KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VII

Dalších 5 krás Barcelony. Tentokrát také proslulý Park Güell.

 

Boqueria

Mercat de Sant Josep nebo také La Boqueria je nejznámější a nejnavštěvovanější tržnice v Barceloně. Kovová hala tržnice je z roku 1840, ale původ tržiště sahá až do 13. století. Najdete tu téměř vše, co vás napadne – od ryb přes ovoce až po vína. Kromě stánků s potravinami jsou tu také restaurace.

Hodnocení autora: 9/10.

Komentář autora: Pokud v Barceloně na tržnici, tak jednoznačně La Boqueria hned na Ramble. Má své osobité kouzlo a najdete zde téměř vše. Jediné mínus jsou davy lidí, ale s tím se musí počítat.

 

Casa Comalat

Dům architekta Salvadora Valeriho, který se stavěl mezi lety 1906 a 1911. Má dvě různé fasády, čímž se naprosto odlišuje od všech domů v Barceloně. Valeri se nechal inspirovat Gaudím. Casa Comalat je v soukromém vlastnictví a jeho majitelé bohužel neuvažují o jeho zpřístupnění veřejnosti. Dům pronajímají prestižním firmám jako kancelářské prostory.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Velice speciální dům, který si co do zajímavosti nic nezadá ani s domy Gaudího. Přední strana sice tak krásná není, ale zadní část domu je opravdu nádherná. Určitě jeden z domů, na který byste při své návštěvě neměli zapomenout.

 

Museu Picasso

Toto muzeum se veřejnosti otevřelo v roce 1963 a dodnes patří k nejnavštěvovanějším v celé Barceloně. Muzeum vystavuje ojedinělou světovou kolekci raných Picassových děl z let 1895-1904 a celkem je k vidění přes 4 tisíce prací tohoto génia. Cena prohlídky je 11 euro, ale muzeum je možné v neděli odpoledne navštívit zdarma.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Muzeum sice není v žádné nádherné budově, tak jako například Muzeum umění či Museu Blau, o to krásnější a zajímavější jsou pak ale vystavené exponáty. Kromě proslulých specifických děl tu najdete také „normální“ díla jako portréty a klasické malby. Tvorba Pabla Picassa k Barceloně neodmyslitelně patří a toto muzeum by mělo být jedno z prvních, které v Barceloně navštívíte.

 

Park Güell

Na počátku vzniku parku byl bláznivý záměr vytvořit zahradní město, jehož realizaci objednal hrabě Güell u Gaudího. Nápad Güella Gaudího velice zaujal, a tak v roce 1900 začala výstavba. Neochota města vybudovat k tomuto místu tramvajovou trať a další komplikace nakonec znamenaly, že projekt zahradního města nebyl nikdy realizován a stavba byla ukončena v roce 1914. I tak toho Gaudí stihl hodně a k vidění je toho víc než dost. Pohádkový vstup do parku, sál sta sloupů, schodiště s ještěrem a hlavně terasa s mozaikovou lavičkou. Nedaleko je také vyhlídka Tří křížů a dům Gaudího, ze kterého je dnes muzeum (o těchto věcech si však něco řekneme až v dalších dílech). Vstup do parku byl dlouhou dobu zdarma, nyní se platí 7 euro. Veškeré peníze jsou investovány do oprav a zachování této památky UNESCO.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Ani to vlastně není park, spíš pohádková vesnice. Jedno z nejkrásnějších míst v Barceloně s nádherným výhledem na celé město. Nádherný vstup, nechybí ani ještěr (tentokrát salamandr) a samozřejmě nejkrásnější lavička na světě. Po Sagrada Família nejznámější a nejnavštěvovanější památka v Barceloně, která by vám neměla uniknout.

 

Pivobar

Pivobar je malá československá hospůdka nedaleko Sagrada Família. Už více než 6 let se tady scházejí rodáci z České republiky a Slovenska. Ale vzhledem k popularitě Plzeňského prazdroje patří mezi pravidelné zákazníky i řada místních.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Nejedná se sice o památku, ani žádnou krásu Barcelony, ale hospůdku, která prostě k Barceloně patří. Sice je bar strašně malý, ale zato útulný a se skvělou atmosférou. A navíc tady dobře vaří. I když při výjezdech fanklubu do Barcelony vždy ochutnáme místní pivo a jídlo, pohoštění v Pivobaru je také pokaždé na programu a už jsem tady zažil pár legendárních akcí.

 

V dalším díle se můžete těšit na La Masii nebo také na jedno z nejlepších děl Gaudího, La Pedrera.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Už ať je listopad a výjezd, ať můžem ty krásy Barceloný shlédnout na vlastní oči.smiley

02.05.2017, 17:47
Migueli lukedragon
Systémový administrátor

Tak, tak smiley uvidíme podle losu, třeba vyrazíme "už" v říjnu. Každopádně minimálně 2 výjezdy na podzim budou.

02.05.2017, 19:23

Já už se těším na pátek, kdy vyrážíme na týden poznávat krásy Barcelony,inspirován i těmito pěknými články. V sobotu je samozřejmě na programu fotbal a propo se chci zeptat,když fotbal začíná v 18smiley0 kdy tak mám dorazit před stadion,abych se stihl dostat na svoje místo v čas? A můžu na stadion s batohem s plavkama třeba? Předpokládám že pití asi sebou mít nemůžu. Díky za odpověď.

03.05.2017, 08:12
Migueli Vojta
Systémový administrátor

Užijte si to smiley

Na místo se dostanete i za 10 min. Každopádně brány stadionu se otevřou 1,5 hodiny před výkopem. My chodíme vždy co nejdříve - uděláme fotku u znaku fanklubu, pak na stadionu, všichni si udělají nové profilovky a tak smiley Jinak se ale hráči jdou rozkopat tak 30 -
20 min před zápasem.

Pití být může, ale bez vršku. A určitě ne žádné plechovky nebo tak.

S batohem bych to neriskoval, poslední dobou je to přísnější a na stadionech jsou i cedule, že se nesmí brát dokonce ani ledvinka...Ideálně vzít igelitku s pár nejnutnějšími věcmi nebo nic.

03.05.2017, 08:37
podkosovej Migueli

No, to mi mohl taky někdo říct dřív :D

Já byl úplně posranej, když jsem tam viděl ten zákaz batohů... naštěstí nás pustili v pohodě.

03.05.2017, 08:44
Migueli podkosovej
Systémový administrátor

smiley

Jo, většinou pustí, ale třeba na clásico by tě nepustili.

A kdo ví jak to bude teď, hádej se s nimi...nemají úschovny jako jinde na stadionech a kam ten batoh dáš?

Takže raději být připraven na to, že tě s batohem nepustí.

03.05.2017, 08:57

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat