KRÁSY BARCELONY XV

KRÁSY BARCELONY XV

Při cestě do Barcelony byste určitě neměli zapomenout na Olympijský stadion.

 

CosmoCaixa

Přírodovědné, interaktivní a hlavně největší muzeum v Barceloně. Starší z budov byla postavena v letech 1904 až 1909. Nová, prosklená budova pak byla přistavěna v roce 2004, kdy bylo muzeum po šesti letech rekonstrukcí znovu otevřeno. Jak napovídá název, je muzeum sponzorováno bankou La Caixa, což se odráží i na vstupném – děti do 16 let mají vstup zdarma, dospělí pak zaplatí pouze 4 eura. V CosmoCaixa naleznete řadu přístrojů a zařízení, které vysvětlují fyzikální jevy a zákony, a dále vše, co se týká přírody, vědy a vesmíru. Mezi nejpopulárnější exponáty patří prales, který je kopií pralesa z Amazonie, dále geologická stěna a planetárium.

Hodnocení autora: 9/10.

Komentář autora: Zajímavé přírodovědné muzeum, kde najdete exponáty, které jinde neuvidíte. Jedná se také o interaktivní muzeum, takže si řadu pokusů a fyzikálních zákonů můžete vyzkoušet na vlastní kůži. Muzeum leží kousek od Tibidaba, a tak je odtud pěkný výhled na město.

 

Estadi Olímpic Lluís Companys

Estadi Olímpic Lluís Companys, který se dříve jmenoval Estadi Olímpic de Montjuïc, byl postaven v roce 1927 pro blížící se Světovou výstavu. Dalším důvodem byla Olympiáda 1936, kterou Barcelona chtěla hostit (nakonec se Olympiáda uskutečnila v Berlíně). Stadion nese název po prezidentovi Generalitad de Catalunya, který byl popraven během Španělské občanské války. Architektem stadionu, který má kapacitu přes 55 tisíc diváků, je Pere Doménech i Roura. První sportovní událostí, která se na Estadi Olímpic Lluís Companys uskutečnila, bylo utkání Katalánska s anglickým týmem Bolton Wanderers (domácí vyhráli 4:0). Stadion prošel v roce 1989 rekonstrukcí pro blížící se Olympiádu. Mezi lety 1997-2009 byl domovským stánkem týmu Espanyol Barcelona, tedy městského rivala Barçy. Na stadion se v současné době můžete podívat zdarma.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Nádherný stadion, který vás okouzlí hlavně zvenku. Vnitřní část už tak zajímavá není, ale celkově se jedná o krásný stadion, který by měl patřit k prvním místům, které v Barceloně navštívíte.

 

FC Botiga

Oficiální obchod FC Barcelony, který leží nedaleko Camp Nou. FC Botiga má tři patra a rozkládá se na 2 100 m2. Naleznete tu opravdu vše – od dresů prvního týmu, přes různé suvenýry, elektroniku, knihy, až po dresy ostatních sekcí, tedy basketbalistů, házenkářů, futsalistů a hráčů pozemního hokeje. V obchodě naleznete také šestnáctimetrovou LED televizi, kde můžete sledovat góly, různé sestřihy nebo například vývoj znaku FC Barcelony. Ročně Botigu navštíví přes 2 milióny lidí a kdo by se chtěl obchodu vyhnout, bude to mít dost složité – právě zde končí Camp Nou Tour.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Obchod, kde koupíte se znakem FC Barcelony opravdu vše. A i když už si člověk myslí, že má všechno a nic nového ho nepřekvapí, vždy přijdou s něčím novým. Každopádně kdo chce ušetřit nějaké to euro, věci by neměl kupovat v tomto obchodě, ale v pobočkách jinde po městě, kde jsou o několik euro levnější.

 

La Rambla

Nejrušnější ulice v Barceloně a spolu s Passeig de Grácia také ta nejznámější a nejprestižnější. Měří 1,2 km a vede od přístavu (sochy Kolomba) až na Plaça Catalunya. Dříve tady tekla řeka, která ohraničovala město od západu. Naleznete zde řadu obchůdků, restaurací, proslulé tržiště a také známé domy a divadla. Svou tradici tady také mají karikaturisté, malíři a živé sochy. La Rambla je samozřejmě známá také všem fanouškům FC Barcelony, jelikož právě zde (u Font de Canaletes) se slaví vyhrané trofeje a prestižní zápasy. V srpnu 2017 zde došlo k teroristickému útoku, který si vyžádal 15 obětí.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Spolu s Passeig de Grácia má nejoblíbenější ulice. Má jakousi speciální atmosféru. Řada obchůdků a stánků, kde je k dostání opravdu vše. Samozřejmě je její součástí řada známých domů, divadel nebo například známé tržiště La Boqueria. A také zde mají tradici živé sochy. Bohužel tu je na můj vkus až příliš turistů.

 

Pavelló Mies van der Rohe

Pavelló Mies van der Rohe známý také jako Barcelonský Pavilon. Byl postaven představitelem Bauhausu, německým architektem Mies van der Rohem pro Světovou výstavu v roce 1929. Po ukončení výstavy byl zbořen, ale v roce 1986 bylo toto dílo znovu postaveno téměř na stejném místě. Jedná se o ukázku funkcionalistické architektury. Vstupné je 5 euro.

Hodnocení: 3/10.

Komentář: Určitě nejhorší památka, kterou jsem v Barceloně navštívil a zaplatil za ní vstupné. Dům je to jistě zajímavý, ale to je tak vše. Kromě jedné sochy není vevnitř absolutně nic a vybírat za toto 5 euro je výsměch.

 

V dalším díle se můžete těšit na Olympijský přístav nebo Monestir de Pedralbes.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VIII

KRÁSY BARCELONY IX

KRÁSY BARCELONY X

KRÁSY BARCELONY XI

KRÁSY BARCELONY XII

KRÁSY BARCELONY XIII

KRÁSY BARCELONY XIV

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Další výlet do BCN → www.fcbarcelona.cz

22.01.2018, 15:00

Ach jáj... To nekonečno v Barcelone... Po troch dňoch na jeseň pôjdeme na jar na štyri dni... Nachodiť denne 15 kilometrov, zjesť milión dobrôt a vidieť miliardu krásnych vecí... Fakt, videl som zo sveta veľa (Paríž niekoľkokrát a aj na dlhšie, Amsterdam niekoľkokrát, Brusel, Mníchov, Viedeň, Prahu, Wroclaw, Moskvu, Palmu de Mallorca, Tiranu, Kotor, Mostar, Budapešť, Granadu, Santiago de Cuba, Havanu - a zvyšok Kuby, Maledivy, Atény, Solúň, Marseil, Krakow, Drážďany,...nechválim sa, len pre porovnanie konkurencie), ale fakt bez preháňania, Barcelona je absolútne najlepšia. Dokonalá atmosférou, perfektná architektúrou, výnimočná stravou, bohovská kultúrou, a najlepšia futbalom. Jednoducho Barcelona.
Miqueli, vďaka za tento seriál, veľmi mi pomohol pri plánovaní prvej cesty a aj teraz pri plánovaní druhej.

22.01.2018, 15:10
Migueli pmadar1
Systémový administrátor

Já to říkám pořád, že Barcelona je nejkrásnější a nejlepší město na světě. Lidi mě mají za zaujatého - ale jen do té doby, než ji sami navštívísmiley8-)

Není zač, ještě pár dílů určitě bude :-)

22.01.2018, 15:18

Barcelona je proste nejhezčí ❤️❤️

22.01.2018, 20:16

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat