KRÁSY BARCELONY V

KRÁSY BARCELONY V

Dalších 5 krás Barcelony. V tomto díle se podíváme na Font de Canaletes, kde fanoušci FC Barcelony slaví zisk všech trofejí nebo také na skrytý skvost Antoni Gaudího.

 

Bellesguard

Bellesguard, někdy také Torre Bellesguard je další z děl Gaudího. Dům, který je v soukromém vlastnictví, byl postaven mezi lety 1900 a 1909. Nachází se na okraji Barcelony, a tak není turistům příliš znám. Gaudí se inspiroval středověkým zámkem a nezapomněl ani na svého oblíbeného draka. Střecha je totiž postavena tak, že vypadá, jakoby na ní ležel drak. Název Bellesguard v překladu znamená „krásný výhled/hlídka“. Cena prohlídky je 9 euro včetně průvodce.

Hodnocení autora: 10/10.

Komentář autora: Ne příliš známé dílo Gaudího, které ale patří podle mě k těm nejkrásnějším a nejzajímavějším. Dům, který trošku připomíná zámek, se nachází docela daleko od centra – kousek od CosmoCaixy, tedy pod horou Tibidabo. Krásná budova, nádherný interiér – vše doladěné do sebemenšího detailu. Nejkrásnější je pak jednoznačně střecha, která opravdu vypadá jako ležící drak. A co víc, vzhledem k pozici domu máte z jeho střechy nádherný výhled téměř na celou Barcelonu. Článek o Bellesguard mi vyšel také v Ling Magazine, tedy časopise, který najdete na všech palubách letadel společnosti Vueling.

 

Font de Canaletes

Fontána Canaletes se nachází na začátku Rambly, hned u Plaça de Catalunya. Traduje se, že kdo se z této fontány napije, ihned se do Barcelony zamiluje a vrátí se do tohoto města znovu (ale buďme upřímní - toto se stane každému i bez toho, aby se napil). A právě u této fontány slaví fanoušci FC Barcelony zisk všech trofejí. Proč? Hned naproti této fontáně kdysi sídlil deník La Rambla (dnes restaurace Nuria), který se vždy jako první dozvěděl výsledek zápasu, napsal jej na tabuli a vložil do výlohy. Jednalo se o třicátá léta, a tak internet neexistoval, televize byla v počátcích a ani rádio nebylo příliš rozšířené. Fanoušci se tak výsledek zápasu dozvěděli právě z okna redakce deníku a začali slavit přímo před jeho budovou – u Font de Canaletes. Tato tradice vydržela dodnes, a tak se veškeré trofeje slaví zde a stejně tak vyhraná El Clásica a další důležité zápasy. Občas se však oslavy trošku zvrhnou a dav musí rozehnat policie.

Hodnocení: 10/10.

Komentář: Fontána sama o sobě není nijak nádherná či specifická. Jedná se spíše o to, co představuje a co se u ní děje. Oslavy zisku trofejí se odehrávají přímo zde a jedná se o nezapomenutelné události. Tisíce lidí zpívající chorály, dělobuchy, světlice a pití alkoholu – to vše se tady odehrává. Já sám jsem měl to štěstí zúčastnit se zde oslav po vítězství Copa del Rey v roce 2015 a byl to opravdu nezapomenutelný zážitek. Zpívání chorálů většinou řídí některý z členů Boixos Nois, který sedí právě na Font de Canaletes.

 

MareMagnum

Obchodní centrum, které se nachází přímo v přístavu Port Vell. Toto centrum bylo postaveno v roce 1995 a rozkládá se na více jak 22 000 metrech čtverečních. Ročně ho navštíví přes 13 miliónů lidí, převážně turistů. Najdete zde celou řadu obchodů a restaurací, ale také multikino. Dříve tu bylo také hodně barů a diskoték. Po řadě problémů, které vyvrcholily v roce 2002 smrtí ekvádorského občana, který byl vhozen do moře vyhazovačem, se většina těchto podniků musela přesunout a byly nahrazeny obchody a rodinnými restauracemi.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Místo, kde se obchodní centrum nachází, je nádherné a patří k nejkrásnějším v celé Barceloně, ale samotná budova obchodu není nijak okouzlující. Každý si tu ovšem přijde na to své – kromě řady módních obchodů tu naleznete taky spoustu restaurací a samozřejmě také fanshop FC Barcelony. Kdo by se chystal na nákupy v Barceloně – neplánujte si je na neděli, to je drtivá většina obchodů zavřená.

 

Parc Labyrinth d‘Horta

Park z roku 1792, tedy nejstarší v celé Barceloně. Dříve se však jednalo spíše o zahrady, veřejnosti byl park zpřístupněn až v roce 1967, kdy ho vlastníci darovali městu. Park prošel v roce 1994 rozsáhlou rekonstrukcí. Kromě řady stromů a květin se tu nachází také labyrint z keřů, který dal parku své jméno. Tento park je vyhledáván spíše místními než davy turistů.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Jeden z těch méně známých parků v Barceloně. Jedná se spíše o skrytou krásu města a to především díky své pozici - Parc Labyrinth d’Horta se totiž nachází daleko od centra Barcelony. Park je to nádherný a určitě stojí za návštěvu. Labyrint z keřů sice není nijak náročný, ale možná párkrát dojdete do slepé uličky, než se dostanete do středu, kde se nachází socha a lavičky. Největší výhodou je, že tady téměř nepotkáte žádného turistu. A je to také park, kde bere na procházky svou přítelkyni Denis Suárez.

 

Poble Espanyol

Toto muzeum (nebo spíše skanzen) bylo postaveno v roce 1929 pro Mezinárodní výstavu jako ukázka španělské kultury a architektury. Nachází se zde 117 domů, které kopírují všechny možné styly španělské architektury. S tímto nápadem přišel architekt Josep Puig i Cadafalch (autor Casa Amatller nebo Casa Terrades). Poble Espanyol měl být po skončení výstavy zbourán, ale nakonec byl pro obrovský úspěch a zájem zachován. Kromě domů zde naleznete také divadlo, náměstí, kostel a také Muzeum Fran Daurel, které se pyšní skvělou uměleckou sbírkou včetně děl Pabla Picassa či Salvadora Dalího. Vstup do Poble Espanyol vyjde na 14 euro, ale mimo hlavní sezónu ho seženete i levněji nebo je možné si koupit večerní vstup za polovinu.

Hodnocení: 8/10.

Komentář: Zajímavý skanzen, kde je možnost vidět všechny možné španělské styly, určitě stojí za návštěvu. Nachází se kousek od Plaça d’Espanya, takže jeho návštěvu můžete spojit s Muzeem umění a dalšími památkami v okolí kopce Montjuïc. Často se zde konají různé akce, koncerty a festivaly. Nezapomeňte navštívit také Muzeum Fran Daurel a továrnu na výrobu skla.

 

V dalším díle se můžete těšit na další Gaudího dům nebo také na největší park v celé Barceloně.

 

KRÁSY BARCELONY I

KRÁSY BARCELONY II

KRÁSY BARCELONY III

KRÁSY BARCELONY IV

 

Tomáš “Migueli“ Škurek

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Ďakujem, krásny článok a nová inšpirácia smiley

03.04.2017, 17:33
Migueli Lubo Havier
Systémový administrátor

Díky smiley

03.04.2017, 18:15

Vždycky když čtu tyto články, hned mám chuť objednat letenku a letět do Barcelony, navíc vždy díky autorovi objevím nové krásy Barcelony, moc děkujeme Migueli za inspiraci!!!

03.04.2017, 17:55
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Není zač. Jsem rád, že tyto články plní svůj účel smiley

V pozdějších dílech bude i pár opravdu "skrytých" a téměř neznámých míst smiley

03.04.2017, 18:16
Marula68 Migueli

Určitě plní svůj účel, aspoň pro mě ano, už teď přemýšlím že pojedu v srpnu na týden do Barcelony a když to klapne, tak si dám ty památky do vyhledávání a zkusím je stihnout. Loni to vyšlo tak, že kdyby tam byl člověk týden mohl stihnout 2-3 zápasy fotbalu, uvidím jak to bude letos.

03.04.2017, 20:01
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Mám 3 trasy, které se dají stihnout za cca 4 hodiny (každá) a uvidíš téměř vše.

+ pak pár cest k těm místům na okraji BCN a je téměř hotovo.

Do budoucna budou i články právě o těch trasách a jak to nejlépe naplánovat, ať se toho stihne co nejvíce a tou nejlepší možnou cestou.

03.04.2017, 20:35
Marula68 Migueli

To by bylo super, byl jsem tam v prosinci na Espanyolu, samozřejmě kvůli fotbalu a Barce, ale i samotná Barcelona byla super, město a památky, byl jsem tam s manželkou a i pro ni tam toho bylo tolik že fotbal přežila, hahaha, navíc i ona se tam chce vrátit. Ty nejznámější památky jsme dali, ale je spousta co sem dáváš a člověk ani neví že jsou a jsou taky moc zajímavé.

03.04.2017, 21:33
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Jo, Derby jsme také stihli smiley - www.fcbarcelona.cz

Tak, tak - výlety do Barcelony určitě nejsou jen o fotbale. Město je prostě úžasné. A každý si tam najde své a fotbal ho přitom nemusí vůbec zajímat.

A ještě jsem tam nebyl s člověkem, co by se tam vrátit nechtěl, Barcelona očaruje každého smiley

04.04.2017, 08:35
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Nevím kdy se k těm článkům o těch trasách dostanu, nejprve chci dopsat tyhle články. Takže klidně před další cestou do BCN napiš email a já napíšu co a jak smiley A nebo můžete vyrazit se mnou. Na podzim budou určitě 2 výjezdy fanklubu.

04.04.2017, 08:36
Marula68 Migueli

Díky moc, to by bylo super, také uvažuju dát výlet do Barcelony s fanclubem, dokonce jsem se v lednu přihlásil, ale od té doby se nikdo neozval tak nevím (myslím do fanclubu). Celý život mě lákalo stát se socios, ty myslím už jsi, jestli jsem to z těch článků o výletech pochopil dobře. Ale kdyby ta možnost tras byla, tak bych to také uvítal, sám nad tím sedím a ukládám si místa od off line mapy Barcelony a i díky tobě se to plní, hahaha.

04.04.2017, 11:33
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Přihlášky do fanklubu nemám na starosti. Ale na výjezd můžou jet i nečlenové, ale stejně se to do podzimu vyřeší, takže nebude problém smiley

Jj, Socio jsem od listopadu. Díky tomu jsem pokaždé na Camp Nou Tour zadarmo, mám levnější lístky, ostatní sporty a Barçu B zadarmo a můžu vzít i někoho dalšího sebou, získal jsme přes Socio lístek na PSG i teď na Juventus, atd. Takže pro mě určitě super, ale kdo nejezdí často, tomu se to za ty peníze asi nevyplatí.

Trasy mám, takže pak formou článku nebo to pošlu na mail, není problém smiley

04.04.2017, 12:03
Syrda Migueli

A co si musel udělat, aby ses stal socio?smiley

04.04.2017, 16:23
Migueli Syrda
Systémový administrátor

Momentálně je to docela jednoduché. Stačí, aby si byl 3 roky v oficiálním fanklubu (Penyi).

Takže prezident fanklubu poslal nějakou žádost/formulář vedení Penyí do Barcelony - ti mě schválili, takže jsem pak v kancelářích Penyí vyzvedl potvrzení a šel naproti do kanceláří - přímo Barcelony, kde jsem ještě vyplnil nějaké údaje, zaplatil členství, vyfotili mě a bylo hotovo.

04.04.2017, 16:28
Marula68 Migueli

Kolik stojí členství? Je to drahé? Jinak jak budu vědět že pojedu, tak bych se ti ozval a poprosil o ty trasy.Díky moc.

04.04.2017, 17:44
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Drahé to docela je. 176 euro, takže nějakých 5000 Kč ročně.

Ok, mail když tak tady - www.fcbarcelona.cz

04.04.2017, 18:12
Marula68 Migueli

Tak je to dost, pro člověka z Barcelony možná ne, ale pro nás dost, protože tam tak často nejsme. Díky za info a mail, snad ještě jeden dotaz i když vím že to není na tebe, už tři měsíce mám tu přihlášku do fanclubu a nic se neděje, mám čekat nebo se někomu ozvat? Nebo to tak standartně trvá?

04.04.2017, 19:56
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Bohužel v současné době to tak standardně trvá.

Nejsem si jistý, jestli to pomůže. Ale připomenout se můžeš na mailu fanklubu - penya@fcbarcelona.cz

Taky to zkouším popohnat.

04.04.2017, 20:03
Marula68 Migueli

Díky moc

04.04.2017, 20:13
clen_0548 Migueli

to že můžeš vzít někoho dalšího sebou.... to je jen na domácí zápasy nebo i venkovní a třeba i na finále LM??? to asi ne že?? abych se podíval na nějaké finále, tak o tom přemýšlím, ale jinak by to pro mě bylo drahé a nevyužité..bohužel. nechápu proč nestačí být "jen" člen of. fanklubu

05.04.2017, 09:18
Migueli clen_0548
Systémový administrátor

smiley Asi jsem to nenapsal nejlépe.

Ale vzít někoho sebou zdarma je myšleno jen u té Barçy B.

Můžu koupit více lístků i na fotbal, ale se slevou je jen jeden.

A na finále LM bude několikrát více žádostí, než lístků - takže se bude losovat. A každý člen může dostat maximálně 1 lístek.

05.04.2017, 09:43
Marula68 Migueli

Teď mě nejvíce láká termín v srpnu, kolem Gampera, záleží na rozpisu sezony, loni to byly 3 zápasy doma v týdnu a to by bylo super, Fotbal, Barcelona a moře........

04.04.2017, 11:36
Migueli Marula68
Systémový administrátor

Na Gamper možná také vyrazíme smiley

Už dlouho mě láká sraz fanklubů z celého světa...

04.04.2017, 12:04

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat