KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY II

Další série barcelonských památek a míst, které byste při své cestě do hlavního města Katalánska určitě neměli vynechat. V tomto díle se také podíváme na největší barcelonský skvost – Sagrada Família.

 

Casa Amatller

Původní dům z roku 1875 přestavěl architekt Josep Puig i Cadafalch v letech 1898 – 1900. Casa Amatller se nachází na Passeig de Grácia hned vedle Casa Batlló. Stejně jako jeho soused, i tento dům byl postaven na zakázku vlivného člověka – tentokrát podnikatele Amatllera. Od roku 1976 je španělskou kulturní památkou. Pro veřejnost se otevřel teprve v roce 2014 a prohlídka stojí 14 euro.

Hodnocení autora: 9/10.

Komentář autora: Casa Amatller patří k nejkrásnějším domům v Barceloně a je opravdu škoda, že je většinou lidí přehlížen kvůli sousednímu Casa Batlló. I když krásy svého souseda nedosahuje, zaostává za ním jen o trošku. Krásně zdobená budova doladěná do posledního detailu patří určitě k domům, které byste si v Barceloně neměli nechat ujít. A front se bát nemusíte, drtivá většina turistů míří ke známějšímu Casa Batlló o vchod vedle.

 

Parc de Pedralbes

Parc de Pedralbes nebo někdy také Jardins del Palacio de Pedralbes. Tento park leží kousek od Camp Nou. Kromě samotného parku se zde nachází také Palau Reial, ve kterém ještě nedávno sídlila řada muzeí (například Muzeum keramiky či textilu). Stromy a květiny spolu s palácem nejsou jediné, co se zde dá obdivovat – nachází se tady totiž i fontána, kterou nemá na svědomí nikdo jiný, než samotný Gaudí.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Krásný park plný stromů a květin je jako stvořen pro procházky či odpočinek od ruchu velkoměsta. I když jsou v Barceloně krásnější parky, patří tento k těm nejlepším. Navíc je kousek od Camp Nou, takže si zde můžete před návštěvou zápasu vyčistit hlavu. Jen si dávejte pozor, kdy budete chtít tento park navštívit  - není totiž otevřen pořád a jeho brány se na noc zavírají.

 

Plaça d'Espanya

Druhé nejznámější náměstí v Barceloně hned po Plaça de Catalunya. Plaça d'Espanya bylo vybudováno v roce 1929 před začátkem Mezinárodní výstavy. Jedná se o jednu z nejdůležitějších dopravních křižovatek – zde se potkávají jedny z největších barcelonských ulic. Toto náměstí navrhl Josep Amargós a nachází se na něm řada důležitých a krásných staveb jako Fira de Barcelona, Benátské věže, Arena a o kousek dále Font Mágica, Parc de Joan Miró, Muzeum umění a řada dalších, na které se podíváme v dalších dílech. Právě v této části Barcelony se na Silvestra odehrává ohňostroj.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Vzhledem k tomu, že je tady velice rušná doprava, není toto náměstí tak útulné jako Plaça Sant Jaume (odkaz) či Plaça Reial, svou krásou a zajímavými budovami však předčí všechny náměstí v Barceloně. Nejvíce toto místo zdobí Benátské věže a pak Arena – bývala aréna na býčí zápasy a dnes obchodní dům. Právě ze střechy Areny je na toto nádherné náměstí nejhezčí pohled.

 

Port Vell

Port Vell – v překladu Starý přístav, je spolu s Olympijským přístavem největší v Barceloně (když nepočítáme nákladní přístav za kopcem Montjuïc). Svou překrásnou podobu získal teprve v roce 1992, kdy byla celá tato oblast přestavěna kvůli Olympijským hrám. Právě rok 1992 je spolu s lety 1888 a 1929 pro Barcelonu tím nejdůležitějším. V Port Vell naleznete kromě řady nádherných lodí také již zmíněnou sochu Kolumba a Muzeum námořnictva, ale také Akvárium, nákupní středisko MareMagnum, Světové obchodní centrum, Palacio de Aduana, Ministerstvo obrany, Torre Colom, Muzeum historie Katalánska a řadu dalších zajímavých a důležitých budov.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Moře k Barceloně prostě patří a přístavy zrovna tak. Port Vell je jedno z nejkrásnějších míst v Barceloně. A je to místo, kde si uvědomíte, proč toto město převyšuje svou krásou všechna další evropská velkoměsta. Procházka od sochy Kolumba podél přístavu až na pláž je opravdu dechberoucí a stejně tak cesta po Rambla de Mar. K vidění je tady toho opravdu hodně a na vše je úžasný pohled také ze Sochy Kolumba nebo z lanovky – o té ale až v dalších dílech.

 

Sagrada Família

Chrám Svaté rodiny – symbol Barcelony. Stavba začala již v roce 1882 a dokončení je naplánováno na rok 2026, tedy 100 let od úmrtí Gaudího. Ano, Sagrada Família nemohl navrhnout nikdo jiný, než geniální architekt Antoni Gaudí, který stavbou tohoto skvostu strávil bezmála 40 let. Památka UNESCO tak bude mít v době dostavení již 144 let. Dříve šla stavba hodně pomalu, ale v posledních letech zrychlila neuvěřitelným tempem, a to i díky dostatku financí, které jsou získávány pouze z darů a vstupného (denně navštíví tento chrám několik tisíc lidí). Není to již tak jako kdysi, kdy Gaudí dokonce musel žebrat na ulici, aby sehnal nějaké peníze pro pracovníky a stavba mohla alespoň o něco pokročit. K současné podobě přibude ještě 10 věží - 4 nad hlavním vchodem, 4 uprostřed a 2 hlavní. Celkem tak bude mít chrám 18 věží (12 apoštolů, 4 evangelisté, Panna Marie a Ježíš Kristus). Nejvyšší věž bude mít 170 metrů -  Sagrada Família se tak stane nejvyšším chrámem v Evropě. Gaudí určil výšku na 170 metrů, jelikož nechtěl překonat dílo Boha – kopec Montjuïc, který má 173 metrů. Co se týká hlavního vchodu – není to ani jeden ze současných vchodů do chrámu – tedy ani ten z Plaça de Gaudí ani z Plaça de la Sagrada Familia. Hlavní vchod bude z ulice Carrer de Mallorca, která bude muset spolu s domy chrámu ustoupit. A právě bourání domů a upravení této oblasti je jedna z věcí, které by mohly dostavění ikony města znovu zpomalit.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Sagrada Família je nejkrásnější a nejúchvatnější stavbou, kterou jsem měl možnost navštívit. Představa, že na této stavbě přibude ještě 10 věží a jedna z nich ty současné převýší ještě o několik desítek metrů, je opravdu vzrušující. Nádherný exteriér, úžasný interiér a fascinující pohledy na Barcelonu z věže. Především pohled seshora na čtvrť l’Eixample je opravdu nezapomenutelný. Tento skvost roste každým rokem a věřím, že v roce 2026 už tentokrát bude opravdu hotovo – kromě nového Camp Nou je to právě dostavěná Sagrada Família, na kterou se v budoucí Barceloně těším nejvíce. Tento chrám je prostě srdce města a jeho návštěva je základ a povinnost každého návštěvníka Barcelony.

 

V dalším díle se můžete těšit na Akvárium nebo Palau Güell.

 

KRÁSY BARCELONY I

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Jak bude Sagrada vypadat? www.youtube.com

20.02.2017, 16:09
jindra Migueli

Fakt neskutečně nádherný. smiley

20.02.2017, 20:19
Oleee Migueli

To je neuveritelnysmileysmileysmiley

20.02.2017, 20:23
Migueli Oleee
Systémový administrátor

Snad se toho opravdu v tom roce 2026 dočkáme smiley

20.02.2017, 20:45
BOLOMSSON Migueli

Dokonalost sama ta budoucí Sagrada Familia!smiley Osobně teda finální verzi v roce 2026 nevěřím, ale pokud se budu mýlit a stihnou to, jenom dobřesmileysmiley
Jinak díky za ty články o Barceloně Miguelismileysmiley, krásné spestření při čtení té kupy článků a informací o fotbalovém klubu FC Barcelona. Velice pěkně, přehledně a s výtahem toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího, co je zřejmě v Barceloně k vidění.
Díky a smekám!smileysmileysmiley

14.03.2017, 18:13
Caltic8
Administrátor

Komentář byl smazán.

20.02.2017, 17:08
Caltic8
Administrátor

Na fotbal se nedá dívat, tak Migueli zve lidi na zhlédnutí města smiley

20.02.2017, 17:28
Migueli Caltic8
Systémový administrátor

Doufal jsem, že Valencii sundáme jak nic. Ale po výkonu proti Leganés začínám mít obavy i z tohoto zápasu smiley

21.02.2017, 14:54

Skvělej článek těším se na další :)

20.02.2017, 20:22
Migueli Petan
Systémový administrátor

Díky. Další zase cca za dva týdny, možná o něco dříve smiley

20.02.2017, 20:41
Migueli
Systémový administrátor

Poslední Silvestr na Plaça d'Espanya - www.youtube.com

21.02.2017, 14:56

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat