KRÁSY BARCELONY VIII

KRÁSY BARCELONY VIII

Další krásy a zajímavosti Barcelony, které byste si při své návštěvě katalánské metropole neměli nechat ujít.

 

Casa Milà

Casa Milà neboli La Pedrera je dalším ze skvostů architektonického génia Gaudího. Tato památka UNESCO byla postavena mezi lety 1906 až 1910. Poslední budovu Gaudího (než se naplno začal věnovat Sagrada Família) si objednal aristokrat Pere Milà i Camps. Dům je jakoby vytesán z kamene a právě proto dostal přezdívku La Pedrera, tedy kamenolom. Casa Milà nemá žádný pravý úhel a vše je různě zakřivené či hrbaté. Velká členitost obvodu umožnila Gaudímu vynechat nosné zdi. Uvnitř je nádherné atrium a kromě bytů zde naleznete také muzeum. Prohlídka La Pedrery vyjde na 22 euro.

Hodnocení autora: 10/10.

Komentář autora: Pro mě osobně nejzajímavější dům Gaudího, který předčí i Casa Batlló a těsně také Bellesguard. Zvenku vás zaujme především svým specificky zaobleným vzhledem a materiálem. Nejvíce vás pak určitě dostane neuvěřitelně propracovaná střecha, na které je řada ozdob a komíny vypadající jako rytíři. Je odtud také krásný výhled – jak na ulici Passeig de Grácia, tak také na Sagrada Família.

 

Estació de França

Estació de França, tedy v překladu Francouzské nádraží, bylo postaveno již v roce 1848. Ovšem svůj význam a současnou podobu získalo až v roce 1929 k příležitosti konání světové výstavy, kdy bylo přestavěno a opraveno. Další rekonstrukcí pak prošlo před Olympiádou, která se v Barceloně konala v roce 1992. Tuto stavbu mají na svědomí architekti Andreu Muntaner a Pedro Mugurunza. Jak napovídá jméno, na tuto stanici jezdí přímé vlaky z Francie do Barcelony. V současné době je to druhé nejvytíženější nádraží v Barceloně po Estació Sants.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Vlakové nádraží, které sice má svůj historický význam a osobité kouzlo, ale není to nic, co byste museli vidět hned při první návštěvě Barcelony. I když je vnitřní výzdoba krásná, zvenku je to opravdu jen obyčejné nádraží a v Barceloně jsou desítky zajímavějších věcí k vidění. Vzhledem ke své pozici však můžete jít kolem, když budete procházet z Parc de Ciutadella k Olympijskému přístavu (tato cesta je druhou trasou městem při výjezdech fanklubu).

 

La Masia

La Masia, nacházející se hned vedle stadionu Camp Nou, byla postavena již v roce 1702 jako venkovské sídlo. Budova měla nejrůznější využití – mimo jiné i jako ubytovna pro dělníky, kteří pracovali na stavbě Camp Nou. V době prezidentování Enrica Llaudeta byla budova přestavěna a sloužila jako ředitelství klubu. Následně se pro La Masii našlo další využití – v roce 1979 (za prezidenta Josepa Lluíse Nuneze) byla slavnostně otevřena coby akademie mladých barcelonských hráčů. Za tu dobu akademie vychovala mnoho legendárních fotbalistů, mezi které patří například Guardiola, Amor, Sergi, Xavi, Puyol, Valdes nebo Messi. La Masia se skládá ze dvou poschodí a podkroví, a najdete zde kuchyň, jídelnu, obývací pokoj, knihovnu, kancelář, koupelny, sprchy a 4 velké ložnice s šatnami. La Masia už ale kapacitou a vybavením nestačila, a tak byla v roce 2011 nahrazena Novou La Masii, která se nachází v tréninkovém centru FC Barcelony.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: La Masia patří neodmyslitelně k FC Barceloně a je to jeden ze symbolů klubu. Bohužel hřiště, které stálo hned vedle, zničili a udělali z něj parkoviště, a i samotná budova v současné době chátrá. Snad brzy vyslyší můj návrh a udělají z této budovy muzeum nebo alespoň umožní vstup dovnitř. Přeci jen navštívit prostory, kde vyrůstali hráči jako Guardiola, Iniesta či Xavi by určitě stálo za to.

 

Parc Joan Miró

Parc Joan Miró byl vybudován v 80. letech na místě bývalých městských jatek. Park nese jméno katalánského sochaře a malíře. V parku naleznete hřiště, palmový háj, pergolu a pak také sochu, která nese název Dona i ocell. Právě socha Joana Miróa je symbolem tohoto parku a slouží jako orientační bod.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Zajímavý park, který určitě stojí za návštěvu, ale v Barceloně najdete řadu krásnějších míst k procházkám. Symbolem tohoto parku je socha Miróa, která ovšem nepatří k těm nejpohlednějším. Park je ovšem na skvělém místě, a tak ho můžete navštívit v rámci prohlídky Placa d’Espanya či obchodního centra Arena.

 

Torre de Collserola

Nejvyšší stavba v celé Barceloně, která dosahuje výšky 288 metrů. Telekomunikační věž Torre de Collserola byla postavena v roce 1991 a jako řada dalších staveb ve města i tato byla vybudována k příležitosti blížících se Olympijských her. Architektem věže je Norman Foster. Věž má 13 pater a právě poslední patro je také nejvyšší místo v Barceloně, kam se může člověk dostat. Veřejnosti je ovšem zpřístupněno pouze 10. patro.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Věž, která k Barceloně prostě patří, vidíte ji totiž téměř odkudkoliv. Jedná se o nejvyšší věž v Barceloně, která nabízí dechberoucí výhledy na město. Sama o sobě se však nedá považovat za příliš pohlednou stavbu.

 

V dalším díle se můžete těšit na Barcelonskou katedrálu nebo tréninkové centrum FC Barcelony.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VII

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Mmm jen takový dotaz, kolik dní je potřeba, aby se dala projít vetšina všech zajímavých míst v Barceloně, které jsou vzpomenuté v těch několika dílech a které ještě přibudou v těch dalších ? smiley

16.05.2017, 11:12
Migueli CulesWarkin
Systémový administrátor

Měsíc? smiley

Jako ty nejhlavnější a nejznámější se dají naplánovat tak, že za ten klasický výlet (pátek-pondělí) stihneš většinu. Ale určitě bez vstupů dovnitř, protože prohlídky Sagrady, Gaudího domů nebo akvária jsou vždy minimálně na 2 hodiny.

A dílů bude minimálně dalších 12...je toho opravdu hodně. A některá ta místa a památky jsou na okraji Barcelony, takže je to výlet skoro na celé dopoledne nebo tak.

Já byl v Barceloně 13x a pořád mi toho dost chybí navštívit.

16.05.2017, 11:18
clen_0548 Migueli

bude i článek o výletu na utkání s villarealem?

16.05.2017, 11:29
Migueli clen_0548
Systémový administrátor

Mrkni do zpráv smiley

16.05.2017, 11:50
CulesWarkin Migueli

Příští rok se tam snad konečně dostanu, tak si pak řeknu, ať mě něco doporučiš ;)

16.05.2017, 13:16
Migueli CulesWarkin
Systémový administrátor

Ok, není problém.

Později budou i články o trasách Barcelonou - jak ji nejlépe projít, ať toho vidíš co nejvíce smiley

16.05.2017, 13:19

Fantastický článok. Celá séria. Je jedným z veľmi vážnych dôvodov, prečo pôjdem (2018?) do Barcelony na tri mesiace. Bývať. Písať. Piť kávu. Túlať sa. Oprášiť španielčinu (v Katalánskusmiley). A hlavne, ASPOŇ 5-6 x VIDIEŤ FC!!!

Takže krásne ďakujem za "sprievodcu".

16.05.2017, 14:35
Migueli pmadar1
Systémový administrátor

Díky smiley

Za 3 měsíce v klidu stihneš úplně vše, takže paráda smiley

16.05.2017, 14:47

Tak dnes všichni povinně fandit Viguuuuusmileysmiley

17.05.2017, 07:25
Migueli
Systémový administrátor

Mezi dalšími díly asi udělám větší pauzu. Ať to neomrzí smiley

17.05.2017, 11:06
lukedragon Migueli

Tohle nikdy neomrzísmiley

17.05.2017, 16:56

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat