KRÁSY BARCELONY XXI

KRÁSY BARCELONY XXI

Basilika, galerie, park, museum a let helikoptérou – to je další díl o krásách Barcelony.

 

Basílica de Santa Maria del Pi

I když se na tomto místě nacházel kostel již v 5. století, současná basilika pochází ze století čtrnáctého a je tak typickým příkladem katalánské gotiky. Basílica de Santa Maria del Pi se nachází v Barri Gotic, tedy nejstarší části Barcelony. Zdobené okno nad hlavním vchodem patří k největším na světě. Bohužel se již nejedná o originál ze 14. století – ten byl zničen během španělské občanské války. Kromě mší se zde občas pořádají také koncerty klasické hudby. 

Hodnocení autora: 10/10.

Komentář autora: Basilika sama o sobě nepatří mezi ty nejkrásnější na světě ale výhled z její věže je naprosto jedinečný a v centru města lepší nenajdete. Skromná, ale kouzelná stavba, která díky svému výhledu patří k tomu nejlepšímu, co ve městě můžete navštívit.

 

Fundació Antoni Tàpies

Galerie, muzeum, ale také kulturní centrum, které se nachází kousek od Passeig de Grácia. Tato nadace byla založena samotným autorem v roce 1984. Nyní se zde pořádají přednášky, komentované promítání filmů a různé diskuze nad moderním uměním. A samozřejmě je zde výstava většiny děl tohoto katalánského umělce.

Hodnocení: 5/10.

Komentář: Abych tady nedával jen ta místa, která mě nadchla, je tady i Fundácio Tàpies. Moderní umění v podání tohoto autora mě opravdu neoslovilo. Na druhou stranu se jedná o zajímavou budovu především díky střeše, které je vlastně také uměleckým dílem.

 

Helicopter Sky Tour

Nejedná se sice o památku, ale tento zážitek patří k tomu nejlepšímu, co můžete v Barceloně zažít. Let helikoptérou nad městem vás ohromí od začátku do konce. Trasa začíná kousek od Hotelu W, pokračuje podél celého pobřeží, poté letíte nad Torre Glóries a Sagrada Família, nad Diagonálou až ke Camp Nou, kde se otočíte a kolem kopce Montjuïc letíte zpátky. Let trvá sice „jen“ kolem 15 minut, ale vzhledem k velikosti Barcelony (rozlohově 5x menší než Praha) uvidíte naprosto vše. Cena této trasy je 125 euro.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Jestli bych něčemu dal (kromě Camp Nou) 11 z 10, tak je to právě tento let nad městem. Úžasné pohledy na celou Barcelonu od pobřeží přes Sagradu až po Camp Nou. Naprosto dech beroucí zážitek, na který jen tak nezapomenete. 

 

Jardines de Mossén Costa i Llobera

Zahrady plné kaktusů (více než 800 druhů) a dalších exotických rostlin ležící na úpatí kopce Montjuïc. Jardines de Mossén Costa i Llobera zabírají celých 6 hektarů, přesto nejsou příliš známé a často navštěvované. Park vznikl v roce 1970 a je pojmenován po básníkovi z Mallorcy (Miquel Costa i Llobera). Na rozdíl od botanické zahrady přímo na kopci Montjuïc je zde vstup zdarma.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Tak trošku botanická zahrada, která zastiňuje tu opravdovou na kopci Montjuïc. Nechybí zde ani zajímavé výhledy na nákladní přístav a zaoceánské lodě. K odpolední procházce bez turistů naprosto ideální místo.

 

Museo de Cera

Muzeum voskových figurín sídlí jen pár metrů od známé ulice Rambla v dřívějším ředitelství Barcelonské banky. Od roku 1973 zde neustále přibývaly modely zpěváků, herců, politiků, filmových postav a celebrit. V současné době se může Museo de Cera pyšnit sbírkou čítající téměř 300 kusů voskových figurín.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Museum je to opravdu zajímavé, každopádně ne každé dílo se úplně povedlo. A i když je tady exponátů docela dost, museum projdete za chviličku.

 

V dalším díle se můžete těšit na Muzeum čokolády nebo na tip, odkud je nejlepší výhled na Camp Nou.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VIII

KRÁSY BARCELONY IX

KRÁSY BARCELONY X

KRÁSY BARCELONY XI

KRÁSY BARCELONY XII

KRÁSY BARCELONY XIII

KRÁSY BARCELONY XIV

KRÁSY BARCELONY XV

KRÁSY BARCELONY XVI

KRÁSY BARCELONY XVII

KRÁSY BARCELONY XVIII

KRÁSY BARCELONY XIX

KRÁSY BARCELONY XX

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Na fotce v článku to nejde vidět. Ale k té Basilice patří tato věž, kterou určitě znáte - basilicadelpi.cat

A právě odtud je ten úžasný výhled.

Díky za tip Jakubovi smiley

26.03.2019, 11:33

Díky za tipy, co určitě navštívit během příští návštěvy naší Barçi smiley

28.03.2019, 21:22

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 74
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
29. Ferrán Torres 7
32. João Félix 7
50. Raphinha 5
53. Fermín López 5
55. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat