KRÁSY BARCELONY XVIII

KRÁSY BARCELONY XVIII

K Barceloně neodmyslitelně patří také Temple Expiatori del Sagrat Cor – chrám, který vidíte i z Camp Nou.

 

Disseny Hub

Celým názvem Museu del Disseny de Barcelona, tedy Barcelonské Muzeum Designu, sídlí na Plaça de les Glóries kousek od Torre Glóries (dříve Torre Agbar). Tuto moderní budovu mají na svědomí architekti Oriol Martorell, Oriol Bohigas a David Mackay. Stavba započala v roce 2009 a dokončena byla v roce 2014. Nyní zde najdete Muzeum textilu, Muzeum dekorativního umění, Muzeum keramiky a Muzeum grafiky. První 3 jmenovaná muzea se předtím nacházela v Palau Reial kousek od Camp Nou.

Hodnocení autora: 7/10.

Komentář autora: Jedna z nejmodernějších budov v Barceloně. Zajímavá stavba se specifickým vzhledem vás ihned zaujme. Samotná muzea jsou skvěle vyřešená, jelikož je jich hned několik na jednom místě, každopádně ve městě naleznete celou řadu zajímavějších expozic.

 

Museu D'història De Barcelona

Pokud se chcete něco dozvědět o historii města, je toto muzeum to hlavní, co musíte v Barceloně navštívit. Kromě samotných výstav a artefaktů můžete navštívit 4 000 m2 vykopávek původních staveb. V tomto muzeu, které bylo otevřeno v roce 1943, se dozvíte vše o více než dva tisíce let staré historii města. Barcelona byla založena jako osada Barcino Římany a právě v tomto muzeu tak naleznete nejvíce věcí z římské historie (mimo Řím). Pod hlavičku tohoto muzea patří celá řada dalších objektů po celé Barceloně (například také bunkry na Turó de la Rovira). Vstupné stojí 7 euro.

Hodnocení: 7/10.

Komentář: Zajímavé muzeum, které skvěle propojilo výstavu přímo se samotnými vykopávkami. Každopádně i zde platí, že v Barceloně naleznete řadu zajímavějších muzeí. A pokud nejste velkými fanoušky historie, určitě vás zaujme spíše Muzeum umění, sportu či muzeum Pabla Picassa.

 

Olympijský areál

Málokteré město bylo tak výrazně ovlivněno konáním Olympijských her jako právě Barcelona. A Olympijský areál na kopci Montjuïc je toho dalším důkazem. Prostor, nacházející se před Olympijským stadionem a vedle moderního Palau Sant Jordi, je jedním z nejpopulárnějších v Barceloně. Kromě výše zmíněných sportovních zařízení zde stojí také Torre Calatrava – telekomunikační věž, navržená v roce 1992 architektem Santiagem Calatravou. Věž vysoká 136 metrů je zároveň slunečními hodinami. Věž má představovat atleta držícího pochodeň.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Jedno z nejkrásnějších míst v Barceloně se skvělým výhledem na město. Olympiáda změnila Barcelonu opravdu výrazně a Olympijský areál je toho jedním z nejlepších důkazů.

 

Palau Blaugrana

Sportovní hala FC Barcelony slouží pro zápasy basketbalu, házené, futsalu a pozemního hokeje. Palau Blaugrana byla otevřena 23. října 1971 a navrhli ji architekti Francesc Cavallé a Josep Coteras. V době realizace to byla jedna z nejmodernějších staveb ve Španělsku. Hala stojí kousek od Camp Nou a jsou k ní připojeny také klubové kanceláře a ledová plocha, kde kromě veřejného bruslení hraje své zápasy tým ledního hokeje Barçy. Palau Blaugrana prošel v roce 1994 rekonstrukcí a od té doby má kapacitu 8 250 diváků. Další rekonstrukce již tuto stavbu nečeká, jelikož bude zbourána. Nový Palau Blaugrana vyroste na místě, kde momentálně stojí MiniEstadi, tedy stadion Barçy B. Nový stadion pro béčko (ale také dorost a ženský tým) se momentálně staví kousek od tréninkového centra Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Tato hala sice nepatří k těm nejmodernějším (i proto je v plánu nová), každopádně má své kouzlo, a hlavně v ní zažijete úžasnou atmosféru a dech beroucí zápasy. Utkání futsalu, basketu či házené by jednoznačně měly být na vašem programu při návštěvě Barcelony. A zápasy ostatních sportů jsou v plánu vždy i při zájezdech fanklubu.

 

Temple Expiatori del Sagrat Cor

Dominanta kopce Tibidabo  - v překladu kostel Nejsvětějšího srdce. Stavba tohoto chrámu trvala téměř 60 let a na svědomí ji mají architekt Enric Sagnier a jeho syn. Na vrcholu kostela se nachází bronzová socha Ježíše, ke které můžete vystoupat – ocitnete se tak v nadmořské výšce 542 metrů (výše se dostanete už pouze na Torre de Collserola). Důvod stavby kostela? Začalo se proslýchat, že se na tomto místě začíná uvažovat o stavbě protestantského kostela a  také kasina, a tak zakročila Rada katolických rytířů a pozemky koupila. Vstup do chrámu je zdarma, k nohám Ježíše vás vyveze výtah za 3 eura.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Nádherný chrám, který vás naprosto okouzlí. Určitě doporučuji vyjít až nahoru k soše Ježíše, odkud se vám naskytnou nezapomenutelné pohledy na Barcelonu. Temple Expiatori del Sagrat Cor se svými výhledy patří jednoznačně k nejkrásnějším místům v celé Barceloně.

 

V dalším díle se můžete těšit na další dvě Gaudího díla.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VIII

KRÁSY BARCELONY IX

KRÁSY BARCELONY X

KRÁSY BARCELONY XI

KRÁSY BARCELONY XII

KRÁSY BARCELONY XIII

KRÁSY BARCELONY XIV

KRÁSY BARCELONY XV

KRÁSY BARCELONY XVI

KRÁSY BARCELONY XVII

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

Něco před pátečním odletem smiley

15.10.2018, 14:08
McL_cule Migueli

nechodte do Güellu, spravuje se strecha , vyhozeny prachy.

15.10.2018, 19:42
Migueli McL_cule
Systémový administrátor

Güell v plánu není, ale díky za info. Tam se pořád něco spravuje.

15.10.2018, 19:50

V Muzeu historie jsem byl, přiznávám, až letos, ačkoliv kolem chodím prakticky při každé návštěvě Barcelony. Budova jako taková vypadá zajímavě, ale expozice, jak je i naznačeno v článku, příliš nenadchne. A i když uvedená rozloha působí obrovsky, nepřišlo mi to jako nějak rozsáhlé muzeum. Co mě ale potěšilo, je právě ten vytesaný nápis Barcin smiley

15.10.2018, 16:21
Migueli
Systémový administrátor

Jinak Disseny Hub i Muzeum historie se dají navštívit zdarma vždy první neděli v měsíci.

16.10.2018, 10:39
patrick Migueli
Senior editor

Muzeum historie je otevřeno zdarma každou neděli smiley Rozdíl je v tom, že první neděli v měsíci je otevřeno zdarma celý den, kdežto ostatní neděle od 3 odpoledne.

16.10.2018, 19:52
Migueli patrick
Systémový administrátor

Platí to ještě? Já právě byl zdarma od těch 15:00 (nebylo to první týden v měsíci) ale na jejich webu jsem to již nenašel.

17.10.2018, 08:27

Ty brďo, ten kostel na Tibidabu? Jak jsem tam ještě nemohla být! smileyVypadá nádherně. Minas Tirith...smiley

18.10.2018, 12:45

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat