PREVIEW 2. ČTVRTFINÁLE LIGY MISTRŮ: FC BARCELONA – JUVENTUS

PREVIEW 2. ČTVRTFINÁLE LIGY MISTRŮ: FC BARCELONA – JUVENTUS

Ačkoliv si Barça odvezla z Turína manko o jeden gól nižší než z Paříže, uchopit víru v obrat tentokrát vypadá obtížněji. V prvním zápase sice Katalánci předvedli, že vytvořit si šance na tři góly není ani proti obraně Juventusu takový problém, avšak starosti jim dělá jejich vlastní defenzivní činnost. Přesto jestli má někdo dokázat nemožné dvakrát po sobě, je to tým kolem Lionela Messiho.

Historie vyřazovacích zápasů Ligy mistrů ukazuje, že kluby, které prohrály v prvním utkání venku 0:3, dokázaly postoupit v 5,6 % případů. Jak už bylo řečeno, tato situace je pro Barcelonu pozitivnější než minulý měsíc, kdy čelila překážce, kterou do té doby nikdo nepřekonal. Jenže to nebylo proti Juventusu. Bianconeri v tomto ročníku milionářské soutěže během devíti utkání inkasovali pouhé dva góly, a to i díky legendárnímu Gianluigimu Buffonovi.

Buffon za svých 147 startů v evropských pohárech jen jednou prohrál takovým výsledkem, který by Barceloně dal naději na postup: 0:3 proti Manchesteru United v sezoně 2002/03 Ligy mistrů. Přitom pouze v osmi případech pustil za svá záda tři a více gólů. Naopak 61krát udržel čisté konto – naposledy vychytal právě Barcelonu. Podaří se tedy 39letému brankáři dostát statistikám a přiblížit se vytouženému titulu, na nějž dosud nedosáhl? 

Snažit se mu v tom zabránit bude trio MSN, které letos nastřílelo 92 branek, přičemž samotný Messi jich má na kontě 45. Byl to právě Argentinec, kdo před čtyřmi lety vedl osmifinálový obrat proti AC Milán, když se dvakrát trefil během první půle a Barça nakonec zvítězila 4:0. Navíc se ukazuje, jak důležité jsou Messiho tvůrčí schopnosti, což bylo patrné v odvetě proti PSG a ještě patrnější v uplynulém týdnu proti Juve. Nyní je načase střelecké příležitosti proměňovat. "Vzhledem k předpokladu, že soupeř skóruje, je naším cílem dát pět gólů," řekl trenér Luis Enrique. "Nepotřebujeme odehrát perfektní zápas, ale musíme být efektivní a hrát agresivně s míčem i bez něj."   

O víkendu předvedly oba týmy na své poměry docela typická utkání. Zatímco Barcelona nechávala Realu Sociedad celou druhou půli prostor pro vyrovnání, Juventus si v pohodě poradil v Pescaře výsledkem 2:0. Menší zranění kotníku utrpěl Paulo Dybala, ovšem na Camp Nou bude připraven. "Bude to těžké," varuje mladý forvard, "ale to, co se stalo s PSG, nám pomůže."

Normálně trénovali už také Javier Mascherano, Arda Turan i Jérémy Mathieu, takže na marodce domácích zůstává Aleix Vidal s Rafinhou. Celku pod vedením Massimilliana Allegriho chybí akorát Marko Pjaca, jenž se zotavuje po operaci kolene. Nastřádané karty nezakazují hrát nikomu, ale v ohrožení jsou Neymar, Gerard Piqué, Ivan Rakitič, Luis Suárez, Juan Cuadrado, Mario Mandžuikič a Sami Khedira.


Predikce utkání

Liga mistrů - čtvrtfinále, 2. zápas 19. dubna 2017, 20:45 Camp Nou O2 TV Sport 1

FC Barcelona

Björn Kuipers

Juventus FC

Předpokládané sestavy


Předpokládané sestavy
FC Barcelona

Ter Stegen - Roberto, Piqué, Umtiti, Alba - Rakitič, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar

Předpokládané sestavy
Juventus FC

Buffon - Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro - Khedira, Pjanič - Cuadrado, Dybala, Mandžukič - Higuaín

Poslední zápasy


Poslední zápasy
FC Barcelona

cant determine date - teams:score - league