PREVIEW 1. SEMIFINÁLE LIGY MISTRŮ: FC BARCELONA – LIVERPOOL FC

PREVIEW 1. SEMIFINÁLE LIGY MISTRŮ: FC BARCELONA – LIVERPOOL FC

Předčasné finále, tak mnozí označují dvojzápas Barcelony proti Liverpoolu. A není se čemu divit, vždyť se potkává mistr Španělska s momentálně druhým nejvýše postaveným celkem Anglie. Připomeňme celou řadu hvězd a máme tu nejlepší reklamu na klubový fotbal.

Semifinále začíná v Katalánsku, a tak se Camp Nou připravuje na největší duel sezony. Ani před Realem Madrid, ani Atléticem, ani Manchesterem United nebyli blaugranas pod takovým tlakem, neboť Liverpool je patrně nejsilnější soupeř, jakému čelili nebo ještě budou čelit. Ovšem v sobotu si výhrou 1:0 nad Levante s předstihem zajistili ligový titul a věří si. "Už jsem jeden treble vyhrál a chci to zopakovat, je to úchvatná výzva," prohlásil během oslav Ivan Rakitič. 

Reds své ligové utkání sehráli už v pátek, kdy poslední Hudersfield přejeli poměrem 5:0. Lídr Premier League City však také zvítězil, čili Liverpool dvě kola před koncem stále ztrácí jeden bod. "Žijeme teď ve velmi dobrém momentu, protože jsme vyhráli deset zápasů v řadě a já si svou práci užívám. Jsem na kluky pyšný. Zvenčí to musí vypadat ohromně složitě, ale kluci odvádějí výkony, jaké jsou potřeba. Pořád dokola. Kam to povede, je ve hvězdách," uvedl trenér Jürgen Klopp.

Právě trenéři mají tradičně nejvíc úkolů, neboť z pohledu taktiky nabízí souboj Barçy a Liverpoolu nepřeberné množství otázek. Na prvním místě je tu obligátní "jak zastavit Lionela Messiho": zdvojování (ztrojováním), permanentní osobní obranou, nebo snad jinou variantou? Znemožnit Messimu střílet díky úsilí více obránců, je jistě i pro Kloppa lákavá možnost, nicméně Argentinec je nejenom nejlepším střelcem Evropy, nýbrž také jedním z nejlepších playmakerů, takže mu nedělá problém poslat balon na výrazně méně bráněné spoluhráče. 

"Mají neuvěřitelnou útočnou sílu a samozřejmě nejlepšího fotbalistu planety," vyprávěl levý obránce Poolu Andy Robertson, který se s Messim pravděpodobně bude potkávat velmi často. "Začne napravo, ale všichni musíme být připraveni na to, že se dokáže pohybovat všude možně. Až poběží proti nám, musíme bránit kompaktně."

Defenziva přitom pro Liverpool letos představuje oporu. S pouhými 20 inkasovanými góly je vůbec nejlepší v celé anglické lize a zcela zřejmě platí za klíčový faktor zlepšení, protože v minulém ročníku měla daleko horší čísla (38 v lize). Tváří této změny se po zásluze stal stoper Virgil van Dijk, jenž byl v pondělí vyhlášen za hráče roku Premier League.

To Barcelona na tom defenzivně tak dobře není, byť Gerard Piqué hlavně v druhé polovině sezony hraje skvělé zápasy, Clément Lenglet se výrazně zlepšil a spoleh je také na krajní beky. Hra na vlastní polovině hřiště ale hodně visí také na Sergiu Busquetsovi, jehož výkony mají čím dál větší výkyvy. A hlavně je známo, že mužstvo z Camp Nou preferuje vysoko vytaženou obranu a ofsajdovou past příliš neovládá, takže se proti soupeřům, kteří umějí rychlé protiútoky, dostává do problémů. Tady leží možná největší šance LIverpoolu.

Ačkoli Mohamed Salah nemá tak skvostná čísla jako loni, stále ve svém oboru patří mezi extratřídu. Na druhém křídle představuje podobnou hrozbu Sadio Mané a obávaný trojzubec doplňuje Roberto Firmino. Domácí trenér Ernesto Valverde by tak svým svěřencům mohl nařídit vzdát se části převahy v držení míče a naopak zůstávat v bloku na vlastní polovině. Zdaleka by to nebylo poprvé. Útočný potenciál se dále možná zredukuje kvůli zmíněným křídlům soupeře, pokud tedy zejména Jordi Alba bude muset zůstávat více vzadu. Messi a Luis Suárez jsou ale zvyklí hrát proti početné přesile a defenzivnější přístup Barçy by mohl svědčit rychlíkovi Ousmanovi Dembélému, který by tak v případě protiútoku mohl chodit do otevřeného prostoru.

Jiný herní styl by do základu asi posouval spíše Philippeho Coutinha, jenž stejně jako Suárez přišel do Barcelony právě z města Beatles. Dembélé se totiž po zranění zatím nedokáže vrátit k předchozí úrovni, zato Coutinho se zvedl. Prostor jistě dostanou oba, a jak si rozdělí herní čas, bude záviset na množství vytvořených šancí a zakončení.

Oba koučové celkově mají z čeho vybírat. Barceloně chybí pouze dlouhodobě zraněný Rafinha a na soupisce Liverpoolu se ze zdravotních důvodů asi neobjeví Adam Lallana a Alex-Oxlade Chamberlain, který se po vážném zranění kolenních vazů z minulého roku teprve dostává do formy. Firmino po svalovém zranění už trénoval normálně a ani obránce Fabinha nebude lehčí otřes hlavy z Cardiffu limitovat.  


Predikce utkání

1. května 2019, 21:00 Camp Nou O2 TV Sport

FC Barcelona

Björn Kuipers

Liverpool FC

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
FC Barcelona

Ter Stegen - Roberto, Piqué, Lenglet, Alba - Rakitič, Busquets, Arthur - Messi, Suárez, Dembélé

Předpokládané sestavy
Liverpool FC

Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Keita - Salah, Firmino, Mané

Poslední zápasy


Poslední zápasy
FC Barcelona

27.04.19 FC Barcelona 1:0 Levante, LL
23.04.19 Alavés 0:2 FC Barcelona, LL
20.04.19 FC Barcelona 2:1 Real Sociedad, LL
16.04.19 FC Barcelona 3:0 Manchester United, LL
13.04.19 Huesca 0:0 FC Barcelona, LL

Poslední zápasy
Liverpool FC

26.04.19 Liverpool FC 5:0 Huddersfield, PL
21.04.19 Cardiff City 0:2 Liverpool FC, PL
17.04.19 FC Porto 1:4 Liverpool FC, LM
14.04.19 Liverpool FC 2:0 Chelsea FC, PL
09.04.19 Liverpool FC 2:0 FC Porto, LM


Poslední vzájemné zápasy

Poslední vzájemné zápasy

06.03.07 Liverpool FC 0:1 FC Barcelona, LM
21.02.07 FC Barcelona 1:2 Liverpool FC, LM
13.03.02 FC Barceona 0:0 Liverpool FC, LM
20.11.01 Liverpool FC 1:3 FC Barcelona, LM
19.04.01 Liverpool FC 1:0 FC Barcelona, PU


Zdroje: sport.es, fcbarcelona.com, whoscored.com, marca.com, uefa.com



Diskuze

Keď zvážim všetky pre a proti, vezmem do úvahy fakty a trochu to prikorením intuíciou, vidím to na 3:0. Máme za sebou zápas so slabou efektivitou, zvyčajne potom nasleduje stretnutie, v ktorom premeníme všetko.
Bral by som, samozrejme, aj 2:0. Ale cítim veľké víťazstvo.

30.04.2019, 20:21
Carloscz pmadar1

Gratuluji! :-)

01.05.2019, 23:09
pmadar1 Carloscz

smiley

01.05.2019, 23:12

A to já zase budu opatrnější, Live hrají úplně jiný styl, než na který jsme doposud byli zvyklí. Navíc mají na lavičce taky výborného stratéga. Já si myslím, že tohle bude předčasné finále, dle mého to bude o jeden gól na postup. Na druhou stranu, my máme faktor Messi! Musíme ale hrát naše BARÇA DNA a neohlížet se na nějaké Salahy, van Dijky apod. Věřím 💙❤️!!

30.04.2019, 21:08

Asi nejtěžší dvojzápas za posledních roky.Výhra s nulou vzadu by byla super.

01.05.2019, 12:01

Budete mit nekdo kval8tn8 stream?
Jinak beru jakoukoliv vyhru. Poolec je momentalne (po nas) nejsilnejsi klub Evropy. Rad bych videl soucasne ve hre Coutinha i Dembouse, hrat 4-4-2 se Semedem na pravo...

01.05.2019, 16:42

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat