Tiskové prohlášení FC Barcelona

Tiskové prohlášení FC Barcelona Foto: FCBarcelona.com

FC Barcelona odmítá jakákoli prohlášení, která zpochybňují historický závazek klubu k politice rovnosti žen a mužů, v níž je ve světě sportu průkopníkem. FC Barcelona schválila svůj plán rovnosti I v roce 2013, tedy sedm let předtím, než vstoupila v platnost legislativa o rovnosti, která je povinná pro společnosti s více než 150 zaměstnanci.

Platnost II. plánu rovnosti FC Barcelona, která vyprší v dubnu 2023, se v současné době prodlužuje se souhlasem Komise pro rovnost FC Barcelona, složené ze zástupců společnosti a zástupců sociálních partnerů (Works Committee) při projednávání III. plánu rovnosti FC Barcelona. Souběžně s tímto jednáním a v důsledku úzké spolupráce mezi zástupci klubu došlo k aktualizaci Protokolu o prevenci a řešení sexuálního obtěžování na základě pohlaví, sexuální orientace, genderové identity nebo genderového vyjádření a Protokolu o prevenci a řešení obtěžování na pracovišti, které jsou v platnosti od 5. února 2024, a k prvním jednáním o sjednání nové kolektivní smlouvy pro FC Barcelona.

V této souvislosti klub upozorňuje, že není správné tvrdit, že:

Neexistují žádné protokoly proti sexuálnímu obtěžování: Od roku 2020 má FC Barcelona protokol o prevenci a řešení sexuálního obtěžování na základě pohlaví, sexuální orientace, genderové identity nebo genderového projevu. Tento Protokol je ve Španělsku průkopníkem, pokud jde o rozsah a obsah, a vytvořil síť referenčních osob složenou ze 40 osob, které byly speciálně vyškoleny, a osobní školení absolvovalo více než 500 zaměstnanců FC Barcelona, včetně prvního mužského a ženského fotbalového týmu.

Klub nebyl sankcionován, pokud jde o rozdíly v odměňování: FC Barcelona nebyla informována o žádném porušení rozdílů v odměňování, a proto FC Barcelona nebyla v této oblasti sankcionována.

Neexistence plánu rovnosti: Jak bylo vysvětleno výše, FC Barcelona je průkopníkem ve vývoji a přijímání plánů rovnosti před vstupem v platnost zvláštních právních předpisů v této oblasti. V žádosti, kterou obdržel inspektorát práce (listopad 2023), se potvrzuje, že "v době výše uvedené kontroly FÚTBOL CLUB BARCELONA jedná o 3. plánu rovnosti subjektu, konkrétně v rámci analýzy diagnostiky situace" a že "záměrem subjektu je dosáhnout schválení výše uvedeného plánu rovnosti v souladu s královským dekretem 901/2020 v prvním čtvrtletí roku 2024". A konečně, výsledek kontroly zněl: "FC Barcelona se předkládá formální žádost, aby v souladu s předpisy o sociálním pořádku přistoupila k přijetí nezbytných nápravných opatření, která zaručí a budou respektovat projednání, vypracování a uplatňování Plánu rovnosti v zákonem stanovených termínech." Stanovení plánu nápravy do čtyř měsíců od obdržení požadavku." Čtyřměsíční lhůta pro nápravu končí 15. března a klub i rada zaměstnanců uvádějí, že již dokončili 3. plán rovnosti FC Barcelona, zbývá pouze jeho povinná registrace.


Zdroje: FCBarcelona.com



Diskuze

číčoviny

06.03.2024, 20:29

co to proboha je? strašné.

06.03.2024, 23:05

Co to tady jako řešíme? Utíkáme k fotbalu mj. proto, abychom neřešili politiku. Tohle je politika současného Západu.
Navrhuji řešit věci kolem Pedriho apod.

07.03.2024, 11:16
faller raval69

já navrhuji začít vyhrávat zápasy

07.03.2024, 12:01

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat