KRÁSY BARCELONY XI

KRÁSY BARCELONY XI

Další nádherná místa v Barceloně, tentokrát jeden ze symbolů města a také populární Tibidabo.

 

Palau Baró de Quadras

Dům z roku 1904, který má na svědomí architekt Josep Puig i Cadalfalch.  Katalánský rodák má spolu s Antoni Gaudím a Domenech i Montanerem největší zásluhu na současné podobě Barcelony. Mezi jeho nejznámější díla patří Casa Amatller a Casa Terrades. Při stavbě tohoto paláce se nechal inspirovat interiérem gotických staveb. Palau Baró de Quadras vás kromě své zajímavé fasády zaujme také nádherným schodištěm a krásnou výzdobou. Uvnitř se v současné době nachází Institut Ramon Llull.

Hodnocení autora: 8/10.

Komentář autora: Další krásný dům, který vás sice na první pohled tolik nezaujme, ale při detailnějším zkoumání poznáte, že se jedná o specifickou a jedinečnou stavbu. Tento dům se nachází kousek od Passeig de Grácia a je součástí prohlídky města při výjezdech fanklubu.

 

Parc de Clot

Park nacházející se ve čtvrti Sant Martí byl vybudován v 80. letech minulého století. Na jeho místě dříve stály továrny, především textilního průmyslu. Část fasády jedné z továren byla ponechána a přepracována na akvadukt, který je symbolem parku. Parc de Clot se rozkládá na 3,5 hektarech a mimo jiné zde najdete také basketbalové a fotbalové hřiště.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Krásný park, který vás zaujme především napodobeninou akvaduktu. Je z něho také skvělý výhled na Torre Agbar. Jedná se o park mimo centrum Barcelony, takže zde nepotkáte téměř žádné turisty.

 

Plaça de Catalunya

Nejznámější náměstí v Barceloně, které slavnostně otevřel král Alfonso XIII v roce 1927. Plaça de Catalunya se rozkládá na 5 hektarech a naleznete zde řadu obchodů, restaurací, hotelů a bank. Architekty tohoto náměstí jsou Pere Falqués, Francesc de Paula Nebot ale také Puig i Cadafalch. Na tomto náměstí (respektive pár metrů od něj na ulici Rambla) slaví fanoušci FC Barcelony zisk trofejí a vítězství v důležitých zápasech.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Samotné srdce Barcelony. Jedno z nejznámějších míst ve městě, které při návštěvě neopomene žádný turista. Centrum města, které je nádherné především díky fontánám a květinám, ale také řadě krásných budov. Pro mě osobně je ale přeci jen o něco hezčí Plaça d’Espanya. A také toto náměstí je součástí prohlídek města při cestách fanklubu do Barcelony.

 

Tibidabo

Hora, která se nachází na severozápadu Barcelony. Měří 512 metrů, a tak se jedná o nejvyšší vrchol přírodního útvaru Serra de Collserola. Na vrcholu se nachází zábavní park, který byl otevřen již v roce 1901. Kromě parku je na vrcholu hory také Temple de Sagrat Cor (o tom ale někdy příště). V tomto parku se natáčela část filmu Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona. Nedaleko se nachází také Torre de Collserola. Na Tibidabo se můžete dostat několika způsoby, ale nejzajímavější je určitě Tramvia Blau a následně zubačka.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Jedno z nejkrásnějších míst v Barceloně. Zajímavý zábavní park, překrásný chrám a hlavně úžasný výhled na celé město. Málokteré místo má takové kouzlo jako právě kopec Tibidabo.

 

Torre Agbar

Tato věž se budovala mezi lety 2001 a 2004 a byla slavnostně otevřena na podzim roku 2005. Ihned po dokončení se stala jedním ze symbolů města. Torre Agbar má 38 poschodí a 144 metrů. Svůj název získala podle vodárenské společnosti, která ve věži sídlí a vlastní většinu kanceláří. Poslední dobou se však věži začíná říkat spíše Torre Glóries, podle čtvrti, ve které se nachází. Architektem je Jean Nouvel, který se nechal inspirovat katedrálou Sagrada Família a také horou Montserrat. Věž se sice především ze začátku ocitla pod palbou kritiky z řad občanů, ale nakonec si většinu obyvatel získala. V noci věž krásně svítí a drtivou většinu energie na toto osvětlení získává přes den ze slunečního svitu.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Jedinečná věž, která se nedá přehlédnout - hlavně v noci, kdy svítí různými barvami. Zblízka sice tak krásná není, ale jinak neodmyslitelně patří k Barceloně a má svoje kouzlo. Torre Agbar je jedním ze symbolů města, který byste si neměli nechat ujít.

 

V dalším díle se můžete těšit na sídlo Katalánského parlamentu nebo také na chrám Santa Maria del Mar.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VIII

KRÁSY BARCELONY IX

KRÁSY BARCELONY X

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Opět velké díky za další památky, hned ukládám do mobilní aplikace. Za dva týdny už tam jedeme, tak toho zkusíme co nejvíce stihnout. Jen jsem zkusil obědnat lístky na Gamper a Real přes fanclub a nic se neděje a už jsou to skoro 3 týdny tak nevím zda budou nebo si je mám obědnat sám. Jedeš tam taky na nějaký zápas že bychom se mohli potkat jak už jsme si psali?

23.07.2017, 13:34
Migueli
Systémový administrátor

Čau. Jedu na oba zápasy, takže potkat se určitě můžeme.

Co se týká lístků: na Gamper by měl fanklub dostat 4 zdarma, takže záleží kolik pojede lidí z vedení a dalších členů.

A co se týká superpoháru, stále jsou k dispozici, takže by neměl být problém. Teď probíhají ve fanklubu určité (dost velké) změny. Tak je to trošku složitější.

Napiš mi mail kam ten lístek chceš. Nebo si ho můžeš koupit sám na oficiálním webu.

Záleží jestli jsi v současné době aktivní člen fanklubu nebo ne? A vlastně si nejsem jistý, jestli ta sleva 15 % platí i na El Clásico.

23.07.2017, 13:58
Marula68 Migueli

Tak jsem ti pisnul i mail

23.07.2017, 16:21
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Jj, vyřízeno smiley

23.07.2017, 17:05

Díky za odpověď, pisnu ti do mailu, budu rád když se tam potkáme!

23.07.2017, 14:29

Tibidabo bylo super, celkove je to zazitek na cely zivot, ale uz je to dlouho, aspon, ze to sem davate, prepadne me prijemna nostalgie!!😉

23.07.2017, 21:49
Migueli Luis
Systémový administrátor

V tom případě je načase zase vyrazit ne ? smiley

23.07.2017, 22:52
Luis Migueli

No tak mozna az dokoncej Sagradu😂jel bych hned, ale jak uz je rodina, tak je to komplikovanejsi. Snad az budu mit kulatiny, tak vyrazim. Ale bylo to bozi a trochu zavidim, ze tam jsi casto. Je to uchvatny!!

24.07.2017, 00:31
Migueli Luis
Systémový administrátor

No 2026 má být hotovo a zatím to vypadá, že to vážně stihnou. Ale kdo ví, kdysi mluvili o jiných termínech a nestihli ani jeden smiley

24.07.2017, 08:42
Luis Migueli

Pro me byla Sagrada nejvetsi zazitek, uz byl hotovej vnitrek a to bylo neskutecny!!! Jinak jsme s kamosem sedeli vecer pred Sagradou v parciku pivo, kecali, nic lepsiho na svete nebylo😄😃

24.07.2017, 09:59
Migueli Luis
Systémový administrátor

Vevnitř je úžasná. Jj, v tom parčíku už jsem taky párkrát seděl smiley

24.07.2017, 11:56

Mimo téma. Pique hodil na insta foto s Neyem a napsal ZŮSTÁVÁ. Mám radost!!!!

23.07.2017, 23:55
Migueli Syrda
Systémový administrátor

To nemusí nic znamenat. Třeba mu to Neymar řekl, aby uklidnil situaci.

24.07.2017, 08:43
Syrda Migueli

Jo jasně, že ne. Ale po těch všech zprávách je to příjemná změna.smileyJá když sleduju treninky, zápas atd, tak mi nepřijde, že by chtěl jít. Jak se k tomu stavíš ty?smiley

24.07.2017, 18:24
Migueli Syrda
Systémový administrátor

Chci, aby zůstal. Těžko bychom ho nahradili - ostatní kluby by nás neskutečně natáhli a dopadlo by to jako s Figem.

Ale pokud chce odejít, tak ať jde. Jen by ukázal, že mu jde pouze o peníze.

24.07.2017, 19:55
Syrda Migueli

Mně ta kauza od začátku smrdí. My celej červen valíme do Verrattiho. Samozřejmě neúspěšně. Nevím zda se pletu, ale tejden před začátkem přípravy Neymar dával rozhovor, že půjde možná do EibarusmileyŽe ho ty spekulace otravujou.

Bum někdo se někde zmíní, že PSG jde na oplátku po Neymarovi a valej do něj všichni. Mně to příjde jako odplata za Verrattiho.

Další věc je, že problém vidím v tatínkovi. Než v samotným Neymarovi. Každopádně jsem pro, aby zůstal.smiley

25.07.2017, 08:07

Taky mám přes fanklub podanou žádost o vstupenky na Superpohár, ale zatim prý ještě nebyl prodej pro fanklub otevřen.

24.07.2017, 10:24
DavidP DavidP

Přitom zde: www.fcbarcelona.com se píše že prodej pro fankluby se zahájil již 7. července

24.07.2017, 11:46
Migueli DavidP
Systémový administrátor

Zjistím. Tvá platba je již na účtu, pokud se nepletu ne?

Koupi nic nebrání. Zkusíme zařídit co nejdříve.

24.07.2017, 11:55
DavidP Migueli

Měla by být, zasílal jsem zálohu 4000,- 17.7, minulý prezident by měl mít i sektory kde bych chtěl sedět, mělo by to být 3. patro za brankou kde byl dříve nápis Qatar Airways, pokud možno co nejvíce vepředu a uprostřed.

24.07.2017, 12:03
Migueli DavidP
Systémový administrátor

Super, peníze vidím.

Sektor by snad měl být v pohodě.

Proberu s Valdem, tohle ještě musí koupit on, nemám zatím přihlašovací údaje.

24.07.2017, 12:23

tak som sa rozhodol. tieto články o krásach barcelony ma presvedčili, že do pobytu investujem. letenky mám, hotel mám, program predbežne na základe článkov mám tiež (ďakujemsmiley). ešte potrebujem vstupenky. dajú sa už podľa vás vstupenky na zápas s Malagou kúpiť? a aká predpokladaná cena by mohla byť niekde do prvých dvoch poschodí okolo polovice ihriska, prosím? ďakujem za akúkoľvek odpoveď a prajem novému prezidentovi veľa šťastia a trpezlivostismiley

24.07.2017, 12:10
Migueli pmadar1
Systémový administrátor

Super, jsem rád, že takto články působí smiley

Klidně pak napiš, můžu poslat nějaké trasy a další tipy, jak Barcelonu co nejlépe projít smiley

Lístky na Málagu ještě v prodeji nejsou. Na tato místa bude cena cca 3000 Kč.

Díky!

24.07.2017, 12:22
pmadar1 Migueli

Ďakujem. Trasy už mám urobené. Tvoje články a gúglove mapysmiley

24.07.2017, 13:44
Migueli
Systémový administrátor

Hledat inspiraci budu zase na Gamperu a španělském superpoháru, bude tam ještě někdo? smiley

25.07.2017, 22:23
Migueli
Systémový administrátor

Sice to patří k předchozím dílům, ale na podzim již bude Casa Vicens otevřen veřejnosti! smiley

03.08.2017, 14:44

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat