Migueli – barcelonský rekordman

Migueli – barcelonský rekordman

Rok 1951 vypadal zpočátku naprosto fádně a nezajímavě. Posuďte sami: v lednu sice dobyly čínské jednotky Soul, v březnu byli v USA odsouzeni k smrti manželé Rosenbergovi za špionáž pro Sovětský svaz, v květnu se stal Tibet nedobrovolně součástí Číny, v září debutoval v Las Vegas Frank Sinatra, v říjnu se poprvé hrálo na Highbury za umělého osvětlení. No prostě rok jako každý jiný - nuda, nuda, nuda.

Už to vypadalo, že zapadne do historie bez většího povšimnutí. Ale pak se to stalo. 19. prosince se narodil Tarzan...

Miguel Bernardo Bianquetti přišel na svět v Ceutě, španělské enklávě na severu Afriky. Tady také začal s fotbalem a později v roce 1970 se přesunul do Cádizu. Tam na sebe upozornil hlavně svou silou, houževnatostí a vytrvalostí. Brzy si ho všiml Real Madrid a ve stejné době, na doporučení Domeneca Balmanyai, se o něj začala zajímat i Barcelona. Migueli se v roce 1973 rozhodl pro Barçu. V sezoně 1973/1974 odehrál jen jediný zápas, protože musel nastoupit vojenskou službu. Kariéra v dresu blaugranas se začala psát 18. listopadu 1973 v utkání v Zaragoze. Barca uhrála remízu 2:2. Vinou vojenské služby také zmeškal historický zápas s Realem Madrid na Santiago Bernabeu, ve kterém hostující tým z Barcelony vyhrál nezapomenutelným výsledkem 5:0 v sestavě s legendárním Johanem Cruijffem. Zajímavostí také je, že Migueli byl po jednom návratu do kasáren zatčen. Po svém návratu z vojenské služby pak Migueli zůstal v Barceloně dalších patnáct sezon!


Migueli - někdy také nazývaný Miguelito je klubovým rekordmanem. V barvách blaugranas odehrál 664 zápasů, neuvěřitelných 34 368 minut! Hrál na pozici středního obránce s číslem 3 na dresu a patřil k nejtvrdším a nejspolehlivějším hráčům. Vždy byl součástí základní sestavy a to i přesto, že v počátcích kariéry měl velkou konkurenci v podobě Anthoni Torrese, De la Cruze či Gallega, pouze sezona 1981/1982 pro něj musela být zklamáním. Německý trenér Udo Lattek nechal Migueliho z nepochopitelných důvodů na lavičce, což nelibě nesli také fanoušci katalánského velkoklubu. První gól a zároveň rozhodující dal Salamance při vítězství 3:1 na Nou Campu. V sezoně 75/76 Migueli odehrál 34 zápasů a vstřelil 5 gólů, což byl jeho střelecký rekord během jedné sezony. V evropských pohárech debutoval 22. října 1974 v zápase proti Feyenoordu. Celkově v evropských soutěžích odehrál za Barcelonu 85 zápasů a vstřelil 5 gólů (3 z nich rozhodli zápas). V ročníku 1986/87, kdy už bylo Miguelimu kolem pětatřiceti let, odehrál 41 zápasů, z toho 38 v základní sestavě. Během své dlouhé kariéry obdržel 43 žlutých a 3 červené karty.

Za svou kariéru v katalánském velkoklubu vstřelil Tarzan, jak se mu říkalo hlavně díky jeho ohromné fyzické síle, 27 branek a získal s týmem dva mistrovské tituly (v sezonách 1973/74 a 1984/85). K dalším získaným trofejím patří Španělský Superpohár (1983), dvakrát Pohár Vítězů pohárů (1978/79 a 1981/82), dvakrát dnes již neexistující Ligový pohár (1982/83 a 1985/86) a čtyřikrát Copa del Rey (1977/78, 1980/81, 1982/83 a 1987/88).

K nejslavnějším spoluhráčům Migueliho patřily takové osobnosti jako například brankář Zubizarreta, Carles Rexach, Amor, Begiristain, Urruti, Maradona, Ronald Koeman a také samotný Johan Cruiff, který ho i nějaký čas trénoval.


Migueli byl známý hlavně svou houževnatostí, statečností, neústupností a stoprocentním nasazením. Patřil k netvrdším obráncům španělské ligy, měl dobrou techniku a byl také skvělý hlavičkář, což týmu pomáhalo nejen v obraně, ale také v útoku. V roce 1979 ve finále Poháru Vítězů pohárů v Basileji, na stadionu Saint Jakobs proti Fortuně Düsseldorf, hrál dokonce se zlomenou klíční kostí! To jen ilustrovalo jeho tvrdost a obětavost pro mužstvo. Barcelona nakonec v tomto legendárním zápase zvítězila 4:3 po prodloužení a hráči mohli poprvé v historii FC Barcelony zvednout tuto trofej nad hlavu.

Migueli hrál také za Španělskou reprezentaci, ve které poprvé nastoupil 20. listopadu 1974 proti Skotsku (tento zápas vyhrálo Španělsko 2:1). Poprvé ho nominoval a také postavil do zápasu legendární hráč a trenér FC Barcelony, Ladislav Kubala, který tehdy trénoval španělský národní tým. V roce 1978 se Tarzan účastnil Mistrovství světa v Argentině, kde však Španělsko ani nepostoupilo ze skupiny, a pak Eura 1980 v Itálii, kde skončilo v semifinálové skupině za Belgií a domácím výběrem. Celkově za reprezentaci odehrál 32 zápasů a vstřelil jeden gól. Jeho reprezentační kariéra však zůstala ve stínu té klubové.

V roce 1989 si Migueli vážně zranil koleno a rozhodl se ukončit kariéru. Na jeho počest byl na Nou Campu sehrán rozlučkový zápas s týmem z Bulharska. V tomto zápase se objevily takové hvězdy, jako třeba Carles Rexach nebo Johan Cruijff. Po skončení Migueliho dlouhé kariéry v roce 1989 Barça dlouho hledala dalšího rázného a tvrdého beka jakým byl on, našla ho až v roce 1999, kdy se do prvního týmu prosadil dnešní kapitán a srdce Barcelony - Carles Puyol. S Miguelim mají hodně společného, kromě tvrdosti a obětavosti pro tým, také přezdívku Tarzan.


V roce 1995 byli všichni fanoušci v šoku, když se dozvěděli, že jejich oblíbenec dostal srdeční záchvat. Naštěstí Dr. Miguel Sanchez oznámil, že to není nic vážného a fanoušci si tak mohli oddechnout. Migueli během vlády Joana Gasparta také pracoval v trenérském týmu, ale při nástupu Joana Laporty byl propuštěn. Migueli byl některými médii obviněn za vyhrožování Laportovi, to se však nepotvrdilo. V současné době je obchodníkem s uměním a také poradcem deníku El Mundo Deportivo.

Miguel Bernardo Bianquetti byl jedním z nejlepších obránců, kteří kdy oblékali dres blaugranas a na hřišti byl vždy vzorem pro ostatní spoluhráče. Pro tým byl nepostradatelný a fanoušci ho milovali. V roce 1989 ve svých 37 letech ukončil svou dlouhou a bohatou kariéru. V Barceloně od těch dob hrálo mnoho skvělých obránců, jako například Ronald Koeman nebo Frank de Boer, na Tarzana Migueliho však fanoušci nikdy nezapomenou...


Zdroje: Migueli



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat