Šéf Barcelony Xavi už nemůže tvrdit, že "přestavuje"

Šéf Barcelony Xavi už nemůže tvrdit, že "přestavuje" Foto: X @FCBarcelona

Neexistuje žádný stanovený časový rámec, který by určoval, jak dlouho potřebuje trenér na vybudování týmu, ale Xaviho komentáře na toto téma po nedělní prohře s Gironou se v Barceloně nesetkaly s pochopením.

Xavi označil svou Barçu za "tým, který prochází procesem přestavby" poté, co utrpěl porážku 4:2 od klubu, se kterým nikdy předtím neprohrál, a který nyní vede La Ligu po velkolepém vstupu do sezony.

Když pomineme neuspokojivý výsledek, výkon Barcelony a nyní již sedmibodovou ztrátu na katalánské sousedy, Xaviho slova jako by nenabízela optimistickou vizi toho, co přijde.

Nedělní zápas byl pro Xaviho 111. od jeho návratu na Camp Nou v roli trenéra v listopadu 2021. V den, kdy byl jmenován, byla Girona po 15. ligovém zápase současného kouče Michela na 13. místě druhé španělské ligy.

Xavi dostal přiměřenou dávku trpělivosti a víry v to, čeho se v Barceloně snaží dosáhnout - zejména s ohledem na toxickou povahu jejich "entorno". Toto španělské slovo, které v doslovném překladu znamená prostředí nebo okolí, vymyslel legendární Johan Cruyff v roce 1992, když byl trenérem, aby popsal humbuk, který kolem Barcy neustále vzniká - ze strany médií, fanoušků, politiky jejího představenstva nebo dalších významných osobností ve městě i širším regionu Katalánska.

V branži není mnoho profesionálů, kteří by před tím byli tak chráněni jako Xavi, bývalý hvězdný hráč, který v letech 1998-2015 nastoupil za Barcelonu k 767 utkáním - více jich má na kontě pouze Lionel Messi (778).

Příznivci, kteří zůstali na Camp Nou, aby zatleskali a podpořili hráče po ponižujících porážkách, jako byla například 0:3 s Bayernem Mnichov v říjnu loňského roku, se v Barceloně příliš často nevyskytují.

A bylo jen dobře, že Xavi dostal důvěru, když přišel v jednom z nejkritičtějších okamžiků nedávné historie Barcy. "Barcelona byla mrtvá. Teď jsme na jednotce intenzivní péče," popsal prezident Joan Laporta v létě 2022 stav klubu, který zdědil Xavi.

Od té doby se toho ale hodně změnilo.

Xavi měl výraznou podporu na přestupovém trhu - řada prodejů budoucích aktiv umožnila klubu utrácet i přes velké dluhy - ve dvou rušných letních oknech. Barcelona byla ochotna vsadit na svou budoucí životaschopnost, přičemž se řídila Xaviho instinktem a kritérii ohledně nových podpisů. Od doby, kdy se stal manažerem, utratil klub za nové příchody 256 milionů eur.

Když byl Xavi před více než dvěma lety jmenován do funkce, byla Barca v tabulce na (pro ni) neradostném devátém místě. Ve své první kompletní sezoně je dovedl k prvnímu titulu v La Lize po čtyřech letech, což byl vynikající úspěch se všemi předpoklady stát se zlomovým, ale nyní se zdá, že jeho tým stojí na mrtvém bodě. V sezóně 2023-24 zatím jednoduše nesplnili to, co se od nich očekávalo - a od toho nelze Xaviho oddělit.

Zdroje z trenérského štábu - které si přály zůstat v anonymitě, protože neměly povolení ke komentáři - tvrdí, že se jim nepodařilo posílit tým o své prioritní cíle na klíčových pozicích, jako je křídelník Manchesteru City Bernardo Silva, záložník Realu Sociedad Martin Zubimendi a pravý obránce Villarrealu Juan Foyth.

Získali však Ilkaye Gundogana, Roberta Lewandowského, Raphinhu a Julese Koundeho - hráče, kteří byli ve svých předchozích klubech rozdílovými hráči. Všechny tyto Xaviho podpisy se v této sezoně dostaly pod drobnohled.

Výkony týmu zatím nenaplňují očekávání klubu.

Během plánování letošního letního přestupového období se Xavi a vedení shodli, že prioritou týmu by mělo být zlepšení v útoku. Ligový titul v sezoně 2022/23 si Barca zajistila především díky své defenzivě - v 38 zápasech inkasovala 20 gólů a brankář Marc-Andre ter Stegen vyrovnal rekord brankáře Deportiva La Coruňa Paca Liana v počtu 26 čistých kont v La Lize. Na fanoušky však 11 vítězství 1:0 v celé sezóně dojem neudělalo.

Příchody Joaa Cancela a Joaa Felixe na hostování z Manchesteru City, respektive Atlétika Madrid, měly Xavimu poskytnout dvě ofenzivní zbraně, ale po čtyřech měsících, během nichž se snažil zavést nový systém a pevnou základní jedenáctku, Barca uvízla na mrtvém bodě.

Stejně jako v předchozí sezóně začali hrát se čtyřmi záložníky, což vedlo ke stížnostem útočníka Lewandowského, že nedostává požadovaný servis. Jakmile byl podpis portugalského útočníka dokončen, přidal Xavi dopředu Joaa Felixe, jako krajní obránce využíval Cancela a Alejandra Baldeho a vrátil se k používání dvou čistokrevných křídel, protože se zaměřil na útočnější pojetí.

To se však neosvědčilo.

Po sérii neuspokojivých výsledků, která začala domácí porážkou 2:1 s Realem Madrid na konci října, se Xavi rozhodl vrátit k základům. V neděli proti Gironě vypadal tým do značné míry stejně jako v minulé sezoně: se třemi středními obránci v obraně (Kounde nastoupil na pravém beku), Cancelo zajišťoval šířku zálohy z levého křídla a Joao Felix se z levého křídla stahoval na pozici dalšího záložníka ve stylu Gaviho v minulém ročníku.

Bylo provedeno mnoho změn, aby nakonec skončili v podobné pozici jako v minulé sezóně - nyní však s rozvášněnější šatnou.

Obavy o formu 35letého Lewandowského narůstají, jeden z dvojice Kounde nebo Ronald Araujo je nucen hrát na pozici pravého obránce, i když nechce, absolvent akademie Balde byl posazen na lavičku a Gundogan musí zaskakovat za nevýraznou letního posilu Oriola Romeua na pozici Sergia Busquetse, přestože na tuto pozici nebyl angažován.

V současné době je těžké vidět v Barce nějakou soudržnost.

Stačí si vzpomenout na nejednotné reakce na víkendovou prohru.

"Výkon byl dobrý," prohlásil Xavi na pozápasové tiskové konferenci. "Z naší strany to nebyl špatný zápas. Kdybychom byli efektivnější, výsledek mohl být klidně jiný.

"Vystřelili jsme 31krát - to je hodně. Pak jsme se také dopustili chyb v obraně, ale myslím, že kdyby Barcelona vyhrála, nebylo by to nespravedlivé."

To ovšem rozporovali hráči včetně Frenkieho de Jonga. "Je to těžká porážka, ale nebyli jsme dobří," řekl záložník. "Girona hrála velmi dobře, ale je to naše chyba. Nebyli jsme na takové úrovni, na jaké bychom měli být."

Gundogan, který byl k šatně kritický už po říjnové porážce v Clasicu, byl podobně přímočarý i zde. "Jako tým jsme nebránili tak, jak bylo potřeba," řekl německý záložník. "Girona dokázala držet míč i při našem vysokém presinku."

A nakonec sportovní ředitel Deco, který v rozhovoru pro španělskou televizi rovněž popřel Xaviho názor na věc. "Neodehráli jsme dobrý zápas," řekl. "Nebyli jsme tak disciplinovaní, jak jsme měli být."

Je tedy Xavi jako trenér Barcy v bezpečí?

Krátká odpověď zní ano, měl by být.

Vedení Barcy nenaznačuje, že by bylo v tomto případě v pokušení Xaviho, který v září podepsal novou smlouvu do roku 2025 s možností prodloužení o další rok, vyhodit. Laporta a Deco nedávno veřejně potvrdili svou důvěru v manažera.

A v zákulisí se ani nerodí plán jeho nástupce - kromě Rafy Marqueze, legendárního mexického obránce, který je nyní trenérem Barca Atletic, třetiligového rezervního týmu dříve známého jako Barcelona B.

Marquez vede tento tým od roku 2022 a je známo, že má k Decovi velmi blízko, ale převzít otěže seniorského týmu by pro něj byl velký krok vzhůru. Zároveň je jinde k dispozici jen málo elitních trenérů, nebo takových, které by si klub vzhledem ke své finanční situaci mohl dovolit.

S ohledem na to všechno se jako nejrozumnější cesta jeví ponechat si Xaviho a projevit mu důvěru.

"Když říkám, že jsme ve fázi přestavby, myslím tím, že potřebujeme něco zlepšit," řekl Xavi v úterý. "V této sezóně došlo k mnoha změnám: nové podpisy, příchod mladých hráčů a letos jsme v Lize mistrů, ne v Evropské lize.

"Narážím na tuto rekonstrukci. Odkazuji na to, abychom dál vyhrávali, zlepšili náš herní styl a byli důslednější. Jako trenér nežádám o více času. Mluvím jen o naší hře. Musíme hrát lépe a stále věřím, že jsme v polovině cesty k tomu, abychom viděli velký barcelonský tým."

V minulé sezóně Xavi v lednu přiměl tým k tomu, aby zafungoval, když změnil systém a dovedl ho k skvělému vítězství proti úhlavnímu rivalovi z Madridu ve finále Supercopa de Espana.

Fanoušci Barçy doufají v podobné oživení i ve druhé polovině této ligové sezóny.

Prozatím s ním vedení i příznivci nadále projevují trpělivost, což je vlastnost, která jednomu z nejnáročnějších klubů na světě často chybí.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Času měl dost. Pořád se jen vymlouvá na přestavbu a bla bla bla. Neumí využít hráče na jejich pozicích. Hráči kolikrát ani nevědí co mají hrát. Místo přímočaré akce hrají balón na brankáře. Protiútoky brzdí zasekávačkou a přihrávkou na hráče dozadu. Rohy ani nemluvě. To je prostě tréningem.... né přestavbou.

13.12.2023, 20:36
stockey Johny Rivers

Ale my sme v prestavbe, ak si si nevsimol: Balde 20, Gavi 19, Fermin 20, Pedri 21, Yamal 16, vcera Fort 17 ci Guiu 17. Na druhej strane nas jediny utocnik 35. Vcera sme za stavu 1:1 dali tycku a nasledne dostali gol. Vyrovnali a po hlupom odraze dostali opat gol. Rovnako ako proti Girone ten zapas mohol skoncit presne opacne pri troche stastia. Ano chyba nam konzistentnost, defenzivny zaloznik a premienanie sanci :) Vsetko pride :)

14.12.2023, 08:26

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 74
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
30. João Félix 7
49. Raphinha 5
52. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat