Posily můžeme registrovat v pohodě, Laporta je pákovým mágem

Posily můžeme registrovat v pohodě, Laporta je pákovým mágem

Dohoda se Sixth Street podle novináře Joana Vehilse, který je údajně blízko Joanu Laportovi, umožní Barceloně "s klidem" zaregistrovat nové hráče. Zároveň se klub v rámci mzdového stropů prý dostává na pravidlo 1:1, jak prezident slíbil... Nebo ne?

Původně jsem chtěl tyto informace vložit pod čarou jako aktualizaci u předchozího článku, kde byla celá situace popsána podrobněji a který jsem musel už v průběhu jeho psaní a poté krátce po vydání několikrát upravovat. Ale situace kolem barcelonských financí se vyvíjí velmi rychle, a tak si zaslouží samostatné pokračování. Navažme tedy na včerejší zprávu o dokončení dohody se Sixth Street.

Z minusu na plus 500

Oficiálně už víme, že tato investiční společnost získala 25 % barcelonských TV práv na LaLigu pro následujících 25 let. Ovšem nevíme přesně, kolik z toho budou mít Katalánci peněz, protože čísla uvedli na webu pouze u první části dohody na 10 % práv. Ve zprávě z 30. června doslova stojí: "Touto transakcí FC Barcelona pro současnou sezonu vygeneruje kapitálový zisk 267 milionů eur. Sixth Street nejprve zainvestuje 207,5 milionu." Tisk se tedy domnívá, že zbylých 15 % přinese dalších 400 milionů (tohle číslo zřejmě vyhodila jednoduchá trojčlenka). Dohromady tedy 667 milionů kapitálového zisku.

Ihned se vyrojily komentáře jako ten Vehilsův - registrace posil má zelenou. Na oficiální potvrzení ale čekáme a těžko říct proč. Možná se čeká na LaLigu. Možná jsou peníze zatím pouze na papíře. A možná jich ani po finalizaci druhé finanční páky pořád není dost, což dnes znovu zmínil deník Mundo Deportivo. První páka v podobě Barça Licensing & Merchandising zůstává v neaktivní poloze, pročež se mluví o páce třetí, kterou se může stát prodej podílu v Barça Studios. K tomu bude potřeba učinit další kroky ve snižování mezd a odchodech hráčů. V každém případě se zdá, že co se týče zajištění konkurenceschopnosti (přinejmenším té krátkodobé), je klub na správné cestě. 

Vraťme se ale ke scénáři, že se Barcelona díky dohodě se Sixth Street a dosavadním úsporám dostala ze mzdového stropu -144 milionů do výrazného plusu (asi kolem 500 milionů). Čili že se vymanila pravidlu 1:4 a může podepisovat 1:1, jak prohlásil Laporta v návaznosti na něj Vehils. Bohužel podrobnosti k tomuto skoku chybějí, a tak se můžeme chytit pouze nepotvrzených informací. Jednou z nich je, že ze druhé páky dovolí LaLiga na registraci nových hráčů využít pouze 15 %. To by znamenalo 100 milionů (jestliže se jako základ bere oněch 667 milionů), tedy dost na Lewandowskiho, Raphinhu, Kessieho i Christensena.

Nicméně samo o sobě to nevysvětluje, jak nebo kdy se Barcelona dostává do situace 1:1. Je možné, že by LaLiga kapitálový zisk (či jeho část) brala jako jednorázový příjem, ze kterého umožní 15 % rovnou utratit, a shodou okolností se s tímto příjmem mzdový strop vyrovnal výplatám? Potom by nastal takřka luxusní scénář, kdy Barça zaregistruje dosavadní posily, a další jména jako Koundého nebo Azpilicuetu už bude řešit podle pravidla 1:1.

Pákový mág prodávající budoucnost

Augusto César Lendoiro, bývalý prezident Deportiva de La Coruňa či ambasador LaLigy, v návaznosti na smlouvu se Sixth Street dal Laportovi přezdívku "pákový mág" či "vyvolávač hadů" a vyzdvihnul ho za "vytvoření mediální podívané, které se těžko konkuruje, a to na trhu, který vypadal nejnudněji za 50 let."  Avšak není všechno zlato, co se třpytí.

"Laporta se bezesporu stal mužem módy, ale pro nás, milovníky fotbalu, sešel z cesty. Jedni ho budou stavět na piedestal, ostatní ho budou odsuzovat k smrti. Nezanechal nikoho klidným, takže se vyplatí na jeho show přijít," pokračoval Lendoiro. "Soupeři ho možná budou vinit, že nehrál úplně fér. Zatímco před měsícem culés cítili maximální depresi, teď se Barça prezentuje jako favorit ligy."

"Díky svým enormním aktivům může Barça riskovat i zdvojnásobení svého dluhu, aby vyhrála. Jenže když během krize přijde tvrdá rána, může to být ko. A to je zde ta velká neznámá: bude Laporta velký vítěz, nebo pohřebák? Bere vše, nebo nic. Je odvážný, nebo sebevražedný? To nám ukáže až čas... Sice kritizoval Bartomeua ze jeho odkaz, ale sám prodá 25 % ze svých nejcennějších aktiv. Ovšem všechno se toleruje. A možná bude slavit úspěch s Xavim na lavičce a bez Messiho, pro kterého páku neaktivoval. To by bylo nepřekonatelné."

Své si k tomu řekla i fotbalová legenda Gary Neville. "Proč FC Barcelona stále usiluje o Superligu? Tady je důvod: zoufalý klub s dluhem 1,3 miliardy eur prodává budoucí zdroje příjmů, aby mohl dnes utrácet za hráče doufaje, že se to vyplatí. Házení kostkou v podání obřího klubu."

Samozřejmě ale existují i názory, podle nichž realita tak dramatická není. Například Marco z barcabuzz.com namítá, že jedině okamžitý úspěch na trávníku umožní klubu navýšit příjmy a tím splácet dluh nebo investovat do Camp Nou. "V první řadě prodej 25 % TV práv na LaLigu představuje méně než 5 % ročních příjmů [pozn.: to nelze s jistotou tvrdit]. Takže prodej tohoto relativně malého podílu pomůže zažehnat akutní problém. Navíc práva bude možné koupit zpět... Teoreticky se můžeme uskromnit a čekat, až se dluh sníží. Ale to bude znamenat, že tým nebude schopen bojovat o všechny tituly. To klub z dlouhodobého pohledu poškodí. Podívejte se na příklad AC Milán - stačilo pár nepovedených sezon a klub se stal stínem sebe sama. Kromě toho Laporta a jeho zástupci potřebují úspěchy na hřišti, aby zůstali u kormidla," píše Marco.

V tom posledním má nepochybně pravdu. A taky je třeba dodat, že současní fanoušci Barcelony nejsou zrovna vyhlášení svou trpělivostí, což se odrazilo i na panických přestupech za Bartomeua. Věřme tedy, že Laporta a sportovní ředitel Alemany budou mít s přestupy šťastnějí ruku.


Zdroje: barcauniversal.com, as.com, mundodeportivo.com, fcbarcelona.com, barcabuzz.com



Diskuze

V podstatě to jen potvrzuje co celou dobu tvrdím. Budoucí příjmy nám jsou k ničemu pokud Barcelona ztratí to nejcennější co má, svojí značku. Ukazuje se to u AC Milán, ManU, Arsenalu a u spousty dalších. Pokud dlouhodobě nevykazujete výsledky v lize mistrů a nepředvádíte dobrý fotbal, tak jsou vám zdravé finance k prdu.

25% z tv práv la ligy jsou malou cenou za uchování konkurenceschopnosti na přestupovém trhu.

24.07.2022, 00:23
absint Nogares

United ztratil značku? Vzdor výsledkům z posledních let patří mezi nejprestižnější kluby, pořád tam končí nejžádanější hráči.
Jeho obrat mu můžou závidět PSG, City nebo Liverpool.
Arsenal nevykazuje výsledky už skoro dvacet let, AC "jen" deset, to snad nikdo soudný s Barcelonou srovnávat nebude.

24.07.2022, 03:08
absint absint

Mimochodem pod pojmem uchování konkurenceschopnosti na přestupovém trhu rozumíš co? Pokud vím, patříme zatím mezi úzkou špičku nejvíce utrácejících klubů, jsme tedy podle tebe aspoň trochu konkurenceschopní, nebo je potřeba ještě přitvrdit?

24.07.2022, 03:17
Nogares absint

Že k nám hráči chtějí a nemusíme je přeplácet jako United nebo Arsenal.

24.07.2022, 09:12
Nogares absint

Ano utratil. Už deset let nevyhráli ligu, to se dá pochopit, konkurence je tvrdá. Ale oni navíc předvádějí hrozný fotbal. A fanouškům už to dost vadí. Značka United byla o výhře a pěkném fotbalu. Teď? Hlavně, aby Glazeři viděli černá čísla.

Proč bych to nemohl srovnat s Barcelonu, když nám to reálně hrozí?

24.07.2022, 09:19
absint Nogares

Sponzorům je jedno, jaký předvádějí fotbal, dokud mají tu obrovskou fanouškovskou základnu a plný stadion.

Protože to Barceloně nehrozí, minimálně ne teď. Až budeme pět let bez trofeje v kuse sestupovat do EL, pak se můžeme obávat, ale jedna dvě špatné sezóny z nás průměrný klub neudělají. To spíš ztráta části příjmů na 25 let dopředu.

24.07.2022, 10:53
Andreas absint

Ale ty porovnávaš neporovnateľne. United ak skončí na 8 mieste tabuľky dostane od ligy toľko peňazí, ako víťaz La Ligy či dokonca ešte viac. Oni si aj napriek neúspechu môžu dovoliť míňať koľko chcú , pretože PL je tak silná značka , že aj bez LM majú veľa peňazí. Môže si to dovoliť Barcelona ? Dva krát by sme po sebe skončili horšie ako 2 a ver, že sme totálne v zadku. Nehovoriac o tom, že Neville sa vyjadruje k dlhú, ale nezmienil, že Chelsea, City, United či Arsenal sú už viac rokov po sebe v strate cez 100 miliónov a pozitívne finančné výsledky majú len vďaka súkromným majiteľom. Koľko , že to Chelsea dlhovala Abramovicovi pri predaji ? 2 MLD libier . To sú peniaze, ktoré im tam Abramovic bezúročne nasypal za 16 rokov. Ak by bola Chelsea samostatná entita ako Barca, Bilbao či Real už sú dávno mŕtvy. A takéto kluby idú rozoberať financie niekoho iného.

24.07.2022, 09:33
absint Andreas

Nezávisle na PL, Utd mají, nebo aspoň donedávna měli, od sponzorů víc peněz než kdokoliv jiný. A ona většina peněz vydělaných třeba v LM prý stejně padne na odměny, jde tak hlavně o tu prestiž v očích sponzorů a hráčů.
Je mi úplně jedno, co řekl Neville, reaguju jen na tvrzení, že ztratili značku, což není pravda. Mají status tradičního klubu s bohatou historií a obrovskou fanouškovskou základnou, proto jim, třeba v rámci Anglie, dává spousta hráčů přednost před všemi ostatními.

24.07.2022, 11:09
Andreas absint

To nieje celkom pravda. Aj oni už stratili veľa zo svojho čara vďaka 10 rokom utrpenia. Ronaldo sa vrátil, pretože tam sa stal hviezdou. Sancho je odchovanec síce City ale vyrastal v Manchestri. Fernandes pred prestupom bol priemerný futbalista so Sportingu Lisabon čiže prestup do PL a Manchestru bol tak či tak posun vpred. Pogba bol tiež ich odchovanec. Ostatný hráči sú tam už dlho a buď sú odchovanci alebo hráči zo stredu tabuľky PL napr.Bissaka, Maguire, či Shaw. Jediný hráč svetových kvalít nad ktorým som sa čudoval, že prijal ich ponuku a ktorý tam v poslednej dobe prestúpil aj napriek výsledkom aké mali a bez predchádzajúcej väzby na Anglicko bol Varane. Lenže ten Bohu žiaľ zatiaľ nič neodohral. Takže nieje celkom pravda , že sa k nim hráči hrnú aj napriek neúspechom ktoré zažívajú. Majú ale výhodu v tom, že z akadémie im občas vyjdú mladé talenty ako práve Pogba, Rashford, Greenwood, či MC Tominay.

24.07.2022, 12:03
Caltic8 Nogares
Administrátor

Spíš to v podstatě potvrzuje, že máš v oblibě se fixovat na jeden odstavec smiley

Jak jsem psal, s prodejem aktiv se počítalo už v prezidentských volbách, takže to do jisté míry byla volba socios. A běžným fanouškům to je jedno, ti se chtějí dívat na fotbal. Ale nemůžeme to automaticky vnímat jako tu jedinou správnou cestu. A zrovna United nejsou moc dobrý příklad, protože ti si udrželi důvěru investorů (mj. měli i rekordní smlouvu na dres, jestli si dobře vzpomínám) i v době, kdy se jim nedařilo a utráceli za nesmyslné posily podobně jako Barcelona. Andreas má pravdu, že United podrží PL a soukromý vlastník, ale tím pádem se jeho poznámka "porovnáváš neporovnatelné" spíš hodí v reakci na tenhle komentář.

Hlavně ve výsledku moc precedentů není, protože v případě Barcelony je potřeba srovnávat s velkokluby. Kdybychom to rozšířili na nějakou širší špičku nebo prostě "tradiční kluby", najdeme zase spoustu příkladů, kdy vize rychlého úspěchu výměnou za podíl v klubu vede do záhuby. Takže když vezmu velkokluby: AC je - dejme tomu - argument pro, United spíš proti, Arsenal není velkoklub. City a PSG jsou zase úplně jiná kategorie. Takže zbývá Real a Bayern? Kéž bychom na tom byli jako tyhle dva kluby.

24.07.2022, 11:46

Komentář byl smazán.

24.07.2022, 00:24
Caltic8
Administrátor

Ještě bych dodal: vůbec se nemluví o tom, co bude za rok nebo za dva. Tohle má být jednorázová investice, která nám možná vyřeší mzdový strop teď, ale co pak? Lendoiro to podle mě charakterizoval dobře. Tak nějak spoléháme, že nám Lewa nebo Raphinha vyhrajou ligu, že narostou příjmy, že uděláme čistku v kádru a upravíme smlouvy. Co když trofeje nepřijdou? Co když lidi v recesi nebudou chtít utrácet nebo nastane další problém s koronou? Co když se borci jako Umtiti budou chtít dál válet šunky na pláži a blaženě se usmívat pokaždé, když si na mobilu otevřou George? Budeme prodávat další aktiva, odsouvat dluh, rekonstrukci stadionu...?

Další podstatná věc: do těch smluv na prodej podílů nevidíme. A tak nějak se stalo pravidlem, že nejsou tak krásné, jako jsou prezentovány na shromážděních. Co například ten zpětný odkup, se kterým se Romeu chlubil, když nebylo potvrzeno nic, a pak už se o něm klub nezmínil, když byla smlouva oficiálně venku? Co když v těch smlouvách jsou podmínky, které omezí určitá rozhodnutí?

Aby teda bylo jasno, mně se ten deal jeví slušně. Laporta vyjednal daleko lepší čísla, než co nabízelo CVC nebo co si představoval Bartomeu. Popravdě mě to až překvapilo. Rychlý růst LaLigy se spíš očekávat nedá, takže se započtením inflace (jestli si to teda můžu dovolit, Nogaresi?) to vypadá, že Sixth Street přistoupila na podmínky, které pro ni nejsou nijak extra výhodné. Takže tahle dohoda sama o sobě je pro Barcelonu ok. Jenže otevřela řadu dalších otázek a potenciálních problémů, z nich mnohé se letos ani neobjeví, natož aby se mohly řešit.

24.07.2022, 12:47
absint Caltic8

Lepší dohoda, než původně nabízelo CVC, to bezesporu je, to ale ještě nemusí znamenat, že je výhodná. Real na nic podobného nepřistoupil vůbec a předpokládám, že bychom to neudělali ani my nebýt zatlačeni do kouta finančními problémy.

24.07.2022, 13:15

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat