KRÁSY BARCELONY XVI

KRÁSY BARCELONY XVI

Jedno z nejkrásnějších míst v Barceloně? Olympijský přístav.

 

Aeroport el Prat

Každý, kdo katalánskou metropoli navštíví, s velkou pravděpodobností navštíví i toto letiště. Aeroport de Barcelona – el Prat, jak zní oficiální název, leží 12 km jihozápadně od centra Barcelony. Otevřeno bylo v roce 1918 a od té doby prošlo řadou rekonstrukcí a rozšířeními. Druhé největší letiště ve Španělsku ročně odbaví přes 44 miliónů cestujících.

Hodnocení autora: 8/10.

Komentář autora: Nejedná se přímo o památku, každopádně toto letiště patří mezi ty nejkrásnější,  nejpřehlednější a také nejprostornější jaké jsem měl možnost navštívit. Čas při čekání na let si můžete zkrátit v řadě restaurací anebo nákupy v obchodech, kterých je tu opravdu hodně – včetně fanshopu Barçy.

 

Monestir de Pedralbes

Klášter, vybudován ve stylu katalánské gotiky, byl založen v roce 1326 aragonskou královnou Elisendou. Dodnes je obydlen jeptiškami z Řádu svaté Kláry (klarisky). Podívat se můžete do řady pokojů a místností a díky tomu zjistit, jak se v tomto klášteru před staletími žilo. Navštívit můžete také kapli svatého Michala. Vstupné je 5 euro anebo můžete klášter zdarma navštívit v neděli.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Krásné tiché místo na okraji Barcelony, které určitě stojí za návštěvu. Zajímavá stavba se specifickou atmosférou. Na klidnou procházku a rozjímání je naprosto ideální. Toto místo krásně zapadá do trasy, která vede od Casa Vicens až ke Camp Nou (této trase se budeme věnovat v budoucím seriálu o trasách po Barceloně).

 

Montjuïc Castle

Vojenská pevnost, která byla postavena na konci 17. století a sloužila především jako sídlo vojáků a vězení. Kopec Montjuïc byl pro tuto strategickou stavbu naprosto perfektní. Právě tady byli mučeni lidé během Francovy diktatury a také v roce 1940 popraven Luis Companys. Od roku 2007 patří Montjuïc Castle městu.  Ještě donedávna zde bylo vojenské muzeum, které však bylo uzavřeno. 

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Nádherný zámek/pevnost, který na vás dýchá svou historií. I když je sám o sobě krásný a zajímavý - to nejlepší na něm jsou skvělé výhledy na město, které máte možnost z jeho hradeb sledovat.

 

Port Olímpic

Přístav, který byl vybudován v roce 1991 z důvodu blížící se olympiády. Přestavba staré průmyslové zástavby, která bránila ve výhledu na mořské pobřeží v nádherný a otevřený prostor, znamenala dokončení proměny Barcelony v nejkrásnější pobřežní město na světě. Právě zde vyrostla Olympijská vesnice, která se po skončení Olympijských her stala obytnou zónou s cca 2 000 byty.  Tato část města byla zasvěcena sportu a zábavě, a také nočnímu životu – právě tady najdete ty nejlepší kluby v Barceloně.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Jedno z nejkrásnějších míst v celé Barceloně. Kromě stovek lodí máte možnost obdivovat i řadu úžasných staveb a skulptur, mezi nejvýraznější patří mrakodrapy Torre Arts a Torre Mapfre (nejvyšší budovy v Barceloně). A mezi skulptury určitě zlatá ryba Franka Gehryho.

 

Turó de la Creueta del Coll

Rozsáhlý park s přírodním koupalištěm se nachází na severu Barcelony kousek nad Parkem Güell. Je znám také pod jménem Turó d'en Falcó podle stavby, které ovšem již nestojí. V roce 1987 prošel revitalizací a dnes je oblíbeným místem pro odpočinek místních.

Hodnocení: 9/10.

Komentář: Jeden ze skrytých skvostů Barcelony. Turistům neznámé místo, které kromě zajímavého parku a přírodního koupaliště nabízí úžasné výhledy. Vstup na přilehlé kopce bývalého lomu je sice zakázán, ale odolat prostě nejde.

 

V dalším díle se můžete těšit na Montserrat, který sice není přímo v Barceloně, ale neodmyslitelně k ní patří, nebo Messiho restauraci.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY VI

KRÁSY BARCELONY VII

KRÁSY BARCELONY VIII

KRÁSY BARCELONY IX

KRÁSY BARCELONY X

KRÁSY BARCELONY XI

KRÁSY BARCELONY XII

KRÁSY BARCELONY XIII

KRÁSY BARCELONY XIV

KRÁSY BARCELONY XV

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Migueli
Systémový administrátor

I Montjuïc Castle se dá v neděli zdarma navštívit (po 15:00) nebo celou první neděli v měsíci - jako skoro vše.

14.05.2018, 14:28

Pěkný článek.
Celkem by zajímalo, kolikrát do roka se do Barcelony dostaneš?
A další doplňující otázka: Kde bereš tolik volna (dovolené) a samozřejmě s tím související dostatek financí?
Byl jsem v Barceloně 2x a musím říct, že se za cenu "výletu" dala pořídit min. 10 denní dovolená téměř kdekolivsmiley
díky

15.05.2018, 14:35
Migueli contento
Systémový administrátor

Díky.

To je různé. V roce 2008 1x, 2009 1x, 2012 1x, 2013 1x, 2015 3x, 2016 4x, 2017 5x a letos zatím 4x.

Nejdéle jsem tam byl na 8 dní, ale to jsem ještě studoval, takže to nebyl problém. A teď tam nejčastěji jezdím pátek až pondělí, takže jen 2 dny dovolené, což není zase takový problém.

Ale mám super práci, takže to hodně s tou dovolenou a tak pomůže.

To je jasné, ale já na tyhle dovolené moc nejsem a vše investuju právě od Barcelony.

15.05.2018, 15:31

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat