podal vysvětlení, a nebylo vydáno ani žádné prohlášení klubu, což je metoda, kterou Barcelona v posledních měsících používá k popírání informací zveřejněných v médiích.

Xavi mezitím musel čelit třem tiskovým konferencím, na nichž se všechny otázky týkaly jeho budoucnosti.

Xaviho 767 zápasů za Barcu je druhým nejvyšším počtem startů za Lionelem Messim a jako hráč vyhrál za klub i zemi vše, co se dalo. Klub však svou legendu předhodil lvům, i když nejjednodušší by bylo jeho rozhodnutí zůstat na „sushi night“ odmítnout.

Mohli mu poděkovat a důstojně se s ním rozloučit před fanoušky, kteří během posledního zápasu na Montjuicu více než dvě minuty skandovali „Xavi si, Laporta no“. Měli by také snadné východisko, vzhledem k tomu, že v lednu přijali Xaviho odložený odchod.

Utrpení oněch deseti dnů, kdy se mu ředitelé vyhýbali, zatímco informace o jeho odvolání se v médiích nezastavily, si nezaslouží nikdo, natož klubová legenda. Xavi se z tisku dozvěděl, že Deco a asistent sportovního ředitele Bojan Krkič odcestovali na schůzku s Flickem.

Den před finále ženské Ligy mistrů mezi Barcelonou a Lyonem mu to nakonec oznámili a rozhodli se Xaviho veřejně vyhodit.

To zastínilo přípravu na největší zápas v sezóně ženského týmu - který v Bilbau vyhrály 2:0 - a vedlo k tomu, že Xavi před závěrečným zápasem sezóny se Sevillou uspořádal tiskovou konferenci, na které všichni znali jeho osud.

„Jak špatně Barcelona zachází se svými legendami,“ řekl tehdejší šéf Sevilly Quique Sanchez Flores na svém vlastním vystoupení pro média o několik hodin později.

Má pravdu - a nejde jen o Xaviho. Fanoušci Barcy začínají být otrávení z toho, že se nemohou rozloučit s osobnostmi, které udělaly tento klub velkým jako hráči nebo trenéři. Je to dlouhodobý problém, který se zdánlivě zlepšil po rozloučení s Carlesem Puyolem, Andresem Iniestou, Xavim jako hráčem, Sergiem Busquetsem a Jordim Albou.

Od pandemie však došlo k náhlým odchodům Messiho, Ronalda Koemana a nyní Xaviho jako trenéra.

Případ Messiho, rekordmana Barcy v počtu startů a gólů, je nejvýraznější. Argentinec vyjádřil touhu odejít v roce 2020 poté, co viděl, jak s jeho přítelem a bývalým spoluhráčem Luisem Suárezem zachází bývalý prezident Josep Maria Bartomeu a jeho vedení. Během své předvolební kampaně Laporta prohlásil, že jedním z jeho cílů bude udržet Messiho na Camp Nou.

Messi hlasoval pro Laportu, ten byl v březnu 2021 jmenován prezidentem a útočníkova budoucnost se zdála být jasná. Dosáhl ústní dohody o prodloužení smlouvy - která měla vypršet v létě toho roku - ale nakonec mu Laporta řekl, že prodloužení smlouvy není možné z finančních důvodů.

Následná slzavá tisková konference se neslavně zapsala do historie. Messi nedostal příležitost rozloučit se s fanoušky Barcy, přestože mnozí přišli na Camp Nou protestovat, když byl oznámen jeho odchod.

Tyto vzpomínky příznivce bolely a ještě více je zhoršila vyhlídka na jeho návrat, která se jim naskytla loni v létě. Klub tvrdil, že je to na Messim - i když finančně si jeho podpis nikdy nemohl dovolit.

Případy Xaviho a Koemana jsou si podobné. Bývalý obránce vyhrál Barceloně první evropský pohár díky přímému kopu ve finále ve Wembley v roce 1992, ale o 29 let později odešel z pozice trenéra, aniž by se mohl rozloučit s fanoušky.

Koeman také uspořádal tiskovou konferenci, na které přečetl prohlášení, že Barca je v choulostivé ekonomické situaci a není připravena bojovat o Ligu mistrů. V roce 2021 Laporta Holanďanovi řekl, že zůstane poté, co se v létě objevily zvěsti o jeho budoucnosti. O několik měsíců později však s Koemanem ukončil smlouvu a místo něj jmenoval Xaviho.

Další na řadě by mohl být Sergi Roberto - odchovanec, který v prvním týmu debutoval v roce 2009 a v Barceloně je stále platným hráčem.

Roberto chce zůstat, i kdyby to mělo znamenat, že bude nadále hrát jen menší roli. Při posledních dvou prodlouženích smlouvy mu byl plat snížen na polovinu. Je kapitánem Barcy a produktem La Masie, který dal klubu všechno, dokonce hraje pravého obránce, i když jeho oblíbeným postem je záložník.

Smlouva 32letého hráče vyprší na konci června. Zdroje blízké hráči uvedly, že klub s ním má pouze ústní dohodu o prodloužení, která obsahuje ustanovení, podle něhož by byl Roberto v polovině srpna propuštěn, pokud pro něj nenajde místo v týmu kvůli problémům s finančním fair play.

Loučení nikdy nepotěší všechny; trenéři a hráči přicházejí a odcházejí a nikdo nezůstane navždy. Ale každý má právo rozloučit se důstojným způsobem.

To platí zejména pro Xaviho. Místo toho ho potkal stejný osud jako mnoho dalších hrdinů Barcy.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Vedení FCB to je neštěstí samo. Neprofesionalita, alibismus, lhaní v přímém přenosu(fanouškům, médiím), zneužívání slávy hráčů ve vlastní prospěch(president). FCB je klubem svých fanoušků a ti volí presidenta. Pořád všichni poukazují na ten špatný Reál, který má jednoho majitele a ten se o něj stará... výsledek=15.trofej v LM, titul v La lize ani nevím který. FCB prožrala svoji budoucnost, 90% financí bylo v platech hráčů, tohle nezvládne žádný klub(firma),tehdejší vedení vyměnilo pár let slávy za životnost klubu. Takhle se dobrý hospodář nechová. Co se týče odchodu a rozloučení se s fanoušky. Je lepší držet UŠATÝ pohár v rukou(6.) a smát se když končíš, kdy fanoušci pláčou(Kroos), než aby si plakal ty a vzpomínal na své dávné úspěchy. Klub ti nemusí dělat žádnou rozlučku, ty se rozloučíš s klubem a fanoušky tím nejlepším způsobem(na vrcholu) trofejí a milióny do kasy klubu.Jsem fanoušek FCB(asi navždy), ale struktura, myšlení, odbornost vedení je na bodu mrazu. Za Reál(úhlavního nepřítele FCB) hovoří výsledky! Tohle co tady píšu nemělo vyzdvihnout Reál, ale ukázat jak to vidím já obyčejný příznivec klubu FCB.

06.06.2024, 06:33
pyspetr tomise63

Real ma stejnou strukturu. Nema jednoho majitele. Jen to perez umi na jine urovni a nedela tonjen pro sebe

06.06.2024, 08:58
stockey tomise63

Som presvedceny ze realu vyhrala vela ich mentalita, aj tento rok. maju mentalitu vitazov. U nas to nie je a ani byt nemoze. Ked sa muzstvo vzdy trochu preberie pride rana a to dokonca z vlastnych radov. Klamstva a vyuzivanie Messiho, Xaviho, nezabudajme na "uniky" zmluvy FDJ, uniky materialov priprav pre dalsiu sezonu ci dalsie podpasovky ktore Laporta vyuziva. Nemozes mat mentalitu vitaza ked ta vlastne vedenie podkope

06.06.2024, 09:48
Klokanomet tomise63

Real má od roku 2010 5 titulů, z toho dva vyhrál v posledních třech letech. Zas tak skvělé to fakt není, tahle mentalita "u sousedů je vždycky líp", mě nebaví :D

06.06.2024, 10:18
stockey Klokanomet

zapocitaj do toho aj LM a budes na uplne inych cislach, zvlast ten ich hatrick

06.06.2024, 10:33
Klokanomet stockey

Fotbal není jenom o LM. Mě by ani nebavilo vyhrávat to každý rok a navíc často nezaslouženě, z mého pohledu není vůbec co závidět. Navíc to nulové napětí, jistota, že se i při tragickém výkonu se někdo na konci ukopne... :) Ne, raději knihu! :D

06.06.2024, 13:22
raval69 Klokanomet

Tohle je absurdní.

06.06.2024, 14:40
Klokanomet tomise63

Jinak Real se k legendám taky nechová zrovna ukázkově. Raúl, Ronaldo, Bale...
Polovinu ušatých pohárů jim zařídil sudí, nebo někomu pořád připadají třeba ty góly z metrových ofsajdů proti Bayernu jako náhoda? Naivita non plus ultra.

06.06.2024, 10:23

Někdo nerozumí psanému textu. Znovu a pomalu čti. Nevyzdvihuji Reál, který má výsledky.... Poukazují na zkostnatělost, neodbornost, neprofesionalitu, pláč, jak nás rozhodčí dusí a Reálu nadržují! Já nazývám věci pravými jmény. Kvalitu fotbalu vidím, nejsem zaslepen FCB a popravdě i ta Girona si zasloužila být na2. místě, když FCB dala 2x 4 fíky. Bohužel má úzký kádr.

06.06.2024, 17:15

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat