Barcelona utrácí peníze, které nemá, a nemůže registrovat hráče

Barcelona utrácí peníze, které nemá, a nemůže registrovat hráče

"Barcelona je jediný klub na světě, který nemá peníze, ale stejně si nakupuje jakéhokoliv hráče. Nechápu, jak to dělají. Je to zvláštní a bláznivé," stěžoval si trenér Bayernu Nagelsmann. A zdaleka není sám, kdo tohle nechápe...

Barcelonský prezident Joan Laporta byl před dvěma týdny na večeři ve své oblíbené restauraci Via Veneto s Behdadem Eghbalim, novým spolumajitelem Chelsea, a ta to schůzka pochopitelně přitáhla mediální pozornost. Laporta popsal Eghbaliho návštěvu jako "institucionální", takže reportéři jako obvykle přišli s vlastním vysvětlením: mluvilo se o Cesaru Azpilicuetovi či Marcosi Alonsovi, dalších možných posilách Barcy. 

Avšak netřeba zůstávat u pouhých spekulací, protože přestupové léto v Barceloně jede na plné obrátky. Právě z Chelsea už přišel "zadarmo" Andreas Christensen, po vypršení kontraktu v AC Milán podepsal v katalánské metropoli Franck Kessie, a nadto Barça koupila v Bayernu Roberta Lewandowskiho a v Leeds Raphinhu. S účtenkou na 103 milionů eur tak zatím platí za třetí nejvíce utrácející klub tohoto léta. A soudě podle Laportových výroků o Bernardu Silvovi či Julesi Koundém ještě nehodlá končit. Jak je tohle všechno možné?

Limite salarial

Před rokem se tisk v souvislosti s FC Barcelona hemžil slovy jako katastrofa nebo bankrot. Nenechme se zmást, situace je stále špatná až kritická. Laportovi se podařilo dluh částečně restrukturalizovat, tedy získat více času na jeho řešení. Ale klub stále údajně dluží zhruba 1,3 miliardy eur, desetinu z toho (126 milionů) na přestupech 19 klubům. Zpřísňující se finanční regulace tak drží Barcu v šachu – aktuálně zkrátka nelze registrovat nové hráče.

Ani tohle není nic, s čím by se culés nesetkali, neboť mzdový strop (limite salarial) tlačí na Barcu už dva roky. Připomeňme, že tato španělská verze finanční fair play vychází z doporučení, že by výdaje na první tým (mzdy, přestupy, amortizace) neměly překročit 60 % příjmů. Na systém se přímo váže registrace nových hráčů, která probíhá v počítačové aplikaci. Pokud aplikace vyhodnotí, že klub nesplňuje některou z podmínek, daného hráče nemůže napsat do týmu. 

LaLiga naposledy vyměřila Barceloně mzdový strop na -144 milionů eur kvůli záporné účetní bilanci. Propad stropu tedy pokračuje – v sezoně 19/20 měl hodnotu 671 milionů, v sezoně 20/21 347 milionů a v sezoně 21/22 98 milionů. Přestože během léta dojde k přepočtu, je jasné, že Katalánci jsou v úzkých. I kdyby si výrazně polepšili a uvedené manko stáhli, stále budou na nule, tedy v pozici, kdy teoreticky nejde financovat nové hráče bez předchozí úspory. Minulou sezonu měl dát klub na výplaty 560 milionů eur, takže mezi mzdovým stropem a sumou smluvních mezd panuje propastný rozdíl 704 milionů. Situace se proto musí řešit jak snižováním výdajů, tak navýšením příjmů.

Kdo šetří, má za 2

Snížení výdajů v sobě skrývá dvousečnou zbraň. První výhodu představuje skutečnost, že se mzdový strop přibližuje výplatám. Druhou výhodou pak je možnost využití pravidla 1:4, které LaLiga zavedla během pandemie covidu pro to, aby přece jen nechala klubům nějaký prostor pro manipulaci. Pravidlo 1:4 říká, že když se klub nachází v nevyhovující finanční situaci (není schopen dodržet mzdový strop), může investovat 1 euro, pokud prokáže ušetření 4 eur. Navíc tu je výjimka pro případy, kdy výdaje na jediného hráče přesahují 5 % rozpočtu – prodej takového hráče nebo rozvázání jeho smlouvy znamená přechod na pravidlo 1:3. 

Prezident Laporta a sportovní ředitel Alemany se tedy jali šetřit. Přivedli dvě posily, Kessieho a Christensena, u nichž výdaje bude tvořit pouze mzda. Podepsali novou smlouvu s Dembélém a Robertem na výrazně nižší peníze. Poslali Lengleta a Trincaa na hostování a tlačí na Piquého. Velkým krokem z hlediska výdajů i příjmů měl být prodej Frenkieho de Jonga, jenže tomu se do Manchesteru United nechce, takže je nasnadě opět alespoň snížení mzdy.  

Zároveň se představitelé Barcelony snažili některé potenciální ztráty zahrnout do účetnictví za uplynulou sezonu. Konkrétně mělo jít o část z 84 milionů vyhrazených na soudní spory a zpráva zaslaná vedení LaLigy na konci června pak potvrdila, že Barça snížila na nulu účetní hodnoty Coutinha, Fernandese, Umtitiho, Pjaniče a Neta. Kdyby tak neučinila, účetní hodnota by byla vypočítána jako nákupní cena minus dosavadní odpisy (plynoucí z doby trvání kontraktu). Ovšem znehodnocením si klub připravil takovou pozici, že jakýkoliv příjem za prodej těchto hráčů se stane ziskem (ze kterého se nebudou odečítat zbývající odpisy). Této praktice se v účetnictví říká cushioning,

Palancas

Odchody hráčů samy o sobě sice dostatečný prostor nevytvoří, ale nejedná se zdaleka o jedinou ani o největší plánovanou položku. Dohoda se Spotify údajně přinese asi 60 milionů eur ročně, což představuje dvojnásob toho, kolik za minulou sezonu kvůli krizi do pokladny poslal Rakuten (předtím Rakuten platil 55 milionů ročně). Zahojit se mají každodenní příjmy z marketingu nebo z hracího dne. A především bylo na shromáždění členských delegátů schváleno využití tzv. palancas, neboli ekonomických pák.

Tímto finančním mechanismem chce klub dosáhnout jednorázového příjmu ve výši kolem 600 milionů eur. První část tvoří prodej 49,95 % práv (s možností zpětného odkupu) z Barça Licensing & Merchandising (BLM), tedy dceřiné společnosti FC Barcelona, která vedle akademie, inovačního střediska a studií spadá do Barça Corporate. Právě monetizace Barça Corporate byla jedním z hlavních bodů každého prezidentského kandidáta v předchozích volbách. Druhou pákou se stalo podstoupení až 25 % příjmů z televizních práv LaLigy jednomu či více investorům.

"Barça byla před naším příchodem formule 1 bez paliva a se zadřeným motorem. Po prvních opatřeních jsme tuhle formuli dokázali nastartovat, ale ještě se nemohla rozjet. Teď už vůz opustí pitlane a vrátí se na první příčky,"  vysvětloval Laporta na shromáždění minulý týden. "Díky palancas napravíme finanční situaci dříve, než bylo předpovídáno, dosáhneme na pozitivní čisté jmění, budeme schopni udržitelně splácet dluh a zároveň můžeme investovat do profesionálních týmů, aby byly více konkurenceschopné."

Strategie už nabyla reálných obrysů, když klub oznámil partnerství se Sixth Street, investiční společností s aktivy v hodnotě přes 60 miliard eur v různých odvětvích byznysu či sportu. Podle informací, které byly dnes oficiálně potvrzeny, Sixth Street odkoupí celý nabízený podíl televizních práv na španělskou ligu (25 %) na dobu 25 let. Barcelona tím v součtu vygeneruje kapitálový zisk 667 milionů eur (neoficiální číslo). Kdo četl pozorně, může si teď vzpomenout, že tato částka se velmi podobá rozdílu mezi mzdovým stropem a mzdami. A skutečně Laporta sliboval: "Když zajistíme druhou palancu, dostaneme se na pravidlo 1:1"

Jenže... 

...situace se podle jiných zdrojů zdá být přinejmenším komplikovaná. Problémem je, že kapitálový zisk není příjem. Z takové investice se do limite salarial údajně započítá pouze 15 %, což byl jeden z hlavních důvodů, proč Barça nechtěla přistoupit na palubu dohody LaLiga-CVC. CVC nabízela 270 milionů výměnou za 10 % TV práv na 50 let. V tomto ohledu se tedy zdá být smlouva se Sixth Street daleko výhodnější. Nicméně pořád zůstává otázkou, jaké účetní triky Barcelona předvede, aby z této smlouvy vytěžila maximum pro mzdový strop.

Navíc lze polemizovat, že z dlouhodobého hlediska klub tratí. Viceprezident Romeu uvedl, že za TV práva inkasuje Barcelona od LaLigy 165 milionů ročně. Když tedy 25 % (41,25 milionu) shrábne Sixth Street, za čtvrtstoletí Barcelona přijde o více než 1 miliardu. Ale spíše bychom měli očekávat, že hodnota LaLigy poroste. A přesně této problematice se před rokem věnoval Real Madrid, když kritizoval nevýhodnost dohody s CVC. Vezměme pro příklad konzervativní scénář, jak ho nastínili v Madridu – průměrný meziroční růst hodnoty LaLigy (potažmo TV práv) o 3 %. Potom už Barcelona na úkor Sixth Street tratí 1,5 miliardy. Při meziročním růstu o 8 % to jsou dokonce 3 miliardy. Romeu sice mluvil o tom, že TV práva bude moci Barcelona koupit zpět, ale tato informace zatím potvrzena nebyla. Na druhou stranu nelze zapomenout, že investice Sixth Street má zachránit atraktivitu Barcelony, jejíž pokles by mohl vést k daleko větším ztrátám. Mimo to je potřeba zohlednit inflaci.

Co se týče prodeje 49,95 % BLM za zhruba 320 milionů, ten možná nebude záležitostí letošního léta. Zájem prý přitom byl – investoři z Fanatics a Investindustrial byli připraveni za část tohoto podílu dát 200 milionů a o dalších 120 milionech se jednalo s jinými společnostmi. Zde však Laporta zvolil opatrnější přístup, protože téměř poloviční podíl by obchodním společníkům zajistil příliš výrazný hlas v rozhodování. Možná tak za tuto páku nezatáhne plnou silou. Tak či onak, u členů by mu to zřejmě přidalo na kreditu, neboť předchozí vedení připravovalo plán na prodej 49 % z celého Barça Corporate za pouhých 100 milionů.

Kam dál

Kdo se podívá na Twitter, může najít celá vlákna o tom, že se pod Barcelonou stále tenčí led, protože se bojuje na příliš mnoha frontách. Plán na snižování mezd a odchod řady nechtěných hráčů sice zní hezky, ale Alemany ho zkrátka nestíhá uskutečňovat dost rychle. Prodej klubových aktiv může být riskantní krok. Výše popisovaný cushioning je považován za známku zoufalství. Klub příliš spoléhá na přestup De Jonga. A tak dále. 

Co si tedy z toho všeho odnést? Barça pyká za špatný finanční management zejména z období 2017–2020 a ještě roky pykat bude. Chce ale konkurovat velkoklubům, takže v předchozích týdnech utrácela peníze, které neměla ani smluvně, a to za hráče, jejichž registrace je těžší než kdy dřív. S tímto rizikem Laporta kandidoval a členové ho podpořili. Proto ho tentokrát nemohu kritizovat jako v případě situace s Messim. Naopak myslím, že konečně ukazuje, proč byl zvolen za prezidenta. Ale to ještě nemusí znamenat, že se vše obrátí k dobrému. Je jasné, že obětování TV práv, BLM či De Jonga bude mít své odpůrce. Také si troufnu tvrdit, že účetnictví klubu nebo finanční fair play zůstane pro běžné fanoušky černou skříňkou. Vždyť socios compromisarios ratifikovali každý návrh už za předchozího mandátu a výpočtům mzdového stropu soudě podle výroků Laporty plně nerozumí ani samotné kluby. A tak nás ještě čekají velká překvapení.


Aktualizaci a rozšíření tohoto blogu najdete zde.


Zdroje: fcbarcelona.com, espn.com, barcauniversal.com, marca.com



Diskuze

no mňa jeb...

22.07.2022, 05:23

Úplně zbytečně senzace-chtivý článek.

1. Ještě není konec přestupového období, proto jakékoliv závěry ohledně odchodu zbytečných hráčů jsou předčasné.

2. Není pravda, že utrácíme peníze které nemáme. Jen konvertujeme dlouhodobé příjmy na krátkodobé. A zastavujeme některá aktiva.

3. Poznámkou o inflaci autor dokazuje, že neví o čem píše.

4. Že by la liga konstantně rostla o 8% ročně je bláhový sen neslučující se s realitou. Reálně bude spíš klesat. Čekají nás kruté roky a čekal bych že lidi budou obecně míň utrácet za zábavu. A ani potom bych nečekal větší růst než ty tři procenta.

5. Nejdřív autor hodnotí cushioning jako vychytralou praktiku vedení, pak jako zoufalství. Tak jak tedy?

6. Jsme na tenkém ledu, protože to tvrdí odborníci na Twitteru? To jako vážně?

Jistě je situace vážná, ale podobné články tomu moc nepřidávají. Laportovi a Alemanymu věřím že ví co dělají.

22.07.2022, 07:38
Caltic8 Nogares
Administrátor

1) Alemany nestihl do 30. června udělat, co udělat chtěl. Nejde z toho učinit závěr?
2) Prvně je lepší konvertovat/zastavit a až potom nakupovat. Ne obráceně. Proto je Barcelona kritizována (podobně jako v minulosti PSG nebo City), že si s FFP dělá, co chce.
3) Nebo jsi tu poznámku nepochopil. Chtěl jsem tím říct to, že se nedá jednoduše srovnat 0,6 mld teď oproti 1 mld v průběhu dalších 25 let.
5) Vychytralým krokem to popsali na BU, jinde jako zoufalým krokem. To lze vždy uvést pouze jeden pohled?
6) To jsem nenapsal.

Celkově musím říct, že jsem se to naopak nesnažil psát senzacechtivě a uvést různé pohledy. Ve výsledku to hodnotím kladně a většinu textu zabírá vysvětlování prostředků, kterými Laporta bojuje s krizí. Zato v tvém případě mi přijde, že sis největší dojem odnesl z toho snad nejkratšího odstavce s Twitterem. Neříkám, že Laportovi a Alemanymu nevěřím. Konstatuji, že jsme skoro ve všem věřili (nebo členové věřili) jejich předchůdcům a jsme tam, kde jsme. A jestli ti přijde senzacechtivý ten nadpis? Možná by mohl být méně clickbaitový, ale zkrátka zatím lze tuto situaci charakterizovat i takhle. I kdyby v tuhle chvíli Barcelona měla v účetnictví peníze za prvních 10 % TV práv, fakt za to Lewu nezaregistruje.

22.07.2022, 08:24
Andreas Nogares

Skvele zhrnutie. Hlavne v kontexte toho, že niektoré kluby sa vzdali svojich aktív úplne tým, že sa nechali odkúpiť rôznymi korporáciami , či rovno štátmi ktore na tých aktívach klubu zarábajú a do klubu púšťajú minimum. V Anglicku je takých príkladov viac ako dost. Stále lepšie momentálne odpredať 25 % práv a garantovať , že inštitucionálne sa dáme dokopy , popri Tom budeme bojovať aj na ihrisku ako neúprosne šetriť , znížiť športovú kvalitu len pre pocit, že chceme mať klub bez dlhov. Myslím, že z toho by sme sa už nedostali. Valencia je krásnym príkladom. Pred 15 rokmi v čase keď mali skvele mužstvo a darilo sa im chceli úplne zrušiť dlhy a šetriť na štadión. Výsledok ? Dnes sú radi, že sa zachránia v lige, majú najnižší platový strop z celej ligy, klub aj tak museli odpredať do súkromných rúk a nedostali sa z marazmu ani za tých 15 rokov.

22.07.2022, 08:29
Caltic8 Andreas
Administrátor

Vždyť o tom píšu (dokonce nejednou), je cílem konkurovat velkoklubům. Nikde neříkám, se se klubová aktiva nemají prodávat. Byla to zjevně jediná cesta a peníze za (snad) budou slušné. Ale pořád je to spíš v rovině slibu nežli garance. Takže mi tohle shrnutí přijde dost černobílé.

22.07.2022, 08:40
Andreas Caltic8

Máš pravdu v tom, že nevieme ako to nakoniec vypáli. Ale veľa sa dá indikovať z toho, aké kroky vedenie doposiaľ učinilo. Minulé leto prišli len hráči zadarmo alebo na hosťovanie. Nastavil sa platový strop ktorý sa začal striktne dodržiavať a z ktorého Laporta aj napriek hejtu neustupuje. Nový hráči prišli za smiešne platy v porovnaní s tým , aké sa dávali počas doby Bartomeua. Veď už len to, že Lewa z 18 mega ročne v Bayerne došiel aj napriek tomu, že dostane 9 veľa napovedá. Hráči vidia potenciál rastu Barcelony a jednoducho sem chcú prísť. Čo sa týka peňazí , zatiaľ sme kúpili len Raphinhu ( kde je cena rozložená ) a Lewu ktorého sme vyplatili hneď. Zvyšok došiel zadarmo. Reálne sme teda až toľko peňazí neminuli aby to znamenalo riziko pre klubovú kasu. Z 207 miliónov ktoré zatiaľ dorazili sme minuli presne 1/3 presne ako hovoril Laporta. Príchod stopéra je podmienený odpredajom zvyšných práv . Kupujú sa hráči na pozície , ktoré potrebujeme reálne posilniť a hlavne sú to hráči, ktorí na tých pozíciách aj reálne hrajú. Žiadne strely na náhodu ako v prípade Coutsa či Griezmana kde nikto nevedel, kde vlastne budú hrať. Zatiaľ každý krok vedenia svedčí o tom, že to má hlavu aj pätu a vedia, čo robia. Preto nemám strach aby sa situácia zhoršila resp.zeby Laporta pokračoval v bezduchom míňaní podobne ako Bartomeu.

22.07.2022, 08:56
Caltic8 Andreas
Administrátor

Právě ve vztahu k těm 207 milionům jsem chtěl napsat ještě jeden odstavec, který jsem pro nedostatek informací vzdal. Ale do diskuze možná dobré...

Lewa má mzdu 16 M hrubého + amortizace přestupu bude nejméně 12,5 M (nevím, co se tady dá dělat s tou roční opcí). Takže 28,5 M za Lewu. U Raphinhy jsem viděl mzdu 6 M (čistého, což se mi ale nezdá, tak dejme tomu, že to byla taky hrubá) + amortizace 12 M, takže dohromady 18 M. Kessie a Christensen také budou z něčeho živen. Celkem je tedy podle mého hrubého odhadu jen na tyhle čtyři potřeba vykouzlit cca 250 milionů. Čili když se vezme těch 207 milionů a k tomu dosavadní škrty ve výdajích, zdá se, že jsme v suchu. Ale z pohledu mzdového stropu ten výpočet patrně není tak jednoduchý a budeme muset kličkovat.

22.07.2022, 09:37
Andreas Caltic8

Niesom síce ekonóm , ale nepočíta sa amortizacia len za príslušný rok ? Teda len časť z toho celku ? Pretože ak hráč prestúpi , morí sa aj tá amortizacia a ak by sa počítala ako celok za celú dĺžku zmluvy pri každom jednom hráčovi , boli by to horibilné čiastky. Ak ani samotné kluby nerozumejú tým pravidlám mzdového stropu La Ligy tak ja už vôbec nie, ale racionálne nedáva zmysel aby sa každý rok počítali náklady za kompletnú dĺžku kontraktu.

22.07.2022, 09:56
Caltic8 Andreas
Administrátor

Však jsem tu amortizace počítal jako přestupová částka / trvání smlouvy (u Lewy 50/4). Nevím, jestli to v reálu vypadá přesně takhle, ale v každém článku a analýze to tak popisují.

22.07.2022, 12:30
Caltic8
Administrátor

Komentář byl smazán.

22.07.2022, 08:18

"Není pravda, že utrácíme peníze které nemáme. Jen konvertujeme dlouhodobé příjmy na krátkodobé."
- Nogares, 2022

Jsem se nasmál, jako už dlouho ne. To si nechme napsat na tribunu místo Més que un Club.
Jinak skvělý článek, jsem rád, že nejsem jediný pesimista a nefanoušek Laporteua tady. TV práva jsou něco, co mě poslední týdny straší ze spaní, ztráta jedné miliardy během čtvrtstoletí za cenu okamžitých peněz není úplně dobrý obchod. Pochopil bych to, kdyby byly potřeba na zaplacení krátkodobých dluhů a udržení klubu při životě, ale v momentě, kdy vedení rozhazuje prachy doleva doprava, ještě za jakési Raphinhy, mi nezbývá než nevěřícně kroutit hlavou. No, a pak se divme, že už nikdo nechce přistoupit na snížení (čti postupné splácení) platu.
S tím odkupem se, pokud vím, mluvilo o pěti letech (kdy ty ztráty budou teprve v řádech desítek či nižších stovek milionů). Ale nedokážu si představit, že by se Barca za pět let dokázala finančně postavit na nohy a ještě to odkoupit zpět. Kór když hned první přestupák plánujeme skončit se ztrátou 150-200M. O přestavbě stadionu radši ani nemluvím.
Jinak srovnání s Realem je namístě. Ten klub je nám ze všech nejpodobnější (stejná země, stejné daně, pravidla ligy, stejná prestiž, podobný obrat, podobné výplaty...), přesto dělá poslední roky skoro vše jinak. A, co se financí týče, je na tom nesporně mnohem mnohem líp.

22.07.2022, 15:33
Nogares absint

Co na je na té větě špatně? Stojím si za tím, že přesně o to jde v případě zastavení tv práv.

23.07.2022, 17:18
absint Nogares

Ano, stejně tak nemáme žádné dluhy, jen záporné rezervy.
Tato "konverze" nás vyjde dost draho, Laporteu si ukrajuje budoucí příjmy (budoucích vedení) pro své vedení. A dalších 25 let nám budou chybět. Co kdyby podobnou věc udělali před deseti lety, kde by byla už tak zadlužená Barca teď?

23.07.2022, 20:42
Nogares absint

Vkládaš mi do úst něco co jsem nikdy neřekl. Dluhy samozřejmě máme. Mít dluh, ale neznamená utrácet peníze co nemáme.

Proč za 25 let? Práva můžeme odkoupit mnohem dříve. Záleží jen na tom zda investujeme finance správně. Zatím se mi jeví, že ano.

"Co by kdyby" je fakt skvělý argument. Ale moc nechápu podstatu, před deseti lety jsme nebyli ve finanční krizi. Osell a spol to ještě nestihli zařídit.

24.07.2022, 00:12
absint Nogares

Vůbec nic jsem ti do úst nevložil.

Viz můj první příspěvek. Možnost odkupu zatím snad nikde oficiálně potvrzena nebyla, mluvilo se o pěti letech. Jak ale píšu výše, moc reálně to nevidím, pokud bychom to tedy nechtěli řešit další půjčkou. I za předpokladu, že se nám to podaří odkoupit, stejně na tom proděláme, logicky to ani jinak být nemůže.
Žádnou extra investici tam zatím nevidím. Abychom pokryli inflaci a hlavně ztráty z tohoto nevýhodného dealu, museli bychom předvést nějaký investorský majstrštyk.

Není to "co by kdyby" argument, jen hypotetická úvaha. Za deset patnáct let na tom můžeme být finančně ještě hůř. A pak budeme Laporteua proklínat, že si tehdy ukrojil část příjmů, které nám pak budou chybět.

24.07.2022, 02:48
Nogares absint

Jak vyčíslíš ztrátu důvěryhodnosti a konkurenceschopnosti na trhu? Na 40mil ročně? Asi víc viď. No a představ si, že jsme v tuto chvíli na hraně. Ještě pořád k nám hráči chtějí sami. A ještě pořád nejsme duchoďak pro hráče, ale i v tom už to začíná smrdět.

Ve chvíli kdy to bude už za hranou a tu naší značku ztratíme, tak nás ani 25% nezachrání.

Já tu investici vidím. Konečně kupujeme hráče do konceptu, s perspektivou a ty kteří k nám chtějí i za míň peněz. Samozřejmě to pak všechno bude záviset na nich a to je risk. Ale tak už to ve fotbale chodí. Buď se můžeme léta plácat na 2-4 místě a na hranici LM, nebo můžeme zariskovat a vrátit se na vrchol.

24.07.2022, 09:05

Caltic je rosselovec a bartomeuec, to chce klid smileysmiley

22.07.2022, 16:36
Caltic8 antimadrista
Administrátor

smileyPo dlouhé době u Laporty zmíním několik zásadních pozitiv, předchozí vedení pohaním, Alemanyho (mimo článek) považuju za nejvíce kompetentního sportovního ředitele od Zubizarrety a stejně se pak dočtu tohle... A klidní jsme snad skoro všichni - po těch předchozích letech už by nás nemohlo rozházet ani to, kdyby na začátku sezony na tribuně vedle sebe seděli Umtiiti a Lewa smiley

Jo a nauč se konečně jméno papa Rosella psát správně. Budeš to potřebovat, až bude znova kandidovat, aby vrátil klub na výsluní smiley

22.07.2022, 17:53
antimadrista Caltic8

Tak to si jeste pockas smiley

22.07.2022, 18:00

Článek považuji za dobrý. Je to jakási snaha shrnout fin. situaci klubu z různých zdrojů. Twitter dnes (bohužel) je legitimním zdrojem. Takto komunikují i nejvlivnějších tohoto světa. Jinak můžeme tady šermovat ekon. termíny jak chceme, ale fakta nezměníme: 1) dluh ve výši až 1.3 mld eur 2) na soupisce spousta nechtěných s obrovskými platy 3) jako jediný trumf částečný prodej práv.... Hodně by pomohl sportovní úspěch....Musíme věřit.

23.07.2022, 11:45

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat