KRÁSY BARCELONY XXIII

KRÁSY BARCELONY XXIII

Další dílo Gaudího zapsané v seznamu UNESCO nebo bývalá aréna na býčí zápasy – to je poslední díl Krás Barcelony.

 

Basílica de la Mercè

Bazilika, která stojí kousek od Port Vell, byla postavena mezi lety 1765 a 1775. Na svědomí ji má architekt Josep Mas i Dorad a byla vybudována v barokním stylu. Hlavním symbolem Baziliky de la Mercè je socha Panny Marie, kterou na její střeše vidíte již z dálky. Tato stavba získala od Papeže titul Bazilika jako druhá v Barceloně (v roce 1918) – hned po Barcelonské katedrále.

Hodnocení autora: 7/10.

Komentář autora: Sice nenápadná stavba, ale vlastně jeden ze symbolů panoramatu města. Na kupoli se sochou jste při pohledu z přístavu na město určitě už narazili.

 

El Born Centre Cultural

El Born Centre Cultural je bývalá tržnice Mercat del Born. Jedná se o největší zastřešené náměstí v Evropě. Původní tržnice byla postavena mezi lety 1874 a 1878 podle návrhu architekta Antoni Roviry. Mercat del Bron byl otevřen v roce 1878 a jako tržnice sloužil do roku 1971. Poté se dlouhé roky řešilo, co bude s tímto prostorem dále. Každá vláda měla jiný názor a až na začátku 21. století se rozhodlo, že zde bude otevřena knihovna. Jenže v roce 2002 byly při pracích objeveny pozůstatky středověkého města, a tak se knihovna musela přesunout jinam. Vznikl tak El Born Centre Cultural – zachované, odkryté památky pro fanoušky historie, a zároveň kulturní centrum, kde se koná řada akcí spojených s literaturou, filmem, hudbou a tancem.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Zajímavá kombinace historie (vykopávek) a moderní budovy v poklidné čtvrti El Born, která určitě stojí za návštěvu.

 

Krypta Colonia Güell

Nejedná se sice o památku přímo v Barceloně, ale stejně jako Montserrat k ní neodmyslitelně patří. Další mistrovské dílo Antoni Gaudího, které ale bohužel nebylo nikdy dokončeno. Z původně zamýšleného kostela (který by se dost podobal Sagrada Família) byla postavena pouze krypta, i tak ale byla tato stavba v roce 2005 zapsána na seznam UNESCO. Stejně jako Park Güell či Palau Güell i tuto stavbu sponzoroval Gaudího přítel a mecenáš hrabě Eusebi Güell. Po jeho smrti v roce 1918 ale jeho potomci ve stavbě pokračovat nechtěli, a tak dnes můžeme obdivovat pouze kryptu.  

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Kouzelná, ale na Gaudího poměry docela skromná stavba. Jako všechny stavby tohoto architekta vás zaujme a okouzlí, ale k úplně nejlepším Gaudího dílům bych ji nezařadil.

 

La Monumental

Aréna, která sloužila býčím zápasům do roku 2012, kdy je zakázal katalánský parlament. La Monumental byl slavnostně otevřen v roce 1914, tehdy pod názvem Plaza de El Sport. Tato aréna má kapacitu necelých 20 tisíc diváků. Dnes zde najdete muzeum se vším, co má spojitost s býčími zápasy. A také se zde konají divadelní či hudební představení.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Působivá stavba, která zaujme už z dálky. Jelikož druhá aréna byla přestavěna na obchodní centrum, je Monumental jediná bývalá aréna na býčí zápasy v Barceloně.

 

Museum of Contemporary Art

Muzeum současného umění se nachází ve čtvrti Raval. Otevřeno bylo v roce 1995, i když původně bylo jeho otevření plánováno již v roce 1992 při příležitosti konání olympijských her. MACBA, jak zní zkratka tohoto muzea, pod kterou ho všichni znají, vystavuje díla umělců především z druhé poloviny 20 století. Budovu, před kterou často můžeme pozorovat skatebordisty, navrhl architekt Richard Meier. Výstava čítá na 5 000 děl.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Krásná moderní budova plná zajímavých exponátů. Moderní umění však nebude nikdy můj šálek čaje a v Barceloně je lepších muzeí celá řada. Budova však patří k těm nejzajímavějším.

 

Poslední, celkově 23. díl seriálu Krásy Barcelony je tady. I když je jasné, že v Barceloně je ještě celá řada památek, parků, kostelů a míst, které by se v tomto seriálu mohly objevit – věřím, že všechny ty nejdůležitější, nejznámější, nejnavštěvovanější, nejkrásnější a nejkouzelnější jste v článcích našli.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VIII

KRÁSY BARCELONY IX

KRÁSY BARCELONY X

KRÁSY BARCELONY XI

KRÁSY BARCELONY XII

KRÁSY BARCELONY XIII

KRÁSY BARCELONY XIV

KRÁSY BARCELONY XV

KRÁSY BARCELONY XVI

KRÁSY BARCELONY XVII

KRÁSY BARCELONY XVIII

KRÁSY BARCELONY XIX

KRÁSY BARCELONY XX

KRÁSY BARCELONY XXI

KRÁSY BARCELONY XXII

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Jinak u Krypty jste za pár minut vlakem co jede z Plaça Espanya. Určitě stojí za to si projít celou tu vesničkusmiley

07.06.2019, 08:43
Migueli
Systémový administrátor

Ještě bude jeden článek o městě (menší/větší shrnutí) a pak budou na řadě ty trasy ale termín raději neslibuju smiley

11.06.2019, 15:22

Díky moc!!! Je to perfektní a zajímavý přehled! smiley

11.06.2019, 16:04

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat