Rivaldo

Rivaldo

Poté, co Ronaldo, který v Barceloně odehrál výjimečnou sezónu, odešel do Interu Milán, se vedení rozhodlo angažovat dalšího Brazilce...

Biografie

Vlastním jménem Vítor Borba Ferreira se narodil 19. dubna 1972 v Paulista, Brazílie. Pochází z velice chudé rodiny, se svými čtyřmi bratry vyrůstal v chudinské čtvrti na předměstí brazilského velkoměsta Recifo. Rivalda navždy poznamenalo jeho dětství. Jeho otec tragicky zahynul při autonehodě v roce 1989, v témže roce podepisuje svoji první profesionální smlouvu.

Rivaldo musel z počátku chodit na tréninky dvacet kilometrů pěšky, protože neměl na autobus. V jednom rozhovoru na otázku "Kdo je největší hrdina pro Rivalda" odpověděl: "Rivaldo, je největší hrdinou pro Rivalda, protože Rivaldo se dokázal ze dna dostat na vrchol."

Fotbalové začátky

Rivaldo začal svou fotbalovou kariéru v šestnácti letech, kdy se stal hráčem klubu Paulista. Trenér shledal Rivalda slabého po psychické stránce a nevěřil, že je schopen dosáhnout úspěchu. V roce 1991 se tedy musel stěhovat do klubu FC Santa Cruz, v roce 1992 jeho kroky vedly do Sao Paula, kde hrál ve druhé brazilské lize za EC Mogi Mirim.
Jeho příležitost přišla roku 1993, kdy přestoupil do SC Corinthias a konečně nakoukl do první ligy. Zde strávil jeden rok a za 41 zápasů vsítil 17 branek. Obdržel cenu Bola de Prata pro nejlepšího hráče na své pozici Ve stejném roce si odbyl i premiéru v brazilském národním týmu proti Mexiku. V následující sezóně se Rivaldo přesunul do klubu SE Palmeiras, pobyl zde dva roky, za 104 zápasů vstřelil 53 branek, obhájil cenu Bola de Prata a získal titul v nejvyšší brazilské lize.
V roce 1996 byl vybrán, aby reprezentoval Brazílii na Olympijských hrách. V prohraném semifinálovém zápase s Nigérií, kdy nastoupil až jako náhradník, pomohl svou chybou Nigérii do finále. Poté byl jako "obětní beránek" vyřazen z národního týmu, který nakonec získal bronzovou medaili.

Přestup do Evropy

Deportivo la Coruňa

Rivaldo zahájil své angažmá na starém kontinentu v barvách Deprotiva la Coruňa. Hrál zde pouze jeden rok, ale spokojeno bylo jak Deportivo tak Rivaldo. Za 41 zápasů vstřelil 21 branek (čtvrtý nejlepší střelec ligy) a Deportivo obsadilo třetí příčku. Přesto upadl do nemilosti fanoušků, kteří mu vyčítali, že je opouští kvůli lepším penězům.

FC Barcelona, král Rivaldo

Po odchodu Ronalda měl přijít někdo, kdo by jej dokázal nahradit za zhruba $26mil. Přichází Rivaldo.
Brazilský hráč dokázal bezpochyby naplnit očekávání. Hned v prvním roce FC Barcelona získává double. Nou Camp mohl v Rivaldovi vidět kombinaci robustního stylu a neuvěřitelného driblingu. Jeho levá noha skrývala kanón, který dokázal vysílat fantastické střely. Měl úžasné zahrávání rohových a především přímých kopů a největší lahůdkou byly "jeho nůžky". Přes všechna tato pozitiva měl problémy s trenérem Van Gaalem. Rivaldo se pasoval do role "Playmakera" a nechtěl být svazován taktickými pokyny a především bráněním. Tak si jej Van Gaal dovolil v několika zápasech posadit "pouze" na lavičku náhradníků.
V sezóně 2000 - 2001 zachránil pro Barcelonu čtvrtou příčku, když vsítil hattrick proti Valencii. První gól vstřelil jak jinak než levačkou z přímého kopu. Druhá branka byla střela z dálky. Třetí gól byla opravdová lahůdka - Frank de Boer v poslední minutě zápasu posílá načechraný centr, který si na hranici šestnáctky zpracovává Rivaldo zády k brance na prsa a poté vystřihne jedny z nejkrásnějších nůžek, jaké kdy fanoušek Barcelony viděl. Barcelona si zajišťuje předkolo Ligy Mistrů, právě na úkor Valencie, kterou poráží 3:2. Rivaldo, kritizovaný před zápasem pro matné výkony, je náhle pasován do role spasitele Barcelony.

Cesta do AC Milan a sestup z vrcholu...

Před sezonou 2002-2003 se vrací jako trenér Louis Van Gaal, který měl za úkol vrátit španělský titul do Barcelony. Rivaldo měl pro fanoušky smutnou novinu, když prohlásil, že on nemá rád Van Gaala a Van Gaal zase jeho. Jako jediné a nejlepší východisko viděl odchod. Přestoupil do AC Milan.
V Barceloně strávil pět let. Dvakrat slavil ligový titul, v roce 1998 to byl dokonce double a European Super Cup. Ačkoli nebyl typický útočník, jeho post byl levé křídlo nebo ofenzivní záložník, dokázal v 253 zápasech vstřelit 136 branek. V La lize má bilanci 157 zápasů a 86 branek. V roce 1999 dokonce získává Zlatý míč. Tehdy mu ležel u nohou celý svět.
V Miláně se mu podařilo vystrnadit ze základní sestavy Rui Costu, ale jiný dravý mladík se postaral o to, aby i Rivaldo poznal, jaké to je přijít o své místo v základní sestavě. Kaká, který přišel i díky doporučení právě od Rivalda, se natrvalo zabydlel v sestavě Rossoneri.
Po sezóně přišlo pro jedenatřicetiletého Brazilce další stěhování a zamířil do rodné Brazílie. V týmu Cruzeiro se mu ale nedařilo a tak se vydal v roce 2004 na Balkánský poloostrov, kde v týmu Olympiakos Pireus vyhrál třikrát řeckou ligu a dvakrát oslavil double. V řecké lize má zatím bilanci 43 branek v 81 zápasech. Od příští sezóny bude hájit barvy AEK Athény. Můžeme mu popřát hodně štěstí...

Reprezentace

Po nevydařených Olympijských hrách v roce 1996 se Rivaldo vrací do reprezentace na World Cup ?98. Brazílie podlehla ve finále Francii 0:3 a navždy zůstal otazník ohledně vystoupení Ronalda, který ovládnul celý šampionát, ale finále se mu vůbec nepovedlo.
V roce 2002 byl vybrán do Scolariho sestavy. Ten si hodně vytrpěl, neboť mu brazilský národ nechtěl odpustit, že si dovolil nenominovat Romaria. Brazílie vyhrála. Rivaldo byl kritizován, že hraje jen na sebe a že nasimuloval penaltu proti zápasu s Tureckem. Byl finančně potrestán za teatrální pád poté, co byl nastřelen protihráčem, který mu chtěl tímto způsobem podat míč. Ale byl to on, kdo proměnil přihrávku od Ronaldina a vyrovnal proti Anglii. To on vyslal střelu na nejlepšího brankáře turnaje O.Kahna ve finálovém zápase, kterou brankář nedokázal udržet, a Ronaldo mohl snadno poslat Brazilce do vedení. A především to byl on, kdo pustil míč za sebe na lépe postaveného Ronalda, který podruhé překonal Kahna a stvrdil brazilské vítězství. Rivaldo byl zvolen do All-Star Teamu a s pěti brankami obsadil druhé místo v tabulce střelců. Ačkoli se sám reprezentace ještě nevzdal, můžeme s jistotou tvrdit, že brazilský dres už asi neoblékne. Jeho bilance je 74 utkání a 35 branek.

Hráč a spoluhráč

Říká se, že nejlepší útočníci musí být sobci. Pokud je to pravda Rivaldo to splňuje. Vždy chtěl rozhodovat zápasy, vždy chtěl být nejlepší, vždy chtěl být jen on tím jediným králem. I když viděl lépe postaveného hráče, přesto zakončoval sám. Ale i tak byl od svých spoluhráčů především chválen.
Jeho myšlení vystihuje právě památný zápas s Valencií. Kolik hráčů by si dovolilo něco takého v takto důležitém utkání v 90.minutě?
Rivaldo byl znám jako tvrdý vyjednavač. FC Barcelona měla co dělat, aby si jej udržela. Když chtěl v roce 1999 zvýšit plat, tak trucoval a odmítl se zúčastnit týmového soustředění. "Jsem nejlepší na světě a zasloužím si mít nejlepší smlouvu", vzkazoval vedení. Nakonec se své smlouvy dočkal. Tehdy se mluvilo o tom, že stráví zbytek své kariéry v dresu blaugrana...
V roce 2004 byl vybrán do FIFA 100, listiny 125 nejlepších žijících fotbalistů, které vybral Pelé, jako část oslavy stoletého výročí FIFY.Ačkoli na nás dnes může působit jakkoli, byl králem své doby.




Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat