KRÁSY BARCELONY XIX

KRÁSY BARCELONY XIX

Další zajímavá a okouzlující místa v katalánské metropoli.

 

Finca Güell

Nejméně známé dílo Antoni Gaudího. První stavba o jejíž úpravu Gaudího požádal Eusebi Güell. Geniální architekt se do oprav a úprav pustil v roce 1884 a dokončil je za 3 roky. Finca Güell (někdy také Güell Pavilions) se nachází u Parc de Pedralbes, kousek od Camp Nou. Gaudí byl inspirován španělsko-arabským stylem. Hlavním symbolem této stavby se stala brána s kovovým drakem, která spojila vrátnici a stáje. Vstupné do této památky stojí 4 eura.

.

Hodnocení autora: 6/10.

Komentář autora: Jedno z těch méně zajímavých děl Gaudího, možná to úplně nejméně zajímavé. Všechny stavby tohoto geniálního architekta stojí za návštěvu, každopádně návštěva této vám příliš času nezabere a kromě zajímavé brány vás ani nemá moc co zaujmout, a tak bohatě stačí, pokud budete toto dílo obdivovat zvenku bez platby vstupného.

 

Fundació Joan Miró

Muzeum, které založil sám autor, se nachází na kopci Montjuïc nedaleko Muzea umění. Architektem této budovy byl kamarád Miróa Josep Sert. Stavba byla dokončena v roce 1975 a poté ještě 2x rozšířena - v roce 1986 a v roce 2000. Naleznete zde více než 10 tisíc děl tohoto katalánského umělce, od jeho maleb a kreseb přes sochy až po koberce. V této budově se také konají výstavy současného umění.

Hodnocení: 6/10.

Komentář: Nejsem odborník na umění, obzvláště tohoto typu. Sice mě spousta děl zaujala, ale u některých jsem se musel jen pousmát. Každopádně tato díla se nacházejí v zajímavé budově s krásným výhledem na město, a tak alespoň jedenkrát byste tu zavítat určitě měli. Návštěva se dá krásně spojit s prohlídkou Muzea umění, Olympijského stadionu a Muzea sportu.

 

Mirador del Turó de Les Tres Creus

Tato vyhlídka je sice součástí Parku Güell, dost lidí ji ovšem přehlíží nebo o ní vůbec neví. Mirador del Turó de Les Tres Creus se nachází na kraji tohoto parku (tedy v neplacené části) a je jeho nejvyšším bodem (183 metrů). Gaudí zde původně zamýšlel postavit kapli, nakonec zůstal jen u této „stavby“ z kamene a tří křížů. Inspiraci našel v nedaleko nalezených prehistorických malbách.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Jak to u podobných monumentů bývá, spíše hodnotím výhled, než samotné dílo. A ten je opravdu exkluzivní. Kromě Parku Güell vidíte téměř celou Barcelonu. A právě s návštěvou celého Gaudího parku se dá návštěva této vyhlídky krásně spojit.

 

Palau de Justicia de Catalunya

Budova soudu, kterou navrhli architekti Doménech Estápá a Enric Sagnier. Stavba začala v roce 1887, dokončena byla v roce 1908 a nedávno prošla rekonstrukcí. Na Palau de Justicia naleznete řadu soch, o které se postarali jedni z hlavních sochařů té doby.

Hodnocení: 6/10.

Komentář: Krásná budova se zajímavými sochami. Na druhou stranu podobných budov je v Barceloně docela dost, a tak se může stát, že vás příliš neohromí. Narazíte na ni při cestě od Arc de Triomph do Parc de la Ciutadella. Tato cesta je součástí jedné z tras, které jsou na programu během našich cest do Barcelony.

 

Torre Arts

Torre Arts má 154 metrů a tak je spolu se svým sousedem Torre Mapfre nejvyšší budovou v Barceloně (tedy ještě minimálně na pár let, než se dostaví Sagrada Família). V této čtyřiceti-čtyřpatrové věži se nachází luxusní hotel se 483 pokoji. I když si většina lidí myslí, že byl postaven pro Olympijské hry, které se konaly v roce 1992, není to úplně tak. I když je pravda, že výstavba tohoto hotelu byla součástí přeměny pobřeží, které se děly právě kvůli hrám. Věž byla dostavěna v roce 1994 a prošla velkou rekonstrukcí v roce 2006.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Tento mrakodrap je jeden ze symbolů Barcelony. Má zajímavou fasádu, která vás ihned zaujme. Torre Arts se nachází hned u Port Olympic, tedy v jedné z nejkrásnějších částí celé Barcelony.

 

V dalším díle se můžete těšit například na MiniEstadi, tedy stadion Barçy B.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VIII

KRÁSY BARCELONY IX

KRÁSY BARCELONY X

KRÁSY BARCELONY XI

KRÁSY BARCELONY XII

KRÁSY BARCELONY XIII

KRÁSY BARCELONY XIV

KRÁSY BARCELONY XV

KRÁSY BARCELONY XVI

KRÁSY BARCELONY XVII

KRÁSY BARCELONY XVIII

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Jedna noc v hotelu Arts za 14 dní cca 7 tisíc, asi zůstaneme u toho hostelu smiley

18.11.2018, 09:27
Migueli
Systémový administrátor

Podle nejnovějších zpráv z Barcelony Finca Güell právě prochází rekonstrukcí, tak jsem zvědav jak dlouho bude zavřená.

19.11.2018, 13:34
patrick Migueli
Senior editor

Byl jsem se tam dnes znovu podívat.
Odhadovaný nejdřívější termín ukončení prací je tam napsán na rok 2024...

19.11.2018, 14:35
Migueli patrick
Systémový administrátor

:-D

Takže 2030. Díky za info.

19.11.2018, 14:38

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat