OD EUROLIGY PO LA LIGU ANEB FANKLUB ZNOVU V BARCELONĚ

OD EUROLIGY PO LA LIGU ANEB FANKLUB ZNOVU V BARCELONĚ

V pořadí druhý zájezd našeho fanklubu v letošní sezóně proběhl na utkání s Villarrealem. A program byl opravdu nabitý.

Já se vydal do Prahy již ve čtvrtek večer a asi jsem v barcelonském oblečení vypadal podezřele, protože mě hned na Hlavním nádraží kontrolovala policie. Hledaná osoba jsem však nebyl, a tak jsem mohl pokračovat dále.

Sraz proběhl klasicky na letišti několik hodin před odletem. Když jsem z okna odletové haly viděl několik policejních aut a zásahovou jednotku, tak jsem trošku znervózněl, naštěstí zde policie byla jen kvůli vzácnému nákladu ze Švýcarska. A moc mě neuklidnilo ani hlášení „evakuace letiště byla zrušena“ – i přesto, že jsme o žádné ani nevěděli.

Hned po pár minutách na palubě proběhlo hlášení, že je zakázáno konzumovat vlastní alkohol – ne sice kvůli naší posádce, ale i takto se pozná, že je v letadle hodně Čechů.

Po přistání jsme se jen rychle ubytovali a ihned se vydali do Palau Blaugrana na zápas basketu. Barça hrála Euroligu s Fenerbahce Istanbul. Hala byla téměř vyprodaná, dorazila samozřejmě i skupina Dracs a tak o úžasnou atmosféru bylo postaráno. Rozhodčí místy pískal dost zvláštně, což se nelíbilo domácím fanouškům a atmosféra pěkně zhoustla. Za soupeře nastoupil také Jan Veselý.

Barça nepředvedla moc dobrý výkon a nepomohlo ani zlepšení na začátku třetí čtvrtiny. Zápas tak ovládl turecký tým o téměř 20 bodů. Po basketu přišlo na řadu nějaké to pivko a debata nad dalšími plány v Barceloně.

V sobotu program začal prozkoumáním okolí Camp Nou s bohatou vánoční výzdobou.

Poté následovala samotná Tour, tedy kompletní prohlídka stadionu. Od muzea přes tribunu až k trávníku a pak do komentátorských stanic. Kromě trávníku z Camp Nou na kterém se opravdu hrálo si nyní můžete koupit i semínka stejné šarže, jako má posvátný trávník na stadionu (jsem zvědav, jestli mi z té plechovky opravdu něco vyroste).

Na tour jsme potkali celou řadu Čechů – za celý pobyt jsme snad narazili na více Čechů a Slováků než Katalánců. Po krátké pauze následoval další zápas v Palau Blaugrana, tentokrát bylo na programu utkání futsalu.

První poločas byl dost nudný a nepadl ani jeden gól. A ani druhá polovina nezačala moc atraktivně – i když 2 góly padly -  jen bohužel do naší sítě. Pak ovšem přišel naprosto famózní obrat a úžasný výkon Blaugranas. Hráči Barçy začali hrát bez brankáře, a tak s početní přesilou v poli nejprve snížili a poté i vyrovnali. A uběhlo jen pár minut a obrat dokonal Ferrao. Už od prvního gólu Barçy panovala naprosto skvělá atmosféra a ta se ještě stupňovala až do konce zápasu.

Po futsale jsme jen přešli pár metrů na MiniEstadi na utkání Barçy B. To sice stejně jako futsal začalo dost vlažně, nakonec to byl možná nejlepší fotbal, co jsem od béčka kdy viděl. Exceloval především Rogi Puig. Bohužel do vedení se dostala Valencie Mestalla (tedy béčko Valencie). Mladíci sice srovnali, ale ke konci zápasu inkasovali z penalty a to i přesto, že byli jasně lepší. Do konce klání zbývala jen minuta nastavení, a tak to vypadalo, že si i přes skvělý výkon nepřipíše barcelonské béčko ani bod. Z  poslední akce ovšem srovnal Araujo a utkání tak skončilo nerozhodně 2:2.

Z MiniEstadi jsme vyrazili rovnou do restaurace Chalito, tedy podniku Luise Suáreze. Většina si dala oblíbené Messiho jídlo, tedy Milanesu. Samozřejmostí byla i čepovaná velká Estrella – z reakcí číšníka bylo jasné, že velké pivo, navíc takovou rychlostí, se zde moc často nepije.

Po večeři jsme vyrazili zpátky na hostel a kromě debatování nad uplynulým dnem a přemýšlením nad sestavou pro zítřejší zápas jsme si zahráli také Jengu. Jak můžete vidět na fotce, nuda to určitě není.

V neděli sice doma hrál také ženský tým i házenkáři, ale už jsme se věnovali pouze městu. Prohlídku Barcelony jsme začali u Hospital de Sant Pau, pak pokračovali k symbolu města Sagrada Família a následovaly domy Gaudího a Plaça Catalunya.

Poté jsme vyrazili na Tibidabo. Bohužel probíhala zrovna rekonstrukce několika stanic FGC (tedy druhé společnosti provozující metro/vlaky). A tak se cesta výrazně protáhla. Když jsme konečně našli funkční stanici a vyrazili do zastávky, odkud na Tibidabo jede funicular, seděli jsme bohužel v prvním vagónu a z toho se na této zastávce vystoupit nedá. A tak jsme jeli o jednu dále, abychom se pak vrátili a konečně se do funicularu dostali. Ještě pár zastávek autobusem a byli jsme konečně na místě. Ale náročná cesta se určitě vyplatila. Těžko najdete v Barceloně kouzelnější místo, které má navíc tak úžasný výhled (kterému se vyrovná pouze Turó de la Rovira).

Na Tibidabu se k nám přidal také prezident slovenského fanklubu Peter. Kromě samotného zábavního parku jsme se vydali i na vrchol chrámu Temple Expiatori del Sagrat Cor – výhledu z větší výšky se vám dostane už pouze z nedaleké věže Torre de Collserola.

Pak jsme se vydali na hostel načerpat síly a vyrazili na zápas. Zde jsme se setkali s Patrickem, který je tady na Erasmu a snaží se navštívit každý zápas, Michalem (brzy nový člen fanklubu), který byl na zápase se svou přítelkyní a několikrát jsme na sebe během pobytu v Barceloně narazili a znovu také s prezidentem slovenské penyi a dalšími členy. Fotku jsme si tak udělali nejen u našeho znaku, ale také u znaku našich sousedů.

Zápas začal dost vlažně, i atmosféra byla docela zklamáním. I když ta se díky kotli nakonec zlepšila, bohužel o výkonu se to říct nedá. Hráčům se evidentně nechtělo moc běhat. Výjimkou byl Dembélé, který předvedl diametrálně odlišný výkon než během zápasu se Sevillou. Sice mu ještě chybí doladit finální fázi, ale jinak hrál skvěle. Stejně jako Vidal, který byl ovšem střídaný jako první, za což Valverde sklidil pískot. Naopak Coutinho, který nepředvedl vůbec nic, byl střídán až pár minut před koncem.

Ani Messi nepředvedl příliš oslnivý výkon, každopádně asistenci na Aleňu vymyslel skvěle. Na zápas si našlo cestu 73 tisíc fanoušků, i když to ještě 5 minut před výkopem vypadalo, že návštěva nebude ani 50 tisíc. Nakonec tedy Barça vyhrála v poklidu 2:0 a díky ostatním výsledkům se dostala zpátky na první místo tabulky.

Po zápase jsme šli posedět do jednoho z barů, kde se Pepa skamarádil s místním Kataláncem a plynulou katalánštinou probrali vše – od fotbalu až po politiku (i když Pepa umí jen asi 5 slovíček).

Kolem 1 ráno dostali Pepa, Radek a Roman zajímavý nápad – vydat se do přístavu. A tak si ještě poslední noc zpestřili prohlídkou pláže a okolí.

V pondělí už nás čekala pouze cesta do Prahy, což po 18 stupních a sluníčku nebylo nic příjemného.

Závěrem děkuji všem zúčastněným za skvělé zážitky v Barceloně. Další zájezd fanklubu se uskuteční v únoru na zápas s Valencií (zbývají poslední 2 volná místa).

Předchozí zájezdy:

Málaga 2016

Espanyol 2016

Valencie 2017

Sevilla 2017

Deportivo 2017

Atlético 2018

Athletic 2018

Valencie 2018

Sevilla 2018

 

Visca el Barça i Visca la Nostra Penya!

 

Tomáš „Migueli“ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues




Diskuze

Já bych chtěl poděkovat za můj první (a zcela určitě ne poslední) výjezd. Odnesl jsem si z něj milion zážitků. Díky Miguelimu za super organizaci a orientaci v Barceloně (za tu odstávku metra fakt nemůže smiley ) a rovněž i díky všem ostatním culéssmileyTaké bych chtěl poděkovat, že jsem se během pobytu naučil plynně katalánsky včetně přízvuku - těch slovíček bylo nakonec okolo sedmi....smileysmiley Visca el BARÇA smileysmiley

05.12.2018, 22:32
Migueli JoeCV
Systémový administrátor

Komentář byl smazán.

06.12.2018, 09:03
Migueli JoeCV
Systémový administrátor

Na Tibidabo je ještě jedna cesta, ale ta druhá by byla ještě horší, protože tam pro změnu nejel funicular. Takže jediná cesta by byl Tibibus za 13 euro smiley

Nebo jsme mohli pěšky, jako skupina pří zájezdu na Valencii - www.fcbarcelona.cz ale ten kopec je jen pro otrlé smiley

06.12.2018, 09:04
Martina Migueli

Ten kopec zase tak hrozny není :D já to v březnu sla 3x a v pohodě :D ... a navíc se ti po cestě vyskytne několik krásných výhledu takže příště pěšky!!!! :) :D

06.12.2018, 10:50
Migueli Martina
Systémový administrátor

Popřemýšlím nad tím smileyPro velkou skupinu bych stejně asi neměl na výběr, vzhledem k tomu, že do toho funicularu a pak toho autobusu nahoře se vleze jen pár lidí.

06.12.2018, 14:50
milch Martina

Přesně vyslap je pohodovy👍

10.12.2018, 17:41

Jenga byla vo fyzice.

06.12.2018, 14:18
Migueli zaky94
Systémový administrátor

smiley

Tak tak, je to jen fyzika...

06.12.2018, 14:21
JoeCV zaky94

řekl bych spíš o psychice smiley

10.12.2018, 13:32

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Penya novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat