Prvním českým klubem, který hrál s Barcou, byla Slavia

Prvním českým klubem, který hrál s Barcou, byla Slavia

Historie střetnutí českých celků s katalánským velkoklubem je překvapivě bohatá. Mnoho vzájemných duelů se odehrálo v meziválečném období. Naposledy na Camp Nou hrála Plzeň v Lize mistrů v roce 2011 a odjela s přijatelnou prohrou 2:0.

První střetnutí

Prvním českým celkem, který se utkal s FC Barcelonou v její historii, byla pražská Slavia. Během jednoho březnového týdne roku 1920 sehrála na stadionu Campo de la Calle Industria 3 zápasy. První vyhrála Barca 3:2, druhý skončil bezbrankovou remízou a třetí Blaugranas rozdrtili Slavii 6:0. Za domácí tehdy nastoupil například Zamora, Torralba, Samitier či Paulino Alcantara, který se trefil celkově 3krát. Na vánoční svátky roku 1921 si Barcelona pozvala ke dvěma přátelským zápasům Spartu Praha. Český tým dokázal domácím, že patří mezi evropskou špičku té doby a v prvním střetnutí parta kolem útočníků Kocourka a Mazala vyhrála 3:2. V odvětě, která se hrála ani ne 24 hodin poté, Blaugranas na rozdíl od Sparty obměnili sestavu a možná i proto zvítězili 2:0. Opět se prosadil i Alcantara. V novém roce pak změřil sílu s Barcou Union Žižkov. Vítězství 1:0 zařídil Piera.

Dva roky poté si Katalánci opět na Vánoce pozvali k zápasu české týmy. Tentokrát obě utkání se Spartou vyhrála Barca a to poměrem 1:0 a 2:1, v obou zápasech se střelecky prosadil Martí. V předposlední den roku 1923 hostil stadion Les Corts utkání se Slavií a domácí gólem Martího uspěli 1:0. Na Nový rok se ale radoval český celek, když vyhrál 3:2, prosadil se 2x Kratochvíla a jednou Plodr. Na začátek následující sezóny odehrála Barcelona dvě přípravná utkání s SK Moravská Slavia Brno. Po výsledcích 3:0 a 3:2 se radovali Blaugranas. Moravský celek v sestavě s Hemelou, Kleinem či Mužíkem nestačil na Alcantaru, Sancha, Sagi-Bardu a další. Poslední jmenovaný v obou zápasech vsítil rozhodující branku.

Rok poté zavítala do Katalánska opět Sparta. Český klub v té době přehrával mnoho evropských týmů. Bilbao odjelo s výpraskem 9:2, Janov prohrál 8:0. V prvním zápase se Katalánci statečně bili a uhráli dobrou remízu 2:2. O týden později již diváci sledovali koncert Sparty, která vykradla Les Corts poměrem 7:2. Oba góly domácích dal Musteros. V tradiční vánoční čas přijela do Barcelony roku 1927 Viktoria Žižkov, tehdy tým s jednou z nejpočetnějších fanouškovských základen v republice. První zápas vyhrál katalánský velkoklub zásluhou 4 gólů Samitiera 5:2. Den poté skončilo utkání 1:0, když se prosadil útočník Ramón, který v obměněné sestavě nahradil právě Josepa Samitiera.

Před válkou

Během krátké zimní přestávky se počátkem roku 1930 utkali Blaugranas se Slavií. Trenér Barcy poslal do zápasu mnoho náhradníků a tak pouze na lavičce zůstal Sastre, Piera či Walter. Za pražský tým nastoupil v bráně Plánička, v útoku Puč, Kratochvíl či Veselý. Diváci viděli divokou přestřelku a na konci byl stav 6:3 pro domácí. Konec ročníku 1932/33 ozdobilo několik přípravných zápasů. Jedním z nich byl i souboj s Plzní. Do utkání vstoupila domácí Barcelona v plné útočné síle, naopak obrana doznala včetně brankáře mnoha změn. I to se možná projevilo na výsledku, který byl po konečném hvizdu 1:1.

Na začátku roku 1934 přijela na Les Corts opět Slavia vedená Pláničkou, Vodičkou či Kopeckým. První zápas jistě ovlivnila únava z předešlého ligového silvestrovského zápasu, který Barca vyhrála 5:1. Trenér nechal opory odpočívat a Slávia toho plně vítězstvím 3:2 využila. Pět dní poté skončilo přípravné utkání stejným skóre, ačkoliv Barca již hrála v optimálním složení.

Pohárové souboje

V březnu 1961 narazila Barcelona ve čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemích na Spartak Hradec Králové. První duel se odehrál na Camp Nou a góly Tajedy (2x), Evarista a Kubaly z penalty se radovali Katalánci poměrem 4:0. Odvetu na Strahově sledovalo 45 tisíc diváků a viděli remízu 1:1. Nejprve se prosadil Suarez, aby o devět minut později vyrovnal Zikán. Barca pak došla až do finále, kde nestačila na Benfiku. Na první svátek vánoční 1968 se střetla na Camp Nou Sparta s Barcelonou. V přátelském tempu vyhráli Blaugranas 3:1, když se prosadil Pereda, Juanito a Rifé. Trenér Barcy využil v zápase většinu hráčů a tak se na hřiště dostali i opory Rexach, Olivella, Eladio, Torres či Fuste. Za Spartu nastoupil například Táborský či Jurkanin.

V létě 1976 si Katalánci pozvali v rámci Trofeu Joan Gamper Spartu Praha. Tehdy o tuto trofej bojovaly 4 týmy a právě český klub se v semifinále utkal s Barcou. Ta vyhrála díky gólům Cruyffa a Clarese 2:1. Za domácí nastoupil tehdy Migueli, Sotil, De la Cruz či Marcial, za hosty pak Poštulka, Chovanec nebo Veselý. Ve finále pak 2:0 porazila Barcelona Frankfurt. Ve 2. kole Poháru vítězů pohárů se v říjnu 1981 utkala Barcelona s Duklou Praha. První zápas se hrál Na Julisce a domácí žlutý balet zvítězil brankou Kozáka 1:0. Odvetu na Camp Nou však zvládla suverénně FC Barcelona, když dvěma zásahy Schustera a jedním Sancheze a Alexanka vyhrála 4:0 a postoupila dál. Za Duklu tehdy hráli Nehoda, Vízek, Fiala, Rada či Macela.

Třikrát se Spartou

První kolo PMEZ 1985/86 svedlo k sobě staré známé, Barcelonu a Spartu ČKD Praha. Úvodní zápas na Letné sledovalo 32 tisíc diváků a viděli výhru Barcy 2:1. Za Spartu skóroval Calta, za hosty 2krát Clos. Zaplněný Camp Nou čekal v odvetě potvrzení postupu, ovšem již v 8. minutě zmrazil všechny gólem Griga. Další branku ale tým okolo Chovance, Straky, Haška či Bergera nevstřelil, a tak se z postupu radovali Katalánci. Zásluhu na tom měla silné obraná čtveřice Gerrard, Miguelli, Alexanco, Julio Alberto.

Ve čtvrtfinálové skupině PMEZ neboli díky změně systému již nultého ročníku Ligy mistrů se potkala Barcelona se Spartou Praha a dále Benfikou a Dinamem Kyjev. První vzájemný zápas Sparty a Barcy se hrál na Camp Nou. Skóre otevřel Amor. Ten byl ale vzápětí vyloučen a z trestného kopu vyrovnal Vrabec, do poločasu však zvýšil Laudrup a po něm i Bakero. Korekci výsledku na 3:2 zařídil Němeček. Na Letné brankou Siegla vyhrála Sparta 1:0. Ze skupiny z prvního místa postoupili do finále Blaugranas a nakonec i získali svojí první trofej v této soutěži.

O 8 let později se oba celky střetly opět ve čtvrtfinálové skupině Ligy mistrů. I tehdy se první zápas odehrál v Barceloně. Sparta dlouho bránila stav 0:0, ale po vyloučení Haška její obrana nápor nevydržela a odvezla si debakl 5:0, 2krát se trefil Kluivert, 2krát Luis Enrique a jednou z přímého kopu Guardiola. Odvetu na Letné začal český tým dobře a šel do vedení zásluhou Svobody. Po pauze vyrovnal Gabri. Poté vše mohl rozhodnout z penalty Hapal, ale neuspěl a Gabri v 89. minutě zařídil 3 body pro hosty. Barcelona postoupila, Sparta skončila ve skupině třetí.

V LM s Plzní 

Ve skupině Ligy mistrů ročníku 2011/12 se potkala Barca coby obhájce trofeje s Plzní. První duel se hrál v Katalánsku a domácí vyhráli 2:0 góly Iniesty a Villy. Odveta se hrála v Praze v Edenu a i v něm uspěli Blaugranas. Úvodní gól zařídil z penalty Messi, domácí Čišovský byl vyloučen a to usnadnilo hostům zbytek zápasu. Do přestávky pak zvýšil opět argentinský útočník. V druhé půli se prosadil i Fabregas a v závěru završil vítězství 4:0 a svůj hattrick Messi. Barcelona skončila ve skupině první před AC Milan, Plzní a Bate Borisovem.


Zdroje: jakub19.wordpress.com, slavia.cz



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat