KRÁSY BARCELONY XVI

KRÁSY BARCELONY XVI

Jedno z nejkrásnějších míst v Barceloně? Olympijský přístav.

 

Aeroport el Prat

Každý, kdo katalánskou metropoli navštíví, s velkou pravděpodobností navštíví i toto letiště. Aeroport de Barcelona – el Prat, jak zní oficiální název, leží 12 km jihozápadně od centra Barcelony. Otevřeno bylo v roce 1918 a od té doby prošlo řadou rekonstrukcí a rozšířeními. Druhé největší letiště ve Španělsku ročně odbaví přes 44 miliónů cestujících.

Hodnocení autora: 8/10.

Komentář autora: Nejedná se přímo o památku, každopádně toto letiště patří mezi ty nejkrásnější,  nejpřehlednější a také nejprostornější jaké jsem měl možnost navštívit. Čas při čekání na let si můžete zkrátit v řadě restaurací anebo nákupy v obchodech, kterých je tu opravdu hodně – včetně fanshopu Barçy.

 

Monestir de Pedralbes

Klášter, vybudován ve stylu katalánské gotiky, byl založen v roce 1326 aragonskou královnou Elisendou. Dodnes je obydlen jeptiškami z Řádu svaté Kláry (klarisky). Podívat se můžete do řady pokojů a místností a díky tomu zjistit, jak se v tomto klášteru před staletími žilo. Navštívit můžete také kapli svatého Michala. Vstupné je 5 euro anebo můžete klášter zdarma navštívit v neděli.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Krásné tiché místo na okraji Barcelony, které určitě stojí za návštěvu. Zajímavá stavba se specifickou atmosférou. Na klidnou procházku a rozjímání je naprosto ideální. Toto místo krásně zapadá do trasy, která vede od Casa Vicens až ke Camp Nou (této trase se budeme věnovat v budoucím seriálu o trasách po Barceloně).

 

Montjuïc Castle

Vojenská pevnost, která byla postavena na konci 17. století a sloužila především jako sídlo vojáků a vězení. Kopec Montjuïc byl pro tuto strategickou stavbu naprosto perfektní. Právě tady byli mučeni lidé během Francovy diktatury a také v roce 1940 popraven Luis Companys. Od roku 2007 patří Montjuïc Castle městu.  Ještě donedávna zde bylo vojenské muzeum, které však bylo uzavřeno. 

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Nádherný zámek/pevnost, který na vás dýchá svou historií. I když je sám o sobě krásný a zajímavý - to nejlepší na něm jsou skvělé výhledy na město, které máte možnost z jeho hradeb sledovat.

 

Port Olímpic

Přístav, který byl vybudován v roce 1991 z důvodu blížící se olympiády. Přestavba staré průmyslové zástavby, která bránila ve výhledu na mořské pobřeží v nádherný a otevřený prostor, znamenala dokončení proměny Barcelony v nejkrásnější pobřežní město na světě. Právě zde vyrostla Olympijská vesnice, která se po skončení Olympijských her stala obytnou zónou s cca 2 000 byty.  Tato část města byla zasvěcena sportu a zábavě, a také nočnímu životu – právě tady najdete ty nejlepší kluby v Barceloně.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Jedno z nejkrásnějších míst v celé Barceloně. Kromě stovek lodí máte možnost obdivovat i řadu úžasných staveb a skulptur, mezi nejvýraznější patří mrakodrapy Torre Arts a Torre Mapfre (nejvyšší budovy v Barceloně). A mezi skulptury určitě zlatá ryba Franka Gehryho.

 

Turó de la Creueta del Coll

Rozsáhlý park s přírodním koupalištěm se nachází na severu Barcelony kousek nad Parkem Güell. Je znám také pod jménem Turó d'en Falcó podle stavby, které ovšem již nestojí. V roce 1987 prošel revitalizací a dnes je oblíbeným místem pro odpočinek místních.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Jeden ze skrytých skvostů Barcelony. Turistům neznámé místo, které kromě zajímavého parku a přírodního koupaliště nabízí úžasné výhledy. Vstup na přilehlé kopce bývalého lomu je sice zakázán, ale odolat prostě nejde.

 

V dalším díle se můžete těšit na Montserrat, který sice není přímo v Barceloně, ale neodmyslitelně k ní patří, nebo Messiho restauraci.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VIII

KRÁSY BARCELONY IX

KRÁSY BARCELONY X

KRÁSY BARCELONY XI

KRÁSY BARCELONY XII

KRÁSY BARCELONY XIII

KRÁSY BARCELONY XIV

KRÁSY BARCELONY XV

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

I Montjuïc Castle se dá v neděli zdarma navštívit (po 15:00) nebo celou první neděli v měsíci - jako skoro vše.

14.05.2018, 14:28

Pěkný článek.
Celkem by zajímalo, kolikrát do roka se do Barcelony dostaneš?
A další doplňující otázka: Kde bereš tolik volna (dovolené) a samozřejmě s tím související dostatek financí?
Byl jsem v Barceloně 2x a musím říct, že se za cenu "výletu" dala pořídit min. 10 denní dovolená téměř kdekolivsmiley
díky

15.05.2018, 14:35
Migueli contento
Systémový administrátor

Díky.

To je různé. V roce 2008 1x, 2009 1x, 2012 1x, 2013 1x, 2015 3x, 2016 4x, 2017 5x a letos zatím 4x.

Nejdéle jsem tam byl na 8 dní, ale to jsem ještě studoval, takže to nebyl problém. A teď tam nejčastěji jezdím pátek až pondělí, takže jen 2 dny dovolené, což není zase takový problém.

Ale mám super práci, takže to hodně s tou dovolenou a tak pomůže.

To je jasné, ale já na tyhle dovolené moc nejsem a vše investuju právě od Barcelony.

15.05.2018, 15:31

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat