Přestupové období skončilo. Jak to Ernesto poskládá?

Přestupové období skončilo. Jak to Ernesto poskládá?

Povyku bylo mnoho, ale barcelonské přestupové cíle zůstaly (opět) nenaplněny. Přesto má Ernesto Valverde k dispozici zajímavou soupisku. 

Pojďme si uplynulé přestupové okno nejprve shrnout finančně. Za posily Barça utratila 239 milionů eur, ovšem k této částce ještě můžeme připočítat Emersona (6 mil.), který zatím bude hrát v Betisu; Marca Cucurellu (2 mil.), na kterého sice uplatil opci Eibar, ale Barcelona následně poslala kompenzaci; a koneckonců i Ludovita Reisa z Groningenu (3,25 mil.) a Hirokiho Abe z Kašimy (1,1 mil.), již budou kopat za béčko. Celkem tedy 251,35 milionu. Oproti tomu za odchody do pokladny přibylo 154,4 milionu.  

Do A-týmu Barcelony se přidali tito hráči: 

  • Antoine Griezmann (Atlético Madrid) – 120 mil.
  • Frenkie de Jong (Ajax) – 75 mil.
  • Neto (Valencia) – 26 mil.
  • Júnior Firpo (Betis) – 18 mil.
  • Moussa Wagué (Barça B)

Naopak v kádru se neobjeví: 

  • Malcom (Zenit Petrohrad) – 40 mil.
  • Jasper Cillessen (Valencia) – 35 mil.
  • André Gomes (Everton) – 25 mil.
  • Paco Alcácer (Dortmund) – 21 mil.
  • Denis Suárez (Celta Vigo) – 12,9 mil.
  • Philippe Coutinho (Bayern) – hostování (8,5 mil.)
  • Emerson (Betis) – hostování (6 mil.)
  • Marc Cardona (Osasuna) – 2,5 mil.
  • Sergi Palencia (Saint-Etienne) – 2 mil.
  • Rafinha (Celta Vigo) – hostování (1,5 mil.)
  • Jeison Murillo (Valencia) – konec hostování
  • Kevin-Prince Boateng (Sassulo) – konec hostování
  • Thomas Vermaelen (Vissel Kobe) – volný přestup
  • Douglas (Besiktas) – volný přestup
  • Marc Cucurella (Getafe) – hostování
  • Oriol Busquets (Twente) – hostování
  • Juan Miranda (Schalke) – hostování
  • Adrián Ortolá (Tenerife) – volný přestup

Soupiska 19/20

Oficiální soupiska pro novou sezonu tedy čítá 21 jmen – 2 brankáře, 8 obránců, 7 záložníků a 4 útočníky. Brankáře bude doplňovat patrně Iňaki Peňa (B-tým) a útočníky Carles Pérez (B-tým) s Ansu Fati (Juvenil A), které údajně doporučil sám Leo Messi.

  • Brankáři: #1 Ter Stegen, #13 Neto
  • Obránci: #2 Semedo, #3 Piqué, #6 Todibo, #15 Lenglet, #16 Wagué, #18 Alba, #23 Umtiti, #24 Firpo
  • Záložníci: #4 Rakitič, #5 Busquets, #8 Arthur, #19 Aleňá, #20 Roberto, #21 De Jong, #22 Vidal
  • Útočníci: #9 Suárez, #10 Messi, #11 Dembélé, #17 Griezmann

Tak bych si to přál já

A teď už konečně k variantám, které se Ernestovi nabízejí při skládání základní jedenáctky. Jako první ukázku volím sestavu, která sice není nejpravděpodobnější, ale osobně ji považuju za nejlepší kombinaci "papírově nejsilnější" a "pro culés nejzajímavější". 

Do očí samozřejmě praští záloha. Trenér však během přípravy i během prvních oficiálních zápasů naznačil, že se zas tak nebojí dát přednost mládí. Ačkoliv takové záloze bezesporu chybí zkušenost, vzhledem k dlouhodobé regresi Busquetse si ti tři spolu zaslouží alespoň šanci. De Jong je evidentně jako střední (staženější) záložník lepší než nalevo a ve většině zápasů Busquetsovu roli zvládne. Arthur ukázal, že když nezaostává kondičně, dominuje na míči. A Sergi Roberto plní roli pracanta Rakitiče s tím, že se oproti Chorvatovi více hodí do kombinace a navíc se může skvěle doplňovat se Semedem, jelikož má za sebou spoustu zápasů v roli pravého obránce. 

Tak to bude spíš

Jako nejvíce pravděpodobné ale momentálně vidím to, že ze zmíněné trojice Arthur-De Jong-Roberto budou v základu vždy nastupovat nanejvýš dva. Nejvíce záleží na Busquetsovi a  otazník visí nad Rakitičem, kterého se nepodařilo prodat. Ernesto prohlásil, že Busquets i Rakitič jsou stále velmi důležití hráči, takže znamená to, že Rakitič na startu sezony moc nenahrál proto, že se počítalo s jeho odchodem? 

 

Kam s Dembélém?

Samotnou kapitolou je hříšník Dembélé. Ten měl být konečně po dvou sezonách klíčovým hráčem, prezident Bartomeu jeho odchod kategoricky odmítal slovy, že Dembélé je pro něj lepší než Neymar, jenže zase přišlo zranění, neprofesionální chování a nakonec si leckdo přece jen přál, aby mladý Francouz pomohl k návratu Neymara. Ten se nekonal, takže Dembélého má stále na starost Barcelona. 

Až (nebo jestli)? budou všichni útočníci fit, Dembélé asi bude č. 4 bojující o základ se Suárezem. Ideálně se hodí do tohoto scénáře: Barcelona po prvním poločase vede o gól nebo o dva a soupeř musí přidat směrem dopředu, takže rychlonohý přímočarý Dembélé z pozice střídajícího hráče bude mít na soupeřově polovině více prostoru. (Čili blaugranas budou muset začít dávat více gólů v prvním poločase a méně jich dostávat.) Co ale kdyby chtěl Ernesto ukojit žíznivý Camp Nou tím, že postaví Messho, Griezmanna, Suáreze i Dembélého současně? 

Ter Stegen tady figuruje jako třetí stoper, Vidal bojuje, Roberto s Busquetsem se snaží rozehrát, Alba běhá a útok to prostě urve na sílu. Tato varianta je skvělá také v případech, kdy Barcelona bude potřebovat dát v odvetě minimálně 5 gólů poté, co venku dostane čtyřku.

Když hvězdy netančí

A tak to může být ten jeden zbývající zápas v Copě...


Zdroje: transfermarkt.co.uk, marca.com, buildlineup.com



Diskuze

marek99
Senior editor

Skvelé zhrnutie. (y)
Za mňa taká najlepšia možná zostava pri zdraví všetkých hráčov:
ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - Rakitić, de Jong, Arthur - Messi, Suaréz,...a teraz fakt neviem či Griezmannovi bude sedieť tá pozícia krídla, lebo tomu Dembelému akosi neverím

03.09.2019, 11:38
felpod marek99

Takto to vidím taky. Určitě zařadit Rakitiče. V článku se píše, že se ho "nepodařilo prodat", ale on ho ani nikdo prodávat nechtěl. Jak Bartomeu tak Velverde jasně řekli, že Raketu chtějí, on sám je v Barceloně s rodinou také spokojený. Jediné nebezpečí bylo, že by si ho vytáhl na hostování Juventus, ale to naštěstí taky nevyšlo. A určitě mu místo v základu patří stokrát víc, než Roberto. Ten se sice snaží, chce být všude a cpe se do všeho, ale jeho počet ztracených balónů a velkých chyb je enormní.

03.09.2019, 11:54
Caltic8 felpod
Administrátor

Jasně, Rakitič na trhu vůbec nefiguroval smiley

03.09.2019, 12:03
felpod Caltic8

Spekulací bylo hodně. Nesmyslných (asi něco jako na úrovni : Messi půjde do ManCity...).
Ale reálně o prodeji Rakitiče vedení klubu neuvažovalo a jasně to deklarovali. V podstatě to bylo jen přání několika fanoušků, kteří si neuvědomují jeho důležitost v týmu - that´s all... Na pořadu dne to ale ve skutečnosti nebylo.
smiley

03.09.2019, 15:11
Caltic8 felpod
Administrátor

Kde to jasně deklarovali? Vím akorát o prohlášení ze začátku léta, jak je důležitý - a kolik takových důležitých hráčů následně odešlo? Jinak celé ty dva měsíce si tisk jenom vymýšlel? O Neymarovi jsme taky nejednali?

03.09.2019, 15:35
felpod Caltic8

Nepsal jsem, že tisk si vymýšlel. Jen psal různé nepodložené hypotézy. Z toho tisk žije.
Proč sem pleteš Neymara, nechápu... smiley

03.09.2019, 17:30
Caltic8 felpod
Administrátor

Psát různé nepodložené hypotézy není vymýšlení si? :D Neymara sem pletu proto, že se celou dobu psalo, jak chce Barcelona začlenit do obchodu aspoň jednoho hráče, zejména Rakitiče.

03.09.2019, 22:37
felpod Caltic8


Psát různé nepodložené hypotézy NENÍ vymýšlení si. Vymýšlíš si něco, co je naprosto nereálné a k čemu nemůže dojít (například prodej nebo výměna Rakitiče). Hypotéza je na základě nějakých faktů, kde pisatel naznačí možný konec... Jsou to dvě hodně odlišné věci. smiley

04.09.2019, 07:51
Caltic8 felpod
Administrátor

felpod: "Nepsal jsem, že tisk si vymýšlel. Jen psal různé nepodložené hypotézy."

taky felpod: "Vymýšlíš si něco, co je naprosto nereálné a k čemu nemůže dojít (například prodej nebo výměna Rakitiče)." smiley(y)

Jinak (evidentně na rozdíl od tebe) vím, co je hypotéza, vím, jak funguje; ten tvůj neobratný obrat "nepodložená hypotéza" se dá v pohodě nahradit slovem výmysl (což jsi nakonec sám udělal). Pokud výmysl chápeš jako nepravdu, pak věz, že i nepodložená hypotéza může být nepravda.

Ale tohle je úplně vedlejší a tobě to moc nepomáhá, protože jak jsem ukázal výše, akorát se do té své sítě zamotáváš.

Radši mě konečně přesvědč, že Sport, Mundo, L'Equipe atd. celé dobu lhali, když psali, že Rakitič je na trhu (z různých logických důvodů, které musíš vidět i ty).

04.09.2019, 08:12
felpod Caltic8

Promiň - nemám důvod Tě o čemkoliv přesvědčovat.
Mysli si co chceš (třeba i to, že jsi mi něco ukázal výše smiley ), je to Tvoje právo. Mimochodem - nemám žádný důvod, aby mi tu něco pomáhalo. Napsal jsem nějakou skutečnost - do které jen vrtáš a snažíš se slovíčkařit. Závidím Ti, že máš tolik času a trávíš ho takto. Já na podobné nesmysly fakt čas nemám.
Napsal jsem, co jsem napsal a stojím si za tím (tedy to, že o prodeji Rakitiče se v tomto přestupovém období ve vedení Barcelony nikdy reálně neuvažovalo - což sami deklarovali). Na nějaké důkazy nebo přesvědčování nemám čas (hledání v archivech starých článků na různých webech by mi vzalo dost drahocenného času) a hlavně ani chuť. Takže můžeš dál slovíčkařit a rýpat jak chceš. Kdo přestupové období sledoval a má představu jak to ve skutečnosti bylo, tak přesně ví, o čem jsem psal. Vy ostatní rýpejte a slovíčkařte...
Na závěr ještě jednou gratuluji k přehršli volného času, ale protože já ho nemám, tak na další Tvoje vydatné komentáře už reagovat nebudu. (Myslím, že to bude ku prospěchu všem, protože si nemyslím, že by tu někoho zajímalo Tvoje masírování a psaní něčeho pořád dokola.)

Snad se shodneme aspoň na : Visca el Barça! ... Ahoj. smiley

04.09.2019, 10:20
Caltic8 felpod
Administrátor

smileysmileysmileysmileyČekal jsem, že ty předchozí kecy byly strop, ale tohle je úplně jiná úroveň smileyByl jsem to já, kdo chtěl vidět fakta, tys je neprezentoval a místo toho svůj drahocenný čas trávíš zesměšňováním sebe samotného a navíc obviňuješ mě ze slovíčkaření - potom, cos nahodil perlu: "Nepsal jsem, že tisk si vymýšlel. Jen psal různé nepodložené hypotézy."

Jako troll dobrý. Ovšem jestli tohle myslíš vážně, je to špatný. Vlastně asi nejhorší za hodně dlouhou dobu - a to tu máme pacientů plno.

04.09.2019, 10:51
roman1978 marek99

rakitič i roberto jsou totální alibisti. nejhorší hráči posledních dvou sezon. nemají týmu co nabídnout a akorát ubírají minuty lepším.
záloha bus - frenkie - arthur by ještě šla. ta, na kterou bych se nejvíce těšil je frenkie, riki, arthur.
stopeři pikáč a lenglet - chtělo by to více zapracovat todiba a zkoušet zase umtitiho. pikenbauer je sice jeden z nejlepších, ale také si vybírá slabší chvilky a sednout by si taky měl, aby pochopil, že bez výkonů si místo nezaslouží.
alba - je to výborný hráč, ale neměl by být neposaditelný. jeho chování je na pováženou a chtělo by ho profackovat. firpo by určitě pár zápasů zvládnul a vytvořil tak tlak na zlepšení alby.
co se týče útoku, tak leo by určitě už neměl hrát všechno. griezman sem tam na jeho pozici, ale jinak na levé křídlo? no moc mi tam nesedí. suarez by také neměl být neposaditelný - zvlášť v lize mistrů. dembele - to je pořád otazník - uvidíme. a mladí? oba ukázali potenciál - byla by škoda jim nedávat minuty na konci rozhodnutých zápasů a postupně je začleňovat.

takže: rakitič a roberto na tribunu, trenér někam na titan a prezident do jiného vesmíru a bude to ok.

04.09.2019, 06:57

Stegen-Semedo, Untiti, Lenglet, Alba- de Jong, Arthur, Vidal- Messi, Griezmann, Dembele...
Myslim že když tam potom Suareza vystřídá bude víc hladovej 😁😎

03.09.2019, 11:43

Jsem pesimistou..
Neschopný vedení už roky absolutně nezvládající přetupáky...
Neschopnej trenér co s kádrem plným hvězd a legendou Messim hraje defenzivně a staticky hnusnej fotbal bez nápadu, pohybu a snahy.
Griezmana jsme nepotřebovali absolutně. Potřebovali jsme ultimátní levý křídlo, kde nejlepší možnou volbou byl Neymar. Ne, máme předraženýho podhrotovýho útočníka na pozici Messiho a pustili jsme možná nejlepší AMko současnosti do Bayernu, kde už od prvního špílu z jeho pozice v záloze sází ty svoje dělovky.

Takže s tímto kádrem za mě ideálně:
Stegen - Semedo, Piqué, Umtiti, Alba - De Jong, Arthur - Dembelé, Messi, Griezman - Suaréz

Ale bude to:
Stegen - Roberto, Piqué, Lenglet, Alba - Raketa, Sergio, Vidal - Griezman, Suaréz, Messi
smileysmileysmiley

A mohlo to být, kdyby nebyli kkti...
Stegen - Semedo, Piqué, Umtiti/Lenglet, Alba - Coutinho, de Jong, Arthur - Neymar, Messi, Dembelé

03.09.2019, 13:03
Caltic8 robin
Administrátor

0 střel, 1 klíčová nahrávka. Na možná nejlepší AMko současnosti slušná statistika za 100 minut. Dělostřelec smiley

03.09.2019, 14:05
vikinecek Caltic8

Ad Coutinho - bohužiaľ uňho si myslím, že to bolo u nás dosť aj o psychike (rovnako ako napr. o Andre Gomesa) + mu absolútne nesedí hrať zároveň s Messim a preto bol tlačený často na krídlo, čo nie je jeho pozícia.

03.09.2019, 14:18
vikinecek robin

Síce nie so všetkým súhlasím, ale výborne napísanésmileyPodľa mňa sa Dembele u nás už nechytí a s jeho náchylnosťou k zraneniam neverím, že bude v kľúčových zápasoch k dispozícii a že nám v nich pomože. Takže ja by som ho do ideálnej zostavy nedal. Pokiaľ ide o Griezmanna, neviem ako plánuje Valverde poskladať útok s ním, Messim a Suarézom, bojím sa, že bude presunutý na ľavé krídlo, čo nie je jeho najlepšia pozícia, a že tam bude stagnovať. S tým, aký káder teraz máme, by som si vedel predstaviť zmenu systému:

Ter Stegen - Umtiti, Lenglet, Piqué - Alba, de Jong, Busquets, Semedo - Messi - Suaréz, Greizmann, čiže niečo ako 3-4-1-2, kde by Messi hral podhrot a Alba so Semedom by museli pokrývať krídla tak, aby mohol Griezmann hrať so Suarézom veďla seba...

nevýhodou tohoto systému je, že by sme nevyužívali Artura vobec + že by si možno Messi s Griezmannom zavadzali občas.

Ja to vidím tak, že budeme hrať klasickú 4-3-3 s Griezmannom na ľavom krídle...v zálohe Busquets, De Jong a Artur

03.09.2019, 14:07
lhotik robin

Souhlasím s Robinem...

Z posil přišel akorát De Jong a Griezmann místo Suareze.

Ani jedno křídlo není kvalitně obsazený. Neymar nepřišel, Griezmann se tam nechytá a Dembelé je skleněný (jinak jeho výkony nestabilní).

Mohlo to být:
Stegen - Semedo, Piqué, Umtiti, Alba - De Jong, Sergio, Coutinho - Neymar, Griezmann, Messi
střídačka: Roberto (za Semeda), Lenglet (Piqué, Umtiti), Firpo (za Albu), Vidal (za Coutinha, De Jonga, Sergio), Rakitič (za Couthinha, De Jonga), Suaréz (Griezmann)
- hráči jako Pérez či Fati mohli sbírat pár posledních minut v rozhodnutých utkání

Trochu se bojím, že tahle sezóna nedopadne dobře.
Valverdeho vyhodí, ale nový hráče si nikdo s prstu nevycucá.
A pak všichni budou říkat proč se prodal Coutinho, Malcon, Rafinha, Denis Suarez...

03.09.2019, 14:15
robin lhotik

Přesně... přesně ti hráči - Couts, Neymar, Malcom, Denis, Rafinha - to jsou ti, kteří by měli být na místech Griezmana, Rakety, Vidala a spol...

03.09.2019, 21:53
roman1978 lhotik

a arthur?

04.09.2019, 06:46
lhotik roman1978

Na toho jsem zapomněl :D Arthur se mi líbí, drží míč a má rozehru, do budoucna velký potenciál...

04.09.2019, 08:34

Zaplatpanbuh ze ten Neymar neprisel smiley

03.09.2019, 14:49
vikinecek antimadrista

No neviem, ku koncu som ho už aj chcel, odohrať sezónu bez klasického ľavého krídla, to som nato zvedavý teda :-)

03.09.2019, 14:52

Myslím si, že kameňom úrazu v tejto sezóne môže byť ľavá strana. Vlastne už aj v predchádzajúcich sezónach to nebolo nejak lepšie. V Dembeleho prestávam čoraz viac veriť. Mám pocit, že to napokon raz skončí jeho odchodom. A v prípade zranenia Albu nemáme náhradu na ľavého beka. Griezmann sa zatiaľ ukazuje, že mu najviac bude sedieť hrotová pozícia. Čo sa týka zálohy, pre mňa asi najviac pevným hráčom do tejto sezóny a cítim, že aj do budúcich bude Frenkie de Jong. Zatiaľ je odohraných príliš málo zápasov, no celkovo čo sa aj o tomto chalanovi rozpráva, pevne verím, že čoskoro dosiahne status jedného z top záložníkov sveta. Za mňa ďalši hráč, ktorý by sa mal ukazovať pravidelne v zostave je Arturo Vidal. Barcelona potrebuje takýchto hráčov, neskutočný pracant a drič, ktorý sa nebojí pobiť sa o loptu. Pravá strana je myslím si výborná, trojica Semedo - Roberto - Messi by mala byť jednoznačnou zárukou kvality. Držím palce nech sa sezóna vyvíja priaznivo, avšak opäť sú tam elementy, ktoré môžu byť v konečnom dôsledku negatívne. A pri Valverdeho trénerskej stratégii akoby nemám dobrý pocit z toho, ako bude namiešavať zostavy. Rád by som sa mýlil samozrejme, no cítim, že pod týmto trénerom Ligu Majstrov nevyhráme. Aby to napokon nedopadlo ešte tak, že nezískame žiadnu trofej. Ok, uvidíme, nech sa darí!

04.09.2019, 07:02
Pajinos La Pulga

nemáme náhradu? však přišel Júnior Firpo + byl povýšený Moussa Wagué, který tam také párkrát hrál v rezervě

04.09.2019, 09:08
La Pulga Pajinos

Ou...nechápem ako mi to mohlo ujsť, samozrejme, beriem späť.

04.09.2019, 10:12

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat