100 nejkrásnějších a nejzajímavějších míst v Barceloně

100 nejkrásnějších a nejzajímavějších míst v Barceloně

Pro fanouška FC Barcelony z České republiky je při návštěvě Barcelony vždy priorita Camp Nou a samotný zápas. V tomto úžasném městě je toho však k vidění mnohem více. Pojďme se podívat na výběr 100 nejlepších a nejzajímavějších památek, domů, parků, atrakcí a muzeí.

Z původní série (Krásy Barcelony) byly vyřazeny ty nejhůře hodnocené, ale také ty, které se nedají považovat přímo za památky, jako například letiště či Messiho restaurace. Tato místa sloužila spíše pro informovanost a zpestření.

K řadě památek a atrakcí bylo doplněno a upraveno info. Jako například u Casa Terrades - nově se dozvíte, že majitelem je jeden ze zakladatelů FC Barcelony, anebo u Casa Vicens - že dříve (za života Gaudího) byl tento dům o polovinu menší. Druhá polovina byla dostavěna až později. Pokud jste četli všechny díly série, nemusíte se tedy bát, že se nedozvíte nic nového.

 

Akvárium

L'Aquarium de Barcelona je jedním z nejnavštěvovanějších míst v hlavním města Katalánska. Akvárium bylo otevřeno v roce 1995 a patří k největším v Evropě. V pěti miliónech litrů vody zde najdete přes 11 000 živočichů. Nejpopulárnější částí akvária je podmořský tunel, kde vám nad hlavou proplouvají žraloci, rejnoci a další mořští živočichové. Vstupenka vyjde na cca 20 euro. Akvárium nabízí také možnost potápět se přímo mezi žraloky nebo v akváriu přespat.

Hodnocení autora: 7/10.

Komentář autora: Jedná se o místo, které určitě stojí za návštěvu a je toho k vidění opravdu hodně, ale jedna návštěva bohatě stačí a mě osobně akvárium příliš nenadchlo. „Podmořský tunel“ se žraloky je super, ale jinak je akvárium docela malé a vzhledem k ceně se najdou i lepší místa, jak tyto peníze investovat. Fanoušci akvárií si přijdou na své, ale já osobně čekal mnohem víc.

 

Basílica de la Mercè

Bazilika, která stojí kousek od Port Vell, byla postavena mezi lety 1765 a 1775. Na svědomí ji má architekt Josep Mas i Dorad a byla vybudována v barokním stylu. Hlavním symbolem Baziliky de la Mercè je socha Panny Marie, kterou na její střeše vidíte již z dálky. Tato stavba získala od Papeže titul Bazilika jako druhá v Barceloně (v roce 1918) – hned po Barcelonské katedrále. Basílica de la Mercé prošla velkou rekonstrukcí v roce 1928, protože hned následující rok se v Barceloně konala Světová výstava. Bohužel bazilika utrpěla značné škody na začátku španělské občanské války a definitivně byla opravena až v roce 1960.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Sice nenápadná stavba, ale vlastně jeden ze symbolů panoramatu města. Na kupoli se sochou jste při pohledu z přístavu na město určitě už narazili.

 

Caixaforum

Dříve textilní továrna, nyní multifunkční centrum. Tuto budovu postavil známý architekt Puig i Cadafalch (např. Casa Amatller) v roce 1911 a v tomto roce také hned vyhrála ocenění za nejlepší industriální budovu v Barceloně. Na moderní galerii a umělecké centrum byla přestavěna v roce 2002. Pořádají se zde výstavy, filmová představení, diskuzní pořady a také koncerty. A naleznete tu rovněž restauraci. Název tohoto centra nevznikl náhodou, je totiž sponzorované Barcelonskou bankou La Caixa, a to již od roku 1963.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Výstavy mě sice tolik nezaujaly, ale samotná budova je opravdu okouzlující. Když se k tomu přidá krásný výhled ze střešní terasy, určitě se tady při návštěvě kopce Montjuïc a okolí musíte zastavit.

 

Casa Calvet

Dům Gaudího z roku 1899, který je považován za jeho nejkonzervativnější dílo, a to i přesto, že zde Gaudí porušil vyhlášku a nerespektoval tehdy limity pro maximální výšku budovy. Dům pro textilního magnáta Calveta byl postaven v katalánském baroku. V roce 1900 tento dům vyhrál soutěž o nejlepší barcelonskou stavbu (první ročník soutěže). Na domě je řada specifických ozdob a detailů, jako například houby, které majitel tolik miloval. Nebo také kované klepadlo ve tvaru kříže, které při klepání naráží na štěnici (štěnice představuje hřích a příchozí jí zabíjí křížem). Casa Calvet je stále v soukromém vlastnictví a není možné se podívat dovnitř - tedy až na přízemí, kde je restaurace. Roku 1969 byl dům prohlášen španělskou kulturní památkou.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Na první pohled byste určitě neřekli, že se jedná o dům Gaudího. Podobně zajímavých budov naleznete v Barceloně celou řadu. I když na fasádě můžete najít spoustu zajímavých detailů, Casa Calvet mě nijak zvlášť neoslovil.

 

Disseny Hub

Celým názvem Museu del Disseny de Barcelona, tedy Barcelonské Muzeum Designu, sídlí na Plaça de les Glóries kousek od Torre Glóries (dříve Torre Agbar). Tuto moderní budovu mají na svědomí architekti Oriol Martorell, Oriol Bohigas and David Mackay. Stavba započala v roce 2009 a dokončena byla v roce 2014. Nyní zde najdete Muzeum textilu, Muzeum dekorativního umění, Muzeum keramiky a Muzeum grafiky. První 3 jmenovaná muzea se předtím nacházela v Palau Reial kousek od Camp Nou.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Jedna z nejmodernějších budov v Barceloně. Zajímavá stavba se specifickým vzhledem vás ihned zaujme. Samotná muzea jsou skvěle vyřešená, jelikož je jich hned několik na jednom místě, každopádně ve městě naleznete celou řadu zajímavějších expozic.

 

El Born Centre Cultural

El Born Centre Cultural je bývalá tržnice Mercat del Born. Jedná se o největší zastřešené náměstí v Evropě. Původní tržnice byla postavena mezi lety 1874 a 1878 podle návrhu architekta Antoni Roviry. Mercat del Born byl otevřen v roce 1878 a jako tržnice sloužil do roku 1971. Poté se dlouhé roky řešilo, co bude s tímto prostorem dále. Každá vláda měla jiný názor, a až na začátku 21. století se rozhodlo, že zde bude otevřena knihovna. Jenže v roce 2002 byly při pracích objeveny pozůstatky středověkého města, a tak se knihovna musela přesunout jinam. Vzniklo tak El Born Centre Cultural – zachované, odkryté památky pro fanoušky historie, a zároveň kulturní centrum, kde se koná řada akcí spojených s literaturou, filmem, hudbou a tancem.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Zajímavá kombinace historie (vykopávek) a moderní budovy v poklidné čtvrti El Born, která určitě stojí za návštěvu.

 

Església de Sant Pau del Camp

Malý kostel postavený v románském stylu, který se může pyšnit tím, že je nejstarší v Barceloně. Nachází se na okraji čtvrti Raval, před 14. stoletím tedy vlastně nebyl na území Barcelony, ale až kousek za hranicemi města. Kostel byl postaven již v roce 977, poté zničen muslimskými vojsky a znovu obnoven v roce 1096. V roce 1879 byl kostel Sant Pau del Camp prohlášen za národní památku.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Velice specifický kostel, který na vás dýchá svou atmosférou a historií. Speciální místo, jehož návštěva včetně prohlídky vám ovšem nezabere příliš mnoho času.

 

Museo de Cera

Muzeum voskových figurín sídlí jen pár metrů od známé ulice Rambla v dřívějším ředitelství Barcelonské banky. Od roku 1973 zde neustále přibývají modely zpěváků, herců, politiků, filmových postav a celebrit. V současné době se může Museo de Cera pyšnit sbírkou čítající přes 350 kusů voskových figurín. Vstupné do muzea stojí 15 euro.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Museum je to opravdu zajímavé, každopádně ne každé dílo se úplně povedlo. A i když je tady exponátů docela dost, museum projdete za chviličku.

 

Museum of Contemporary Art

Muzeum současného umění se nachází ve čtvrti Raval. Otevřeno bylo v roce 1995, i když původně bylo jeho otevření plánováno již na rok 1992 u příležitosti konání olympijských her. MACBA, jak zní zkratka tohoto muzea, pod kterou ho všichni znají, vystavuje díla umělců především z druhé poloviny 20. století. Budovu, před kterou často můžeme pozorovat skatebordisty, navrhl architekt Richard Meier. Výstava čítá na 5 000 děl.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Krásná moderní budova plná zajímavých exponátů. Moderní umění však nebude nikdy můj šálek čaje a v Barceloně je lepších muzeí celá řada. Budova však patří k těm nejzajímavějším.

 

Museu d´Història De Barcelona

Pokud se chcete něco dozvědět o historii města, je toto muzeum to hlavní, co musíte v Barceloně navštívit. Kromě samotných výstav a artefaktů můžete navštívit 4 000 m2 vykopávek původních staveb. V tomto muzeu, které bylo otevřeno v roce 1943, se dozvíte vše o více než dva tisíce let staré historii města. Barcelona byla založena jako osada Barcino Římany a právě v tomto muzeu tak naleznete nejvíce věcí z římské historie (mimo Řím). Pod hlavičku tohoto muzea patří celá řada dalších objektů po celé Barceloně (například také bunkry na Turó de la Rovira). Vstupné stojí 7 euro.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Zajímavé muzeum, které skvěle propojilo výstavu přímo se samotnými vykopávkami. Každopádně i zde platí, že v Barceloně naleznete řadu zajímavějších muzeí. A pokud nejste velkými fanoušky historie, určitě vás zaujme spíše Muzeum umění, sportu či muzeum Pabla Picassa.

 

Museu de la Xocolata

Muzeum čokolády se nachází kousek od Arc de Triomphe. Otevřeno bylo v roce 2000 a dodnes je vlastněno soukromou společností, která se zabývá, jak jinak, výrobou a prodejem čokolády. Naleznete tu řadu exponátů z čokolády, které nějak souvisí především s Barcelonou – ať už městem (Sagrada Família, Casa Batlló) nebo klubem (Messi, Kubala).

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Jedno z těch zajímavějších muzeí v Barceloně. Každopádně ho projdete velice rychle a ne každý exponát (jako například čokoládový Messi) je úplně povedený. Určitě vás ale potěší vstupenka do muzea, která je z čokolády a má na sobě vlajku státu, ze kterého pocházíte.

  

Palau de les Heures

Palau de les Heures získal své jméno podle rostliny, která se v okolním parku nachází nejčastěji – břečťanu (heura = katalánsky břečťan). Palác byl vybudován v roce 1895 architektem Augustem Fontem jako letní sídlo pro Josepa Gallarta. Následně ho obývali jeho potomci a pak také vojáci, protože ho bylo vzhledem k jeho pozici těžké bombardovat. Na konci 90. let byl palác i s přilehlými zahradami zrenovován a otevřen veřejnosti. V současné době slouží studentům Universitat de Barcelona.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Zajímavá budova na okraji Barcelony, která ovšem není ničím výjimečná. Za návštěvu určitě stojí, ale není to nic, co byste museli stihnout hned během prvních výletů po Barceloně. Návštěva Palau de les Heures se dá krásně spojit s navštívením Parc del Laberint d'Horta.

 

Parc de Cervantes

Park z roku 1965, který se nachází hned vedle největší ulice v Barceloně - Avinguda Diagonal. Rozkládá se na více než devíti hektarech a naleznete zde 245 druhů květin. Především sbírka růží je unikátní a můžete se kochat druhy všech barev a ze všech koutů světa. V parku najdete přes 10 000 růžových keřů.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Park plný růží a dalších květin je určitě zajímavé zpestření, ale nijak zvlášť mě neoslovil. Na stejné ulici je o něco dále mnohem krásnější Parc de Pedralbes. Pokud už byste nevěděli, co v Barceloně navštívit, určitě se do Parc de Cervantes vydejte, jinak je ale ve městě celá řada lepších a zajímavějších míst.

 

Parc Joan Miró

Parc Joan Miró byl vybudován v 80. letech na místě bývalých městských jatek. Park nese jméno katalánského sochaře a malíře. V parku naleznete hřiště, palmový háj, pergolu, a pak také sochu, která nese název Dona i ocell. Právě socha Joana Miróa je symbolem tohoto parku a slouží jako orientační bod. I když po svém odhalení musela snášet značnou kritiku místních obyvatel.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Zajímavý park, který určitě stojí za návštěvu, ale v Barceloně najdete řadu krásnějších míst k procházkám. Symbolem tohoto parku je socha Miróa, která ovšem nepatří k těm nejpohlednějším. Park je ovšem na skvělém místě, a tak ho můžete navštívit v rámci prohlídky Placa d’Espanya či obchodního centra Arena.

 

Carrer del Bisbe

Carrer del Bisbe, tedy Biskupova ulice, leží v Barri Gótic a dostanete se jí z Catedral de Barcelona na Plaça Sant Jaume. Nalezneme zde nádherný neogotický most, který spojuje Casa dels Canonges a Palau de la Generalitat. I když most působí jako středověký, postaven byl v roce 1928 a jeho autorem je Joan Rubió. Zespod mostu je zobrazen ďábel – při pohledu do jeho očí vás prý bude pronásledovat smůla, jiní zase říkají, že naopak přináší štěstí.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Malebná ulička, která na vás dýchá svou historií. Specifická ulice, která je pro mě jedním ze symbolů Barri Gótic. A je také součástí prohlídky města během zájezdů na zápasy Barçy.

 

Casa de la Ciutat 

Budova radnice ze 14. století, která se nachází na Plaça Sant Jaume. Casa de la Ciutat je hned naproti sídla vlády, a tak je díky tomu toto náměstí bráno jako náměstí politické. Uvnitř se nachází řada historických místností a sálů. Tím hlavním je Saló de Cent, tedy Sál sta, kde se od roku 1373 scházelo 100 radních a rozhodovalo o budoucnosti města. Radnice prošla řadou rekonstrukcí a úprav. Současná podoba pochází z období neoklasicismu, tedy z konce 19. století.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Zvenku vás budova zase až tolik nezaujme, zato interiér patří k těm nejhezčím ve městě. Sál sta musím jednoznačně zařadit k nejkrásnějším místnostem v celé Barceloně.

 

Casa Lleó i Morera

Tento dům se začal stavět v roce 1902 a dokončen byl o tři roky později. Architektem Casa Lleó i Morera je Luis Domenech i Montaner, který má na svědomí také známou nemocnici Sant Pau a Palau de la Música Catalana. Dům si objednala Francesca Morrera a je pojmenován po jejím synovi. Tato stavba se nachází na proslulé Passeig de Grácia hned vedle známějších Casa Batlló a Casa Amatller.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Krásný dům, který vás zaujme především svou věžičkou na střeše, ale také nádhernou fasádou. Krásné propracované dílo, které ovšem, co se zajímavosti týká, mírně zaostává za svými nedalekými sousedy Casa Batlló a Casa Amatller. Ale právě se svými sousedy tvoří jednu z nejkrásnějších částí celé Barcelony.

 

Casa Terrades

Casa Terrades nebo také Casa de les Punxes (dům jehel/věží). Tato stavba byla postavena v roce 1905 architektem Josepem Puigem (který postavil také Casa Amatller) pro sestry Terradesovy. Zakázku zadal jejich otec Bartomue Terrades – jeden ze zakladatelů FC Barcelony. Stavba středověkého rázu, připomínající evropské gotické stavby, zaujme především svými šesti věžemi. Dům je stále v osobním vlastnictví a teprve na podzim roku 2016 byl zpřístupněn veřejnosti (lístek stojí 12,5 euro). V roce 1976 byl Casa Terrades prohlášen za španělskou kulturní památku.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Casa Terrades sice není tak výrazný jako domy Gaudího, přesto vás jeho věže okamžitě zaujmou. Krásná stavba, která spíše připomíná zámek, určitě stojí za návštěvu. Nachází se mezi Sagrada Família a La Pedrera, takže se dá navštívit při cestách za Gaudího skvosty.

 

Hash Marihuana & Hemp Museum (Palau Mornau)

Muzeum marihuany se nachází v Palau Mornau nedaleko Port Vell. Tento dům byl postaven v 15. století a značně přestavěn na začátku století dvacátého architektem Manuelem Raspallem. Budova prošla velkou rekonstrukcí v roce 2002, kdy ji koupil nizozemský podnikatel Ben Dronkers (majitel muzea marihuany v Amsterdamu, které bylo otevřeno v roce 1985). V roce 2012 zde bylo otevřeno Muzeum marihuany. Jedná se o největší muzeum tohoto druhu na světě s více než 8 tisíci exponáty.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Jedno z nejzajímavějších muzeí, které určitě nenajdete v každém městě. Samotné exponáty a zajímavosti vás určitě zaujmou, a co více – expozice se nachází v jednom z nejkrásnějších domů v Barceloně.

 

Jardines de Mossén Costa i Llobera

Zahrady plné kaktusů (více než 800 druhů) a dalších exotických rostlin ležící na úpatí kopce Montjuïc. Jardines de Mossén Costa i Llobera zabírají celých 6 hektarů, přesto nejsou příliš známé a často navštěvované. Park vznikl v roce 1970 a je pojmenován po básníkovi z Mallorcy (Miquel Costa i Llobera). Na rozdíl od botanické zahrady přímo na kopci Montjuïc je zde vstup zdarma.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Tak trošku botanická zahrada, která zastiňuje tu opravdovou na kopci Montjuïc. Nechybí zde ani zajímavé výhledy na nákladní přístav a zaoceánské lodě. K odpolední procházce bez turistů naprosto ideální místo.

 

Krypta Colonia Güell

Nejedná se sice o památku přímo v Barceloně, ale stejně jako Montserrat k ní neodmyslitelně patří. Další mistrovské dílo Antoni Gaudího, které ale bohužel nebylo nikdy dokončeno. Z původně zamýšleného kostela (který by se dost podobal Sagrada Família) byla postavena pouze krypta, i přesto byla tato stavba v roce 2005 zapsána na seznam UNESCO. Stejně jako Park Güell či Palau Güell i tuto stavbu sponzoroval Gaudího přítel a mecenáš hrabě Eusebi Güell. Po jeho smrti v roce 1918 ale jeho potomci ve stavbě pokračovat nechtěli, a tak dnes můžeme obdivovat pouze kryptu.  

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Kouzelná, ale na Gaudího poměry docela skromná stavba. Jako všechny stavby tohoto architekta vás zaujme a okouzlí, ale k úplně nejlepším Gaudího dílům bych ji nezařadil.

 

MareMagnum

Obchodní centrum, které se nachází přímo v přístavu Port Vell. Toto centrum bylo postaveno v roce 1995 a rozkládá se na více než 22 000 metrech čtverečních. Ročně ho navštíví přes 13 miliónů lidí, převážně turistů. Najdete zde celou řadu obchodů a restaurací, ale také multikino. Dříve tu bylo také hodně barů a diskoték. Po řadě problémů, které vyvrcholily v roce 2002 smrtí ekvádorského občana, který byl vhozen do moře vyhazovačem, se většina těchto podniků musela přesunout a byly nahrazeny obchody a rodinnými restauracemi.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Místo, kde se obchodní centrum nachází, je nádherné a patří k nejkrásnějším v celé Barceloně, ale samotná budova obchodu není nijak okouzlující. Každý si tu ovšem přijde na to své – kromě řady módních obchodů tu naleznete taky spoustu restaurací a samozřejmě také fanshop FC Barcelony. Kdo by se chystal na nákupy v Barceloně – neplánujte si je na neděli, to je drtivá většina obchodů zavřená.

 

MiniEstadi, Estadi Johan Cruyff

Stadion rezervního týmu byl otevřen 23. září 1982. Hlavní podíl na této stavbě měli architekt Josep Casals a ředitel projektu Ramon Domenech. Kapacita MiniEstadi byla 15 276 míst. Své zápasy zde kromě Barçy B hrál také ženský tým a občas Juvenil A, tedy dorost Barçy. Jednou za rok (většinou začátkem nového roku) se zde vždy konal trénink prvního týmu otevřený veřejnosti. Tento stadion však již byl zbourán a na jeho místě vyroste nový Palau Blaugrana. Nový stadion Barçy B se momentálně nachází vedle tréninkového centra a nese jméno legendárního Cruyffa. Estadi Johan Cruyff se stavěl 2 roky a slavnostně byl otevřen v srpnu roku 2019. Má kapacitu 6 000 diváků, každopádně v případě potřeby bude možné kapacitu navýšit. 

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Stadion Barçy B se samozřejmě s Camp Nou nemohl srovnávat, ale pro zápasy rezervního týmu byl svou kapacitou naprosto dostačující. Už na něm ovšem bylo vidět, že toho zažil více než dost a není divu, že ho nahradil nový stadion. Ten je sice menší, ale mnohem modernější.

 

Monestir de Pedralbes

Klášter vybudovaný ve stylu katalánské gotiky byl založen v roce 1326 aragonskou královnou Elisendou. Dodnes je obydlen jeptiškami z Řádu svaté Kláry (klarisky). Podívat se můžete do řady pokojů a místností, a díky tomu zjistit, jak se v tomto klášteru před staletími žilo. Navštívit můžete také kapli svatého Michala. Vstupné je 5 euro anebo můžete klášter zdarma navštívit v neděli.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Krásné tiché místo na okraji Barcelony, které určitě stojí za návštěvu. Zajímavá stavba se specifickou atmosférou. Na klidnou procházku a rozjímání je naprosto ideální. Toto místo krásně zapadá do trasy, která vede od Casa Vicens až ke Camp Nou.

 

La Monumental

Aréna, která sloužila býčím zápasům do roku 2012, kdy je zakázal katalánský parlament. La Monumental byl slavnostně otevřen v roce 1914, tehdy pod názvem Plaza de El Sport. Tato aréna má kapacitu necelých 20 tisíc diváků. Dnes zde najdete muzeum se vším, co má spojitost s býčími zápasy. A také se zde konají divadelní či hudební představení.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Působivá stavba, která zaujme už z dálky. Jelikož druhá aréna byla přestavěna na obchodní centrum, je Monumental jediná bývalá aréna na býčí zápasy v Barceloně.

  

Museu Blau

Muzeum přírodních věd neboli Museu Blau se nachází u pobřeží v severní části Barcelony. Na první pohled vás zaujme především budova Fóra, kde muzeum sídlí. Budova je z roku 2004 a navrhli jí architekti Herzog a de Meuron. Fórum je 180 m široké a 25 m vysoké a má tvar trojbokého hranolu. Museum Blau je jednou ze čtyř částí Vědeckého muzea. Další části jsou Botanická zahrada, Geologické muzeum a Muzeum Zoo. Lístek vyjde na 6 euro, ale stejně jako u většiny podobných muzeí můžete získat řadu slev – například více než 50 %, pokud vám ještě nebylo 30 let.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Nepříliš známé muzeum, které se nachází na okraji Barcelony. Jelikož jsem vystudoval přírodovědeckou fakultu, byla návštěva muzea přírodních věd povinností. Uvnitř je spousta zajímavých exponátů (především kostra obří velryby stojí za to) a hlavně budova muzea je velice specifická a zajímavá. Pokud byste si chtěli projít celé pobřeží Barcelony s nějakým cílem – je Muzeum Blau jasná volba.

 

Museum Egipci

Egyptské muzeum v Barceloně patří k největším a nejdůležitějším soukromým sbírkám egyptského umění a kultury na světě. Muzeum se rozkládá na více než 2 000 m2 a naleznete zde více jak 1000 exponátů včetně mumií a sarkofágů. Kromě tradičních prohlídek můžete muzeum projít přímo s egyptologem nebo se zúčastnit události, která se soustředí na egyptskou kuchyni, součástí je také ochutnávka tradičních pokrmů. Klasické vstupné je 11 euro.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Překrásné muzeum, kde naleznete řadu zajímavých a úžasných exponátů z dob starého Egypta. V Barceloně je muzeí opravdu hodně a toto by mělo být jedno z prvních, které navštívíte.

 

Museu d'Història de Catalunya

Muzeum historie Katalánska se nachází v Palau de Mar - budově v přístavu hned vedle moře. Výstavy zachycují celou historii Katalánska a kladou důraz na rok 1714, kdy Katalánsko přišlo o svou nezávislost. Právě proto fanoušci na Camp Nou začínají skandovat heslo Independencia (nezávislost) v čase 17:14. Muzeum bylo otevřeno v roce 1996. Vstup do muzea vyjde na 4,5 eura, ale i v případě tohoto muzea je zde několik dní v roce, kdy se dá navštívit zcela zdarma.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Budova hned u přístavu vás sice tolik nezaujme, ale pokud vás alespoň trošku zajímá historie Katalánska, nesmíte toto muzeum minout. I když je v Barceloně řada lepších a krásnějších muzeí, určitě za návštěvu stojí. Navíc je zde levný vstup a jeho návštěvu můžete spojit s obědem v restauraci na střeše, odkud se vám naskytne úžasný pohled na přístav a pobřeží Barcelony.

 

Palau Baró de Quadras

Dům z roku 1904, který postavil architekt Josep Puig i Cadafalch.  Katalánský rodák má spolu s Antoni Gaudím a Domenech i Montanerem největší zásluhu na současné podobě Barcelony. Mezi jeho nejznámější díla patří  Casa Amatller a Casa Terrades. Při stavbě tohoto paláce se nechal inspirovat interiérem gotických staveb. Palau Baró de Quadras vás kromě své zajímavé fasády zaujme také nádherným schodištěm a krásnou výzdobou. Uvnitř se v současné době nachází Institut Ramon Llull.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Další krásný dům, který vás sice na první pohled tolik nezaujme, ale při detailnějším zkoumání poznáte, že se jedná o specifickou a jedinečnou stavbu. Tento dům se nachází kousek od Passeig de Grácia.

 

Parc de Clot

Park nacházející se ve čtvrti Sant Martí byl vybudován v 80. letech minulého století. Na jeho místě dříve stály továrny, především textilního průmyslu. Část fasády jedné z továren byla ponechána a přepracována na akvadukt, který je symbolem parku. Parc de Clot se rozkládá na 3,5 hektarech a mimo jiné zde najdete také basketbalové a fotbalové hřiště.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Krásný park, který vás zaujme především napodobeninou akvaduktu. Je z něho také skvělý výhled na Torre Gloriés (Agbar). Jedná se o park mimo centrum Barcelony, takže zde nepotkáte téměř žádné turisty.

 

Parc de l'Espanya Industrial

Park se nachází hned u nádraží Sants, tedy jedné z hlavních dopravních křižovatek. Byl vybudován na místě jedné z textilních továren, kterých bylo v Barceloně na začátku 20. století nespočet. Parc de l'Espanya Industrial byl otevřen v roce 1985 a jeho podobu navrhl architekt Luis Ganchegui. O dva roky později přibyla v parku obří skulptura draka, jejímž autorem je Andrés Nagel.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Neobvyklý park, který vás ihned zaujme. Na nějaké delší procházky sice není, ale na krátký odpočinek například při cestě z Camp Nou na Plaça d’Espanya určitě ano.

 

Parc Laberint d‘Horta

Park z roku 1792, tedy nejstarší v celé Barceloně. Dříve se však jednalo spíše o zahrady, veřejnosti byl park zpřístupněn až v roce 1967, kdy ho vlastníci darovali městu. Park prošel v roce 1994 rozsáhlou rekonstrukcí. Kromě řady stromů a květin se tu nachází také labyrint z keřů, který dal parku své jméno. Tento park je vyhledáván spíše místními než davy turistů.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Jeden z těch méně známých parků v Barceloně. Jedná se spíše o skrytou krásu města, a to především díky své pozici - Parc Laberint d’Horta se totiž nachází daleko od centra Barcelony. Park je to nádherný a určitě stojí za návštěvu. Labyrint z keřů sice není nijak náročný, ale možná párkrát dojdete do slepé uličky, než se dostanete do středu, kde se nachází socha a lavičky. Největší výhodou je, že tady téměř nepotkáte žádného turistu.

 

Parc de la Pegaso

Tento park se nachází ve čtvrti La Sagrera, tedy daleko od centra Barcelony. Jedná se o část města, kde příliš mnoho turistů nepotkáte. Parc de la Pegaso byl vybudován na místě, kde dříve stála automobilová továrna firmy ENASA, která byla nejvíce proslulá svými kamiony Pegaso. Park byl otevřen v roce 1986 a navrhli ho Enric Batlle a Joan Roig.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Vzhledem ke své pozici ne příliš známý a turisty navštěvovaný park. Ovšem o to více si zde užijete klidnou procházku. Krásný a skvěle vyřešený park určitě stojí minimálně za jednu návštěvu.

 

Parc de Pedralbes

Parc de Pedralbes nebo někdy také Jardins del Palacio de Pedralbes. Tento park leží kousek od Camp Nou. Kromě samotného parku se zde nachází také Palau Reial, ve kterém ještě nedávno sídlila řada muzeí (například Muzeum keramiky či textilu). Stromy a květiny spolu s palácem nejsou jediné, co se zde dá obdivovat – nachází se tady totiž i fontána, kterou nemá na svědomí nikdo jiný, než samotný Gaudí.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Krásný park plný stromů a květin je jako stvořen pro procházky či odpočinek od ruchu velkoměsta. I když jsou v Barceloně krásnější parky, patří tento k těm nejlepším. Navíc je kousek od Camp Nou, takže si zde můžete před návštěvou zápasu vyčistit hlavu. Jen si dávejte pozor, kdy budete chtít tento park navštívit  - není totiž otevřen pořád a jeho brány se na noc zavírají.

 

Parlament de Catalunya

Budova parlamentu byla vybudována v letech 1716 až 1748 a na začátku sloužila jako vojenská zbrojnice. Nachází se v Parc de Ciutadella, kousek od Barcelonské ZOO. Budova je postavena z kamene, který byl dovezen z Barcelonského kopce Montjuïc. Jako sídlo parlamentu sloužila již dříve, ale vzhledem k historickému vývoji byla využívána i jinak a katalánský parlament se zde vrátil až v roce 1980.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Krásná a zajímavá budova a také nádherný parčík před samotným parlamentem určitě stojí za návštěvu. Během prohlídky se dostanete úplně všude a klidně si můžete sednout na místo premiéra. Specifické platany před parlamentem dodají tomuto místo ještě větší atmosféru. A nedaleko naleznete také  Václav Havel‘ s Place.

 

Poble Espanyol

Toto muzeum (nebo spíše skanzen) bylo postaveno v roce 1929 pro Mezinárodní výstavu jako ukázka španělské kultury a architektury. Nachází se zde 117 domů, které kopírují všechny možné styly španělské architektury. S tímto nápadem přišel architekt Josep Puig i Cadafalch (autor Casa Amatller nebo Casa Terrades). Poble Espanyol měl být po skončení výstavy zbourán, ale nakonec byl pro obrovský úspěch a zájem zachován. Kromě domů zde naleznete také divadlo, náměstí, kostel a rovněž Muzeum Fran Daurel, které se pyšní skvělou uměleckou sbírkou včetně děl Pabla Picassa či Salvadora Dalího. Vstup do Poble Espanyol vyjde na 14 euro, ale mimo hlavní sezónu ho seženete i levněji nebo je možné si koupit večerní vstup za polovinu.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Zajímavý skanzen, kde je možnost vidět všechny možné španělské styly, určitě stojí za návštěvu. Nachází se kousek od Plaça d’Espanya, takže jeho návštěvu můžete spojit s Muzeem umění a dalšími památkami v okolí kopce Montjuïc. Často se zde konají různé akce, koncerty a festivaly. Nezapomeňte navštívit také Muzeum Fran Daurel a továrnu na výrobu skla.

 

Teatre Nacional de Catalunya

Divadlo se stavělo 5 let a bylo otevřeno v roce 1996. Architektem je Katalánec Ricardo Bofill, který zvolil zajímavý styl a divadlo má připomínat řecký chrám. Divadlo má tři sály - pro 300, 400 a 900 diváků. Odehrávají se zde především představení v katalánském jazyce, ale také ve španělštině a dále světoznámá klasika.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Budova divadla je nádherná a na skvělém místě. V okolí je například Torre Glóries, Mercat dels Encants, Auditori a vlastně celá neuvěřitelnou rychlostí se rozvíjející čtvrť Glóries. Pokud se rozhodnete jít v Barceloně do divadla, je právě Teatre Nacional spolu s Liceem jasnou volbou.

 

Torre Arts

Torre Arts má 154 metrů a tak je spolu se svým sousedem Torre Mapfre nejvyšší budovou v Barceloně (tedy ještě minimálně na pár let, než se dostaví Sagrada Família). V této čtyřicetičtyřpatrové věži se nachází luxusní hotel se 483 pokoji. I když si většina lidí myslí, že byl postaven pro Olympijské hry, které se konaly v roce 1992, není to úplně tak. I když je pravda, že výstavba tohoto hotelu byla součástí přeměny pobřeží, které se děly právě kvůli hrám. Věž byla dostavěna v roce 1994 a prošla velkou rekonstrukcí v roce 2006.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Tento mrakodrap je jeden ze symbolů Barcelony. Má zajímavou fasádu, která vás ihned zaujme. Torre Arts se nachází hned u Port Olympic, tedy v jedné z nejkrásnějších částí celé Barcelony.

 

Torre de Collserola

Nejvyšší stavba v celé Barceloně, která dosahuje výšky 288 metrů. Telekomunikační věž Torre de Collserola byla postavena v roce 1991 a jako řada dalších staveb ve města i tato byla vybudována k příležitosti blížících se Olympijských her. Architektem věže je Norman Foster. Věž má 13 pater a právě poslední patro je také nejvyšší místo v Barceloně, kam se může člověk dostat. Veřejnosti je ovšem zpřístupněno pouze 10. patro.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Věž, která k Barceloně prostě patří, vidíte ji totiž téměř odkudkoliv. Jedná se o nejvyšší věž v Barceloně, která nabízí dech beroucí výhledy na město. Sama o sobě se však nedá považovat za příliš pohlednou stavbu.

 

Zoo de Barcelona

Barcelonská Zoo se nachází ve východní části Parc de Ciutadella. Byla otevřena v roce 1892 a rozkládá se na 14 hektarech. Některé budovy zde zůstaly z mezinárodní výstavy v roce 1888. Maskotem Zoo byla dlouhé roky Snowflake (Sněhová vločka) - jediná bílá gorila na světě, která však zemřela v roce 2003. Velice populární je také delfíní show. Najdete zde přes 7 tisíc zvířat z více než 400 druhů. Cena lístku je 20 euro, ale při různých akcích či v zimních měsících seženete lístek i levněji.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Když jedete do Barcelony, určitě není hlavním cílem navštívit Zoo, každopádně za návštěvu stojí. Má svoje kouzlo a je na skvělém místě. Pokud se do Barcelonské Zoo vydáte, naplánujte si to tak, ať stihnete také delfíní show.

 

Arc de Triomphe

Arc de Triomphe neboli Vítězný oblouk byl postaven v roce 1888 pro Světovou výstavu jako vstup do výstaviště. Architektem oblouku je Josep Vilaseca i Casanovas, který vybral španělsko-arabský styl, což byla tehdy módní záležitost. Tento Vítězný oblouk není vojenský jako většina oblouků v Evropě. Tato památka z cihel byla v roce 1989 zrenovována a patří k nejznámějším v celé Barceloně. Nahoru na oblouk se dá dostat pouze ve výjimečných případech.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Vítězný oblouk patří k mým nejoblíbenějším památkám v Barceloně. Stejně jako celá čtvrť kolem Parc de la Ciutadella. Při příchodu z centra města je tento oblouk jakousi bránou do jedné z nejkrásnějších částí Barcelony. Jedná se opravdu o krásný a decentní monument, který určitě musíte navštívit.

 

Boqueria

Mercat de Sant Josep nebo také La Boqueria je nejznámější a nejnavštěvovanější tržnice v Barceloně. Kovová hala tržnice je z roku 1840, ale původ tržiště sahá až do 13. století. Najdete tu téměř vše, co vás napadne – od ryb přes ovoce až po vína. Kromě stánků s potravinami jsou tu také restaurace. Nezapomeňte, že i tento trh je v neděli zavřený.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Pokud v Barceloně na tržnici, tak jednoznačně La Boqueria hned na Ramble. Má své osobité kouzlo a najdete zde téměř vše. Jediné mínus jsou davy lidí, ale s tím se musí počítat.

 

Casa Amatller

Původní dům z roku 1875 přestavěl architekt Josep Puig i Cadafalch v letech 1898 – 1900. Casa Amatller se nachází na Passeig de Grácia hned vedle Casa Batlló. Stejně jako jeho soused, i tento dům byl postaven na zakázku vlivného člověka – tentokrát podnikatele Amatllera. Od roku 1976 je španělskou kulturní památkou. Pro veřejnost se otevřel v roce 2014 a prohlídka stojí 14 euro. Čokoládovna, která tu byla již od 19. století, je tu dodnes.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Casa Amatller patří k nejkrásnějším domům v Barceloně a je opravdu škoda, že je většinou lidí přehlížen kvůli sousednímu Casa Batlló. I když krásy svého souseda nedosahuje, zaostává za ním jen o trošku. Krásně zdobená budova doladěná do posledního detailu patří určitě k domům, které byste si v Barceloně neměli nechat ujít. A front se bát nemusíte, drtivá většina turistů míří ke známějšímu Casa Batlló o vchod vedle.

 

Casa Batlló

Jedno z nejznámějších děl Gaudího. Dům byl postaven v roce 1877 a mezi lety 1905 až 1907 ho Gaudí přestavěl do současné podoby pro textilního magnáta. Secesní dílo je zařazeno mezi památky UNESCO – ostatně jako většina děl Antoni Gaudího. Geniální architekt se nechal inspirovat především přírodou, ale nezapomněl ani na své oblíbené ještěry – střecha a fasáda má totiž připomínat právě hřbet ještěra.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Co se domů Gaudího týče, je pro mě tento až na druhém místě. Za návštěvu stojí určitě, ale cena je dost vysoká (23,5 euro) a dům je poměrně malý. Pokud se rozhodnete tento skvost navštívit, vydejte se tam co nejdříve ráno, vzhledem k malému prostoru uvnitř domu by vám davy turistů mohly tuto návštěvu dost znepříjemnit. Trošku mě také zklamal vzhled zadní části domu, která vypadá opravdu otřesně. Na druhou stranu celkově se jedná o jeden z nejhezčích domů v celé Barceloně a vrcholné dílo Gaudího s nádherným výhledem ze střechy, takže další povinnost při cestě do hlavního města Katalánska. Toto dílo se navíc nachází na nejprestižnější ulici Passeig de Grácia, takže po cestě k tomuto domu toho uvidíte mnohem více.

 

Casa Comalat

Dům architekta Salvadora Valeriho, který se stavěl mezi lety 1906 a 1911. Má dvě různé fasády, čímž se naprosto odlišuje od všech domů v Barceloně. Valeri se nechal inspirovat Gaudím. Casa Comalat je v soukromém vlastnictví a jeho majitelé bohužel neuvažují o jeho zpřístupnění veřejnosti. Dům pronajímají prestižním firmám jako kancelářské prostory.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Velice speciální dům, který si co do zajímavosti nijak nezadá ani s domy Gaudího. Přední strana sice tak krásná není, ale zadní část domu je opravdu nádherná. Určitě jeden z domů, na který byste při své návštěvě neměli zapomenout.

 

Casa Vicens

Další dům Gaudího, který si objednal bohatý podnikatel, tentokrát továrník Vicens. Tato stavba byla realizována mezi lety 1883 a 1889. Respektive jeho první polovina. Druhá část totiž byla přistavěna až později – po smrti Gaudího. Casa Vicens je postaven z kamene, červených cihel a keramických obkladů ve stylu šachovnice. Jednalo se o inovativní dílo, a jak bývá u Gaudího děl zvykem, i toto patří mezi památky UNESCO. Dům nedávno prošel rekonstrukcí.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Další z geniálních počinů Gaudího, který svou zajímavostí příliš nezaostává za známějšími Casa Batlló a Casa Milà. Dům se nachází mimo centrum Barcelony, a tak ho turisté příliš neznají, což je škoda. Toto dílo je opravdu specifické svou překrásnou fasádou, a když se ho vydáte navštívit, určitě nebudete litovat.

 

Collegi de les Teresianes

I když se to na první pohled nezdá, i za touto stavbou stojí geniální Antoni Gaudí. Tímto dílem z roku 1889 potvrdil, že je opravdu všestranný architekt. Gaudí byl omezen rozpočtem a střídmostí řádu Svaté Terezie, ale i tak vybudoval skvělé dílo. Collegi de les Teresianes slouží jako církevní internát a veřejnosti není přístupný.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Nepříliš známé dílo Gaudího, které vás na první pohled zase tolik nezaujme. Ovšem při detailnějším pohledu si uvědomíte jeho krásu a propracovanost. Nádherná budova se zajímavými prvky a překrásným okolím.

 

CosmoCaixa

Přírodovědné, interaktivní a hlavně největší muzeum v Barceloně. Starší z budov byla postavena v letech 1904 až 1909. Nová, prosklená budova pak byla přistavěna v roce 2004, kdy bylo muzeum po šesti letech rekonstrukcí znovu otevřeno. Jak napovídá název, je muzeum sponzorováno bankou La Caixa, což se odráží i na vstupném – děti do 16 let mají vstup zdarma, dospělí pak zaplatí pouze 4 eura. V CosmoCaixa naleznete řadu přístrojů a zařízení, které vysvětlují fyzikální jevy a zákony, a dále vše, co se týká přírody, vědy a vesmíru. Mezi nejpopulárnější exponáty patří prales, který je kopií pralesa z Amazonie, dále geologická stěna a planetárium. A najdete tu také Foucaultovo kyvadlo.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Zajímavé přírodovědné muzeum, kde najdete exponáty, které jinde neuvidíte. Jedná se také o interaktivní muzeum, takže si řadu pokusů a fyzikálních zákonů můžete vyzkoušet na vlastní kůži. Muzeum leží kousek od Tibidaba, a tak je odtud pěkný výhled na město.

 

Estadi Olímpic Lluís Companys

Estadi Olímpic Lluís Companys, který se dříve jmenoval Estadi Olímpic de Montjuïc, byl postaven v roce 1927 pro blížící se Světovou výstavu. Dalším důvodem byla Olympiáda 1936, kterou Barcelona chtěla hostit (nakonec se Olympiáda uskutečnila v Berlíně). Stadion nese název po prezidentovi Generalitad de Catalunya, který byl popraven během Španělské občanské války. Architektem stadionu, který má kapacitu přes 55 tisíc diváků, je Pere Doménech i Roura. První sportovní událostí, která se na Estadi Olímpic Lluís Companys uskutečnila, bylo utkání Katalánska s anglickým týmem Bolton Wanderers (domácí vyhráli 4:0). Stadion prošel v roce 1989 rekonstrukcí pro blížící se Olympiádu. Mezi lety 1997-2009 byl domovským stánkem týmu Espanyol Barcelona, tedy městského rivala Barçy. Na stadion se v současné době můžete podívat zdarma.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Nádherný stadion, který vás okouzlí hlavně zvenku. Vnitřní část už tak zajímavá není, ale celkově se jedná o krásný stadion, který by měl patřit k prvním místům, které v Barceloně navštívíte.

 

Gran Teatre del Liceu

Operní dům, který se nachází na hlavní třídě la Rambla. Gran Teatre del Liceu bylo slavnostně otevřeno v roce 1847. Kromě legendárních představení zažilo Liceu bohužel také bombový útok a několik požárů. Útok z roku 1893 si vyžádal 20 životů. To požár z roku 1994 se sice obešel bez obětí, ale téměř celá budova lehla popelem. Znovu bylo Liceu otevřeno o 5 let později operou Turandot od Pucciniho (stejné představení bylo plánováno těsně před požárem). Pro fanoušky kultury by to mělo být jedno z prvních míst, které v Barceloně navštíví.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Bohatě zdobený tradiční operní sál na vás opravdu zapůsobí. A i když bylo toto divadlo znovu postaveno vlastně před pár lety, dýchne na vás svou historickou atmosférou.

 

La Masia - Centre de Formació Oriol Tort

Nová La Masia, která nese jméno dlouholetého fotbalového skauta a odborníka na výchovu mládeže Oriola Torta. Moderní budova leží přímo v areálu Ciutat Esportiva Joan Gamper, tedy v tréninkovém centru FC Barcelony. Tato budova slouží jako ubytování pro mladé talenty od roku 2011, kdy nahradila starou budovu, která leží hned vedle Camp Nou. Stavba trvala 19 měsíců a stála přes 11 miliónů euro. Je zde ubytováno přes 80 mladíků, kteří tady mají k dispozici vše, co je potřeba. Kromě fotbalistů tu pobývá i několik sportovců z ostatních sekcí.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Nejedná se sice o přenádhernou budovu, ale vzhledem k tomu, co reprezentuje, je vysoké hodnocení na místě. Kouzlo původní La Masie však nemá. Návštěva této budovy se dá perfektně spojit s návštěvou celého tréninkového centra a také s příjezdem hráčů na trénink – nějaký ten autogram či fotka s hráčem Barçy určitě není k zahození.

 

La Rambla

Nejrušnější ulice v Barceloně a spolu s Passeig de Grácia také ta nejznámější a nejprestižnější. Měří 1,2 km a vede od přístavu (sochy Kolomba) až na Plaça Catalunya. Dříve tady tekla řeka, která ohraničovala město od západu. Naleznete zde řadu obchůdků, restaurací, proslulé tržiště a také známé domy a divadla. Svou tradici tady také mají karikaturisté, malíři a živé sochy. La Rambla je samozřejmě známá také všem fanouškům FC Barcelony, jelikož právě zde (u Font de Canaletes) se slaví vyhrané trofeje a prestižní zápasy. V srpnu 2017 zde došlo k teroristickému útoku, který si vyžádal 15 obětí.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Spolu s Passeig de Grácia moje nejoblíbenější ulice. Má jakousi speciální atmosféru. Řada obchůdků a stánků, kde je k dostání opravdu vše. Samozřejmě je její součástí řada známých domů, divadel nebo například známé tržiště La Boqueria. A také zde mají tradici živé sochy. Bohužel tu je na můj vkus až příliš turistů.

 

Mercat dels Encants

Trhů je v Barceloně opravdu hodně a jedním z nejznámějších je Mercat dels Encants. Nachází se u Plaça de les Glóries, kousek od Torre Glóries. Toto tržiště zde vyrostlo v roce 2013 a jeho symbolem je zrcadlová střecha z hliníku a zinku. Najdete tu téměř vše a kromě klasického prodeje zde probíhají také aukce.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Nebýt střechy, jednalo by se o obyčejné tržiště. S takto nádhernou a specifickou střechou se ovšem jedná o opravdu zajímavou a nevšední stavbu. Nachází se kousek od Torre Glóries, kde je toho celkově k vidění opravdu hodně.

 

Mirador del Turó de Les Tres Creus

Tato vyhlídka je sice součástí Parku Güell, dost lidí ji ovšem přehlíží nebo o ní vůbec neví. Mirador del Turó de Les Tres Creus se nachází na kraji tohoto parku (tedy v neplacené části) a je jeho nejvyšším bodem (183 metrů). Gaudí zde původně zamýšlel postavit kapli, nakonec zůstal jen u této „stavby“ z kamene a tří křížů. Inspiraci našel v nedaleko nalezených prehistorických malbách.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Jak to u podobných monumentů bývá, spíše hodnotím výhled, než samotné dílo. A ten je opravdu exkluzivní. Kromě Parku Güell vidíte téměř celou Barcelonu. A právě s návštěvou celého Gaudího parku se dá návštěva této vyhlídky krásně spojit.

 

Montjuïc Castle

Vojenská pevnost, která byla postavena na konci 17. století a sloužila především jako sídlo vojáků a vězení. Kopec Montjuïc byl pro tuto strategickou stavbu naprosto perfektní. Právě tady byli mučeni lidé během Francovy diktatury, a také v roce 1940 popraven Luis Companys. Od roku 2007 patří Montjuïc Castle městu. Ještě donedávna zde bylo vojenské muzeum, které však bylo uzavřeno. 

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Nádherný zámek/pevnost, který na vás dýchá svou historií. I když je sám o sobě krásný a zajímavý - to nejlepší na něm jsou skvělé výhledy na město, které máte možnost z jeho hradeb sledovat.

 

Museu Marítim

Původně královská zbrojnice ze 13. století, nyní Muzeum námořnictva. Naleznete zde unikátní sbírku námořních map, lodí a dalších zajímavostí. To vše na více jak 10 000 metrech čtverečních. Muzeum, které zde sídlí od roku 1936, prošlo v roce 2015 rekonstrukcí. Unikátní muzeum, kde najdete vše týkající se námořnictva. Součástí je také obchod se zajímavými suvenýry a kavárna.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Jedno z nejlepších a nejzajímavějších muzeí v Barceloně. Je tady toho k vidění opravdu hodně, hlavně obrovská galéra stojí za to. A je tady poměrně málo lidí, a to i v případě, že muzeum navštívíte v neděli v podvečer, kdy je zdarma. Je taky na skvělém místě a tak jeho návštěvu můžete spojit s prohlídkou přístavu a dalších věcí v okolí. Muzea prostě k Barceloně patří a tohle je jedno z prvních, které byste měli navštívit.

 

Museu Olímpic i de l'Esport

Barcelona se stala prvním evropským městem, kde se otevřelo muzeum zasvěcené olympiádě. Muzeum, které se otevřelo v roce 2015, leží na kopci Montjuïc nedaleko Olympijského stadionu. Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch – takto zní celý název muzea, které nese jméno dlouholetého prezidenta Mezinárodního olympijského výboru. Výstava se sice věnuje především barcelonské olympiádě z roku 1992, ale najdete tu řadu předmětů a zajímavostí i z dalších olympiád a také ze sportu obecně. Vstupné je 6 euro, za které si také můžete některé olympijské disciplíny vyzkoušet – například sprint či skok do dálky.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Turistům ne příliš známé muzeum, ale o to zajímavější. Řada skvělých exponátů a zajímavostí ze světa olympiády a sportu obecně. Na své si přijdou i fanoušci Barçy, jelikož je řada předmětů s katalánským klubem spojená.

 

Museu Picasso

Toto muzeum se veřejnosti otevřelo v roce 1963 a dodnes patří k nejnavštěvovanějším v celé Barceloně. Muzeum vystavuje ojedinělou světovou kolekci raných Picassových děl z let 1895-1904 a celkem je k vidění přes 4 tisíce prací tohoto génia. Cena prohlídky je 11 euro, ale muzeum je možné v neděli odpoledne navštívit zdarma.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Muzeum sice není v žádné nádherné budově, tak jako například Muzeum umění či Museu Blau, o to krásnější a zajímavější jsou pak ale vystavené exponáty. Kromě proslulých specifických děl tu najdete také „normální“ díla jako portréty a klasické malby. Tvorba Pabla Picassa k Barceloně neodmyslitelně patří a toto muzeum by mělo být jedno z těch, které v Barceloně určitě navštívíte.

 

Olympijský areál

Málokteré město bylo tak výrazně ovlivněno konáním Olympijských her jako právě Barcelona. A Olympijský areál na kopci Montjuïc je toho dalším důkazem. Prostor, nacházející se před Olympijským stadionem a vedle moderního Palau Sant Jordi, je jedním z nejpopulárnějších v Barceloně. Kromě výše zmíněných sportovních zařízení zde stojí také Torre Calatrava – telekomunikační věž, navržená v roce 1992 architektem Santiagem Calatravou. Věž vysoká 136 metrů je zároveň slunečními hodinami. Věž má představovat atleta držícího pochodeň.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Jedno z nejkrásnějších míst v Barceloně se skvělým výhledem na město. Olympiáda změnila Barcelonu opravdu výrazně a Olympijský areál je toho jedním z nejlepších důkazů.

 

Palau Blaugrana

Sportovní hala FC Barcelony slouží pro zápasy basketbalu, házené, futsalu a pozemního hokeje. Palau Blaugrana byl otevřen 23. října 1971 a navrhli ho architekti Francesc Cavallé a Josep Coteras. V době realizace to byla jedna z nejmodernějších staveb ve Španělsku. Hala stojí kousek od Camp Nou a jsou k ní připojeny také klubové kanceláře a ledová plocha, kde kromě veřejného bruslení hraje své zápasy tým ledního hokeje Barçy. Palau Blaugrana prošel v roce 1994 rekonstrukcí a od té doby má kapacitu 8 250 diváků. Další rekonstrukce již tuto stavbu nečeká, jelikož bude zbourána. Nový Palau Blaugrana vyroste na místě, kde momentálně stálo MiniEstadi, tedy stadion Barçy B. Nový stadion pro béčko (ale také dorost a ženský tým) již stojí kousek od tréninkového centra Ciutat Esportiva Joan Gamper. 

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Tato hala sice nepatří k těm nejmodernějším (i proto je v plánu nová), každopádně má své kouzlo, a hlavně v ní zažijete úžasnou atmosféru a dech beroucí zápasy. Utkání futsalu, basketu či házené by jednoznačně měly být na vašem programu při návštěvě Barcelony. A zápasy ostatních sportů jsou v plánu vždy i při zájezdech fanklubu.

 

Palau Güell

Jedno z nejznámějších děl Gaudího, které sloužilo jako sídlo jeho hlavního mecenáše – katalánského podnikatele a politika Eusebi Güella. Tato památka UNESCO byla dostavěna v roce 1888. Jednalo se o první stavbu Gaudího na objednávku. Geniální architekt, jehož byl Güell velkým fanouškem, zde použil hned několik materiálů – keramiku, dřevo, kámen a kov. Palau Güell je do detailů propracovaný a zřejmě nejvíce zaujme bohatě zdobená střecha. V době stavby se všichni podivovali, proč se Palau Güell staví právě na tomto místě. Důvod byl ovšem prostý – kousek od pozemku měli dům Güellovi rodiče. Prohlídka tohoto paláce stojí 12 euro, ale každou první neděli v měsíci je zdarma.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: I když je vevnitř místy trošku ponurý, vše vynahradí úžasná střecha. Zdobená střecha je nádherná sama o sobě, ale navíc z ní máte skvělý výhled na Torre Colon a část přístavu. Jedná se o jednu z nejzajímavějších staveb v celé Barceloně. Palau Güell je hned vedle ulice Rambla, takže se jeho návštěva dá spojit s celou řadou dalších památek a zajímavých míst.

 

Plaça de Catalunya

Nejznámější náměstí v Barceloně, které slavnostně otevřel král Alfonso XIII v roce 1927. Plaça de Catalunya se rozkládá na 5 hektarech a naleznete zde řadu obchodů, restaurací, hotelů a bank. Architekty tohoto náměstí jsou Pere Falqués, Francesc de Paula Nebot, ale také Puig i Cadafalch. Na tomto náměstí (respektive pár metrů od něj na ulici Rambla) slaví fanoušci FC Barcelony zisk trofejí a vítězství v důležitých zápasech. Nejkrásnější pohled na toto náměstí je z vrchního patra obchodního domu El Corte Inglés, kde se nachází restaurace.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Samotné srdce Barcelony. Jedno z nejznámějších míst ve městě, které při návštěvě neopomene žádný turista. Centrum města, které je nádherné především díky fontánám a květinám, ale také řadě krásných budov. Pro mě osobně je ale přeci jen o něco hezčí Plaça d’Espanya.

 

Plaça de Sant Jaume

Toto náměstí je vlastně politické centrum města. Své sídlo zde má Radnice (Casa de la Ciutat - Ajuntament de Barcelona) a také Katalánská vláda (Palau de la Generalitat de Catalunya). Tyto instituce jsou zde již od 19. století. Na tomto náměstí dlouhé roky FC Barcelona ukazovala své vyhrané trofeje. Například v roce 1992, kdy zde hráči Barçy dovezli trofej pro vítěze Ligy mistrů (pro Barcelonu první trofej LM v historii), shromáždil se na tomto náměstí a v blízkém okolí přibližně milión lidí. A budovu vlády (na obrázku vlevo) proslavil také Pep Guardiola či José Mourinho svými proslovy.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Co se týká samotného náměstí, patří k těm nejhezčím a nejútulnějším. Problémem ovšem je, že zde nenajdete žádnou lavičku, a tak vás kochání příliš dlouho bavit nebude. Na druhou stranu je to pochopitelné, jelikož se zde nacházejí politické instituce. Jedná se však z pohledu fanouška Barçy o jedno z nejdůležitějších a nejpamátnějších náměstí, proto je návštěva povinností.

 

Sant Pere Martir

Tento kopec vlastně není ničím extra významný, jedná se především o úžasné výhledy, které se vám z něho naskytnou. Sant Pere Martir se nachází severozápadně od Camp Nou a poskytne vám na tento svatostánek nezapomenutelný pohled.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Tady samozřejmě nejde o kopec samotný, ale o úžasný výhled, který se vám ze Sant Pere Martir naskytne. Jednoznačně nejlepší místo pro dech beroucí pohledy na Camp Nou.

 

Santa Maria del Mar

Katedrála se nachází kousek od přístavu, kde se dříve rozkládal římský hřbitov. Santa Maria del Mar byla vybudována mezi lety 1329 a 1383 a jedná se o vrchol katalánské gotiky. Autory jsou Berenguer de Montagut a Ramon Despuig. Základní kámen kostela položil sám král Alfons IV. V podzemí chrámu se nacházejí hrobky významných barcelonských bratrstev. Katedrála byla postavena v rekordním čase (na tehdejší poměry až v neuvěřitelně krátkém). I díky tomu je nejryzejším příkladem jednotného stylu.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Další z chrámů, kterých je v Barceloně opravdu hodně. Se Sagrada Famíllia či Catedral de Barcelona se srovnávat určitě nemůže, ale i tak se jedná o nádhernou katedrálu, kterou byste si neměli nechat ujít. Navíc se vám z její střechy naskytne úžasný výhled.

 

Teleferic de Montjuïc

Lanovka, která vede z parku Montjuïc na vrchol stejnojmenného kopce. Svou trasu končí nedaleko Montjuïc Castle. Do provozu byla uvedena v roce 1970 a mezi lety 2004 a 2007 prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Délka trasy, při které překonáte výškový rozdíl 85 metrů, je 752 metrů. Cena zpáteční jízdenky je 12 euro.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Další z atrakcí Barcelony, kterou byste si neměli nechat ujít. Lanovce z přístavu se sice nevyrovná, ale o moc za ní nezaostává. Z Teleferic de Montjuïc se vám naskytnou úžasné výhledy na Barcelonu a moře, které nikdy neomrzí.

 

Turó de la Creueta del Coll

Rozsáhlý park s přírodním koupalištěm se nachází na severu Barcelony kousek nad Parkem Güell. Je znám také pod jménem Turó d'en Falcó podle stavby, které ovšem již nestojí. V roce 1987 prošel revitalizací a dnes je oblíbeným místem pro odpočinek místních.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Jeden ze skrytých skvostů Barcelony. Turistům neznámé místo, které kromě zajímavého parku a přírodního koupaliště nabízí úžasné výhledy. Vstup na přilehlé kopce bývalého lomu je sice zakázán, ale odolat prostě nejde.

 

Union y El Fénix

Tato překrásná budova se nachází na známé ulici Passeig de Grácia a nese jméno podle Madridské pojišťovny. Byla vybudována mezi lety 1927 a 1931. Architektem Union y El Fénix  je Eusebi Bona a k podobě domu přispěl také sochař Frederic Marés. V současné době slouží stále jako sídlo i kanceláře firmy.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Specifický dům, který jsem z nějakého záhadného důvodu dlouho přehlížel. Krásná budova s nádhernou kupolí a sochou, která ční nad ostatními domy na Passeig de Grácia. Nachází  se kousek od známé Manzana de Dissordia (Casa Batlló, Casa Amatller a Casa Lleó i Morera) a potvrzuje fakt, že největší koncentrace krásných domů v Barceloně je právě na této ulici.

 

Arena

Bývalá aréna na býčí zápasy, která byla přeměněna v nákupní centrum. Tuto proměnu má na svědomí architekt Richard Rogers. Nové nákupní prostory byly otevřeny v březnu roku 2011. Kromě obchodů je zde také kino a řada restaurací. Tyto restaurace se nacházejí především v posledním patře, kde je rovněž 360-ti stupňová terasa, odkud máte nádherné výhledy na město. I toto obchodní centrum je v neděli zavřeno.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Býčí zápas jsem sice nestihl, na nákupy jsem se zde ovšem vydal několikrát. Arena je opravdu krásná a zajímavá stavba, a hlavně je odtud úžasný výhled na Plaça d’Espanya a kopec Montjuïc – především na Palau Nacional (Muzeum umění). A určitě se nenechte nachytat – není potřeba platit 2 eura za vyvezení na střechu venkovním výtahem. Výtah až na terasu se nachází i uvnitř a je zcela zdarma.

 

Barceloneta

Barcelonská čtvrť, která mezi místními patří k těm nejpopulárnějším. Nachází se na pobřeží mezi Port Vell a Olympijským přístavem. Byla vybudována především pro obyvatele, kteří přišli o svůj domov kvůli výstavbě Citadely. Naleznete zde kromě pláží také známý Hotel W, Muzeum historie Katalánska a také proslulá architektonická díla, jako například Rebecca Horn’s Homenatge nebo Peix d'Or Franka Gehryho. Barceloneta má dokonce svou vlastní vlajku. Svou současnou podobu získala po přestavbě na konci 90. let, kdy se Barcelona chystala na olympiádu.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Moře, pláž, slunce, nádherné domy a skvělé restaurace – co více si přát? Jednoznačně má nejoblíbenější čtvrť. Procházky touto čtvrtí jsou dalším důkazem, že je Barcelona nejkrásnější město na světě.

 

Basílica de Santa Maria del Pi

I když se na tomto místě nacházel kostel již v 5. století, současná basilika pochází ze století čtrnáctého a je tak typickým příkladem katalánské gotiky. Basílica de Santa Maria del Pi se nachází v Barri Gotic, tedy nejstarší části Barcelony. Zdobené okno nad hlavním vchodem patří k největším na světě. Bohužel se již nejedná o originál ze 14. století – ten byl zničen během španělské občanské války. Kromě mší se zde občas pořádají také koncerty klasické hudby. 

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Basilika sama o sobě nepatří mezi ty nejkrásnější na světě, ale výhled z její věže je naprosto jedinečný a v centru města lepší nenajdete.

 

Bellesguard

Bellesguard, někdy také Torre Bellesguard je další z děl Gaudího. Dům, který je v soukromém vlastnictví, byl postaven mezi lety 1900 a 1909. Nachází se na okraji Barcelony a tak není turistům příliš znám. Gaudí se inspiroval středověkým zámkem a nezapomněl ani na svého oblíbeného draka. Střecha je totiž postavena tak, že vypadá, jakoby na ní ležel drak. Název Bellesguard v překladu znamená „krásný výhled/hlídka“. Cena prohlídky je 9 euro včetně průvodce.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Ne příliš známé dílo Gaudího, které ale patří podle mě k těm nejkrásnějším a nejzajímavějším. Dům, který trošku připomíná zámek, se nachází docela daleko od centra – kousek od CosmoCaixy, tedy pod horou Tibidabo. Krásná budova, nádherný interiér – vše doladěné do sebemenšího detailu. Nejkrásnější je pak jednoznačně střecha, která opravdu vypadá jako ležící drak. A co víc, vzhledem k pozici domu máte z jeho střechy nádherný výhled téměř na celou Barcelonu. Článek o Bellesguard mi vyšel také v Ling Magazine, tedy časopise, který najdete na všech palubách letadel společnosti Vueling.

 

Casa Milà

Casa Milà neboli La Pedrera je dalším ze skvostů architektonického génia Gaudího. Tato památka UNESCO byla postavena mezi lety 1906 až 1910. Poslední budovu Gaudího (než se naplno začal věnovat Sagrada Família) si objednal aristokrat Pere Milà i Camps. Dům je jakoby vytesán z kamene a právě proto dostal přezdívku La Pedrera, tedy kamenolom. Casa Milà nemá žádný pravý úhel a vše je různě zakřivené či hrbolaté. Velká členitost obvodu umožnila Gaudímu vynechat nosné zdi. Uvnitř je nádherné atrium a kromě bytů zde naleznete také muzeum. Prohlídka La Pedrery vyjde na 22 euro.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Pro mě osobně nejzajímavější dům Gaudího, který předčí i Casa Batlló a těsně také Bellesguard. Zvenku vás zaujme především svým specificky zaobleným vzhledem a materiálem. Nejvíce vás pak určitě dostane neuvěřitelně propracovaná střecha, na které je řada ozdob a komíny vypadající jako rytíři. Je odtud také krásný výhled – jak na ulici Passeig de Grácia, tak také na Sagrada Família.

 

Catedral de Barcelona

Když se řekne Barcelonská katedrála, drtivá většina lidí si představí Sagrada Família. Ovšem pod názvem Catedral de Barcelona se skrývá o pár kilometrů vzdálenější Katedrála Svatého srdce a Svaté Eulalie (patronka Barcelony). Stavba začala ve 13. století a trvala téměř 200 let. Úplně dokončena však byla relativně nedávno - ve 20. století. Architekty této katedrály byli Josep Oriol Mestres a August Font. Na prostranství před chrámem naleznete často různé trhy, včetně těch vánočních, a také se zde tančí každou neděli ráno Sardana (katalánský tanec). Vstup do katedrály je zdarma.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Barcelonská katedrála, která zaostává za svou známější rivalkou Sagrada Família jen o malý kousek. Nádherná stavba a velmi zajímavý interiér. Jedna z nejkrásnějších barcelonských památek a určitě krása Barcelony, která by měla být na seznamu toho, co v tomto městě navštívit mezi prvními.

 

Ciutat Esportiva Joan Gamper

Klubové tréninkové prostory, celým názvem Ciutat Esportiva Joan Gamper se nachází v Sant Joan Despí. Toto tréninkové centrum bylo otevřeno v červnu roku 2006 a pokrývá téměř 137 tisíc m2. Slouží jako prostor pro tréninky prvního týmu, ale také zápasy mládežnických týmů a tréninky dalších sportů. Ciutat Esportiva je od Camp Nou vzdáleno pouhých 4,5 kilometru a pohodlně se zde dostanete tramvají za cca 20 minut. Celkem zde naleznete 9 hřišť, multisportovní pavilon (kde například trénují basketbalisté, házenkáři či futsalisté), hlavní tribunu, šatny a další potřebné místnosti a vybavení. Od roku 2011 zde sídlí také nová La Masia a v roce 2019 byl  těsné blízkosti centra postaven nový stadion Barçy B, který nese jméno Johana Cruyffa.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Tréninkové centrum je jedním ze symbolů moderní FC Barcelony. Pro fanoušky Barçy je toho k vidění opravdu hodně a návštěva tohoto komplexu by měla patřit k prvním věcem, co v katalánské metropoli podniknou. I když se nedostanete přímo na trénink áčka, centrum se dá prohlédnout i zevnitř a můžete to spojit například s návštěvou zápasu Juvenilu A či některého z dalších týmů mládežnického systému. Podívat se můžete také na novou La Masii a hlavně si můžete počkat na příjezd hráčů na trénink. Vidět Messiho a spol. z těsné blízkosti opravdu stojí za to, a když budete mít štěstí, získáte podpis či nějaké to selfíčko.

 

FC Botiga

Oficiální obchod FC Barcelony, který leží nedaleko Camp Nou. FC Botiga má tři patra a rozkládá se na 2 100 m2. Naleznete tu opravdu vše – od dresů prvního týmu přes různé suvenýry, elektroniku, knihy, až po dresy ostatních sekcí, tedy basketbalistů, házenkářů, futsalistů a hráčů pozemního hokeje. V obchodě naleznete také šestnáctimetrovou LED televizi, kde můžete sledovat góly, různé sestřihy nebo například vývoj znaku FC Barcelony. Ročně Botigu navštíví přes 2 milióny lidí a kdo by se chtěl obchodu vyhnout, bude to mít dost složité – právě zde končí Camp Nou Tour.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Obchod, kde koupíte se znakem FC Barcelony opravdu vše. A i když už si člověk myslí, že má všechno a nic nového ho nepřekvapí, vždy přijdou s něčím originálním. Každopádně kdo chce ušetřit nějaké to euro, věci by neměl kupovat v tomto obchodě, ale v pobočkách jinde po městě, kde jsou o několik euro levnější.

 

Font de Canaletes

Fontána Canaletes se nachází na začátku Rambly, hned u Plaça de Catalunya. Traduje se, že kdo se z této fontány napije, ihned se do Barcelony zamiluje a vrátí se do tohoto města znovu (ale buďme upřímní - toto se stane každému i bez toho, aby se napil). A právě u této fontány slaví fanoušci FC Barcelony zisk všech trofejí. Proč? Hned naproti této fontáně kdysi sídlil deník La Rambla (dnes restaurace Nuria), který se vždy jako první dozvěděl výsledek zápasu, napsal jej na tabuli a vložil do výlohy. Jednalo se o třicátá léta, a tak internet neexistoval, televize byla v počátcích a ani rádio nebylo příliš rozšířené. Fanoušci se tak výsledek zápasu dozvěděli právě z okna redakce deníku a začali slavit přímo před jeho budovou – u Font de Canaletes. Tato tradice vydržela dodnes, a tak se veškeré trofeje slaví zde a stejně tak vyhraná El Clásica a další důležité zápasy. Občas se však oslavy trošku zvrhnou a dav musí rozehnat policie.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Fontána sama o sobě není nijak nádherná či specifická. Jedná se spíše o to, co představuje a co se u ní děje. Oslavy zisku trofejí se odehrávají přímo zde a jedná se o nezapomenutelné události. Tisíce lidí zpívající chorály, dělobuchy, světlice a pití alkoholu – to vše se tady odehrává. Já sám jsem měl to štěstí zúčastnit se zde oslav po vítězství Copa del Rey v roce 2015  a byl to opravdu nezapomenutelný zážitek. Zpívání chorálů většinou řídí některý z členů Boixos Nois, který sedí právě na Font de Canaletes.

 

Font Mágica

Největší fontána v Barceloně byla také vybudována pro Mezinárodní výstavu v roce 1929. Funguje na recyklované vodě, aby se šetřila pitná voda. Představení, které zahrnuje gejzíry vody, světlo a hudbu, se stalo jednou z nejpopulárnějších atrakcí v Barceloně. Fontána se nachází mezi Placa d’Espanya a Muzeem umění. Fontána prošla několika rekonstrukcemi – v roce 1992 před Olympijskými hrami a naposledy pak na jaře roku 2015. Představení je zdarma.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Font Mágica jsem navštívil hned při první cestě do Barcelony a od té doby jsem viděl toto představení několikrát, ale stále mě neomrzelo. Hlavně části s vážnou hudbou opravdu stojí za to. Nejlepší je ke světelné a vodní show píseň Barcelona od Montserrat Caballé a Freddyho Mercuryho. Jediné, co kazí dojem z představení, jsou neustále otravující prodejci vody, deštníků a dalších věcí.

 

Golondrinas

Nejedná se sice o památku, ale tato atrakce k tomuto městu neodmyslitelně patří. Výletní lodě, které vás svezou podél pobřeží, jsou v Barceloně tradicí již od roku 1888. Na výběr je krátká (40 minut) či dlouhá (90 minut) trasa. Začátek plavby je v Port Vell a poté pokračuje podél pobřeží a nákladního přístavu. Cena kratší trasy je necelých 8 euro.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Cesta touto lodí po pobřeží a mezi velkými zaoceánskými loděmi patří k těm nejlepším zážitkům, co Barcelona nabízí. Navíc i cena je velice přijatelná, a tak by toto zpestření při návštěvě přístavu nemělo chybět.

 

Helicopter Sky Tour

Tento zážitek patří k tomu nejlepšímu, co můžete v Barceloně zažít. Let helikoptérou nad městem vás ohromí od začátku do konce. Trasa začíná kousek od Hotelu W, pokračuje podél celého pobřeží, poté letíte nad Torre Glóries a Sagrada Família, nad Diagonálou až ke Camp Nou, kde se otočíte a kolem kopce Montjuïc letíte zpátky. Let trvá sice „jen“ kolem 15 minut, ale vzhledem k velikosti Barcelony (rozlohově 5x menší než Praha) uvidíte naprosto vše. Cena této trasy je 125 euro.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Jestli bych něčemu dal (kromě Camp Nou) 11 z 10, tak je to právě tento let nad městem. Úžasné pohledy na celou Barcelonu od pobřeží přes Sagradu až po Camp Nou. Naprosto dech beroucí zážitek, na který jen tak nezapomenete. 

 

Hospital de Sant Pau

Hospital de Sant Pau – v překladu nemocnice Svatého Pavla. Postavena byla mezi lety 1901 a 1903, architektem je Lluis Domenech i Montaner. Tato nemocnice patří mezi památky UNESCO a je spolu s Palau de la Música Catalana jedinou památkou UNESCO v Barceloně, kterou nemá na svědomí Antoni Gaudí. Pacienti zde byli ošetřováni až do roku 2009, kdy se nemocnice definitivně přesunula do sousedních moderních budov. Dnes tak v této budově naleznete pouze kanceláře nemocnice, restauraci, knihovnu a muzeum. Cena prohlídky je 13 euro.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Hospital de Sant Pau je jedna z nejkrásnějších památek v celé Barceloně a také patří k mým nejoblíbenějším. Nádherná stavba, která ani zdaleka nepřipomíná nemocnici. Určitě doporučuji prohlídku - komplex budov nemocnice je totiž mnohem rozsáhlejší, než se z přední části zdá a celou krásu můžete obdivovat právě až při vstupu na dvůr a dovnitř budovy. Z budovy nemocnice je dobrý výhled na Sagrada Família a jedná se také o místo, kde začínám prohlídku města při zájezdech fanklubu.

 

La Masia

La Masia, nacházející se hned vedle stadionu Camp Nou, byla postavena již v roce 1702 jako venkovské sídlo. Budova měla nejrůznější využití – mimo jiné i jako ubytovna pro dělníky, kteří pracovali na stavbě Camp Nou. V době prezidentování Enrica Llaudeta byla budova přestavěna a sloužila jako ředitelství klubu. Následně se pro La Masii našlo další využití – v roce 1979 (za prezidenta Josepa Lluíse Nuneze) byla slavnostně otevřena coby akademie mladých barcelonských hráčů. Za tu dobu akademie vychovala mnoho legendárních fotbalistů, mezi které patří například Guardiola, Amor, Sergi, Xavi, Puyol, Valdés nebo Messi. La Masia se skládá ze dvou poschodí a podkroví, a najdete zde kuchyň, jídelnu, obývací pokoj, knihovnu, kancelář, koupelny, sprchy a 4 velké ložnice s šatnami. La Masia už ale kapacitou a vybavením nestačila, a tak byla v roce 2011 nahrazena Novou La Masii, která se nachází v tréninkovém centru FC Barcelony.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: La Masia patří neodmyslitelně k FC Barceloně a je to jeden ze symbolů klubu. Bohužel hřiště, které stálo hned vedle, zničili a udělali z něj parkoviště a i samotná budova v současné době chátrá. Snad brzy vyslyší můj návrh a udělají z této budovy muzeum nebo alespoň umožní vstup dovnitř. Přeci jen navštívit prostory, kde vyrůstali hráči jako Guardiola či Iniesta by určitě stálo za to.

 

Montserrat

Hora Montserrat se nachází přibližně 40 kilometrů od Barcelony. Tato 1236 metrů vysoká hora a její okolí jsou chráněným přírodním parkem. Vápencové hory tvoří zajímavé útvary a není tajemstvím, že se zde inspiroval například Jean Nouvel při stavbě Torre Glóries (dříve Torre Agbar). V okolí najdete několik turistických stezek, a pokud hledáte v okolí Barcelony vysokohorskou turistiku, je Montserrat jasná volba. Kromě úžasné přírody k návštěvě láká také klášter, který byl založen již v roce 1025, a naleznete zde známou Černou madonu. Kdo není zrovna fanouškem výstupů do kopců, nemusí se bát, ke klášteru se můžete dostat také lanovkou.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Návštěva Montserratu je určitě zážitek a minimálně jednou by se tam měl podívat každý, kdo má rád Barcelonu, protože k ní toto místo neodmyslitelně patří. Montserrat má jakousi tajuplnou a specifickou atmosféru. Za zhlédnutí stojí i klášter a samozřejmě úžasné výhledy, které se vám z této hory naskytnou.

 

Monument a Colóm

Socha Kryštofa Kolumba byla postavena v roce 1888 jako pocta objeviteli Nového světa. Toto dílo bylo rovněž vybudováno pro Světovou výstavu, která se v tomto roce v Katalánské metropoli konala. Po svém návratu z Ameriky hlásil Kolumbus své objevy královně právě v Barceloně. I když si lidé často myslí, že ukazuje na Ameriku nebo na svůj domov v Janově – neukazuje ani jedním směrem. 60 metrů vysoká socha prostě ukazuje na širé moře.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Samotný sloup a socha by si sice tak vysoké hodnocení nezasloužily, ale vzhledem k možnosti vyjet nahoru výtahem a užívat si z této památky dech beroucí výhledy na přístav a velkou část Barcelony jinak než za 10 hodnotit nemůžu. O možnosti vyjet nahoru jsem se dozvěděl teprve nedávno a bylo to pro mě velké překvapení. A určitě nejsem sám, protože mi již několik lidí nevěřilo, že je možné se nahoru podívat. Možné to je a opravdu to stojí za to, cena vyhlídky je 6 euro. Jedná se o jeden z nejkrásnějších pohledů na město a každý by si ho měl při další návštěvě vychutnat.

 

Museu de FC Barcelona

Jako první s myšlenkou vybudování muzea přišel zakladatel klubu Joan Gamper, ale teprve až v roce 1984 tuto myšlenku dovedl k realizaci Josep Lluis Núnez. Od té doby se toto muzeum již několikrát zvětšilo a zmodernizovalo. Každý rok navštíví muzeum více lidí a v současné době se jedná o nejnavštěvovanější muzeum v celé Barceloně. V roce 2000 bylo muzeum pojmenováno po člověku, který se nejvíc zasloužil o jeho založení - Josepu Lluisi Núnezovi. Za současnou podobu vděčí celý komplex velké přestavbě z roku 2010. V muzeu naleznete podrobně popsanou celou historii FC Barcelony, všechny vyhrané trofeje, audiovizuální stěny a vzácné artefakty z bohaté historie, na kterou by měl být každý fanoušek Barçy hrdý.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Pro fanoušky Barçy jedno z prvních míst, které v Barceloně musí navštívit. V tomto rozsáhlém a neustále se zvětšujícím muzeu naleznete opravdu vše, co se týká bohaté historie FC Barcelony a nudit se zde určitě nebudete. Největším lákadlem je 5 trofejí za vítězství v Lize mistrů a Zlaté míče Lionela Messiho. Pokud se chystáte toto muzeum navštívit, určitě doporučuju celou Camp Nou tour – tedy kromě samotného muzea také další prostory barcelonského svatostánku.

 

Museu Nacionál d'Art de Catalunya

Národní Muzeum Umění Katalánska sídlí v nádherné budově Palau Nacional, která byla postavena pro Světovou výstavu v roce 1929. Muzeum umění se zde nachází od roku 1934. Naleznete zde nevídanou sbírku románského a gotického umění, která byla nedávno doplněna také secesním a současným uměním. K vidění jsou díla takových mistrů jako například Joan Miró či Pablo Picasso. Jedná se o jedno z největších muzeí ve Španělsku. Muzeum se nachází na kopci Montjuïc, a tak se kromě uměleckých děl můžete kochat také nádherným výhledem na celou Barcelonu. Prohlídka muzea stojí 12 euro, ale je možné ho navštívit také úplně zdarma a to v sobotu od 15:00.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Palau Nacional je jedna z nejkrásnějších budov ve městě a Muzeum umění je možná to nejlepší muzeum v celé Barceloně (když nepočítám to na Camp Nou), a to jich je v tomto městě opravdu hodně. Kromě samotné prohlídky doporučuji také výstup na střechu, odkud se vám naskytne opravdu dech beroucí výhled na Barcelonu. Celkově patří tato část města k těm úplně nejkrásnějším.

 

Palau de la Música Catalana          

Koncertní sál, který byl postaven mezi lety 1905 a 1908. Jedná se o vrcholné dílo Lluise Domenecha i Montanera. Spolu s Hospital Sant Pau je to jediná památka UNESCO v Barceloně, kterou nevytvořil Gaudí. Palau de la Música Catalana byla postavena pro Orfeó Catalá – Barcelonský chorální soubor. Velkou část peněz ovšem věnovali bohatí průmyslníci a buržoazie, a také přispělo město. Hlavnímu sálu s kapacitou 2 146 míst dodávají přírodní světlo vitráže a zejména kupole, tvořená polychromovaným sklem, která je také jakýmsi symbolem tohoto uměleckého díla. V roce 2004 byla budova rozšířena o nové prostory. V Palau de la Música Catalana se konají koncerty a vystoupení řady hudebních stylů a vystoupily zde ty největší hvězdy vážné hudby.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Jedna z nejkrásnějších budov, jakou jsem měl možnost navštívit. Exteriér i interiér vás naprosto okouzlí. Kromě nádherné fasády plné soch vás jednoznačně pohltí samotný sál – hlavně jeho magický strop s kupolí. Opera v této budově patří k zatím nejsilnějším zážitkům, jaký jsem si z Barcelony přivezl.

 

Parc de Ciutadella

Parc de Ciutadella je největší park v Barceloně. Pokud se nějaký park považuje za městský, pak je to právě tento. Vznikl zbouráním vojenské základny a upravením prostorů pro Mezinárodní výstavu, která se v roce 1888 v Barceloně konala a navždy změnila tvář města. Architektem parku, který má více než 18 hektarů, je Josep Fontseré. V Parc de Ciutadella je toho k vidění opravdu hodně: socha mamuta, jezírko (kde si můžete půjčit loďku), katalánský parlament, Zoo, pamětní místo Václava Havla, Hivernacle a Umbracle (skleníky s tropickými rostlinami), nádherná fontána a samozřejmě také Citadella (Castel dels Trés Dragons).

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Můj nejoblíbenější park, který jsem v roce 2012 objevil vlastně náhodou. Najdete tu toho opravdu hodně a lepší místo na poklidné procházky v Barceloně nenajdete. Nejkrásnější je určitě zdobená fontána. Nedaleko je také budova soudu a Vítězný oblouk.

 

Park Güell

Na počátku vzniku parku byl bláznivý záměr vytvořit zahradní město, jehož realizaci objednal hrabě Güell u Gaudího. Nápad Güella Gaudího velice zaujal, a tak v roce 1900 začala výstavba. Neochota města vybudovat k tomuto místu tramvajovou trať a další komplikace nakonec znamenaly, že projekt zahradního města nebyl nikdy realizován a stavba byla ukončena v roce 1914. I tak toho Gaudí stihl hodně a k vidění je toho víc než dost. Pohádkový vstup do parku, sál sta sloupů, schodiště s ještěrem a hlavně terasa s mozaikovou lavičkou. Nedaleko je také vyhlídka Tří křížů a dům Gaudího, ze kterého je dnes muzeum. Vstup do parku byl dlouhou dobu zdarma, nyní se platí 7 euro. Veškeré peníze jsou investovány do oprav a zachování této památky UNESCO.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Ani to vlastně není park, spíš pohádková vesnice. Jedno z nejkrásnějších míst v Barceloně s nádherným výhledem na celé město. Nádherný vstup, nechybí ani ještěr (tentokrát salamandr) a samozřejmě nejkrásnější lavička na světě. Po Sagrada Família nejznámější a nejnavštěvovanější památka v Barceloně, která by vám neměla uniknout.

 

Plaça d'Espanya

Druhé nejznámější náměstí v Barceloně hned po Plaça de Catalunya. Plaça d'Espanya bylo vybudováno v roce 1929 před začátkem Mezinárodní výstavy. Jedná se o jednu z nejdůležitějších dopravních křižovatek – zde se potkávají jedny z největších barcelonských ulic. Toto náměstí navrhl Josep Amargós a nachází se na něm řada důležitých a krásných staveb jako Fira de Barcelona, Benátské věže, Arena a o kousek dále Font Mágica, Parc de Joan Miró, Muzeum umění a řada dalších. Právě v této části Barcelony se na Silvestra odehrává ohňostroj.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Vzhledem k tomu, že je tady velice rušná doprava, není toto náměstí tak útulné jako Plaça Sant Jaume (odkaz) či Plaça Reial, svou krásou a zajímavými budovami však předčí všechny náměstí v Barceloně. Nejvíce toto místo zdobí Benátské věže a pak Arena – bývala aréna na býčí zápasy a dnes obchodní dům. Právě ze střechy Areny je na toto nádherné náměstí nejhezčí pohled.

 

Plaça Reial

Plaça Reial, tedy v překladu královské náměstí bylo vystavěno v letech 1848 až 1859. Nachází se v Barri Gòtic, tedy nejstarší části města. Čtvercové náměstí, které se nachází hned vedle známé ulice La Rambla, navrhl Francesc Molina. Na tomto uzavřeném náměstí najdete řadu kaváren a restaurací, a také vyhlášených nočních klubů. Jedná se o jedno z nejživějších míst noční Barcelony. Uprostřed Plaça Reial najdete krásnou fontánu (Font de les Tres Gràcies) a také známé lampy, které nenavrhl nikdo jiný než samotný Gaudí.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Velice specifické náměstí, které se sice svou důležitostí a velikostí nemůže rovnat známějším Plaça d’Espanya a Plaça de Catalunya, ale svou krásou určitě ano. Jedná se o nádherné a velice útulné náměstí, které má úžasnou atmosféru. Plaça Reial patří k mým oblíbeným místům v Barceloně.

 

Port cable car

Lanovka, která vede z přístavu na kopec Montjuïc byla budována, aby propojila tyto dvě části města před Světovou výstavou v roce 1929. To se nakonec nepodařilo a provoz byl spuštěn až v roce 1931. Torre de Sant Sebastià (věž, kde lanovka začíná) měří 78 metrů. Torre de Jaime I (druhá věž) pak dokonce  107 metrů. Jedna cesta stojí 11,50 euro, proto je výhodnější koupit si zpáteční jízdenku za 16 euro. Maximální rychlost lanovky je 17,3 km/h a délka trasy je 1 350 metrů.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: I když se nejedná přímo o památku, ale spíše o atrakci. Právě odtud vidíte krás Barcelony opravdu hodně. Cesta nad mořem a přístavem s úžasným výhledem je opravdu dech beroucí a jedná se o jeden z největších zážitků, co Barcelona nabízí.

 

Port Olímpic

Přístav, který byl vybudován v roce 1991 z důvodu blížící se olympiády. Přestavba staré průmyslové zástavby, která bránila ve výhledu na mořské pobřeží v nádherný a otevřený prostor, znamenala dokončení proměny Barcelony v nejkrásnější pobřežní město na světě. Právě zde vyrostla Olympijská vesnice, která se po skončení Olympijských her stala obytnou zónou s cca 2 000 byty.  Tato část města byla zasvěcena sportu a zábavě, a také nočnímu životu – právě tady najdete ty nejlepší kluby v Barceloně.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Jedno z nejkrásnějších míst v celé Barceloně. Kromě stovek lodí máte možnost obdivovat i řadu úžasných staveb a skulptur, mezi nejvýraznější patří mrakodrapy Torre Arts a Torre Mapfre (nejvyšší budovy v Barceloně). A mezi skulptury určitě Zlatá ryba Franka Gehryho.

 

Port Vell

Port Vell – v překladu Starý přístav, je spolu s Olympijským přístavem největší v Barceloně (když nepočítáme nákladní přístav za kopcem Montjuïc). Svou překrásnou podobu získal teprve v roce 1992, kdy byla celá tato oblast přestavěna kvůli Olympijským hrám. Právě rok 1992 je spolu s lety 1888 a 1929 pro Barcelonu tím nejdůležitějším. V Port Vell naleznete kromě řady nádherných lodí také již zmíněnou sochu Kolumba a Muzeum námořnictva, ale také Akvárium, nákupní středisko MareMagnum, Světové obchodní centrum, Palacio de Aduana, Ministerstvo obrany, Torre Colon, Muzeum historie Katalánska a řadu dalších zajímavých a důležitých budov.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Moře k Barceloně prostě patří a přístavy zrovna tak. Port Vell je jedno z nejkrásnějších míst v Barceloně. A je to místo, kde si uvědomíte, proč toto město převyšuje svou krásou všechna další evropská velkoměsta. Procházka od sochy Kolumba podél přístavu až na pláž je opravdu dech beroucí a stejně tak cesta po Rambla de Mar. K vidění je tady toho opravdu hodně a na vše je úžasný pohled také ze Sochy Kolumba nebo z lanovky.

 

Sagrada Família

Chrám Svaté rodiny – symbol Barcelony. Stavba začala již v roce 1882 a dokončení je naplánováno na rok 2026, tedy 100 let od úmrtí Gaudího. Ano, Sagrada Família nemohl navrhnout nikdo jiný, než geniální architekt Antoni Gaudí, který stavbou tohoto skvostu strávil bezmála 40 let. Památka UNESCO tak bude mít v době dostavení již 144 let. Dříve šla stavba hodně pomalu, ale v posledních letech zrychlila neuvěřitelným tempem, a to i díky dostatku financí, které jsou získávány pouze z darů a vstupného (denně navštíví tento chrám několik tisíc lidí). Není to již tak jako kdysi, kdy Gaudí dokonce musel žebrat na ulici, aby sehnal nějaké peníze pro pracovníky a stavba mohla alespoň o něco pokročit. K současné podobě přibude ještě 10 věží - 4 nad hlavním vchodem, 4 uprostřed a 2 hlavní. Celkem tak bude mít chrám 18 věží (12 apoštolů, 4 evangelisté, Panna Marie a Ježíš Kristus). Nejvyšší věž bude mít 170 metrů -  Sagrada Família se tak stane nejvyšším chrámem v Evropě. Gaudí určil výšku na 170 metrů, jelikož nechtěl překonat dílo Boha – kopec Montjuïc, který má 173 metrů. Co se týká hlavního vchodu – není to ani jeden ze současných vchodů do chrámu – tedy ani ten z Plaça de Gaudí ani z Plaça de la Sagrada Familia. Hlavní vchod bude z ulice Carrer de Mallorca, která bude muset spolu s domy chrámu ustoupit. A právě bourání domů a upravení této oblasti je jedna z věcí, které by mohly dostavění ikony města znovu zpomalit.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Sagrada Família je nejkrásnější a nejúchvatnější stavbou, kterou jsem měl možnost navštívit. Představa, že na této stavbě přibude ještě 10 věží a jedna z nich ty současné převýší ještě o několik desítek metrů je opravdu vzrušující. Nádherný exteriér, úžasný interiér a fascinující pohledy na Barcelonu z věže. Především pohled seshora na čtvrť l’Eixample je opravdu nezapomenutelný. Tento skvost roste každým rokem a věřím, že v roce 2026 už tentokrát bude opravdu hotovo – kromě nového Camp Nou je to právě dostavěná Sagrada Família, na kterou se v budoucí Barceloně těším nejvíce. Tento chrám je prostě srdce města a jeho návštěva je základ a povinnost každého návštěvníka Barcelony.

 

Temple Expiatori del Sagrat Cor

Dominanta kopce Tibidabo  - v překladu kostel Nejsvětějšího srdce. Stavba tohoto chrámu trvala téměř 60 let a architekty byli Enric Sagnier a jeho syn. Na vrcholu kostela se nachází bronzová socha Ježíše, ke které můžete vystoupat – ocitnete se tak v nadmořské výšce 542 metrů (výše se dostanete už pouze na Torre de Collserola). Důvod stavby kostela? Začalo se proslýchat, že se na tomto místě začíná uvažovat o stavbě protestantského kostela a také kasina, a tak zakročila Rada katolických rytířů a pozemky koupila. Vstup do chrámu je zdarma, k nohám Ježíše vás vyveze výtah za 5 euro.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Nádherný chrám, který vás naprosto okouzlí. Určitě doporučuji vyjít až nahoru k soše Ježíše, odkud se vám naskytnou nezapomenutelné pohledy na Barcelonu. Temple Expiatori del Sagrat Cor se svými výhledy patří jednoznačně k nejkrásnějším místům v celé Barceloně.

 

Tibidabo

Hora, která se nachází na severozápadu Barcelony. Měří 512 metrů, a tak se jedná o nejvyšší vrchol přírodního útvaru Serra de Collserola. Na vrcholu se nachází zábavní park, který byl otevřen již v roce 1901. Kromě parku je na vrcholu hory také Temple de Sagrat Cor. V tomto parku se natáčela část filmu Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona. Nedaleko se nachází také Torre de Collserola. Na Tibidabo se můžete dostat několika způsoby, ale nejzajímavější je určitě Tramvia Blau a následně zubačka.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Jedno z nejkrásnějších míst v Barceloně. Zajímavý zábavní park, překrásný chrám a hlavně úžasný výhled na celé město. Málokteré místo má takové kouzlo jako právě kopec Tibidabo.

 

Torre Agbar

Tato věž se budovala mezi lety 2001 a 2004 a byla slavnostně otevřena na podzim roku 2005. Ihned po dokončení se stala jedním ze symbolů města. Torre Agbar má 38 poschodí a 144 metrů. Svůj název získala podle vodárenské společnosti, která ve věži sídlí a vlastní většinu kanceláří. Poslední dobou se však věži začíná říkat spíše Torre Glóries, podle čtvrti, ve které se nachází. Architektem je Jean Nouvel, který se nechal inspirovat katedrálou Sagrada Família a také horou Montserrat. Věž se sice především ze začátku ocitla pod palbou kritiky z řad občanů, ale nakonec si většinu obyvatel získala. V noci věž krásně svítí a drtivou většinu energie na toto osvětlení získává přes den ze slunečního svitu.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Jedinečná věž, která se nedá přehlédnout - hlavně v noci, kdy svítí různými barvami. Zblízka sice tak krásná není, ale jinak neodmyslitelně patří k Barceloně a má svoje kouzlo. Torre Agbar je jedním ze symbolů města, který byste si neměli nechat ujít.

 

Turó de la Rovira

Turó de la Rovira je kopec, ze kterého je rozhled do všech směrů, a tak vidíte úplně celou Barcelonu. Z nadmořské výšky 262 metrů máte dokonalý pohled na celé město. Je to jediné místo, odkud vidíte opravdu každou část Barcelony. Na kopci se nachází Bunkers del Carmel, kde za války měla stanoviště protiletecká baterie. Po válce se i tato část pomalu osídlovala a lidé zde bydleli až do konce 80. let 20. století. V roce 2015 zde proběhla řada oprav a revitalizace, ale pozůstatky bunkrů zde naleznete dodnes. Z Turó de la Rovira se stala součást výstavy Muzea Historie Barcelony a láká čím dál více turistů, což se nelíbí místním obyvatelům.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Mé nejoblíbenější místo v celé Barceloně. Sedět zde a kochat se výhledy na město dokážu hodiny. Vracím se zde téměř během každého výletu do Barcelony a ještě mě toto místo neomrzelo a nikdy ani neomrzí. Bohužel už je „profláklejší“ než dříve, ale během dne se najde dost času, kdy tu budete mít klid bez turistů.

 

Camp Nou

Stadion FC Barcelony se stavěl 3 roky a byl otevřen v roce 1957. Stadion pro více než 99 tisíc diváků je největším fotbalovým stánkem v Evropě. Pokud se někomu zdá, že zvenku nevypadá až tak velký, je to způsobeno především tím, že celé první patro je pod úrovní země a velikost stadionu si tak uvědomíte až při vstupu na tribuny. Od UEFA a dalších organizací má tento stadion nejvyšší hodnocení, a tak může hostit všechny nejprestižnější zápasy – včetně finále Ligy mistrů, což se naposledy stalo v roce 1999, kdy Manchester United porazil Bayern Mnichov 2:1. Tento stadion hostil kromě sportovních akcí také řadu koncertů a dalších událostí – dokonce i mši papeže, kterou navštívilo více jak 120 tisíc lidí. Najdeme zde veškeré potřebné zázemí pro hráče, fanoušky i pro vedení klubu, a také Muzeum FC Barcelony – nejnavštěvovanější muzeum v celé Barceloně. Camp Nou brzy projde rekonstrukcí a jeho kapacita bude navýšena na 105 tisíc míst. Nový Camp Nou měl být původně hotový v roce 2021, nyní se mluví o roce 2024.

Hodnocení: 11/10.

Komentář: Camp Nou je prostě srdeční záležitost a těžko popsat pocity, které mám při každé jeho návštěvě. Zvenku sice není tak krásný a rekonstrukce už je docela nutná, vevnitř je však naprosto úžasný. Interiérem nemyslím chodby, schody a podobně, ale hlavně tribuny. Pohled z hlavní tribuny na tribunu Lateral s nápisem Més que un Club nikdy neomrzí a teprve až na tribunách a hlavně dole u trávníku si uvědomíte jak obrovský stadion to je. A zápasy na stadionu? Každý je nezapomenutelným zážitkem – ale pozor, zápasy na Camp Nou jsou jako droga – s každou další dávkou budete chtít více… A jestli se na něco v budoucí Barceloně těšit, tak kromě dostavění Sagrada Família je to právě zrekonstruovaný Camp Nou.

 

Mapu se všemi místy naleznete zde.

 

Věřím, že si tyto krásy Barcelony při svých cestách nenecháte ujít nebo je navštívíme spolu při zájezdech fanklubu.

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Prezident

PB Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Tak schválně - kdo to přečetl celé?

Dokonce se muselo změnit pár věcí v adminu, aby tak dlouhý článek mohl vyjít smiley

26.03.2020, 16:38
losondros Migueli

Migueli, neskutečná pecka!!! Máš můj neutuchající obdiv. A těším se, až ho využiju :) Jinak tipuju, že to bude historicky nejnavštěvovanější článek na webu smiley

26.03.2020, 19:53
losondros losondros

Až využiju článek, ne obdiv smiley

26.03.2020, 19:54
Migueli losondros
Systémový administrátor

Díky smiley

To si nemyslím. Řadu lidí zajímá spíše klub, než město. A jestli pravidelně sledovali Krásy Barcelony, tak už se jim do toho třeba nebude chtít. I když nových informací je tam spoustu smiley

27.03.2020, 11:17
člen 0086 Migueli

No pěkný, ale uvědomuješ si, že někteří z nás taky musí chodit do práce? :))) Můžu si počkat, až to vyjde knižně? :)) Ale jinak respekt. smiley

26.03.2020, 21:03
Migueli člen 0086
Systémový administrátor

Knižně nevím, nevím. To by ses nemusel dočkat smiley

Na odpolední šichtu ideální ne? smiley

27.03.2020, 11:17
člen 0086 Migueli

To by možná bylo, ale bohužel chodím do práce a né do zaměstnání. :)))))

28.03.2020, 17:39

Skvělá práce šéfe! smiley

26.03.2020, 20:36
Migueli zaky94
Systémový administrátor

Díky smiley

27.03.2020, 11:15

Super práce, už jsem tam našel pár tipů kam se příště smiley

27.03.2020, 13:23
Migueli sevensens
Systémový administrátor

Super smiley

27.03.2020, 16:58

Famózní článek!!!
Je v tom spousta práce, klaním se.
Na některých místech jsem byl, ale zdaleka ne na všech. Takže - teď už jen najít pár týdnů volného času, počkat si na otevření hranic - a jede se... smiley
Jinak - článek jsem poctivě přečetl celý (přestože čtu i Krásy Barcelony), ale nezvládl jsem to na jeden zátah... Četl jsem to na čtyřikrát. Což není výtka, naopak je to spíš pochvala za to, co tu prezidentne pro nás děláš.
smiley

27.03.2020, 14:10
felpod felpod

Jen bych si dovolil malý tip. Nebo spíše dotaz.
Nebylo by možné, vzít nějakou mapku Barcelony a otečkovat (označit) na ní všechna popsaná místa?
Při večerním vytváření itineráře někde na hotelu by to byla pomůcka k nezaplacení. Myslím...
smiley

27.03.2020, 14:24
Migueli felpod
Systémový administrátor

Tady to je smiley

www.google.com

28.03.2020, 18:20
Migueli felpod
Systémový administrátor

Díky moc.

Ten nápad s mapou už tu byl. Neměl by to být problém. Pak doplním.

27.03.2020, 16:59
Migueli Migueli
Systémový administrátor

Už během jednotlivých dílů mi podobnou mapu někdo z vás posílal. V mailech to dohledat nemůžu, tak ať se když tak prosím ozve!

27.03.2020, 17:07
Migueli
Systémový administrátor

Do článku přidána mapa se všemi místy smiley

Odkaz také zde: www.google.com

Obrovské poděkování za zpracování patří Martinovi Miškaříkovi smiley

28.03.2020, 18:21

DÍKY MOC !!!
smiley

29.03.2020, 13:34

Tady zaplesalo moje smiley a jde přečíst celé i v zaměstnání. Ten čas si prostě musíte udělat kdykoliv a kdekolivsmileysmileysmileyDíky moc. Visca Barça i visca la nostra penya smiley

29.03.2020, 22:16
JoeCV JoeCV

... tohle si určitě rád přečtu znovu a několikrát 😎

29.03.2020, 22:17

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat