Preview 1. kola LaLigy: Athletic – FC Barcelona

Preview 1. kola LaLigy: Athletic – FC Barcelona

Tak a je to tady! Po týdenním zdržení oproti Premier League a Ligue 1 se s novým ročníkem vrací i španělská nejvyšší soutěž, jejíž oficiální název zní LaLiga Santander. V předehrávce 1. kola, které byly teprve nedávno dočasně schváleny, pojede už v pátek obhájce titulu z Barcelony do Bilbaa, aby na zdejším stánku San Mamés vyzval domácí Athletic Club.

Již po devětaosmdesáté si FC Barcelona zahraje španělskou „Primeru“ a spolu se svým úhlavním rivalem Realem Madrid a právě zítřejším soupeřem jsou jedinými třemi celky, které ještě nikdy z nejvyššího patra kopané ve Španělsku nespadly do druhé ligy. Cesta za obhajobou 26. mistrovské trofeje z posledního ročníku pak začne těžkým výjezdem.

Barcelonští totiž pojedou do Baskicka, přesněji je pak jejich cílovou destinací Bilbao. V rámci španělského fotbalu je souboj těchto dvou klubů, kteří se velmi zaměřují na výchovu mladých hráčů, považován za již tradiční střetnutí a Los Leones, (v překladu Lvi), jak se celku v červeno-bílých barvách, jsou pro Barcelonu 3. soupeřem s největším počtem vzájemných zápasů.

Vzájemné zápasy pro Barcu

V rámci všech soutěží odehráli tito dva celkem 195 zápasů a bilance hovoří decentně ve prospěch Barcelony. Ta vyhrála v osmadevadesáti případech, čtyřiatřicetkrát zaznamenala remízu a zbylých 63 zápasů vyhrál Athletic - naposledy pak doma v Copě del Rey ročníku 2016/17, kdy v 1. zápase osmifinále triumfoval 2:1.

Pod hlavičkou ligy se poté odehrálo dohromady 176 utkání, z nichž 87 vyhráli modro-bordoví, 59 Baskové a zbylých 30 střetnutí skončilo smírně. Co se skóre týče, to zní také lépe pro barcelonské a to 369 vstřelených ku dvěstěčtyřiasedmdesáti inkasovaným (resp. 335:254 když vezmeme do úvahy pouze ligu).

Loňská ligová střetnutí skončila shodně remízami a to 1:1 na Camp Nou (o góly se postarali Óscar de Marcos na straně hostů a Munir El Haddadi za domácí) a 0:0 na San Mamés. Zatímco Katalánci slavili v květnu titul, svěřenci Gaizky Garitana, který mančaft převzal v prosinci po Eduardovi Berizzovi, skončili pouze o vzájemný zápas a skóre za 7. Espanyolem.

Nejlepším střelcem vzájemných soubojů je bez většího překvapení Argentinec Lionel Messi se čtyřiadvaceti zásahy. O 9 méně má legendární španělský celek Telmo Zarra, po kterém je pojmenovaná cena pro nejlepšího španělského střelce, a hned za ním je s jedenácti góly Piru Gaínza. Rovnou desítku branek do sítě Athleticu dali José Mari Bakero a César Rodríguez.

Těžký test pro oba hned na začátku oficiální části

Jak už jsme vás informovali dříve, bude s jednat o 10. střetnutí mezi oběma týmy pod záštitou prvního ligového kola a Barcelona se v něm bude snažit protáhnout svou šňůru úvodních vítězství na 11 let. Jako favorit je určitě brán hostující celek, který z posledních šestadvaceti ligových zápasů neprohrál v pětadvaceti a proti Bilbau v posledních šesti.

Athletic je nicméně neporažen na své půdě už 14 po sobě jdoucích kol a v posledních čtyřech duelech se mu podařilo inkasovat od Barcy vždy méně než 2,5 branky. Za sebou má přípravu se smíšenými pocity. Vše začalo vítězstvím 6:1 nad Arenas, následovala remíza 3:3 s německým Paderbornem a výhra 2:0 nad Mönchengladbachem.

Jenže nadcházející 4 zápasy skončily třikrát remízou (proti Numancií, West Hamu a Římu) a na Racingu Santander Athletic dokonce padl. Posledním přípravným duelem byl ten v Mirandés, kde už baskická ekipa zvítězila 2:1. Jednalo se však o přátelské duely a soutěžní část ukáže, zdali naváže na povedené výkony z minulé sezony.

To Barcelona odjela na první část přípravy do Japonska, kde prohrála s Chelsea a vyhrála nad Kóbe, než po vítězství nad Arsenalem v rámci každoročního Gamperova poháru porazila na americké půdě hned dvakrát Neapol. Tato forma značí, že jsou Blaugranas nažhavení po získání 4. ligového titulu v řadě.

Barcelonští stále bez Messiho

Trenér Ernesto Valverde nemůže kvůli zdravotním důvodům počítat s Norbertem Netem, který se v úterý podrobil operaci ruky kvůli zlomenině člunkovité kosti a také Lionelem Messim, jenž doléčuje lýtkový sval. Jinak ale má k dispozici celý kádr a to včetně zbývajících posil, mezi nimiž vyčnívají hlavně Antoine Griezmann a Frenkie de Jong.

Oba by se měli dočkat svých premiérových startů - Francouz společně se svým krajanem Ousmanem Dembélém na druhé straně a Nizozemec asi s Ivanem Rakitičem a Sergiem Busquetsem. Na začátku týdne sice neabsolvoval jeden trénink s ostatními, ale následně se do hlavní skupiny vrátil a měl by tak dostat přednost před Sergim Robertem.

A co nového v Bilbau? Jejich největší současná hvězda, útočník Aritz Aduriz, oznámil, že nadcházející sezona bude jeho poslední v profesionální kariéře. Křídelník Iňaki Williams pak v pondělí podepsal nový devítiletý kontrakt. A kouč Gaizka Garitano má k dispozici kompletní sestavu, do níž nepřibyli žádní hráči z venku - pouze navrátilci z hostování a členové rezervy.

Iňigo Córdoba a Iňigo Martínez sice měli drobné potíže, ale oba by měli do zápasu naskočit. Na pozici stopera mohou v případě potřeby dále naskočit Unai Núňez a Yeray Álvarez. Na pravém bekovi se místo de Marcose představí Ander Capa, zatímco útočnou vazbu povede již zmíněný Williams. Ke změně systému pravděpodobně nedojde a to ani proti úřadujícímu mistrovi.


Predikce utkání

LaLiga - 1. kolo 16. srpna 2019, 21:00 San Mamés, Bilbao Digi Sport

Athletic Club

Carlos Del Cerro Grande (Madrid)

FC Barcelona

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
Athletic Club

Herrerín - Capa, Martínez, Álvarez, Berchiche - López, D. García - Muniaín, R. García, Córdoba - Williams

Předpokládané sestavy
FC Barcelona

Ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - Roberto, Busquets, De Jong - h, Suárez, Griezmann

Poslední zápasy


Poslední zápasy
Athletic Club

cant determine date - teams:score - league