Prořídlý, zraněními sužovaný kádr Barcelony se odchodem Xaviho nespraví

Prořídlý, zraněními sužovaný kádr Barcelony se odchodem Xaviho nespraví Foto: X @FCBarcelona

"Nejsme Barça z roku 2010," připomněl unavený Xavi novinářům pár dní před Vánoci. "Nemáme kvalitu Barçy z roku 2010. Tu prostě nemáme, na to zapomeňte. Nemáme takovou kvalitu ani individuální schopnosti."

V polovině jeho třetí sezony v čele Barcelony je bolestně zřejmé, že nejlepší záložník klubu nedokáže jako trenér vrátit staré kouzlo. Důvod je přitom stejně evidentní: klub je fakticky na mizině, brzdí ho léta špatného hospodaření a finančních nařízení, která mu brání utrácet a vrátit se ke své velikosti.

V sobotu Xavi oznámil, že na konci sezóny opustí klub, čímž se podle mnohých fanoušků otevřela cesta k opožděné změně trenéra, ale tento optimismus bude pravděpodobně krátkodobý. Pravdou je, že Xavi si vedl tak dobře, jak se za daných okolností dalo očekávat, a neustálý vír kritiky ze strany nechvalně proslulého "entorno" Barçy se zakládá jen na zbožných přáních ohledně neutěšené situace klubu a nepochopení toho, co může trenér ovlivnit.

Nejdůležitějším úkolem hlavního trenéra je nasadit na hřiště ty nejlepší hráče, kteří jsou k dispozici. Současná finanční situace a krize způsobená zraněními tuto část Xavimu usnadnily a ten si mohl jen stěží vybírat. Nejkontroverznější částí jeho sestavy v první sezóně a půl bylo neustálé spoléhání na stárnoucího Sergia Busquetse, ale s tím bylo těžké nesouhlasit poté, co jsme byli svědky toho, jak se sestava Barcelony zhoršila od jeho odchodu do Interu Miami. Když se díváte na hru, nevidíte Busquetse - vidíte zející díru v místě, kde býval legendární pivot týmu.

V letošní sezóně se o tom, koho vybrat, příliš nediskutovalo. Xavi se snažil začlenit do týmu Oriola Romeua, jediného skutečného defenzivního záložníka, ale ten byl naprosto nevyhovujícím hráčem, který od té doby, co se propadl na lavičku, nikomu nechybí.

Když vedení přes pochybnosti trenéra podepsalo Joaa Felixe, Xavi se poslušně snažil, aby to fungovalo, dokud se neukázalo, že Ferran Torres má pro tým větší přínos.

Většina veřejné kritiky mířila na Roberta Lewandowského, dalšího hráče, který se nepotkal s formou, ale není to tak, že by se v tomto týmu o minuty přetahoval nějaký další střední útočník. Jako kuchař, který se snaží uvařit večeři z ledničky plné zbytků, byl Xavi nucen použít vše, co měl k dispozici.

Po výběru sestavy je dalším úkolem hlavního trenéra dostat hráče do jejich nejlepších rolí. Xavi přišel do Barcelony s vizí, jak chce hrát - expanzivní 4-3-3 s opatrnými obránci, útočnými záložníky, kteří mohou pracovat mezi liniemi, ale také nabíhat neustále do hloubky, a širokými, driblujícími křídly, která vedou útok zvenčí - ale od té doby provedl rozsáhlé úpravy, aby přizpůsobil svou taktiku týmu.

Tajemný Frenkie de Jong, který byl bývalými trenéry mylně považován za útočného záložníka nebo rovnocennou náhradu za Busquetse, odehrál za Barcelonu své nejlepší úseky od chvíle, kdy ho Xavi vrátil do role podobné jeho starému působišti v Ajaxu, kdy přijímal míč v hloubi pole a driblinkem po levé straně vedl útočnou akci. Při hře na dva pivoty je obtížnější skrýt De Jongovu defenzivní slabost, ale ta se projevuje pouze ve dvojici s Ilkayem Gündoğanem, dalším talentovaným, ale nijak zvlášť defenzivním záložníkem, kterého by Xavi mnohem raději viděl nabíhat do pokutového území po Lewandowského boku, jen kdyby měl k dispozici schopného hráče, který by De Jongovi dělal partnera.

Xaviho předchůdce Ronald Koeman se snažil De Jonga zařadit na jeho oblíbenou pozici v rozestavení 4-2-3-1, ale v minulé sezóně Xavi chytře přešel na rozestavení 3-4-3 a třetího středního obránce nasadil jako hybridního krajního obránce (středního obránce, který se někdy přesouvá do role krajního obránce nebo naopak), aby získal širší a pevnější základnu pod svým křehkým dvojitým pivotem. Jules Kounde nebyl z této flexibilní široké role nadšený, ale nadanému obránci, který se občas trápí jako střední obránce, to slušně sedlo.

Téměř na každou otázku, kterou jeho taktika vyvolala, našel Xavi odpověď, která dávala smysl: rychlý Alejandro Balde potřeboval hrát jako útočný obránce, takže tým vytvořil rotaci, která ho posunula na křídlo; Gavi, který je stejně spíše běžcem bez míče než jeho tvůrcem, mohl hrát jako "falešné křídlo" a schovat se do středu, když se Balde zapojil do útoku. Torres není typem křídelního útočníka, kterého Xavi miluje, ale je užitečný jako útočník, který se roztahuje po Lewandowského boku a uvolňuje Pedrimu místo mezi lajnami.

Zranění a odchody z již tak oslabeného kádru však způsobily problémy, které trenér nemůže vyřešit na taktické tabuli.

Pedri - nejdůležitější hráč Barcelony - odehrál od nástupu Xaviho méně než polovinu minut. Kvůli velkému počtu zranění ve středu pole nastoupili Pedri, Gavi a De Jong v této sezóně společně pouze k jednomu utkání, a to v srpnu.

Široká, driblující křídla, která měla být hnacím motorem Xaviho útoku, á la Mikel Arteta v Arsenalu nebo poslední verze Pepa Guardioly v Manchesteru City, jsou nedostatkovým zbožím. Ousmane Dembélé byl Xaviho oblíbencem, ale Barcelona si nemohla dovolit zabránit jeho odchodu do PSG loni v létě. Raphinha nabízí góly a asistence se slušným driblinkem a dobrým pohybem v poli, ale v této sezoně odehrál méně než polovinu minut. Jediným světlým bodem je nástup Lamineho Yamala, šestnáctiletého zázraku, který byl hozen do vody, aby se učil na hřišti, aniž by měl před sebou nějaké zkušené hráče.

Pak je tu případ chybějícího defenzivního záložníka, což je pohroma, která definovala barcelonskou sezónu. Xavi se přimlouval za Martina Zubimendiho z Realu Sociedad, aby nahradil Busquetse, ale bylo mu řečeno, že klub si může dovolit pouze nyní 32letého Romeua. V poslední době se Xavi uchýlil k dvojímu pivotu De Jong-Gündoğan, obětoval jednoho z útočných záložníků a v podstatě se vzdal veškeré naděje na bránění středu hřiště.

Nicméně rány stále přibývají. Brankář Marc-André ter Stegen šel z branky a nahradil ho nejistý Iñaki Peña, který inkasuje dvakrát více gólů na zápas. Zraněného Gaviho nahradil dvacetiletý Fermin Lopez, zraněného Baldeho sedmnáctiletý Hector Fort a Andrease Christensena mimo formu tehdy šestnáctiletý Pau Cubarsí.

Celkem 23 procent minut v La Lize odehráli hráči mladší 21 let, což je třetí nejvyšší procento v pěti nejlepších evropských ligách.

Přesto se Xaviho Barce daří hrát fotbal, který je obecně efektivní, i když ne vždy atraktivní. V La Lize vede nejen v držení míče, což je samozřejmost, ale také v držení míče, které udává, nakolik tým kontroluje hru na soupeřově polovině hřiště, a v rozdílu očekávaných gólů (xG), který měří kvalitu šancí v porovnání se šancemi soupeře. Jejich vysoký presink je druhý za Realem Sociedad při použití metriky "přihrávky na jednu obrannou akci" (PPDA) a z vysokých obrátek si vytvořili více střel než kterýkoli jiný tým ve Španělsku. To jsou čísla, nad kterými má trenér určitou kontrolu.

S problémy, jako že Lewandowski najednou zapomněl, jak kopnout míč do sítě, nebo že Pena nedokáže udržet míč mimo vlastní vápno, toho trenér moc nenadělá.

Na rozdíl od minulé sezony, kdy byl rozdíl xG Barcelony ve skutečnosti o něco horší než nyní, je její výkonnost na obou koncích hřiště podprůměrná. To by se dalo vysvětlit stavem hry nebo kvalitou hráčů, ale většinou jde jen o špatné odrazy a horší štěstí, což je druh statistického šumu, který má tendenci se v dlouhodobém horizontu vyrovnat - bez ohledu na to, zda u toho trenér zůstane, nebo ne.

Pokud to všechno Barça dělá s rozpočtem, který se podle jejích měřítek dá označit za úsporný, a s holým kádrem sužovaným zraněními, proč všichni volali po trenérově hlavě?

Hlavní kritika zní, že Xaviho tým není příliš zábavné sledovat, což je často pravda. Nástup do útoku je široký a pomalý, a to hlavně proto, že De Jongovi trvá hrát s míčem déle než kterémukoli záložníkovi v Evropě. Útok má problémy s rozehrávkou soupeře, což je asi to, co se dalo očekávat, když chybí tolik klíčových hráčů nebo jsou nuceni hrát mimo své pozice. Zadní řada je v poslední době rozpačitá - možná je to chyba trenéra, možná by hráči kalibru Koundého a Ronalda Araúja měli vědět, jak načasovat ofsajdovou past nebo odklidit míč z pole bez jakýchkoli pokynů. V minulé sezóně, kdy obrana inkasovala rekordně nízký počet gólů, tyto chyby nevadily, až do doby, kdy Barcelona vyhrála La Ligu.

Fotbalový trenér může udělat jen tolik a výzkumy naznačují, že až 90 procent úspěchu týmu lze vysvětlit jednoduše kvalitou jeho hráčů. Vždycky je tu pokušení obviňovat trenéra, že nesestavil lepší tým, ale to je práce sportovního ředitele a jmenování Deca do této funkce Joanem Laportou a jeho naléhání na podpis Joãa Félixe a Romeua jasně ukázalo, že Xavi neřídí hru. Johan Cruyff kdysi Xaviho varoval před bolestmi hlavy, které mu způsobuje snaha řídit Barcelonu: "Jediný způsob, jak přežít, je říct prezidentovi klubu, aby se stáhl."

Špatné finance, špatné podpisy, špatná zranění, smůla: něco z toho se nakonec vyřeší samo, ale změna trenéra zbytek pravděpodobně nespraví. Každý, kdo stále sní o tom, že nový manažer může přinést zázračné oživení ve stylu roku 2008, by měl doufat, že se mu podaří objevit i hráče jako Busquets, Andrés Iniesta a Lionel Messi, a nemá na ně peníze.

Xavi ví lépe než kdokoli jiný, že takový tým se objeví jen jednou za život.

Jako trenér dostal do ruky prohrané karty a zahrál s nimi asi nejlépe, jak mohl. Pokud fanoušci Barcelony nebo ti, kdo v klubu rozhodují, nebudou spokojeni, dokud neuvidí svůj tým znovu všechno vyhrávat a přitom hrát krásný fotbal, bude lepší, když si jeho hráčské časy pustí na YouTube.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Vôbec , ale vôbec nesúhlasím. Ale ani netvrdím, že Xavi je kompletne zodpovedný za vývoj v tejto sezóne. Len pre ozrejmenie. Xavi si sám vybral v dobe aktivácii pak , že si privedie Lewu , Ferrana a Raphu. Už v tej dobe bolo zreteľne jasné , že ak chce využiť Lewu na 100% potrebuje funkčný stred poľa. A to sme nemali. Raphinha stal 60 mega a nedá sa mu uprieť snaha , ale ako krídlo stojí totálne za h...o , čo v tejto sezóne ukazuje Yamal , ktorý to krídlo je a vidieť to aj na vplyve na hru. Ferran je kapitola sama o sebe. Napísať , že Felix sedí , lebo Ferran je lepší je prinajlepšom úlet. Vyšiel mu túto sezónu jeden zápas. Ak nepočítam CDR a tretoligistou kde si urobil štatistiky. Môžme polemizovať o ďalšom aspekte , zmeny rozostavenia. Jedinú zmenu ktorú Xavi urobil bolo v Classicu posunúť Arauja na pravý kraj. Inak si nespomínam na žiadnu ďalšiu. Jedine ak rátame hru na 5 záložníkov , kde tým zabil Baldeho výpady a Roberta ktorý bol v zápasoch navyše ( alebo menej, vyberte si ) . Popravde , ponúkalo sa dať Raphinhu na wingbacka z pravej strany , doplniť ho Yamalom a hrať na 3 stopérov. Proste , možností ako to zmeniť bolo niekoľko. No nevyskúšala sa ani jedna. Od novembra a postupu v LM to išlo úplne z kopca a aj na Xavim bolo vidieť , že netuší , čo má robiť. Stáva sa . To je futbal. Ale tvrdiť , že Xavi bol to najlepšie aj napriek strmemu klesaniu je blbosť.

30.01.2024, 11:06
absint Andreas

Já myslím, že, co se kouzlení se sestavou týče, vyzkoušel toho Xavi už docela dost. A většinou to byly také celkem smysluplné pokusy ve srovnání s experimenty spousty jeho předchůdců, z nichž někteří, nezapomínejme, například zkoušeli cpát na levé křídlo Griezmanna nebo Suareze.
Jinak máš ale pravdu, Xavi si spoustu hráčů sám vybral, některé si dokonce prosadil přes nesouhlas vedení, takže má na momentální finanční situaci nemalý podíl. Nejde ho proto tímto argumentem obhajovat.

30.01.2024, 16:46
stockey Andreas

No vybral, vybral ale z coho? Z toho na co sme mali, a co bolo na trhu. Ferran myslim prichadzal uprostred sezony, to akoze fakt nikoho lepsieho nezozenies. Na lepsie kridlo ako Raphinha sme v tej situacii nemali. Celkovo utocne kridla su nedostatkove zbozi. Nemam rad ked sa tu pise ze Xavi si vybral. To je ako ist do autobazaru a cakat ze tam najdes krasny mercedes za cenu skodovky. No nenajdes. Casy kedy sme na niekoho ukazali a kupili su prec. A ak mas tim ktory ma tolko mladych hracov ako my, musis mu dat cas a priestor. To sa ale u nas nedava. Pricom strasne vela fanusikov tu este pisalo roky pedtym, nech sa preda Bus, Alba a cela stara generacia, ze vydrzime par rokov prestavby bez titulov. No nie, nevydrzite ani jeden rok

02.02.2024, 08:27

Některé body jsou sice pravdivé, ale taky dost přitažené za vlasy. Hrát si na to, že trenér s týmem pracuje jen asi tak, jako když si zapnu fifu a nechám zápas simulovat je jedním z nich. Role trenéra fakt nezačíná a nekončí tím, že vybere na hřiště hráče a řekne jim kam mají běhat. Na fyzickou (ne)připravenost a její následky v podobě zranění (a toho, že nás fyzicky válcují běhavé týmy) dojíždíme dlouhodobě a není to rozhodně jenom problém Xaviho období, ale zároveň to taky není problém, který by se mu podařilo vyřešit. Zbavovat ho jakékoliv zodpovědnosti a naopak z toho ještě dělat argument v jeho prospěch není podle mě na místě. Totéž se dá říct o zakončování. Říkejte si co chcete, ale dříve jsme kromě Lewandowského a teď už ani on to není, neměli hráče, co byl schopný s klidem zakončit většinu šancí. Tedy je logické, že je to věc na které je potřeba pracovat, hledat způsob, jak to s hráči zlepšit (viz to, kam se posunul v zakončení třeba Vinicius, kterého si můžeme pamatovat jako totálního jantara v každé druhé šanci). A to se opět nedělo, posun nulový. Takhle by se dalo pokračovat. Oněch "devadesát procent" které plynou z toho, co dělají hráči může být pravda, ale rozvoj těch hráčů je práce trenérského štábu. Golden boyové a kandidáti na tuto cenu nám absolutně stagnují, nerozvíjejí se herně a naopak se z nich začínají stávat spíše konzervy, co se z dravých mladíků ve "early 20s" přetvářejí do pověstných "barcelonských házenkářů/nahrávačů dozadu". Hrajeme hru na kterou nemáme (snahu o nějaké obléhání, kterým ale prostě neumíme rozbít kompaktnější obranu). Nedominujeme herně ani nad spodkem tabulky. Jsme dlouhodobě zcela bezradní, protože zatvrzele chceme hrát rádoby tiki-taka formu fotbalu, kdy si budeme míč ťukat, ale prostě to nedokážeme. A tedy by asi byl dobrý krok se tohoto konceptu pustit. Zaměřit se na rychlejší a preciznější přechod do útoku a zjednodušení naší hry. Dělo se něco takového? Já to neviděl. Takže na jednu stranu Xavi hlásá, že nejsme Barcelona z roku 2010, ale na straně druhé se nepouští jejího herního stylu, který není-li provedený tak jak má, je logicky nudný a bezzubý, protože z něj prostě neplyne zdaleka taková produktivita a obecně vyžaduje absolutní dominanci na hřišti s míčem. Házet všechnu vinu na Xaviho je chyba, ale stejně tak je chyba ho viny zbavovat a tvářit se, že vše co mohl udělal nejlépe, jak to šlo. Vyřešení všech problémů změnou trenéra doufám nečeká nikdo. Ale to nepřinese ani setrvávání v zajetých kolejích bez jakéhokoliv náznaku změny a potenciál na nápravu mi přijde větší u první varianty.

30.01.2024, 11:27

To, že má polovina našich hráčů svalová zranění je chyba trenérského štábu. Xavi dostal plno hráčů. To, že hráči stojí, čumí a nevědí, co mají hrát. To je chyba trenérského štábu.

Xavi v první sezóně pobláznil tým a díky tomu plus forma ter Stegena, který byl podle mě v té sezóně nejlepší gólman na světě jsme vyhráli dvě trofeje. Od té doby všichni naši tahouni šli dolů. Araujo, Balde, FdJ, Pedri, Gavi. Všichni hráli před rokem a půl lépe, než teď.

Gundo absolutní top záložník a u nás hraje jak důchodce? Lewa celou kariéru čeká ve vápně a teď se má stahovat do rozehrávky? Raphinha jediný co uměl je rychlý přechod po zisku balónu a teď má hrát 1v1 ze stoje? A mohl bych pokračovat

Největší problém ale je, že díky všem finančním operacím si nemůžeme dovolit 5 letu budovat tým a učit nové hráče,,naše DNA,, Musíme mít výsledky a peníze hned.

Pardon, ale trenérský tým v čele s Xavim prostě nepracuje dobře

30.01.2024, 13:34
faller cechoma

Hlavně finanční managment barcy by měl sakra rychle a efektivně řešit sehnání investorů aby bylo na nákup aspoň někoho...A postupně umořovat dluh, ne si půjčovat nové peníze v barcelonských bankách.

30.01.2024, 14:30
blaugrana faller

Barca funguje na štýl Homera Simpsna. Morí hypotéku hypotékou.

30.01.2024, 15:24
Klokanomet cechoma

Hodně rychlých a zavádějících soudů.
Za to, že máme neustále zrakvený celý tým nemůže přímo nikdo. Kdyby se zranění dala podstatně ovlivnit, už by se tak dělo všude na světě. Ale neděje, že?
Ne, trofeje nikdy nevyhraješ jenom díky jednomu hráči, případ Messi tě za 20 let nepoučil? Tým loni prostě fungoval úplně jinak a neustále to shazovat tím, že vlastně jenom náhoda a Stegen, je trapas a už to ani není vtipné, je to demence.
Tahouni šli dolů, Araujo, Baldé, FDJ hodně. Gavi před SMOLNÝM zraněním (za které prostě nemůže nikdo, občas není ke škodě se smířit s tím, že věci se dějí i bez něčí přímé viny tvl) rozhodně dolů nešel a držel si úroveň naprosto klíčového hráče, který tmelí zálohu, obranu i útok. Pedri se rozehrává po několika řetězových zraněních přesně 335 minut (!!!), to jsou tři celé zápasy a něco. Nehraje ani nijak tragicky a na hru se díky němu hned kouká líp. S poklesem formy to nemá nic společného, rozehrávání po zranění je naprosto běžná věc. A není to ani Messi, aby rozpadlý tým bez obrany sám táhl za výhrami. Takže když říkáš, že Pedri hrál před rokem lépe, tak je to asi stejně hodnotný soud, jako říct, že tráva je zelená.
Pardon, ale tvoje závěry jsou mimo. Je jasné, že něco se uvnitř týmu v této sezoně krutě dojebalo (a já říkám, že se TO stalo v poločase ligového Clásica), ale i kdyby za to mohl trenérský tým v čele s Xavim a hráči byli nevinní jak lilie, přesto je třeba uznat, že měl Xavi čím dál horší, až neúnosné podmínky. Nikdo v celé Evropě není nucen hrát s šestnáctiletými hráči a kromě Yamala s nejhoršími křídly napříč všemi velkokluby, vždyť to je absolutní extrém, který nemá obdoby.

30.01.2024, 16:55
Andreas Klokanomet

Já ti neviem Karle. Real má síce zranených hráčov , ale skoro všetci kvôli ACL , čo reálne ovplyvniť fakt nevieš. Bayern, Leverkusen , Liverpool , City .... V týchto mužstvách sa hrá behavejsi futbal ako v Barcelone a nemajú také problémy so svalovími zraneniami. Podľa mňa , znížiť riziko týchto zranení a predchádzať im vieš a ako tréner takého kolosu to máš v rukách. Majú kopec dať , vedia , kedy sa hráč nadýchne pri šprinte v akej polohe má svalové upony pri pohybe. Nedávno som o Tom čítal štúdiu. V dnešnej dobe dokonca vieš dopredu zhodnotiť , ako sa jedinec ( športovec ) bude časom vyvíjať a dosť dobre určiť , na aké zranenia bude náchylný. A Xavi trvá na príchode Iniga Martineza. Typka , ktorý so svalmi marodí dva roky. Viem, bol obmedzený finančnou situáciou , ale nebolo jednoduchšie nájsť hráča z klubu z Top 5 líg , ktorý možno nedostáva pravidelne minúty a bola by možnosť za pár eur vybaviť hosťovanie ? A čo sa týka chlapcov , hrajú 16 ročný pretože ich ekvivalent je Roberto či Alonso na lavičke. To bola tiež Xaviho robota mimochodom, obom v lete predĺžiť zmluvu. A už aj teraz to bolo pri Robertovi na spadnutie , ale s odchodom Xaviho sa jeho situácia vyriešila. Netvrdím, že je kameňom problému práve Roberto , ale takýto hráči nedosahujú úroveň , kam by sa Barca chcela dostať a je na pováženie , že im Xavi pretlačili predĺženia zmlúv ak aj pri ich nomináciách v zápasoch ich zo zostavy vytlačia 16 ročný hráči.

30.01.2024, 17:36
Klokanomet Andreas

To je sice krásné, ale tzv. data ti dělají tak 10%. 90% je genetika, kterou prostě neovlivníš nijak. A když jsi vyvolený jak Messi a Ronaldo, tak tě za 20 let kariéry nedokáže zranit nikdo ani bez vašich nekonečných dat.

30.01.2024, 18:52
Haavl Klokanomet

Pardon? Messi byl vyvolený? Ten který od třinácti musel dostávat injekce aby dorostl a byl od nízkého věku náchylný na zranění (před dovršením 21 let 5 zranění, která trvala 234 dní)? Ten který ve svých pětadvaceti až osmadvaceti se začal potýkat s dalšími problémy se zraněními, která ho vyřadila na dva až tři měsíce v sezóně? Vykašlat se na řešení a říct, že to je genetika a nedá se s tím nic dělat, tak Messi do třicítky dohrál. Místo toho se to začalo intenzivně řešit dostal jasně daný program a?
12/13 - Hamstring 44 dní
13/14 - Stehna, natržený sval, hamstring 83 dní
byl jasný problém, který bylo potřeba řešit... dostal specifické pokyny
14/15 - kontník 2 dny
15/16 - kotník (51 dní), ledvinové kameny, drobný problém se stehnem na tři dny
až v sezóně 16/17 měl znovu nějaké výraznější svalové problémy (23 dní) a do roku 20 zase nic svalového

Kdyby naši hráči měli dolámané ruce, nohy.... tak neřeknu půl slova... beru ještě zranění jako koleno, záda... ale fakt není ani zdaleka většina. Naopak - kvantitativně jsou téměř dvě třetiny v této sezóně svalová zranění. U mnohých opakovaná.
Srpen - Araujo, Inigo, Pedri, Christensen - u všech sval
Září - Raphina hamstring, FDJ kotník
Říjen - Sergi lýtko, Baldé, Gavi sval, Lewa, Koundé kotník, Yamal a Araujo "discomfort" - nespecifikované takže nepočítám
Listopad - Cancelo sval
Prosinec - Pedri, Inigo sval... FDJ nemocný
Leden - Baldé sval, Raphina sval, Inigo sval, Alonso záda, Gavi vazy, Stegen záda, Roberto achilovka

31.01.2024, 00:58
Klokanomet Andreas

A my jsme snad měli v minulé sezoně problémy se zraněními? Nějak si nevzpomínám. Takže Xavi ze dne na den začal dělat špatnou fyzickou přípravu? Vždyť jsou to všechno jenom naprosto zbytečné dohady, realitu stejně nezjistíš.

30.01.2024, 18:55
Andreas Klokanomet

Vážne napíšeš toto ? Že sme nemali problémy so zraneniami minulý rok ? Nepamätáš si podzim 2022 a obdobie od septembra do decembra kedy sme v LM nevedeli poskladať obranu lebo všetci boli na PN ? Či si len pamätáš to, čo chces ? Problém so svalovími zraneniami máme dlhodobo. A naopak, za Koemana ani Valverdeho si nepamätám , aby nám naraz pre svalové zranenie vypadla polovica kádra a k tomu v jeden moment. Ja si živo pamätám aj minulý ročník. A prišla mi celá skôr ako zhoda náhod. Od minuloročného superpohára sme výkonmi išli konštantne dole , Lewa je od toho zápasu na smiech , Ferran sa pred letnou prestávkou psychicky zrútil , vyfasoval nás aj biedny United z Európskej Ligy , smiešne sme aj vypadli z CDR , jediné miesto , kde sme dokázali uhrať výsledok bola liga. Ale tams mne ťažili hlavne z jesennej časti kde aj napriek absenciam v obrane sme dokázali uhaluzit víťazstva a naopak, Real a Atletico až nezdravo strácali body a ten náskok po novom roku nám zaistil , že sme ten titul dotiahli do úspešného konca. Ale aj tak po tej sezóne ostala taká horkosladká pachuť .

30.01.2024, 19:13
Klokanomet Andreas

2x se zranil Pedri, jeden důležitý hráč. Kdo dál? Dál Araujo, ale ten už třeba nejdůležitější zápasy proti MU hrál. Dembouz byl zraněný jenom úžasné dva měsíce, jinak odkopal na jeho poměry velice zdravou sezonu. Kde jsou ty další doslova desítky zranění jako v této sezoně? Dokonce i Fati odkopal doslova všechno, i když nehrál základ.
Samozřejmě jsem to nemyslel tak, že jsme neměli žádné problémy. Spíš byly řekl bych standardní, nevymykalo se to z průměru. To, co se děje v této sezoně rozhodně standard není. Doslova po každém zápase odpadnou 1-2 hráči. To se prostě nedělo.
Od superpoháru jsme šli tak dole, že jsme v lize od nového roku do dubna vyhráli 13 zápasů ze 14. Snad to vážně nechceš porovnávat se stavem, kdy máme už před zápasem jisté tři góly v bráně a na stoperu a křídle musí hrát 16ky školou povinné? V květnu už jsem to jasně vypustili, prohráli 4 zápasy v lize s se slabšími a i přesto nám zůstal náskok 10 bodů, tam se neriskovalo doslova nic. Mimochodem podobně jsme dohrávali ligové sezony i s Messim a celým all star týmem. Pokud to i přesto interpretuješ jako haluz, náhodu a já nevím co, tak zas tak dobrou paměť nemáš.

30.01.2024, 19:54
Andreas Klokanomet

Tak len pre ozrejmenie , pred dvojzápasom Bayern, Inter nám na viac ako mesiac vypadli naraz Araujo, Christensen aj Kounde , preto sme v LM dopadli tak ako sme dopadli. Pedri minulú sezónu premarodil až na pár zápasov skoro celú. De Jong vypadol na 4 mesiace aj keď polovicu počas letnej prestávky. Roberto bol mimo od februára do mája . Nepamätám si presne všetky zranenia hráčov , ale bolo ich viac ako dosť aj minulú sezónu. A ako sám píšeš , neskôr sa nám hráči síce vrátili , ale tá forma z tejto sezóny začala už na jar tej minulej a konštantne klesá. Pozri si výsledky poslednych pár zápasov : Sociedad - Barca 2:1, Valladolid - Barca 3:1, Barca - Mallorca 3:0 , Celta Vigo - Barca 2:1 .... Pri tohtoročnej forme Realu by sme ten titul nikdy nezískali. Bola to proste zhoda náhod. Do toho si prirataj EL , CDR .... Z celej minulej sezóny si pamätám asi dva zápasy , ktoré bavili a v ktorých sme hrali to, čo Xavi zrejme chcel. Inak šeď a bieda .

30.01.2024, 20:09
Klokanomet Andreas

Podle mě ty i další pod vlivem současné deziluze strašně přeháníte. Ty výsledky jsem právě uvedl jako typický příklad vypuštěného konce sezony v lize při skoro jistém titulu. Takových proher bylo...
Já už asi nemám sílu argumentovat, som nachlazený ako divý, ale zkusím ti celý můj názor říct nějak ve zkratce.
Podle mě prostě ty i další pod vlivem současné deziluze strašně přeháníte a zbytečně shazujete i to dobré. Jednoduše nový trenér se skoro novým a navíc neustále se měnícím týmem (jak dobře říkáš, těch zranění opravdu nebylo zas tak málo, ale jak říkám, takový extrém to nebyl) udělal s náskokem titul, vyhrál superpohár, 3x porazil Real, občas to byl dobrý fotbal. To mi nepřipadá zas tak málo. Ale teď to hlavní. Připadá mi absurdní dávat Xavimu za vinu, že si to za ty dva roky nesedlo natolik, že bychom třeba zázračně dali dvakrát za sebou semifinále LM (s čímž by měla teoreticky panovat spokojenost) a šlapali bez větších výkyvů, bez ohledu na zranění, trapné posily atd. K tomu je potřeba nedělat chyby A ZÁROVEŇ mít štěstí A ZÁROVEŇ být hodně silný a hlavně připravený po psychické stránce. Což je jako dost svinsky těžké. A to jméno asi všichni známe, ZE.
Ještě jak ses ptal na toho DM. Vem si, jak je nedoceněný třeba Mascherano. Součást největších úspěchů, brutální výkony, ale obecně se na něho moc nevzpomíná (a to ani neřeším, kolik čeerné práce, která teď bez Gaviho chybí, dělala Raketa). Já si třeba už delší dobu myslím, že bychom měli hledat spíš nového Mascherana než Buse, protože je to trochu jednodušší.
A pokud si vzpomeneš, tak já od začátku FdJ u nás říkám, že nemůže hrát jako nejdefenzivnější hráč v trojčlenné záloze. Protože by to hořelo jako svině a to ho všichni už tehdy tlačili do základu místo Buse. Jednoduše klasický defenzivní záložník chybí neuvěřitelně a fakt se nedivím, že z toho Xavimu jeblo v hlavě, protože ty díry mezi obranou a zálohou začínaly být opravdu kolosální.

30.01.2024, 21:02
stockey Andreas

Naozaj si myslis ze v Barcelone nevedia ako trenovat hracov a znizovat stav zraneni? Nedavno som tu prikladal studie kde jasne vidiet ze trend zraneni je stupajuci napriec vsetkymi ligami. To ze sa zhustuje program zapasov, to ze hrame x tyzdnov dva krat do tyzdna s nasim uzkym kadrom to akoze nie je dovod? Ale je lahsie to hodit na Xaviho. V momente zranenia jedneho hraca sa zvysuje minutaz ostatnych. Posledne zapasy nevieme odohrat bez 16 rocnych hracov. Preto ta kritika vykonov mi pride totalne smiesna.

02.02.2024, 08:40
cechoma Klokanomet

S tebou po tvém příspěvku ,,názor z prdele,, nebudu vůbec vést diskuzi 🙂

30.01.2024, 17:58

"... jmenování Deca do této funkce Joanem Laportou a jeho naléhání na podpis Joãa Félixe a Romeua jasně ukázalo, že Xavi neřídí hru."
Jen pro pořádek. Romeua si vydupal Xavi, oba tehdejší sportovní ředitelé Deco i Alemany byli proti.

Btw. baví mě, jak všichni kritizují de Jonga. Tu za to, že špatně brání (byť na tom něco málo je), tady zase vadí, že zpomaluje útok...
Já se spíš ptám, proč všechno dělá on. Jak je možné, akce ze zálohy rozjíždí on, když se jako první vrací dozadu zachraňovat neschopnost stoperů nebo rovnou suplovat za Arauja, který si v útoku hraje na Haalanda? Proč teda nejsme stejně přísní i na ostatní? Proč nevyčítáme Pedrimu, že málo brání, nebo Gündoganovi, že dělá málo všechno?

30.01.2024, 17:01
Klokanomet absint

"Jen pro pořádek. Romeua si vydupal Xavi, oba tehdejší sportovní ředitelé Deco i Alemany byli proti."
Byls u toho? Nebo jenom věříš jednomu zdroji víc než druhému?

Tak se mi zdá, že i Xaviho nakonec dostihl tzv. "Valverdeho efekt". Ukázal "slabost" a najednou je milý Xavi minulost a háže se na něho bez skrupulí úplně všechno, od svalových úponů, přes přestupy za 60 mega až po to, že debílci na hřišti si neumí nahrát do nohy, ale nohy soupeře trefují dokonale.
Přestupy se nepovedly, ale vy si těžko dokážete představit, že reálné fungování klubu nevypadá jako nakupování v FMku. Tím spíš klubu, kde ze buď obrací každé euro nebo se rovnou hodí někomu pytel zlata do krku. My si v současnosti nevybíráme nejlepší hráče, ale sbíráme odpad. A ano, i ti drazí hráči jsou měřítkem opravdové kvality odpad. Félix zářil naposledy ve 19 letech v Benfice, od té doby se plácal v Atlétiku, Torrese uměl Pep využít líp, ale to nemění nic na tom, že ten chlapec nemá hlavu ani techniku ani zakončení na to, aby byl špička...no a Raphinha, k tomu snad jenom tolik, že existuje důvod, proč dosud hnil v trapném Leedsu (a ani si nevzpomínám, že by se o něj kdykoliv před přestupem vážně zajímal jiný velkoklub). Protože je slabý a skauti mají občas taky rozum.
Přitom je už dlouhé roky známé, že v Barceloně je trenér malý pán, aby řídil "exekutivu", ať je to Xavi, Valverde nebo Koeman. Člověk si občas říká, jestli fandí stejnému týmu jako někteří komentátoři.

30.01.2024, 19:19
absint Klokanomet

U toho jsem zrovna chyběl, takže se omlouvám, že jsem svůj názor vyplývající z řady článků a tvrzení různých Romerů, Romanů a jiných prezentoval jako neochvějnou pravdu.
Ovšem jako stejně neochvějnou pravdu psal autor článku na hlavní stránce fanklubu názor opačný, což mi přijde ještě horší, a nikde jsem si nevšiml, že by ses proti tomu ohradil.

On obecně je tento článek takový podivný. S objektivitou se absolutně nepotkal a jde vlastně jen o slepou obhajobu Xaviho, po které by jeden nabyl dojmu, že od nás odchází dokonalý trenér, jehož jedinou chybou je smůla způsobující, že se mu neustále zraňují všichni hráči, ti, co jsou zdraví, zapomínají hrát fotbal, a vedení mu neustále kupuje nekopy za stamiliony, které on samozřejmě vytrvale odmítá. Beru, je to názor autora, ale holt podle toho teď vypadá tato diskuze.
Každopádně vidím, že tys najel na stejnou vlnu. Trenér je v Barceloně malý pán, v článku se naštěstí nešetřilo čísly, takže už víme, že dokonce jen desetiprocentní. Nu, zasmáli jsme se, a teď vážně.

Xavi byl jednak vymodleným trenérem fanoušků, jednak klubovou legendou a v neposlední řadě prvním a hlavním volebním slibem všech prezidentských kandidátů. Ten fakt nešel dělat někomu křoví.
Dostal nemalý rozpočet a řadu hráčů si sám vybral, to je fakt. Většina, možná každý jeden, z těchto hráčů se neprosadili, to je taky fakt. A byť já sám za to (zase se opakuju) viním hlavně skauty, pokud se v článku píše, že chudák Xavi musí trénovat tým bez peněz, pak je třeba dodat, že za to může i on. A ne to brát jako polehčující okolnost.

30.01.2024, 20:29
Klokanomet absint

Ok, ty bereš Xaviho jako prostou výměnu politika, figurky, na které nezáleží. Pro mě je to třeba osobnější, protože Xavi je můj druhý nejoblíbenější hráč historie po Messim a nechci se na to dívat takhle, i když je tenhle pohled právě takovým stylem povýšeného výsměchu tebou podobnými vnucován jako ten správný, protože kola se musí točit a okamžitý úspěch dostavit. V čem je tvůj pohled odlišný od Laportova, až na ten malý rozdíl, že ty máš nulovou moc?

30.01.2024, 21:12
absint Klokanomet

Já jsem v první řadě fanoušek Barcy, až potom jednotlivých (bývalých) hráčů, kam spadá i Xavi. Nejvíc mě proto logicky zajímá úspěch klubu.
Dostavení se okamžitých výsledků očekávám přesně od té doby, kdy je začal očekávat Laporta, který se touto cestou vydal prodejem budoucích příjmů, poměrně velkými investicemi do kádru a přiváděním hráčů typu Lewy.
Xaviho nepovažuju za vyloženě špatného trenéra, ale ani za vyloženě dobrého. Je mladý, nezkušený, stále se může zlepšovat, ale souhlasím s Calticovým nedávným tvrzením, že kvalitou nijak zvlášť nevybočuje z té řady trenérů, která tu za poslední roky byla.
Jako spoustu jiných trenérů však i Xaviho potkalo období, kdy se dlouhodobě nedaří, nefunguje skoro nic a nevypadá to, že by se z toho měl dostat. Právě naopak, krize se zdá být čím dál horší.
Za těchto okolností, a vzhledem k výše zmíněné nutnosti okamžitých výsledků, za něž jsme prodali část naší budoucnosti, není zřejmě rozumné dávat Xavimu potřebné roky důvěry. Takový luxus prostě nemáme.

Na ty dva komentáře níž nebudu reagovat, to už nemá s kultivovanou a věcnou diskuzí nic společného, naopak mám pocit, že už ti trochu jeblo. Pokud chceš ty reagovat na mě, doporučuju se jít vyspat a nechat to na zítra.

30.01.2024, 21:55
Klokanomet absint

Nikdo neříká, že šel dělat křoví, komu to vkládáš do úst? Ale že si šel v podstatě zkazit jméno, pokud nebude jeden ze...(nebudu uvádět číslo, aby se toho tvůj absintový ostrovtip nechytil), v tom nelže, říká, jak to cítí a má v tomto případě pravdu.

30.01.2024, 21:17
Klokanomet absint

"Romeua si vydupal Xavi, oba tehdejší sportovní ředitelé Deco i Alemany byli proti."
Úplně Xaviho vidím, jak dupe. Ještě mohl dupat třeba Decovi po hlavě, což by zapříčinilo Alemanyho odchod, protože se na tu krev nemohl dívat, to bylo ještě působivější. A potřísněnou podlahu by si Xavi odepsal z daní. Myslím, že by ses měl o hodně víc snažit.
Jinak jsem ti zapomněl říct, že jsem článěk vůbec nečetl. Takže jenom překvapěne čumím, o čem to tady mluvíš a asi pod vlivem absintu zaměňuješ autora článku za mě? Hodně divný.

30.01.2024, 21:25

Klub je zadlužený jak prase, ale není "na mizině". To je rozdil. Máme cca 5.nejdražší mužstvo v Evropě a tím pádem i na světě (Saudy nepočítám). Trenéra s platem 8 mil eur/ rok. Souhlasím ale s Xavim v předchozím článku, že není tak snadné nahradit Barcu z r. 2010. No, ani z r. 2015.

30.01.2024, 21:52
tomise63 raval69

Souhlasím se vším.Xaviho mám rád ještě jak hrál,takový záložník který nezkazí za celý zápas míč....ten už snad ani není.Mimořádný hráč se ale nerovná mimořádný trenér!Trénoval Saudy,tam ti stačí být tou legendou a obklopit se pár hráči z Evropy.Myslím,že v Evropě nic moc netrénoval.Xavi hovoří ,že Barcu z roku 2010a2015nejde nahradit,ale pořád cpe mužstvu herní projev tiki-taka.Na takové fyzické,technické a mentální úrovni to mužstvo není.On po hráčích chce mnohdy to ,co v nich není.Pak přijde Girona,Shachtar,Antverpy,Real,Villarreal,Bilbao(mohl bych pokračovat) Barcu rozběhají,rozťukají a kluci neví kde jim hlava stojí.Xavi nedává tolik příležitosti mladým Firmínovi,Torresovi,Felixovi,kteří se budou určitě ještě zlepšovat,ale pořád staví mnohdy až trapného a trápícího se Lewu.Mladí musí cítit ,že jim trenér věří.Barca bude muset pracovat jen s odchovanci,tam je východisko z toho marastu.Filozofie klubu se bohužel bude muset změnit.Určitě to na čas bude bez trofejí!

03.02.2024, 12:33

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat