KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VII

Dalších 5 krás Barcelony. Tentokrát také proslulý Park Güell.

 

Boqueria

Mercat de Sant Josep nebo také La Boqueria je nejznámější a nejnavštěvovanější tržnice v Barceloně. Kovová hala tržnice je z roku 1840, ale původ tržiště sahá až do 13. století. Najdete tu téměř vše, co vás napadne – od ryb přes ovoce až po vína. Kromě stánků s potravinami jsou tu také restaurace.

Hodnocení autora: 9/10.

Komentář autora: Pokud v Barceloně na tržnici, tak jednoznačně La Boqueria hned na Ramble. Má své osobité kouzlo a najdete zde téměř vše. Jediné mínus jsou davy lidí, ale s tím se musí počítat.

 

Casa Comalat

Dům architekta Salvadora Valeriho, který se stavěl mezi lety 1906 a 1911. Má dvě různé fasády, čímž se naprosto odlišuje od všech domů v Barceloně. Valeri se nechal inspirovat Gaudím. Casa Comalat je v soukromém vlastnictví a jeho majitelé bohužel neuvažují o jeho zpřístupnění veřejnosti. Dům pronajímají prestižním firmám jako kancelářské prostory.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Velice speciální dům, který si co do zajímavosti nic nezadá ani s domy Gaudího. Přední strana sice tak krásná není, ale zadní část domu je opravdu nádherná. Určitě jeden z domů, na který byste při své návštěvě neměli zapomenout.

 

Museu Picasso

Toto muzeum se veřejnosti otevřelo v roce 1963 a dodnes patří k nejnavštěvovanějším v celé Barceloně. Muzeum vystavuje ojedinělou světovou kolekci raných Picassových děl z let 1895-1904 a celkem je k vidění přes 4 tisíce prací tohoto génia. Cena prohlídky je 11 euro, ale muzeum je možné v neděli odpoledne navštívit zdarma.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Muzeum sice není v žádné nádherné budově, tak jako například Muzeum umění či Museu Blau, o to krásnější a zajímavější jsou pak ale vystavené exponáty. Kromě proslulých specifických děl tu najdete také „normální“ díla jako portréty a klasické malby. Tvorba Pabla Picassa k Barceloně neodmyslitelně patří a toto muzeum by mělo být jedno z prvních, které v Barceloně navštívíte.

 

Park Güell

Na počátku vzniku parku byl bláznivý záměr vytvořit zahradní město, jehož realizaci objednal hrabě Güell u Gaudího. Nápad Güella Gaudího velice zaujal, a tak v roce 1900 začala výstavba. Neochota města vybudovat k tomuto místu tramvajovou trať a další komplikace nakonec znamenaly, že projekt zahradního města nebyl nikdy realizován a stavba byla ukončena v roce 1914. I tak toho Gaudí stihl hodně a k vidění je toho víc než dost. Pohádkový vstup do parku, sál sta sloupů, schodiště s ještěrem a hlavně terasa s mozaikovou lavičkou. Nedaleko je také vyhlídka Tří křížů a dům Gaudího, ze kterého je dnes muzeum (o těchto věcech si však něco řekneme až v dalších dílech). Vstup do parku byl dlouhou dobu zdarma, nyní se platí 7 euro. Veškeré peníze jsou investovány do oprav a zachování této památky UNESCO.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Ani to vlastně není park, spíš pohádková vesnice. Jedno z nejkrásnějších míst v Barceloně s nádherným výhledem na celé město. Nádherný vstup, nechybí ani ještěr (tentokrát salamandr) a samozřejmě nejkrásnější lavička na světě. Po Sagrada Família nejznámější a nejnavštěvovanější památka v Barceloně, která by vám neměla uniknout.

 

Pivobar

Pivobar je malá československá hospůdka nedaleko Sagrada Família. Už více než 6 let se tady scházejí rodáci z České republiky a Slovenska. Ale vzhledem k popularitě Plzeňského prazdroje patří mezi pravidelné zákazníky i řada místních.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Nejedná se sice o památku, ani žádnou krásu Barcelony, ale hospůdku, která prostě k Barceloně patří. Sice je bar strašně malý, ale zato útulný a se skvělou atmosférou. A navíc tady dobře vaří. I když při výjezdech fanklubu do Barcelony vždy ochutnáme místní pivo a jídlo, pohoštění v Pivobaru je také pokaždé na programu a už jsem tady zažil pár legendárních akcí.

 

V dalším díle se můžete těšit na La Masii nebo také na jedno z nejlepších děl Gaudího, La Pedrera.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Už ať je listopad a výjezd, ať můžem ty krásy Barceloný shlédnout na vlastní oči.smiley

02.05.2017, 17:47
Migueli lukedragon
Systémový administrátor

Tak, tak smiley uvidíme podle losu, třeba vyrazíme "už" v říjnu. Každopádně minimálně 2 výjezdy na podzim budou.

02.05.2017, 19:23

Já už se těším na pátek, kdy vyrážíme na týden poznávat krásy Barcelony,inspirován i těmito pěknými články. V sobotu je samozřejmě na programu fotbal a propo se chci zeptat,když fotbal začíná v 18smiley0 kdy tak mám dorazit před stadion,abych se stihl dostat na svoje místo v čas? A můžu na stadion s batohem s plavkama třeba? Předpokládám že pití asi sebou mít nemůžu. Díky za odpověď.

03.05.2017, 08:12
Migueli Vojta
Systémový administrátor

Užijte si to smiley

Na místo se dostanete i za 10 min. Každopádně brány stadionu se otevřou 1,5 hodiny před výkopem. My chodíme vždy co nejdříve - uděláme fotku u znaku fanklubu, pak na stadionu, všichni si udělají nové profilovky a tak smiley Jinak se ale hráči jdou rozkopat tak 30 -
20 min před zápasem.

Pití být může, ale bez vršku. A určitě ne žádné plechovky nebo tak.

S batohem bych to neriskoval, poslední dobou je to přísnější a na stadionech jsou i cedule, že se nesmí brát dokonce ani ledvinka...Ideálně vzít igelitku s pár nejnutnějšími věcmi nebo nic.

03.05.2017, 08:37
podkosovej Migueli

No, to mi mohl taky někdo říct dřív :D

Já byl úplně posranej, když jsem tam viděl ten zákaz batohů... naštěstí nás pustili v pohodě.

03.05.2017, 08:44
Migueli podkosovej
Systémový administrátor

smiley

Jo, většinou pustí, ale třeba na clásico by tě nepustili.

A kdo ví jak to bude teď, hádej se s nimi...nemají úschovny jako jinde na stadionech a kam ten batoh dáš?

Takže raději být připraven na to, že tě s batohem nepustí.

03.05.2017, 08:57

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat