KRÁSY BARCELONY XIII

KRÁSY BARCELONY XIII

V katalánské metropoli je řada památek UNECSO a jednou z nich je Palau de la Música Catalana.

 

Carrer del Bisbe

Carrer del Bisbe, tedy Biskupova ulice, leží v Barri Gótic a dostanete se jí z Catedral de Barcelona na Plaça Sant Jaume. Nalezneme zde nádherný neogotický most, který spojuje Casa dels Canonges a Palau de la Generalitat. I když most působí jako středověký, postaven byl v roce 1928 a jeho autorem je Joan Rubió.

Hodnocení autora: 8/10.

Komentář autora: Malebná ulička, která na vás dýchá svou historií. Specifická ulice, která je pro mě jedním ze symbolů Barri Gótic. A je také součástí prohlídky města během zájezdů na zápasy Barçy.

 

Gaudí Casa Museum

Dům Gaudího, ve kterém geniální architekt bydlel mezi lety 1906 a 1925. Z domu, který se nachází přímo v Parku Güell, je od roku 1963 muzeum. Budovu navrhl  Francesc d’Assís Berenguer a původně sloužila jako ukázkový dům budoucím residentům zahradního města. V této budově naleznete řadu věcí, které patřily přímo Antoni Gaudímu, a také spoustu nábytku a dekorací, které navrhl. Je tu také mapa se všemi stavbami, které Gaudí vytvořil nebo se na nich alespoň podílel. Cena vstupného je 5,50 euro.

Hodnocení: 6/10.

Komentář: Sice je zajímavé navštívit dům, kde část svého života strávil geniální Antoni Gaudí, ovšem nic extra zde neuvidíte. Pár maličkostí vás zaujme, ale tou nejlepší je stejně model Sagrada Família, který ale naleznete i na dalších místech.

 

Palau de la Música Catalana

Koncertní sál, který byl postaven mezi lety 1905 a 1908. Jedná se o vrcholné dílo Lluise Domenecha i Montanera. Spolu s Hospital Sant Pau je to jediná památka UNESCO v Barceloně, kterou nevytvořil Gaudí. Palau de la Música Catalana byla postavena pro Orfeó Catalá – Barcelonský chorální soubor. Velkou část peněz ovšem věnovali bohatí průmyslníci a buržoazie, a také přispělo město. Hlavnímu sálu s kapacitou 2 146 míst dodávají přírodní světlo vitráže a zejména kupole, tvořená polychromovaným sklem, která je také jakýmsi symbolem tohoto uměleckého díla. V roce 2004 byla budova rozšířena o nové prostory. V Palau de la Música Catalana se konají koncerty a vystoupení řady hudebních stylů, a vystoupily zde ty největší hvězdy vážné hudby.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Jedna z nejkrásnějších budov, jakou jsem měl možnost navštívit. Exteriér i interiér vás naprosto okouzlí. Kromě nádherné fasády plné soch vás jednoznačně pohltí samotný sál – hlavně jeho magický strop s kupolí.

 

Palau de les Heures

Palau de les Heures získal své jméno podle rostliny, která se v okolním parku nachází nejčastěji – břečťanu (heura = katalánsky břečťan). Palác byl vybudován v roce 1895 architektem Augustem Fontem jako letní sídlo pro Josepa Gallarta. Následně ho obývali jeho potomci a pak také vojáci, protože ho bylo vzhledem k jeho pozici těžké bombardovat. Na konci 90. let byl palác i přilehlé zahrady zrenovovány a otevřeny veřejnosti. V současné době slouží studentům Universitat de Barcelona.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Zajímavá budova na okraji Barcelony, která ovšem není ničím výjimečná. Za návštěvu určitě stojí, ale není to nic, co byste museli stihnout hned během prvních výletů po Barceloně. Návštěva Palau de les Heures se dá krásně spojit s navštívením Parc del Laberint d'Horta.

 

Raval

Nejedná se o jednu památku či atrakci, ale o celou čtvrť, která ovšem nemá nejlepší pověst. Tato čtvrť se nachází kousek od přístavu vedle známé ulice La Rambla. Dříve se zde nacházela také Barri Xinés, tedy čínská čtvrť. Čínská minorita byla ovšem v posledních letech nahrazena spíše imigranty z Pákistánu, Indie a také Rumunska. Žije zde přibližně 50 tisíc lidí a naleznete zde nespočet obchůdků, barů a restaurací. Raval je známý svým nočním životem, ale také prostitucí a kriminalitou.

Hodnocení: 6/10.

Komentář: Čtvrť, která má svou specifickou atmosféru, ovšem příliš krásy nepobrala. I když se i v této části města najdou zajímavé budovy a několik muzeí, působí spíše ošklivým a neupraveným dojmem. Také se tu potlouká řada podivných existencí a večer zde nedoporučuji chodit o samotě.

 

V dalším díle se kromě jiného můžete těšit na Turó de la Rovira, odkud je nejlepší výhled na celou Barcelonu.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VIII

KRÁSY BARCELONY IX

KRÁSY BARCELONY X

KRÁSY BARCELONY XI

KRÁSY BARCELONY XII

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Ještě jeden díl před pátečním odletem smiley

01.11.2017, 10:17
Migueli
Systémový administrátor

Jinak Palau de la Música Catalana stojí s průvodcem 18 euro, ale určitě to stojí za to. Nebo se dá koupit lístek 3 týdny dopředu a je to za 14 smiley

Moc hezčího v Barceloně nenajdete smiley

01.11.2017, 11:32

Ahoj, za prvé chci poděkovat za článek, moc užitečné rady, je vidět, že se viznáš.
Proč ale píšu. Vím, že to tu bylo už nesčetněkrát zmíněno, ale já jsem lenoch a proto se raději zeptám znovu smiley
Jak je to se zraněním Ousmana? Kdy se má vrátit na hřiště? Ví se to?
Předem děkuju za odpověď, fajn den.

02.11.2017, 08:41
Vitessen Vitessen

Vyznáš, hloupý jsem

02.11.2017, 08:41
Migueli Vitessen
Systémový administrátor

Díky.

To se neví jistě, ale možná už v prosinci.

Spekulovalo se, že by mohl stihnout El Clásico.

02.11.2017, 08:47

Co ta politická situace o nezávislosti?Článku tu bylo mraky,ale co sleduju TV tak ti katalánci z toho nadšení nejsou co tam prováděl ten Pudgemont nebo jak se jmenuje.Ne,opravdu sem rád,že to tu zkončilo a že se ukázalo,že to byl krok vedle

02.11.2017, 09:23
Migueli Maximus80
Systémový administrátor

Veškeré info o Katalánsku na našem spřáteleném blogu: catalunya2011.blogspot.cz

02.11.2017, 09:27
Migueli
Systémový administrátor

Report z víkendu snad do konce týdne smiley

07.11.2017, 08:25

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat